Objavljeno: 17.3.2018 10:00

Microsoft skuša vsiliti uporabo brskalnika Edge za branje pošte

Microsoft si na vse kriplje prizadeva, da bi povečal uporabo svoje brskalnika Edge, ki je sestavni del operacijskega sistema Windows. Po zadnjih podatkih sodeč, je Edge povsem spodletel poizkus vrnitve v bitko z vodilnimi spletnimi brskalniki. Statistike kažejo, da ga trenutno uporablja le okoli 4% uporabnikov svetovnega spleta, medtem ko vodilni Google Chrome prevladuje z 59% tržnim deležem.

V najnovejši razvojni različici okolja Windows 10 so naredili majhno spremembo, ki pa je razjezila številne uporabnike drugih brskalnikov. Videti je, da je Microsoft določil, da bo vse spletne povezave v elektronski pošti v odjemalcu Windows Mail odpiral le v brskalniku Edge, ne glede na to, kateri brskalnik je določen kot sistemski privzeti brskalnik.

Razlog naj bi menda bil, da s tem »jamčijo boljšo uporabniško izkušnjo« pri uporabi odjemalca za elektronsko pošto. To ni razjezilo zgolj uporabnike, ki že leta ne uporabljajo Microsoftovih brskalnikov, temveč je tudi sporno glede določil o pošteni konkurenci, za katere se je družba zavzela v okviru poravnave v sodnem sporu v Evropi.

Microsoft kot kaže skuša na dvomljive načine uporabnike zopet vezati zgolj na svoje izdelke in storitve. Pri digitalni pomočnici Cortana je denimo mogoče uporabljati le Bing kot spletni iskalnik, ki pomočnici servira informacije. Podobno je še na nekaterih področjih, čeprav je treba priznati, da se drugod Microsoft v resnici tudi odpira drugim storitvam in ponudnikom.

Res pa je tudi, da marsikatera novost v razvojnih različicah okolja Windows v končni različici ni upoštevana, pač glede na odziv javnosti in tehnične dejavnike. Morda je Microsoft potezo naredil zgolj zato, da bi preveril vzdušje javnosti na najmanj boleč način, kjer se je v vsakem trenutku možno tudi hitro umakniti iz začrtane smeri.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

z.novak49 | 18.3.2018 | 07:03

Opaziti je da se včasih sam od sebe pojavi Bing, namesto da se nadaljuje iskanje v Chromeu. Pri Firefox brskalniku mi se kaj takega za sedaj ni pojavilo. Da je moteče, je in še kako. Upam da se bo uradilo. Imel bi pa vprašanje. Zakaj se Monitor nahaja in se dobi na http:// namesto na https://, ali pa je kaj drugege v vprašanju?

Matjaž Klančar | 19.3.2018 | 13:42

V načrtu imamo prehod na HTTPS, kdaj točno se bo to zgodilo, pa ta trenutek ne znam napovedati.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji