Objavljeno: 6.1.2014 01:00

Audi prehaja na Android

Po mnenju številnih analitikov bomo v letu 2014 doživeli novo bitko za prevlado pametnih naprav v avtomobilih. Strokovnjaki tu napovedujejo predvsem dvoboj Google – Apple, oba pa okoli sebe že intenzivno zbirata koalicijske partnerje. Prvo potezo bo Google naredil na sejmu CES z družbo Audi, ki bo v prihodnje v svojih vozilih informacijske sisteme zasnovala na platformi Android.

Po vsej verjetnosti bo šlo za posebno različico operacijskega sistema, ki bo precej drugačna od tega, kar srečamo na tablicah in telefonih. Audi se bo zaradi varnosti pri vožnji, pa tudi dosedanjih vložkov v večpredstavne krmilne palice, najbrž odrekel vmesniku na dotik in ga nadomestil z lastnim programskim vmesnikom. Prav tako lahko pričakujemo, da v avto ne bodo spustili vseh programčkov za Android, temveč le take, ki zadostujejo določenim pogojem (varnost,…).

Ne glede na to pa je poteza Audija pomemben korak naprej za integracijo vozil v ekosistem mobilnih, internetno povezanih naprav. V nekaterih prestižnejših modelih so sicer že doslej uporabljali Googlove storitve (denimo Google Earth), a je prehod na Android kljub vsemu precej velik korak za oba partnerja. Odločitev za Android (Google) najbrž ni naključna, saj Audi že dlje časa svoje informacijske sisteme razvija v lastnem laboratoriju v bližini San Francisca.

Prve sadove novega sodelovanja lahko v vozilih pričakujemo šele čez približno leto dni. Najprej naj bi z novo platformo opremili modele Audi A3 in prenovljeni A4, kasneje pa tudi modele A6, A7 in A8.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

bednik | 6.1.2014 | 08:16

can't use your car unless you have a G+ account!

klemen_ | 6.1.2014 | 09:48

Ja tudi meni se zdi to žalostno, sej imam rad google iskalnik in gmaila ampak to je tudi vse od googla, androida sploh ne prenašam, se mi zdi en poceni sistem dober samo za kake poceni telefone. Pa še glede navigacije, google maps se mi je vedno zdel super, odkar pa sem poskušal nokia maps, vidim da se gre lahko google skrit, nima kaj delat zraven.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji