Novice

 • Samsungov predvajalnik MP3 na enem samem vezju

  Podjetje Samsung Electronics je razvilo novo integrirano vezje z oznako CalmRISC for Portable Audio Devices (C-PAD), ki združuje mikroprocesor, digitalni procesor signalov in pomnilnik FlashRAM, s katerim bo mogoče narediti celoten predvajalnik MP3 z enim samim vezjem. Vgrajeni 128 KB pomnilnik je dovolj za delovanje predvajalnika in uporabo kot medpomnilnik v navezavi z izmenljivimi pomnilniškimi nosilci. V primerjavi z dosedanjimi rešitvami, ki zahtevajo uporabo vsaj treh ločenih vezij, je C-PAD cenejši (Samsung naj bi v naslednjih 3 letih na ta račun prihranil okrog 30 milijonov dolarjev), manjši, obenem pa porabi približno tretjino manj energije za delovanje. Prvi izdelki z novim vezjem bodo v prodaji aprila 2000.

  Objavljeno: 4.1.2000več
 • Tudi Benefon bo uporabljal Microsoftov brskalnik

  Finski proizvajalec mobilnih telefon Benefon je z Microsoftom sklenil pogodbo o uporabi brskalnika Microsoft Mobile Explorer (MME). Prvi Benefonov telefon z Microsoftovim brskalnikom bo predstavljen v začetku februarja na svetovnem kongresu GSM v Cannesu in na razstavah pobude FIND v devetih evropskih mestih kulture 2000 (francoski Avignon, norveški Bergen, italijanska Bologna, belgijski Bruselj, finski Helsinki, poljski Krakow, češka Praga in španski Santiago de Compostella). Benefon se je odločil za sodelovanje z Microsoftom zaradi podpore standardov HTML in WAP ter njune združitve v XML, v korist tako ponudnikov kakor tudi uporabnikov storitev.

  Objavljeno: 4.1.2000več
 • Intel kupil licence za uporabo tehnologije 3D Labs

  Intel je nekoliko nepričakovano kupil licence za uporabo celotnega spektra izdelkov in tehnologij družbe 3D Labs, enega od ponudnikov vrhunskih grafičnih pospeševalnikov za profesionalno rabo. Intel, ki je bil že doslej manjšinski lastnik družbe 3D Labs (1,5 %), je licence kupil za 7,5 milijona dolarjev, ki jih je 3D Labs krvavo potreboval za nadaljnje financiranje razvoja. Predstavniki obeh podjetij so odklonili komentarje o tem, kako in kdaj bo Intel uporabil tehnologijo družbe 3D Labs. Tržni analitiki pa poudarjajo, da je mogoče na ta korak gledati tudi kot na zavarovanje v primeru, če bi res prišlo do združitve med Intelovim tekmecem Via Technologies in družbo S3.

  Objavljeno: 4.1.2000več
 • Združevanje podjetij S3 in Via Technologies

  Vse kaže, da se podjetji S3 in Via Technologies resno pogovarjata o morebitni združitvi, s čimer bi nastalo novo, s stališča spektra izdelkov zelo veliko podjetje, ki bi v svojem programu imelo vse od mikroprocesorjev prek procesorskih naborov do grafičnih pospeševalnikov in grafičnih kartic. Po nekaterih podatkih so pogajanja še v zgodnji fazi, Via pa skuša doseči dogovor o prevzemu ali združitvi le tistega dela družbe S3, ki se ukvarja z grafiko. S3 je tudi lastnik družbe Diamond Multimedia, zato bi ob ugodnem razpletu zvočne kartice, modeme, predvajalnike MP3 in nekatere druge izdelke verjetno prevzel nekdo drug.

  Objavljeno: 4.1.2000več
 • Novi iskalnik WholeWeb.net

  Podjetje WholeWeb.net za junij 2000 pripravlja predstavitev novega spletnega iskalnika, ki bo indeksiral celotno vsebino več kakor milijarde spletnih strani (od ocenjenih 1,5 milijarde). Najmočnejši iskalnik danes indeksira okrog 200.000 strani. WholeWeb.net bo temeljil na zmogljivi zbirki podatkov in ne zgolj na tekstovnem indeksu. Avtorji obljubljajo iskanje s poljubnim nizom besed, ki jim bomo lahko določali pomembnost, najdene podatke pa bomo lahko razvrščali po uporabnih ključih, kot so starost dokumenta in (merjena) priljubljenost. Zadetke bo mogoče dodatno ožiti z novimi pogoji.

  Objavljeno: 3.1.2000več
 • Po telefonski žici s 100 Mb/s

  Podjetje Avio Digital končuje razvoj novega rodu omrežnih komunikacijskih vmesnikov, ki bodo omogočali prenos podatkov v okviru stanovanja s 100 Mb/s prek navadnih telefonskih paric. Nova tehnologija MediaWire bo dovolj za hkratni prenos različnih tipov podatkov z veliko hitrostjo in nizko ceno, med drugim pa bo to dovolj za hkratni prenos do 24 digitalnih 24-bitnih zvočnih zapisov, štiri kanale s pretokom posnetkov MPEG2 (vsak po 6 Mb/s), osem priključkov ISDN in dostop do interneta s hitrostmi vmesnikov ADSL. Omejitev je le v tem, da med posameznimi napravami kabel ni daljši od 33 metrov, vendar je mogoče na isto verigo priključiti čez 100 naprav (skupna dolžina kabla skoraj 4 km).

  Objavljeno: 3.1.2000več
 • Cisco kupil optiko Pirelli

  Z nakupom, vrednim več kakor dve milijardi dolarjev, je Cisco Systems postal lastnik oddelka za optične omrežne sisteme italijanskega podjetja Pirelli. Cisco bo po določilih pogodbe zagotovil desetino naložbe (vredne 100 milijonov dolarjev) za Pirellijev novi oddelek za optične komponente in podvodne optične prenosne sisteme. To je le eden v vrsti letošnjih Ciscovih nakupov, ki se ukvarjajo z optičnimi tehnologijami prenosa. Pirelli pričakuje, da bo s sklenjeno pogodbo okrepil navzočnost na ameriškem trgu in povečal prihodke. Podjetju Cisco Systems pa naj bi ta nakup utrdil položaj pri podvodnih sistemih, pri katerih pričakujejo 30-odstotno rast v naslednjem petletnem obdobju.

  Objavljeno: 3.1.2000več
 • Evropski televizijski program na severnoameriški celini

  DigItaly, italijanski televizijski program s poudarkom na italijanski kulturi, je postal prvi evropski televizijski program, ki ga je mogoče neposredno spremljati tudi na severnoameriški celini. Kanal predvajajo prek Eutelsatovega satelita Atlantic Gate na zemljepisni legi 15 stopinj zahodno, in sicer od zemeljske postaje Fucino v bližini Rima do zemeljske postaje v kanadski provinci Ontario, od koder ga naprej predvajajo prizemeljsko. Atlantic Gate deluje že od začetka leta 1999, od marca pa prenaša internetni promet iz Severne Amerike v Evropo ter video in televizijske prenose IP s tehnologijo stiskanja MPEG-4.

  Objavljeno: 3.1.2000več
 • Plextor PlexWriter 12/4/32

  Plextor nadaljuje s predstavitvami novih modelov zapisovalnikov za plošče CD-R in CD-RW, ki se prodajajo že celo bolje kakor proizvajalčeve enote CD-ROM. Decembra so uradno predstavili novo različico z oznako PlexWriter12/4/32, ki je ena prvih na tržišču s podporo za zapisovanje na plošče CD-R z 12-kratno hitrostjo, torej 1,8 Mb/s. Podatke bere z hitrostjo 32x, na nosilce CD-RW pa piše s prav tako običajno hitrostjo 4x. Za izravnavo pretoka podatkov ima novi zapisovalnik 4 MB predpomnilnik, povprečni čas dostopa 160 ms pa ga uvršča nekako v povprečje med zapisovalniki. Zaradi hitrosti prenosa podatkov je zapisovalnik trenutno na voljo le z vmesnikom SCSI, ki podpira tudi specifikacije UltraSCSI in Ultra2SCSI. Cena nove enote PlexWriter 12/4/32 znaša 340 dolarjev za notranji model in 400 dolarjev za zunanjo izvedbo.

  Objavljeno: 3.1.2000več
 • Novi kabelski modemi 3Com

  Kljub temu da so nove tehnologije, zlasti ADSL, nekoliko zmanjšale zanimanje za kabelske modeme, pri 3Comu menijo, da njihov čas šele prihaja. Na sejmu Western Cable Show v Los Angelesu so prikazali kar tri nove kabelske modeme, namenjene različnim tipom uporabnikov. Prva novost je kabelski modem HomeConnect, ki je namenjen za domačo rabo, zanj pa so značilni prijetna in elegantna oblika, preprosta namestitev ter zvočni opozorilni sistem za obveščanje o vzpostavljeni in padli povezavi ter prispetju novega elektronskega sporočila.

  Objavljeno: 2.1.2000več