Objavljeno: 13.3.2018 08:00

Donald Trump je ustavil prodajo Qualcomma

Ameriški predsednik Donald Trump se je tokrat usmeril v napovedovani in pričakovani nakup družbe Qualcomm, enega vodilnih ponudnikov elektronskih komponent za mobilne rešitve, ki ga je načrtovalo singapursko podjetje Broadcom.

Po tem, ko je bilo videti, da bo Broadcomu prevzem uspel, med drugim so tudi zato, ker so navezali prijateljske stike z Belo hišo, je Donald Trump na pobudo državnega komiteja za tuje naložbe v ZDA izdal izvršni ukaz, s katerim dejansko ustavlja možnost nakupa.

Kot obrazložitev navajajo, da bi prevzem oslabil ameriško družbo Qualcomm, zlasti pa zmožnost ameriškega gospodarstva v prihajajočem boju za prevlado pri novi generaciji mobilnih telekomunikacij 5G. Broadcomova namera naj bi okrepila položaj kitajskih podjetij, v prvi vrsti Huaweia, s katerim zadnje čase ZDA nima ravno prijateljskih odnosov.

Blokada se je zgodila kljub zagotovilom vodstva Broadcoma, da bo njihova naložba postavila na ZDA vodilno mesto pri tehnologij 5G in obljubami za nove finančne vložke v razvoj in proizvodnjo v ZDA. Trgovinska vojna, ki jo je Trump zanetil na področju jeklarske industrije, se kot kaže zdaj seli tudi na področje visoke tehnologije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji