Objavljeno: 7.3.2018 10:00

Pri Telekomu Slovenije prikazali hitrosti v pilotnem omrežju 5G

Pri Telekomu Slovenije so na novinarski predstavitvi skupaj s partnerji prikazali delovanje pilotnega mobilnega omrežja 5G.

Demonstrirali so hitrosti do 5 Gbit/s v brezžičnem (radijskem) prenosu, seveda pa velja poudariti, da gre za meritve v močno nadziranih pogojih s tehnologijo, ki je še globoko v razvoju.

Predstavitev je potekala v okviru evropskega projekta iCirrus, v katerem sodelujejo podjetja in ustanove iz šestih držav. Polega našega Telekoma sodelujejo tudi drugi telekomunikacijski ponudniki, pa podjetja, ki se ukvarjajo s strojno in programsko komunikacijsko opremo ter raziskovalni inštituti. Projekt se osredotoča na razvoj sistemskih rešitev za izgradnjo sistemov 5G, počasi pa se zaključuje. Začel se je namreč leta 2015, stroške zanj (nekaj več kot 3 milijone evrov) je za triletno obdobje v celoti zagotovila Evropska komisija.

Pri tem moramo seveda poudariti, da tehnologija 5G ta hip ni še zakoličena, oziroma se pod to oznako trenutno pojavlja veliko različnih tehnologij, kjer pa je še prezgodaj oceniti, katere se bodo dejansko tudi uveljavile. Omrežja prihodnosti bodo imela namreč več vzporednih zahtev, od višjih podatkovnih zmogljivosti (torej vse več uporabnikov, ki bodo hkrati pretakali kak video visoke ločljivosti), do visokega števila manj zahtevnih naprav. Pri slednjem gre predvsem za vse pametnejše naprave, ki do spleta dostopajo preko mobilnega omrežja, potrebujejo pa predvsem čim boljšo odzivnost (torej nižjo latenco) omrežja. Primer so avtonomna vozila in različna pametna tipala.

V okviru projekta iCirrus so se osredotočili na izgradnjo sistemov s poudarkom na komunikaciji med napravami (device-to-device) in centraliziranem omrežnem radijskem dostopu (C-RAN). Z integracijo obojega je bila razvita rešitev, ki bo lahko prispevala k dodatni učinkovitosti (tako iz vidika uporabljenega radijskega spektra in prenosa podatkov kot iz vidika energije) in tako izboljšala delovanje sistema. Novost je pri tem uporaba konvergentnega optičnega Ethernet omrežja, ta naj bi razbremenil tako samo omrežje kot končne naprave.

Okvirno se ocenjuje, da lahko standardizacijo okoli tehnologij 5G pričakujemo v naslednjih dveh letih, kot v preteklosti pa bo tudi tu vprašanje različnih marketinških oznak in nejasnosti. Že pri omrežjih 4G se je pojavljalo veliko nejasnosti, saj so se nekateri ponudniki in proizvajalci hvalili z oznako 4G mnogo prehitro – že z LTEjem, ki pa pravzaprav spada v prehod med 3G in 4G (o tem smo pisali pred šestimi leti).   

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji