Objavljeno: 4.2.2014 06:00

Windows 8.1 Update 1: en korak nazaj, dva naprej

Microsoft bo Windows 8.1 Update 1 izdal skupaj z marčevskim paketom popravkov, torej drugi torek v mesecu. Ta teden pa je v internet ušla nedokončana verzija Windows 8.1 Update 1, ki razkriva, kaj bo prinesla končna verzija.

Za razliko od servisnih paketov v prejšnjih verzijah Windows, ki so prinašali predvsem popravke pod pokrovom in malo ali nič dodatnih funkcionalnosti (tega se je Microsoft trdo naučil na davnem Windows NT 4.0), bo Update 1 za Windows 8.1 iz drugačnega testa. Operacijski sistem bo napravil bolj po meri uporabnikom klasičnim namiznih računalnikov in prenosnikov, ki nimajo na dotik občutljivih zaslonov. Ena največjih zamer Windows 8 je bila prav obsedenost s ploščicami in drugimi deli Metroja, kar je predstavljajo prevelik rez v kontinuiteti, ki so jo uporabniki pričakovali. Evolucije so sprejete lepo, revolucije pa precej grše.

Windows 8.1 je sicer prinesel gumb Start, kaj bistveno več pa ne. Update 1 bo stvari postavil na svoje mesto. Veliki povratek je uspel desnemu kliku, ki se vrača na začetni zaslon (start screen). Z desnim klikom na ploščico na njem bomo dobili možnost odpenjanja, pripenjanja na opravilno vrstico, odstranitve (uninstall), spremembe velikosti ali izključitve živega posodabljanja ploščice. Tudi aplikacije bodo dobile naslovno vrstico, ki bo z desnim klikom ponujala možnosti zapri, minimiziraj in spremeni postavitev. Spremembe so tudi v orodni vrstici, saj lahko tja pripnemo aplikacijo in potem miško peljemo nadnjo, pa bomo videli predogled okna. Ostale spremembe so manjše, kot je na primer lažji dostop do nadzorne plošče ali sprememba videza Maila.

Čeprav je mogoče, da bo končna verzija nekoliko drugačna in vsega videnega tam ne bo, je trend očiten. Microsoft je ugotovil, da uporabnikom na silo in na hitro ne more prevzgojiti. Če smo 20 let uporabljali desni klik, orodne vrstice in namizje, bo na namiznih računalnik prehod na kaj drugega dolgotrajen postopek. Drugače seveda velja za tablice (in mobilne telefone), kjer je rokovanje z napravo drugačno, kar terja prilagojen uporabniški vmesnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji