• Sezona govoric o novem Androidu se začenja

    Bliža se osmi maj, ko se bo začela letošnja Googlova I/O konferenca in sezona govoric o tem, kaj naj bi prinesel novi Android, je tu.

    Objavljeno: 19.2.2018 14:15
  • Novosti iOS 12 in 13

    Kot poroča Bloomberg, so se pri Applu odločili, da bodo z nadgradnjami svojih operacijskih sistemov manj hiteli kot do sedaj. Programerjev ne bodo več toliko priganjali in na ta način zagotovili večjo stabilnost popravkov. Nekatere že napovedane novosti iz prihajočega iOS 12 bodo tako izpadle v iOS 13.

    Objavljeno: 19.2.2018 13:30
  • Polovica vodij IT načrtuje uporabo umetne inteligence

    Umetna inteligenca in strojno učenje kot kaže na veliko vstopata tudi v poslovne rešitve. Sodeč po družbi Gartner, zadnje ankete kažejo, da ima več kot 46% vodij informatike to področje kot glavno prioriteto v svojih načrtih. Toda videti je, da je umetna inteligenca vseeno trši oreh, kot se sprva zdi. Trenutno tovrstne rešitve namreč uporablja le okoli 4% vprašanih.

    Objavljeno: 18.2.2018 19:00
  • Konsolidacija trga tehnologij za podatkovne baze je neizbežna

    Podatkovne baze predstavljajo enega od temeljev IT ogrodja v podjetjih. V nekaterih primerih predstavljajo tudi čez polovico vseh stroškov povezanih z aplikativnimi rešitvami. Gre za segment programske opreme, ki je brez dvoma zrel, a se kljub v teh temu obnaša nenavadno, z rastjo, ki je bolj podobna novim, nastajajočim tehnologijam.

    Objavljeno: 18.2.2018 18:00
  • Google otežuje (pre)lahek dostop do spletnih slik

    Google je nenapovedano spremenil način, kako lahko uporabniki dostopajo do zadetkov pri iskanju spletnih slik. Dosedanjo tipko, s katero si je lahko uporabnik ogledal original najdene slike, so namreč odstranili in tako uporabnike prisilili, da najprej odjadrajo na spletno stran, na kateri je slika v originalu objavljena.

    Objavljeno: 18.2.2018 13:00
  • Intel zaradi Meltdowna in Spectra zadelo več kot 30 tožb

    Intel si je zaradi ranljivosti Spectre in Meltdown, ki sta v začetku leta poskrbeli za pravi škandal, nakopal veliko tožb. Do sredine februarja je bilo proti podjetju samo v ZDA vloženih že 32 skupinskih tožb, razkrivajo v rednem poročilu.

    Objavljeno: 18.2.2018 05:00
  • Uporaba IT v malih podjetjih narašča

    Razmeroma dobre razmere v ekonomiji se odražajo tudi pri večjih vlaganjih v informacijsko tehnologijo, še posebej pri malih podjetjih, ki se sicer s te plati hitro odzivajo na razmere v okolju. Podjetje IDC napoveduje, da bodo mala in srednja podjetja po svetu v letošnjem letu vložila v IT že čez 600 milijard dolarjev, kar je skoraj 5% več kot v lanskem letu. Če se razmere v ekonomijo ne bodo poslabšale, se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnjih letih, do leta 2021 naj bi tako poraba narasla na 684 milijard dolarjev.

    Objavljeno: 17.2.2018 07:00
  • MongoDB 4.0 bo podpiral transakcije z več dokumenti

    Priljubljena odprtokodna podatkovna baza MongoDB, kot ena najbolj znanih ne-relacijskih, NoSQL rešitev, dobiva v naslednji večji različici pomembno novost, ki so jo pogrešali številni uporabniki vajeni relacijskih baz. MongoDB namreč doslej ni podpiral transakcij skladnih s principi ACID (Atomicity, Consistency, Isolation, Durability), kar je nekako standard v svetu (relacijskih) podatkovnih baz. Celovitost podatkov je bila doslej sicer zagotovljena na nivoju posameznega zapisa/dokumenta, ne pa na več dokumentih v skupini, ki običajno sestavljajo transakcijski način obdelave podatkov.

    Objavljeno: 16.2.2018 01:00
  • Nova različica brskalnika Chrome blokira nadležne oglase

    Google v najnovejši 64-bitni različici spletnega brskalnika Chrome uvaja pomembno novost – samodejno blokiranje nadležnih oglasov.

    Objavljeno: 16.2.2018 01:00
  • Ne uporabljajte telefonov Huawei, pravijo šefi FBI, CIA in NSA

    Kot poroča The Verge, ki se sklicuje na CNBC, so vodje ameriških varnostnih agencij FBI, CIA in NSA na torkovem zaslišanju v ameriškem Senatu ponovili že znano stališče, da kitajskim telekomunikacijskim podjetjem ni za zaupati - specifično sta bili omenjeni podjetji Huawei in ZTE.

    Objavljeno: 15.2.2018 10:00
  • Microsoft preizkuša sistem identifikacije na osnovi veriženja blokov

    Microsoft razvija nov sistem za decentralizirano upravljanje digitalnih identitet, ki uporablja tehnologijo veriženja blokov (blockchain). Podjetje že lep čas raziskuje nove načine upravljanja digitalnih identitet, ki bi zagotavljali večjo varnost, zasebnost pri rabi spletnih storitev, predvsem pa bi vrnil uporabnikom nadzor nad tem, katere podatke zaupajo posameznim ponudnikom. Decentralizirani sistemi, v prvi vrsti veriženje blokov, so kot kaže najboljša osnova.

    Objavljeno: 15.2.2018 01:00
  • Na Islandiji bo rudarjenje bitcoinov kmalu preseglo porabo elektrike vseh gospodinjstev

    V aktualni številki Monitorja smo ocenili, koliko energije porabi bitcoin in ugotovili, da gre približno za enak velikostni razred, kot znaša poraba Slovenije. Ta poraba energije je seveda razpršena po celem svetu, nesorazmerno velik del rudarjenja bitcoinov pa se zaradi poceni obnovljive električne energije izvaja na Islandiji.

    Objavljeno: 14.2.2018 05:00
  • Microsoft bo moral zaradi ranljivosti napisati povsem novi Skype za Okna

    Na dan je pricurljala informacija o novi ranljivosti v okenski različici priljubljenega programa za trenutno sporočanje, zvočne in video konference Skype.

    Objavljeno: 14.2.2018 01:00
  • SpaceX v vesolje pošilja prve satelite za dostop do interneta

    Elon Musk že vrsto let napoveduje, da bodo njegove družbe v vesolje poslale na tisoče satelitov, ki bodo omogočili širokopasovni dostop do interneta na celotni površini Zemlje. Videti je, da je napoved korak bližje udejanjenju, saj bo SpaceX predvidoma že v naslednjem vikendu v orbito poslal prva dva prototipa satelitov, ki bodo iz vesolja omogočali dostop do interneta.

    Objavljeno: 14.2.2018 01:00
  • Google vnaša svežino v elektronsko pošto in trenutna sporočila

    Elektronska pošta in trenutna sporočila sta razmeroma stari tehnologiji, ki izgubljata pomen na račun družabnih omrežij ter drugih komunikacijskih poti. Toda Google meni, da lahko z novostmi tudi na teh področjih naredimo korak naprej.

    Objavljeno: 14.2.2018 01:00
  • Arizona bo morda sprejemala bitcoine za plačilo davkov

    Senat v Arizoni je potrdil zakonski osnutek, po katerem bo mogoče državne davščine plačevati z bitcoini in še nekaterimi drugimi kriptovalutami. Do sprejema zakona ga mora potrditi še predstavniški dom, kjer podpora ni gotova, a gre vseeno za zelo pomemben korak pri popularizaciji kriptovalut.

    Objavljeno: 13.2.2018 05:00
  • Telefon z diamantnim zaslonom

    Stekleni pokrovi zaslonov so še vedno največja ranljivost sodobnih pametnih telefonov. Kljub temu, da številni proizvajalci uporabljajo kemično ojačana stekla, kot je Gorilla Glass, nekateri pa tudi sloj iz safirja, ki preprečuje pokanje, so počena stekla zagotovo največja nevšečnost pri rabi dragih prenosnih naprav.

    Objavljeno: 13.2.2018 01:00
  • Novo v spletnem Monitorju - Kadri!

    V spletnem Monitorju uvajamo nov tip oglasov, ki bodo manjši, tipizirani in prilagojeni podjetjem - zaposlitvene oglase. Novost je posledica precejšnjega povpraševanja, ki smo ga zasledili v okviru oglasnega trženja v Monitorju.

    Objavljeno: 12.2.2018 07:00
  • Nemška pametna očala

    Nemška velikana Zeiss in Deutsche Telekom sta ustanovila skupno podjetje, ki bo razvijalo pametna očala in rešitve z nadgrajeno resničnostjo. Novo podjetje, ki bo nosilo ime Tooz Technologies, bo na trg prineslo pametna očala, ki se na pogled skoraj ne razlikujejo od običajnih.

    Objavljeno: 12.2.2018 01:00
  • Xiaomi Mi 7

    Kitajski Xiaomi pripravlja nov vrhunski model, ki bo zlasti z nizko ceno mešal štrene priznanim znamkam. Novi telefon Mi 7 bo imel sicer nekoliko manjši, 5,6-palčni zaslon, a bo ta segal do robov in imel sliko v razmerju 18:9, z ločljivostjo 2.160 x 1.080 pik.

    Objavljeno: 12.2.2018 01:00
  • Sosedom ukradli za 120 milijonov kriptovalut

    Italijanska menjalnica kriptovalut BitGrail je sporočila, da so jim neznanci odtujili 17 milijonov digitalnih kovancev Nano.

    Objavljeno: 11.2.2018 12:00
  • Applova izvorna koda na spletu

    Na spletišču GitHub se je pojavila izvorna koda operacijskega sistema iOS, ki poganja Applove telefone iPhone in tablice iPad.

    Objavljeno: 10.2.2018 18:00
  • Ruski znanstveniki ujeti pri rudarjenju bitcoinov

    Znanstveniki v centru za jedrske poskuse na zahodu Rusije so na enem izmed najmočnejših superračunalnikov skrivoma rudarili bitcoine.

    Objavljeno: 9.2.2018 16:00
  • Oblikovanje prihodnosti s preoblikovanjem izobraževanja

    Bett je vodilni sejem izobraževalnih tehnologij v Evropi. Letošnji, že 34. sejem, ki je v Londonu potekal od 23. do 26. januarja, in je združil 850 vodilnih podjetij, 103 novih startup-ov, ki so v tehnološki pokrajini izobraževanja odstirali organizacijske, komunikacijske, didaktične in druge vidike poučevanja in učenja. V zadnjih letih ga je v štirih dneh, kolikor je v povprečju odprt, obiskalo do 35.000 obiskovalcev iz 130 držav.

    Objavljeno: 9.2.2018 14:00
  • Google v boju z nevarnimi spletnimi stranmi

    Posodobitev spletnega brskalnika Chrome bo spletne strani brez nameščenega varnostnega certifikata HTTPS označila za nevarne.

    Objavljeno: 9.2.2018 12:00
  • Vse (pričakovane) izboljšave devete Galaksije

    Samsungov telefon Galaxy S9 bo uradno predstavljen konec februarja na sejmu Mobile World Congress v Barceloni, a govorice o njem predčasno razkrivajo marsikatero podrobnost.

    Objavljeno: 9.2.2018 09:00
  • Kitajski potniški dron v akciji

    Kitajsko podjetje EHang je objavilo posnetek leta težko pričakovanega potniškega drona 184 AAV.

    Objavljeno: 8.2.2018 12:00
  • Porazdeljenost bogastva v bitcoinih

    Kriptovaluta bitcoin je odebelila denarnico marsikaterega zemljana, a splošnemu prepričanju navkljub si nas večina lastnikov prelestnega digitalnega kovanca lasti le drobiž.

    Objavljeno: 7.2.2018 12:00
  • Office 2019 samo na Windows 10

    Microsoft je razkril, da bo pisarniška zbirka Office 2019 delovala le na računalnikih z operacijskim sistemom Windows 10.

    Objavljeno: 7.2.2018 11:00
  • Google ni več najvrednejša znamka na svetu

    Pri Brand Finance so objavili svež seznam najvrednejših blagovnih znamk na svetu, po dolgem času na prvem mestu je Google prestol predal nasledniku.

    Objavljeno: 7.2.2018 07:30
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji