Novice

 • Boj med različnimi tehnologijami vezij DRAM se nadaljuje

  Boj za prevlado med različnimi tehnologijami pomnilniških vezij se nadaljuje. Micron Technology, eden večjih proizvajalcev pomnilniških vezij, se je odločil, da bo najsodobnejše module Double Data Rate (DDR) SDRAM prodajal po enaki ceni kakor dosedanje module PC133 SDRAM.

  Objavljeno: 9.1.2001več
 • Adobe Premiere 6.0

  Adobe je predstavil novo različico videourejevalnika Premiere, ki so jo mnogi uporabniki že nestrpno pričakovali. V računalniški videomontaži smo namreč v zadnjih letih doživeli hiter preboj digitalnih video zapisov (DV, Digital 8), programska podpora za nove standarde pa je bila doslej pomanjkljiva ali prepuščena proizvajalcem strojne opreme v obliki dodatkov, ki so po ovinkih premagovali ovire.

  Objavljeno: 8.1.2001več
 • Distribucija filmov po internetu

  Internetna družba Filmspeed je med prvimi, ki se je lotila distribucije filmov v digitalni obliki in prek interneta. Prvi filmi so pripravljeni za spremljanje na ročnih računalnikih PocketPC z okoljem Windows CE 3.0 in predvajalnikom Windows Media Player. Za pokušino so uporabnikom ponudili tri filme: Kitajska povezava, v kateri igra legendarni Bruce Lee, Božična pesem in srhljivka Nosferatu. Ponudbi nameravajo mesečno dodajati nove naslove.

  Objavljeno: 8.1.2001več
 • Compaq in procesor Alpha EV7

  V tekmo procesorjev s taktom, večjim od 1 GHz, se bo zelo kmalu menda vključil tudi Compaq z najnovejšo različico procesorjev Alpha EV7. Ta bo delovala s taktom 1 GHz in bo zaradi svoje zasnove zmogljivostno najbrž zlahka presegla tekmece "pri 1 GHz", kot so Intel Pentium III in Pentium 4 ter AMD Athlon.

  Objavljeno: 7.1.2001več
 • CPRM -- grozi cenzura proizvajalcev diskov?

  Hiter napredek digitalne glasbe (prej ali slej pa tudi filma) ter nenadzorovano širjenje in kopiranje vsebine v digitalnih zapisih je lani pognalo srh v kosti glasbene in filmske industrije. Reakcija je bila hitra in večplastna -- od tožb do izdelave novih, "varnih" zapisov, kakršen je na primer sistem za nadzor SDMI, s katerimi naj bi nadzor vrnili v prave roke. Toda dosedanji poizkusi očitno niso bili učinkoviti, saj se ni nič spremenilo. Proizvajalci predvajalnikov in računalniških dodatkov sicer spoštujejo zakonodajo, vendar z ničemer ne omejujejo nelegalnega širjenja posnetkov. Večina predvajalnikov še naprej podpira nezaščiteni zapis MP3.

  Objavljeno: 7.1.2001več
 • Končna izdaja Linuxovega jedra 2.4 je tu!

  Linuxovska skupnost je 5. januarja z navdušenjem pozdravila končno izdajo "[jedra 2.4]". Nova različica jedra za operacijski sistem Linux torej ni toliko zamudila, kot so se bali tisti, ki so še v nedeljo, 31. decembra 2000, prenašali k sebi prvo predizdajo jedra (["kernel pre-release"]).

  Objavljeno: 6.1.2001več
 • Novi Celeron in cenejši, šibkejši Pentium 4

  Intel je takoj po prehodu v novo leto uradno predstavil niz novosti, s katerimi želi dokazati, da še vedno ponosno vihtijo dirigentsko palico orkestru procesorjev. Najbolj zanimiva novost je brez dvoma nova različica procesorjev Celeron, ki zdaj dela s taktom 800 MHz, predvsem pa so pri Intelu prvič v ta razred izdelkov prinesli podporo za hitrejše sistemsko vodilo. Celeron 800 tako kakor zmogljivejši procesorji Pentium III uporablja sistemsko vodilo s taktom 100 MHz, namesto 66 MHz kakor vsi dosedanji modeli. Hitrejše vodilo še dodatno povečuje prepustnost podatkov, ki je bila potrebna zaradi višanja takta, s katerim deluje jedro. Kljub koraku navzgor pa ostaja najnovejši Celeron cenovno zelo zanimiv, saj stane le 170 dolarjev (enako kakor najzmogljivejši AMD Duron), s čimer naj bi ostali s ceno celotnega računalnika pod mejo 1000 dolarjev.

  Objavljeno: 6.1.2001več
 • Microsoft tožijo zaradi domnevne rasne diskriminacije

  Microsoftu po velikem sodnem procesu v lanskem letu, ko je sodišče družbo spoznalo za krivo, grozi nova velika in odmevna tožba. Sedem nekdanjih uslužbencev je namreč proti družbi vložilo tožbo zaradi rasne diskriminacije, v kateri zahtevajo odškodnino v višini skoraj 5 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 5.1.2001več
 • Predsednik slovenske vlade na internetu

  Pomena interneta ter njegove informativne moči se vse bolj zavedajo države po vsem svetu, v okviru teh pa tudi vodstvene strukture. 23. decembra 2000 je novo spletno stran dobil tudi predsednik vlade Republike Slovenije. Okronana je bila z internetnim prenosom slavnostnega dogodka ob obletnici plebiscita iz Cankarjevega doma, ki je nastal v sodelovanju z RTV Slovenija. Govor, ki ga je ob tej priložnosti imel predsednik vlade, je bil že nekaj minut pozneje objavljen v spletu v pisni obliki.

  Objavljeno: 5.1.2001več
 • NMT samo še na 050

  V skladu z odločbo Uprave republike Slovenije za telekomunikacije je 1. januarja prenehala delovati klicna številka 0609 za omrežje NMT in deluje le še 050. Vse, ki bodo klicali na staro številko, pa bo še nekaj časa (pri Mobitelu niso sporočili, koliko) opozarjal odzivnik.

  Objavljeno: 4.1.2001več