Objavljeno: 17.2.2018 07:00

Uporaba IT v malih podjetjih narašča

Razmeroma dobre razmere v ekonomiji se odražajo tudi pri večjih vlaganjih v informacijsko tehnologijo, še posebej pri malih podjetjih, ki se sicer s te plati hitro odzivajo na razmere v okolju. Podjetje IDC napoveduje, da bodo mala in srednja podjetja po svetu v letošnjem letu vložila v IT že čez 600 milijard dolarjev, kar je skoraj 5% več kot v lanskem letu. Če se razmere v ekonomijo ne bodo poslabšale, se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnjih letih, do leta 2021 naj bi tako poraba narasla na 684 milijard dolarjev.

Levji delež rasti bodo letos prispevala podjetja velikost od 100-500 zaposlenih. Za njimi se umeščajo podjetja do 100 zaposlenih, šele na koncu po rasti pa srečamo podjetja med 500 in 1000 zaposlenimi.

Razporeditev vloženih sredstev je približno tretjinsko razdeljena med strojno opremo, programsko opremo in storitve. Čeprav bodo v absolutnem smislu še letos na tem področju vodila vlaganja v strojno opremo, napoved kaže, da se bo v naslednjem letu na vrh zavihtela programska oprema, leta 2021 pa bodo v ospredju storitve.

Geografsko gledano največ v IT vlagajo mala ion srednja podjetja iz ZDA, kar 186 milijard dolarjev. Na drugem mestu so kitajske družbe (56 milijard), sledijo pa Nemčija (37 milijard), Velika Britanija (36 milijard) in Japonska (35 milijard). Najhitreje rastejo vlaganja v južni Ameriki (Čile, Peru) ter v Indoneziji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji