• Huawei P20 naj bi bil 679 evrov

    Čez dober teden bodo pri Huaweiju predstavili novi zastavonoši, modela P20 in P20 Pro, v spletu pa so se že pojavile govorice o cenah obeh modelov.

    Objavljeno: 19.3.2018 09:00
  • Pridobljeni podatki s Facebooka pripomogli k izvolitvi Trumpa

    Podjetje Cambridge Analytica, ki je sodelovalo pri Trumpovi analizi volivcev za ameriške volitve v letih 2014 in 2016, je s Facebooka pridobilo podatke o okrog 50 milijonih volivcev. Ti za to niso vedeli, le manjše število pa je dalo dovoljenje za zbiranje podatkov v druge namene.

    Objavljeno: 18.3.2018 19:00
  • Projekt odprtih podatkov v EU se nadaljuje

    Evropska komisija je zelo zadovoljna z rezultati projekta za zbiranje in objavo javnih podatkov, ki so ga začeli leta 2015, zato se je odločila podaljšati razvoj portala European Data Portal, ki so ga ustvarili skupaj s podjetjem Capgemini.

    Objavljeno: 18.3.2018 08:00
  • Microsoft skuša vsiliti uporabo brskalnika Edge za branje pošte

    Microsoft si na vse kriplje prizadeva, da bi povečal uporabo svoje brskalnika Edge, ki je sestavni del operacijskega sistema Windows. Po zadnjih podatkih sodeč, je Edge povsem spodletel poizkus vrnitve v bitko z vodilnimi spletnimi brskalniki. Statistike kažejo, da ga trenutno uporablja le okoli 4% uporabnikov svetovnega spleta, medtem ko vodilni Google Chrome prevladuje z 59% tržnim deležem.

    Objavljeno: 17.3.2018 10:00
  • Microsoft Teams ob prvi obletnici dobiva nove funkcionalnosti

    Microsoftovo orodje za poslovno trenutno sporočanje in skupinsko sodelovanje Teams je pravkar obeležilo prvo obletnico obstoja, kar so pri Microsoftu izkoristili za najavo novih funkcionalnosti. Microsoft skuša s tem orodjem doseči več ciljev v enem mahu. Po eni strani želi doseči večji tržni delež pri spletnih orodjih za skupinsko delo, kot je priljubljeni Slack, po drugi strani pa želi združiti vse poslovne komunikacije in nadomestiti dosedanjo platformo Skype for Business.

    Objavljeno: 16.3.2018 09:00
  • Število podatkovnih centrov bo še hitreje naraščalo

    Čeprav bi lahko pričakovali, da se v časih storitev v oblaku potrebe po novih zasebnih podatkovnih centrih zmanjšujejo, raziskave kažejo prav nasprotno. Nedavna letna anketa organizacije AFCOM, ki združuje strokovnjake iz področja upravljanja podatkovnih centrov, kaže na to, da večina podjetij v prihodnjih načrtuje nove podatkovne centre in posodabljanje obstoječih.

    Objavljeno: 15.3.2018 20:00
  • Podjetja, ki vpeljujejo IoT, vlagajo tudi v digitalne dvojčke

    Preizkušanje in vpeljava novih tehnologij v produkcijsko okolje je vselej težavna naloga, povezana z različnimi tveganji. Toda danes je mogoče izdelati digitalni model, tako imenovan digitalni dvojček (digital twin) nekega izdelka, strukture, sistema ali procesa, v katerem je nato laže simulirati vpliv nove tehnologije, kot bi to počeli v produktih ali produkciji.

    Objavljeno: 15.3.2018 17:00
  • Tu je nov Raspberry Pi 3B+

    Britanci še vedno pridno posodabljajo svoj fenomen kartičnega računalnika, ki se imenuje Raspberry Pi in je pred petimi leti povzročil pravo revolucijo. Danes je izšla verzija Raspberry Pi 3B+, ki nadgrajuje pred dvema letoma predstavljeno model 3. Prinaša številne izboljšave, še vedno pa ohranja ugodno ceno, ki znaša 35 dolarjev.

    Objavljeno: 14.3.2018 19:00
  • Google bo prepovedal oglase povezane s kriptovalutami

    Google je uradno sporočil, da bo junija spremenil politiko in pogoje za spletno oglaševanje, med najbolj odmevni ukrepi pa je prepoved promocije kriptovalut in začetnih ponudb za nove valute (ICO, inital coin offering). Google poudarja, da je prepoved oglaševanja kriptovalut del večjega svežnja ukrepov, s katerimi želijo uporabnike obvarovati pred tveganimi finančnimi naložbami. Vsaj naj področju oglaševanja.

    Objavljeno: 14.3.2018 13:00
  • Umrl je Stephen Hawking

    V 76-tem letu je umrl priznani fizik Stephen Hawking, ki ga cel svet pozna po njegovih znanstvenih prispevkih in dosežkih, predvsem pa kot izrednega promotorja spoznavanja vesolja in znanosti. Njegove dokumentarne oddaje si je v preteklih desetletjih ogledalo že več milijard gledalcev.

    Objavljeno: 14.3.2018 06:00
  • Monitorjevi Kadri!

    V spletnem Monitorju uvajamo nov tip oglasov, ki so manjši, tipizirani in prilagojeni podjetjem - zaposlitvene oglase. Preverite trenutno ponudbo na www.monitor.si/kadri.

    Objavljeno: 14.3.2018
  • Donald Trump je ustavil prodajo Qualcomma

    Ameriški predsednik Donald Trump se je tokrat usmeril v napovedovani in pričakovani nakup družbe Qualcomm, enega vodilnih ponudnikov elektronskih komponent za mobilne rešitve, ki ga je načrtovalo singapursko podjetje Broadcom.

    Objavljeno: 13.3.2018 08:00
  • Eligma napoveduje revolucijo v spletnem nakupovanju

    Slovensko podjetje Eligma bo v kratkem predstavilo novo spletno trgovalno platformo, ki utegne spremeniti način, s katerim uporabniki odkrivajo, kupujejo, sledijo in ponovno prodajajo izdelke v spletu.

    Objavljeno: 13.3.2018 07:00
  • Strojno učenje prihaja tudi v Okna

    Microsoft je na razvojni konferenci Windows Developer Days razkril, da bo naslednja večja posodobitev okolja Windows 10 vsebovala tudi povsem novo izvršno okolje Windows ML s katerim bo mogoče na lokalni strojni opremi izvajati algoritme naučene z metodami strojnega učenja. Windows ML bo uporaben za različne namene, od razpoznavo objektov z računalniškim vidom do napredne analize podatkov.

    Objavljeno: 12.3.2018 16:00
  • Družba BTC vlaga v tehnologijo veriženja podatkov

    Tehnologija veriženja podatkovnih blokov se vse bolj uveljavlja tudi v poslovnih rešitvah. Slovenska logistična družba BTC je tako sklenila sodelovanje s slovenskim podjetjem OriginTrail, katerega tehnološke storitve temeljijo na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Čeprav bo sodelovanje osredotočeno na storitve BTC Logističnega centra, so pozitivni učinki pričakovani tudi na ostalih področjih delovanja družbe BTC.

    Objavljeno: 12.3.2018 15:00
  • Huawei P20 bo posnemal iPhone X

    Najbolj znani kradljivec slik prihajajočih telefonov Evan Blass je predčasno razkril, da se bo Huawei P20 na prvi pogled videti kot iPhone X.

    Objavljeno: 11.3.2018 09:00
  • Apple pripravlja tipkovnico odporno na prah

    Apple na ameriški patentni urad USPTO vložil zahtevo po zaščiti patenta za izdelavo tipkovnice odporne na prah.

    Objavljeno: 10.3.2018 12:00
  • Microsoftova pametna kamera z novimi zmožnostmi

    Microsoftova pametna kamera Pix je bogatejša za novo zmožnost, ki na telefonih iPhone poskrbi, da se fotografirane vizitke samodejno shranijo v stike.

    Objavljeno: 10.3.2018 08:00
  • Navidezna resničnost nehala delovati

    Očala za prikaz navidezne resničnosti Oculus Rift so zaradi programske napake nehala delovati.

    Objavljeno: 9.3.2018 08:00
  • Google pomaga ameriški vojski analizirati slike brezpilotnih letal

    Google je sklenil partnerstvo z ameriškim obrambnim ministrstvom, saj mu bo pomagal pri razvoju umetne inteligence za analizo posnetkov ameriških brezpilotnih vojaških letal. Projekt se imenuje Maven in je stekel že aprila, a so številni zaposleni (tako kot javnost) zanj izvedeli šele sedaj, kar je povzročilo precej nezadovoljstva med zaposlenimi, ki mu nasprotujejo.

    Objavljeno: 9.3.2018 08:00
  • Hekerski poizkus na Binance zanihal viacoin in bitcoin

    V sredo je vrednost malo znane kriptovalute viacoin nenadoma porasla za več kot 300 odstotkov, kmalu zatem pa je bitcoin izgubil okrog 10 odstotkov. Menjalnica Binance je opazila nenavadne trgovalne vzorce, zato je hitro ustavila izplačila. Sedaj je znanega več. Hekerji so več tednov pridobivali prijavne podatke uporabnikov, potem pa skušali napihniti ceno viacoina in zaslužke prenesti drugam.

    Objavljeno: 9.3.2018 05:00
  • Robot rešil Rubikovo kocko v 0,38 sekunde

    Ameriška študenta Ben Katz in Jared Di Carlo sta naredila robota, ki Rubikovo kocko sestavi v manj kot pol sekunde.

    Objavljeno: 9.3.2018 01:00
  • Najbogatejši zemljan je po novem Jeff Bezos, šef Amazona

    Seznam revije Forbes za leto 2018 razkriva, da je na svetu rekordno število milijarderjev.

    Objavljeno: 8.3.2018 08:00
  • Digitalna pomočnica Alexa se naključno smeji

    Amazonova digitalna pomočnica Alexa ima poleg zelo uporabnih zmožnosti tudi čudaško lastnost, ko uporabnika prestraši z občasnim, naključnim smehom.

    Objavljeno: 8.3.2018 07:00
  • Kako sta Srbija in Kosovo destabilizirala evropsko električno omrežje

    Imetniki električnih pečic, mikrovalovk in ostalih podobnih naprav, ki svojo uro usklajujejo z merjenjem omrežne napetosti, so v minulih tednih ugotavljali, da ure zaostajajo za več kot pet minut. Razlog za zaostajanje je bila nestabilnost evropskega električnega omrežja, ki izvira iz spora med Srbijo in Kosovom.

    Objavljeno: 8.3.2018 05:00
  • Samsung Galaxy S9 in S9+ tudi pri nas

    Samsung je uradno predstavitev novih telefonov Galaxy S9 in S9+ teden po svetovni premieri v Barceloni pripravil tudi pri nas.

    Objavljeno: 7.3.2018 14:00
  • Prvi spomenik tehnologijam »blockchain« na svetu bo v Kranju

    Čez slab teden, v torek, 13. marca, bo v Kranju slovesno odkritje spomenika, posvečenega tehnologiji veriženja blokov (»blockchain«). Da, resno!

    Objavljeno: 7.3.2018 14:00
  • Pri Telekomu Slovenije prikazali hitrosti v pilotnem omrežju 5G

    Pri Telekomu Slovenije so na novinarski predstavitvi skupaj s partnerji prikazali delovanje pilotnega mobilnega omrežja 5G.

    Objavljeno: 7.3.2018 10:00
  • Uberjevi avtonomni tovornjaki vozijo po ZDA

    Pri Uberju so potrdili, da njihovi samovozeči tovornjaki že nekaj mesecev uspešno dostavljajo blago po Arizoni, ZDA.

    Objavljeno: 7.3.2018 08:00
  • Google nas pelje v Disneyland

    Google je v ulični pogled Zemljevidov dodal 11 Disneyjevih zabaviščnih parkov, ki jih obiščemo kar iz lastnega kavča.

    Objavljeno: 7.3.2018 07:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji