Objavljeno: 9.3.2018 05:00

Hekerski poizkus na Binance zanihal viacoin in bitcoin

V sredo je vrednost malo znane kriptovalute viacoin nenadoma porasla za več kot 300 odstotkov, kmalu zatem pa je bitcoin izgubil okrog 10 odstotkov. Menjalnica Binance je opazila nenavadne trgovalne vzorce, zato je hitro ustavila izplačila. Sedaj je znanega več. Hekerji so več tednov pridobivali prijavne podatke uporabnikov, potem pa skušali napihniti ceno viacoina in zaslužke prenesti drugam.

Binance pojasnjuje, da so od začetka januarja naprej, še posebej intenzivno pa februarja, hekerji uporabljali ribarjenje (phishing), da so od uporabnikov menjalnice pridobili prijavne podatke. Postavili so več domen, ki so bile na las podobne uradni, le da so namesto kakšne latinične črke uporabljale zelo podobno črko druge pisave (recimo cirilični a je videti enak). Ko so nabrali dovolj podatkov, so to sredo poizkusili to izkoristiti.

V dveh minutah so v imenu okradenih uporabnikov podali več naročil za nakup viacoina, ki so jih prodajali s svojih 31 računov, na katere so bili viacoin predhodno nakazali. To je povzročilo skokovito rast viacoina. Pridobljene bitcoin so potem želeli nakazati drugam, a je Binance nakazila ustavil. V Binance zagotavljajo, da niso dopustili prenosa prigoljufanih bitcoinov, hkrati pa so hekerji izgubili tudi lastne viacoine, ki so jih uporabljali za prevaro.

Čeprav napad ni uspel, je bil zelo dobro premišljen in potrpežljivo izpeljan. Hekerji so počakali na primeren trenutek in niso takoj izrabili prijavnih podatkov, hkrati pa so izbrali viacoin, ki ima nizko likvidnost, da bi povečali dobičke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji