Objavljeno: 9.1.2014 12:00

Parni stroji na CES

Po nedavni predstavitvi novega operacijskega sistema SteamOS, namenjenega predvsem igričarjem, se je letos na sejmu CES predstavilo kar nekaj računalnikov, namenjenih prav njemu. SteamOS je plod podjetja Valve, ki stoji za izredno popularno spletno tržnico z igrami, Steam. Zasnovan je na Linuxu, je povsem brezplačen, deloval pa bo tako na cenejših računalnikih, ki bodo tekmovali z igralnimi konzolami, kot tudi na resnejših, igričarskih namiznih modelih. Predstavljeni računalniki se po napovedanih cenah gibljejo od 500 pa do 6000 ameriških dolarjev.

Trenutno največje ime, ki je pokazalo računalnik, namenjen SteamOSu, je Alienware (ki je sicer v lasti Della). Alienware-ov parni stroj (v angleščini se je že prijel izraz Steam Machine) bo zasnovan na obstoječem kompaktnem namiznem računalniku X51. Podrobnosti o strojni opremi še niso znane (razen tega, da bodo v uporabi Intelovi procesorji in Nvidia grafične kartice), je pa trenutni X51 na voljo v različnih konfiguracijah. Različica s SteamOS bo na voljo konec leta 2014.

Med bolj zmogljivimi je denimo naprava podjetja Alternate, ki bo s štirijedrnim i5 procesorjem in 1 TB SSD pogonom veljala dobrih 1300 dolarjev. Še dražji računalnik bo Bolt 2 podjetja Digital Storm, katerega cena se začne pri 1900 dolarjih, na voljo pa bo že konec tega meseca (seveda v ZDA). V zgornjem razredu načrtujejo več naprav tudi pri podjetju Falcon Northwest, katerih naprave se bodo po cenah gibale tudi do 6000 dolarjev.

Tudi cenejših alternativ bo kar nekaj – recimo naprava podjetja iBuyPower, ki bo uporabljala AMDjev procesor X4, grafično kartico Radeon R7 260X, imela 4 GB pomnilnika in klasični disk velikosti 500 GB, vse skupaj za 500 dolarjev. Podobno pričakujemo tudi od nam znanega proizvajalca Zotac, kjer so sicer podali bolj malo konkretnih podatkov, so pa povedali, da bodo njihovi računalniki, namenjeni SteamOS, cenovno začeli pri 600 dolarjih.

Računalnik s SteamOS si lahko seveda sestavimo tudi sami, oziroma preizkusimo beta različico omenjenega operacijskega sistema. Ta hip bomo za to potrebovali grafično kartico podjetja Nvidia, podpora za druge (predvsem AMDjeve Radeone) pa se pričakuje v kratkem. Navodila za namestitev so na voljo na uradni strani, pri tem pa zahtevajo nekaj znanja in pozornosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 9.1.2014 | 23:30

Steam OS sedaj tudi za AMD in Intel grafiko: http://steamcommunity.com/groups/steamuniverse/discussions/1/648816742494478600/

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji