Novice

 • Plextor PlexWriter 12/4/32

  Plextor nadaljuje s predstavitvami novih modelov zapisovalnikov za plošče CD-R in CD-RW, ki se prodajajo že celo bolje kakor proizvajalčeve enote CD-ROM. Decembra so uradno predstavili novo različico z oznako PlexWriter12/4/32, ki je ena prvih na tržišču s podporo za zapisovanje na plošče CD-R z 12-kratno hitrostjo, torej 1,8 Mb/s. Podatke bere z hitrostjo 32x, na nosilce CD-RW pa piše s prav tako običajno hitrostjo 4x. Za izravnavo pretoka podatkov ima novi zapisovalnik 4 MB predpomnilnik, povprečni čas dostopa 160 ms pa ga uvršča nekako v povprečje med zapisovalniki. Zaradi hitrosti prenosa podatkov je zapisovalnik trenutno na voljo le z vmesnikom SCSI, ki podpira tudi specifikacije UltraSCSI in Ultra2SCSI. Cena nove enote PlexWriter 12/4/32 znaša 340 dolarjev za notranji model in 400 dolarjev za zunanjo izvedbo.

  Objavljeno: 3.1.2000več
 • Novi kabelski modemi 3Com

  Kljub temu da so nove tehnologije, zlasti ADSL, nekoliko zmanjšale zanimanje za kabelske modeme, pri 3Comu menijo, da njihov čas šele prihaja. Na sejmu Western Cable Show v Los Angelesu so prikazali kar tri nove kabelske modeme, namenjene različnim tipom uporabnikov. Prva novost je kabelski modem HomeConnect, ki je namenjen za domačo rabo, zanj pa so značilni prijetna in elegantna oblika, preprosta namestitev ter zvočni opozorilni sistem za obveščanje o vzpostavljeni in padli povezavi ter prispetju novega elektronskega sporočila.

  Objavljeno: 2.1.2000več
 • Cool Edit 2000

  Podjetje Syntrillium je predstavilo Cool Edit 2000, novo različico znanega programa za urejanje digitalnih zvočnih posnetkov, ki si je v minulih letih prislužil pomembno mesto med ljubitelji in profesionalci. Cool Edit 2000 prinaša dolgo pričakovano podporo za branje in pisanje zvočnih posnetkov v zapisu MP3, modularna zasnova programa pa omogoča, da lahko zmožnosti programa razširjamo z dodatnimi zunanjimi moduli. Samo podjetje Sintrillium ponuja dva tako dodatka in sicer Studio Plug-In, ki Cool Edit spremeni v zmogljiv štiristezni mešalnik, ter Audio Cleanup Plug-In, ki omogoča napredno ekvalizacijo posnetkov ter odpravljanje napak, kot so šumi in poki. Cool Edit 2000 je hitrejši od predhodnikov, saj pri uporabi vgrajenih nekaterih učinkov in filtrov deluje tudi do trikrat hitreje, poleg tega pa so učinki bolj kakovostni in jih je mogoče lažje nadzorovati.

  Objavljeno: 2.1.2000več
 • Podjetje S3 na prvih straneh novic

  Podjetje S3 je v zadnjem času zelo pogosto na prvih straneh računalniških novic, ne samo zaradi govoric o morebitni združitvi ali prodaji dela družbe tajvanski družbi Via, temveč tudi zaradi dveh drugih novosti. Konec decembra so kupili podjetje Number Nine, ki je objavilo prostovoljni stečaj. Posel naj bi bil predvidoma vreden 4,8 milijona dolarjev, S3 pa bo prevzel tudi podporo za dosedanje izdelke podjetja Number Nine. S tem korakom se nadaljuje konsolidacija tržišča grafičnih kartic, na katerem je vse manj ponudnikov. Po drugi strani je javnost presenetila novica, po kateri eden glavnih tekmecev, družba Nvidia, toži podjetje S3 zaradi kršenja patentnih pravic.

  Objavljeno: 2.1.2000več
 • Compaq bo vzdrževal Ericssonove računalnike

  Švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson izvaja reorganizacijo, saj se želi poglobiti v osnovno področje svojega delovanja. Novo izvoljeni finančni direktor Sten Fornell (na tej dolžnosti je od 10. septembra 1999) bo premeščen v londonsko pisarno.

  Objavljeno: 2.1.2000več
 • Compaqovi računalniki z Windowsom 2000 že januarja

  Compaq je napovedal, da bo prve računalnike, opremljene s končno različico operacijskega sistema Windows 2000, začel dobavljati kupcem že sredi januarja, kar nekaj tednov pred uradno predstavitvijo operacijskega sistema, ki je najavljena za 17. februar. Compaq je tako kakor mnogi drugi proizvajalci končno različico operacijskega sistema od Microsofta dobil že 15. decembra.

  Objavljeno: 1.1.2000več
 • Računalnik Palm IIIc z barvnim zaslonom

  Podjetje 3Com bo, kakor vse kaže, predvidoma februarja predstavilo ročni računalnik Palm IIIc, ki bo imel za razliko od sedanjih modelov barvni zaslon. Sočasno naj bi predstavili tudi novo različico operacijskega sistema PalmOS 3.5, pri kateri bo med večjimi novostmi prav podpora za barvne zaslone. Novi računalnik naj bi vseboval tudi ustrezno prilagojen in še hitrejši Motorolin procesor Dragonball in 8 MB pomnilnik. Opazovalci menijo, da je Palm sklenil narediti barvni računalnik in podporo v operacijskem sistemu bolj za licenčne partnerje kakor za svoje potrebe, saj so pri tem znani kot zagovorniki sivinskih zaslonov. Nekateri kažejo zlasti novo zavezništvo s Sonyjem, ki namerava platformo Palm uporabiti v bolj večpredstavno usmerjenih izdelkih, ki bodo potrebovali barvne zaslone. Poleg tega s tem neposredno odgovarjajo na poplavo barvnih ročnih računalnikov z okoljem Windows CE, zanimivo pa je, da bodo pri novem modelu za osnovo vzeli računalnik Palm III in ne novejšega Palm V.

  Objavljeno: 1.1.2000več
 • Spremembe na vrhu Swisscoma

  Prvi mož Swisscoma Tony Reis bo na lastno željo in zaradi osebnih razlogov zapustil podjetje zadnji dan leta. Na njegovo mesto prihaja član izvršnega odbora Jens Adler. Isti dan bo podjetje zapustil tudi Calvin Grieder, prav tako zaradi osebnih razlogov. Grieder je med drugim pred kratkim prevzel vodstvo razvojne skupine za sodelovanje in skupne storitve z nemškim Debitelom, katerega večinski lastnik je prav Swisscom. Njegovo mesto v izvršnem odboru Swisscoma bo prevzel Carsten Schloter, ki je trenutno v odboru nemškega Debitela.

  Objavljeno: 1.1.2000več
 • Palm in pametni telefoni osvajajo

  Analitska skupina Datacomm Research v svoji najnovejši raziskavi meni, da bo naslednje leto izjemno ugodno za podjetje Palm Computing in proizvajalce pametnih telefonov. Čeprav telefoni WAP prihajajo na trg po kapljicah in z zamudami, ocenjujejo, da bo do leta 2003 devet desetin vseh prodanih mobilnih telefonov podpiralo protokol WAP, saj bo mobilni dostop do spleta postal temeljna uporabniška zahteva. Povečana zahteva za pametne telefone je izjemna priložnost tudi za Palm Computing in njihove naprave.

  Objavljeno: 1.1.2000več
 • IBMov računalnik, ki ga lahko oblečemo

  IBM pospešeno pripravlja prvi prenosni računalnik, ki ga lahko oblečemo (wearable computer). Sistem, ki ga pri IBM-u imenujejo EON (edge of the network), bo temeljil na sedanjem prenosniku ThinkPad 560. Namenjen bo ozkemu tržnemu segmentu. Velik naj bi bil kakor walkman, imel bo razširitveno mesto za kartice PC Card in vmesnik USB. Pomemben del bo vmesnik za brezžično komunikacijo, ki bo omogočal povezavo z zunanjimi enotami, kot so tipkovnica, miška, zunanji disk, monitor, priklopna postaja za žična omrežja in druge naprave. Kljub temu pa bo EON podatke prikazoval prvenstveno na poseben miniaturni barvni zaslon LCD, ki ga bomo namestili na oko podobno kakor monokel. Za krmiljenje računalnika bosta rabili posebna krmilna naprava, optimalizirana za uporabo med gibanjem, ter programska oprema za razpoznavo ukazov, zasnovana na izdelku ViaVoice. Izdelek naj bi bil nared predvidoma v drugi polovici leta 2000.

  Objavljeno: 1.1.2000več