Objavljeno: 12.3.2018 16:00

Strojno učenje prihaja tudi v Okna

Microsoft je na razvojni konferenci Windows Developer Days razkril, da bo naslednja večja posodobitev okolja Windows 10 vsebovala tudi povsem novo izvršno okolje Windows ML s katerim bo mogoče na lokalni strojni opremi izvajati algoritme naučene z metodami strojnega učenja. Windows ML bo uporaben za različne namene, od razpoznavo objektov z računalniškim vidom do napredne analize podatkov.

Izvršno okolje Windows ML bo lahko izvajalo algoritme, ki so bili naučeni na drugih sistemih, tipično v oblaku. Microsoft bo v ta namen podprl standard z imenom ONNX za izmenjavo podatkovnih modelov strojnega učenja, kjer sodelujeta tudi Facebook in Amazon Web Services.

Microsoft si s tem korakom obeta, da bo algoritme umetne inteligence pripeljal na več kot 600 milijonov računalnikom z okoljem Windows, kjer bodo lahko razvijalci tovrstne zmožnosti nato uporabili v svojih programih.

Lokalno izvajanje algoritmov narejenih na osnovi strojnega učenja prinaša v primerjavi z rabo v oblaku številne prednosti. Najprej je tu majhna latenca, kar je pomembno zlasti pri algoritmih, ki se morajo odzivati v realnem času. Lokalno izvajanje seveda pomeni, da bo algoritem deloval tudi kadar računalnik nima internetne povezave. Nenazadnje pa so tu še primeru, kjer je na lokalnem računalniku lažje zagotoviti varnost in zasebnost rabe v primerjavi z rabo v oblaku.

Trenutno kaže, da bo nova večja posodobitev okolja Windows 10 na voljo že v letošnjem aprilu. Interno jo vodijo pod kodno številko 1803, neuradno pa naj bi jo imenovali tudi »Spring Creators Update«.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji