• Evropsko računalniško vozniško dovoljenje tudi v Sloveniji

    V Sloveniji na večini razpisov za prosta delovna mesta zahtevajo znanje uporabe standardnih programov. Društvo Informatika se je pred časom na to zahtevo odzvalo in kot član mednarodnega združenja CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies) v Slovenijo pripeljalo evropsko priznan izkaz o usposobljenosti za delo na informatiziranem delovnem mestu -- ECDL (European Computer Driving License). Za izvajanje izobraževanj po tem programu sta koncesijo pridobili tudi koroški podjetji Kopa in A.L.P. Peca.

    Objavljeno: 29.12.2000
  • Konec leta pod pričakovanji za računalniška podjetja

    Leto 2000 do proizvajalcev računalniških izdelkov ni bilo preveč prijazno. Po rekordnem letu 1999, ko je prodaja dosegla vrhunec, tudi na račun strahu povezanem z menjavo letnic v računalniških sistemih, je prodaja v minulem letu močno padla. Sprva je bil travmatičen predvsem prvi del leta, na kar so proizvajalci tudi računali. Sredi leta se je nato prodaja povečala, vendar proti koncu leta, zlasti v predbožičnem obdobju ni stopnjevala tako, kot so predvidevali in želeli proizvajalci.

    Objavljeno: 29.12.2000
  • Dell Precision 330

    Dell je na predstavil novo delovno postajo Precision Workstation 330, ki je namenjena za zahtevne obdelave, kot je računalniško podprto načrtovanje. Delovna postaja Precision Workstation 330 vsebuje najnovejše procesorje Pentium 4 s takti 1,4 GHz in 1,5 GHz priključene na osnovno ploščo z naborom Intel 850.

    Objavljeno: 28.12.2000
  • Milijon uporabnikov Mobitela

    Pri vodilnem slovenskem ponudniku GSM omrežja in storitev Mobitelu so sporočili, da imajo skupno že čez milijon uporabnikov. Od tega jih je nekaj čez 41 tisoč zvestih naročnikov omrežja NMT, naročnikov omrežja GSM pa je okoli 344 tisoč. Čez 550 tisoč je uporabnikov paketa mobi, skoraj 62 tisoč pa je naročnikov ponudnika storitev Debitela.

    Objavljeno: 28.12.2000
  • GSM in GPS za določanje nadzor otrok

    Siemens ICM bo začel naslednje leto uvajati novo mobilno komunikacijsko storitev, ki omogoča natančno določanje položaj oseb, kar bo še predvsem dobrodošlo za starše, ki želijo vedeti, kje so njihovi otroci. Sistem je nastal kot plod sodelovanja med družbami Siemens ICM in GAP AG, vključuje pa satelitsko določanje položaja (GPS) in omogoča določanje položaja otroka ob vsakem času.

    Objavljeno: 28.12.2000
  • 3Dfx zapira vrata, tehnologijo kupuje Nvidia

    Podjetje 3Dfx Interactive je nekoliko presenetljivo napovedalo, da nameravajo v nekaj prihodnjih mesecih zapreti podjetje, celotno imetje, zaloge, tržno ime ter tehnologijo pa bo za 112 milijonov dolarjev (70 milijonov dolarjev v gotovini, ostalo v delnicah) kupil dosedanji glavni tekmec, družba Nvidia. S tem se je končala razmeroma kratka, a očitno globoka kriza družbe 3Dfx, ki so jo v zadnjem obdobju prizadele različne težave.

    Objavljeno: 27.12.2000
  • Symbol kupil Telxona

    Razmerja moči na trgu opreme za avtomatski zajem podatkov se bodo v prihodnje najbrž precej spremenila. Konec novembra je prinesel dokončno odločitev o pripojitvi družbe Telxon vodilnemu proizvajalcu opreme za avtomatski zajem podatkov Symbol Techonologies.

    Objavljeno: 27.12.2000
  • Nov slovenski spletni nakupovalni center tehnika.net

    Podjetje Quantum je predstavilo novo slovensko spletno nakupovalno-promocijsko središče -- http://www.tehnika.net, namenjeno predvsem prodaji in posredovanju informacij o tehničnih izdelkih, z velikim poudarkom na računalniški opremi. Nove dveri omogočajo enostavno pregledovanje ponujenih izdelkov, pregled cen in plačilnih pogojev ter seznanitev s pomembnimi podatki o prodajalcih. Spletni center ponuja informacije o izdelkih s področja računalništva, telefonije, bele tehnike, malih gospodinjskih aparatov, audio-video, foto, biroopreme, elektronike, klimatizacije in strokovne literature.

    Objavljeno: 26.12.2000
  • Pentium 4 odstopa od prvotnih načrtov?

    Nekaj tednov po začetku prodaje novega procesorja Pentium 4 je Intel javno priznal, da izdelek kar precej odstopa od prvotnih načrtov proizvajalca. Prvotni načrt za Pentium 4 je predvideval tudi kar 1 MB velik tretjenivojski predpomnilnik, dve samostojni enoti za računanje s plavajočo vejico ter večje predpomnilnike za ukaze (execution trace cache) ter podatke.

    Objavljeno: 26.12.2000
  • Siemensovo rekordno poslovno leto 2000

    Siemens je konec leta 2000 spregovoril o svojih poslovnih rezultatih, ki so dosegli novi vrhunec, kljub recesiji, ki je vlada v svetu visoke tehnologije. V poslovnem letu, ki se je končalo 30. septembra 2000, je čisti dohodek podjetja narasel za več kot 80 odstotkov, in sicer na 3,4 milijarde evrov.

    Objavljeno: 25.12.2000
  • Petrol prvi z novim sistemom za neposredne bančne transakcije

    Podjetje Petrol je kot prvo izmed velikih družb v Sloveniji povezalo svoj informacijski sistem z bančnim informacijskim sistemom v tako imenovani sistem STP (Straight Through Processing). Transakcije potekajo prek sistema Access E-Bank, ki ga je razvilo podjetje Halcom informatika, namenjen pa je podjetjem z velikim številom plačilnih transakcij na dan.

    Objavljeno: 25.12.2000
  • IBM: nov rod velikih računalnikov in izboljšani pomnilniški sistem Shark

    Podjetje IBM je pričelo s prodajo nove generacije največjih (mainframe) računalnikov, kar pomeni velik korak v razvoju tega tipa računalniških sistemov. Največja novost nove družine računalnikov zSeries (imenovana tudi G7), ki nadomešča dosedanje sisteme G5 in G6, je brez dvoma povečanje naslovnega prostora s sedanjih 31-bitov na 64-bitov. Korak je bil potreben za učinkovito pred vsem za delo z največjimi podatkovnimi bazami. Velika novost je tudi povečana prepustnost podatkov v procesnem modulu, saj so v primerjavi z dosedanjo generacijo hitrost prenosa podatkov povzdignili z 8 GB/s na 24 GB/s.

    Objavljeno: 24.12.2000
  • Windows 2000 pridobiva širšo podporo

    Operacijski sistem Windows 2000 po nekoliko previdnem odzivu kupcev končno pridobiva širšo podporo. Po navedbah družbe IDC naj bi prodaja okolja Windows 2000 v zadnjem četrtletju bila večja od prodaje okolja Windows NT za kar 1,7 milijona enot, kar pomeni, da kupci kupujejo več kakor enkrat več izvodov Windows 2000 od Windows NT.

    Objavljeno: 24.12.2000
  • Tehnologija DSL se po Evropi hitro širi

    Tehnologija DSL se hitro širi tudi v Evropi, še večjo rast pa lahko pričakujemo v prihodnjih nekaj letih. Po raziskavah vodilnih raziskovalnih organizacij naj bi leta 2004 že okrog 60 % domačih uporabnikov in malih podjetij v internet dostopalo prek tehnologije DSL, preostanek pa naj bi uporabljal povezave prek kabelskih omrežij ali brezžične povezave.

    Objavljeno: 23.12.2000
  • Novi strežniki Medee za digitalno videomontažo

    Podjetje Medea je predstavilo novo družino diskovnih podsistemov za omrežja SAN in vmesnike Fibre Channel, ki so optimalizirani za rabo pri digitalni videomontaži. Diskovni strežniki VideoRaid fx in VideoRack fcx imajo zmogljivosti shranjevanja podatkov do 600 GB, obenem pa zagotavljajo neprekinjen tok podatkov 65 MB/s, kar omogoča hkratno delo z več digitalnimi videotokovi.

    Objavljeno: 23.12.2000
  • Microsoftov Bonus Pack za Windows Media Player 7

    Microsoft je izdal dodatek Bonus Pack za predvajalnik Windows Media Player 7. Dodatek vsebuje novo orodje za neposredno pretvorbo posnetkov MP3 v zapis WMA, pretvornik grafičnih podob (skins) programa WinAmp v Windows Media Player ter niz novih podob, večinoma povezanih z novoletnimi in zimskimi temami.

    Objavljeno: 22.12.2000
  • ATI in televizijski programi

    Podjetje ATI je znano po grafičnih procesorjih in karticah, ob katerih pa razvijajo tudi izdelke za gledanje televizijskega programa na računalniških zaslonih. Poleg rešitev v obliki kartic zdaj ponujajo izdelek TV Wonder v različici zunanje naprave, ki jo na računalnik priključimo prek vmesnika USB. S tem je namestitev sprejemnika dovolj preprosta tudi za manj izkušene uporabnike. TV Wonder USB Edition vsebuje televizijski sprejemnik s podporo za do 125 kanalov ter za zajem videoposnetkov v računalniški zapis, kot filmski posnetek ali kot statične fotografije. Ob vsem skupaj je cena mamljiva, saj novost stane le 100 dolarjev.

    Objavljeno: 22.12.2000
  • Novi omrežni vmesnik Allied Telesyn s priključkom USB

    Podjetje Allied Telesyn je začelo prodajati novi omrežni vmesnik s priključkom USB. Vmesnik AT-USB100 je združljiv z omrežji Ethernet in Fast Ethernet, omogoča pa preprosto nadgradnjo osebnih računalnikov. Računalniki z okolji Windows 98 in Windows 2000 imajo vse potrebne gonilnike že nameščene, zato je namestitev nove opreme izjemno enostavna. Vmesnik lahko priključimo ali izključimo med uporabo, zato nam ni treba izklopiti računalnika.

    Objavljeno: 21.12.2000
  • Bluetooth in WAP za upravljanje naprav

    Podjetje Ericsson je razvilo poseben strežnik za protokol WAP, ki deluje prek krajevnih brezžičnih povezav Bluetooth. Strežnik je mišljen za vgradnjo v najrazličnejše naprave, ki bi jih lahko nato krmilili s primernim odjemalcem WAP, na primer mobilnimi telefoni.

    Objavljeno: 21.12.2000
  • Dellov 32-procesorski strežnik

    Podjetje Dell je sklenilo dogovor z družbo Unisys, s katerim bodo lahko tudi pri Dellu posegli v najvišji razred strežnikov. S tehnologijo Cellular Multiprocessing (CMP), razvito pri Unisysu, bo Dell izdelal 32-procesorski strežnik za rabo s strežniškim okoljem Windows 2000 Data Center Server ter sistemi Unix.

    Objavljeno: 20.12.2000
  • MusicMatch Jukebox 1.0 za Linux

    Priljubljeni programi za Okna se vse bolj pogosto selijo tudi v operacijski sistem Linux. Podjetje MusicMatch je nedavno izdalo novo različico svojega paradnega izdelka Jukebox, ki sodi med najpopolnejše predvajalnike za posnetke MP3 v okolju Windows. Nova različica za okolje Linux je funkcijsko zelo podobna izvedbi za okolje Windows, omogoča pa predvajanje posnetkov MP3, WAV in glasbe s plošč CD, digitalni zajem glasbe s plošč CD in pretvorbo v zapis MP3, uporabniki pa bodo znali še posebej ceniti zmožnost zapisovanja posnetkov na nosilce CD-R, saj ima program vgrajen modul za zapisovanje plošč.

    Objavljeno: 20.12.2000
  • Microsoft.si doživel vdor hekerjev

    Microsoft je že lep čas tarča različnih hackerjev, ki skušajo dokazati, da je tudi velikan med programskimi hišami ranljiv glede zaščite svojih sistemov. Po vdoru nizozemskega hackerja, ki je uspel celo dvakrat zapored vdreti v Microsoftovo omrežje v ZDA, je bil tarča hackerjev nedavno tudi spletni strežnik slovenske podružnice Microsofta, ki ima svoje spletne strani dosegljive na spletnem strežniku http://www.microsoft.si, v upravi podjetja ReproMS.

    Objavljeno: 20.12.2000
  • Slabo poslovno četrtletje Appla

    Apple je po nekaj nadvse uspešnih četrtletjih, v katerih so se prodaja, zaslužek in vrednost delnic dvigovali, znova doživel večji udarec. Zaradi splošnega zmanjšanja zanimanja za osebne računalnike na vseh svetovnih tržiščih se podjetju obeta precej manjši prihodek od načrtovanega.

    Objavljeno: 19.12.2000
  • Paragon PenReader prepoznava tudi slovenske črke

    Podjetje Paragon Software je predstavilo novo različico razpoznavalnika pisav PenReader, ki zna razpoznati tudi slovenske črke. Program je na voljo za računalnike z okoljem Windows 9x/NT/2000 pa tudi žepne računalnike HPC in ročne računalnike PocketPC z okolji Windows CE. Program se v ročne računalnike namesti kot dodatni razpoznavalnik, črke in besede pa narišemo lahko na zaslonu kateregakoli programa.

    Objavljeno: 19.12.2000
  • Siemensove novosti prihajajo v Slovenijo

    Slovenska podružnica Siemensa je predstavila novosti, ki so že prišle v Slovenijo ali jih lahko pričakujemo najpozneje čez nekaj tednov. Med njimi je njihov najnovejši mobilni telefon, Siemens SL 45, ki so ga predstavili pred nekaj meseci na medijskem dogodku v Benetkah (in smo ga predstavili tudi v reviji TeleMonitor). Siemens SL 45 je težak le 88 g ter združuje internetne funkcije (WAP) in večpredstavnost (predvajalnik MP3) z naprednejšimi funkcijami telefona GSM (npr. glasovno izbiranje in govorni predal).

    Objavljeno: 19.12.2000
  • Podjetje 3Dfx ustavilo proizvodnjo lastnih grafičnih kartic

    Podjetje 3Dfx, proizvajalec grafičnih pospeševalnikov Voodoo, se je odločilo ustaviti proizvodnjo grafičnih kartic z lastnimi procesorji. Namesto tega se bodo osredotočili na razvoj grafičnih procesorjev, ki jih bodo prodajali proizvajalcem grafičnih kartic. Odločitev je prišla le nekaj več kakor leto po nakupu nekdanje družbe STB, tedaj enega od vodilnih proizvajalcev kartic. Tržni analitiki menijo, da je poteza lahko tudi znak, da se podjetje skuša prodati najboljšemu ponudniku.

    Objavljeno: 18.12.2000
  • Zadnji Gambit

    Ljubljansko podjetje Gambit Trade d.o.o. v teh dneh zapušča zadnji računalnik blagovne znamke Gambit. V devetih letih so sestavili 24 tisoč osebnih računalnikov, največ v letih 1994 in 1995. Z lastno blagovno znamko osebnih računalnikov so opremili veliko domačih podjetij in dele državne uprave, del pa tudi izvozili na Hrvaško, v Makedonijo, Italijo in v Ukrajino. Na prehodu v leto 1997 so se na spremembe na svetovnem trgu, katere z vse nižjimi cenami opreme diktirajo veliki proizvajalci, odzvali z začetkom sodelovanja z evropskim gigantom Siemens Nixdorf, danes Fujitsu Siemens.

    Objavljeno: 18.12.2000
  • Petkrat tanjši optični nosilci CD

    Ameriško podjetje Thin Disc Media je razvilo novo tehnologijo za izdelavo optičnih nosilcev, ki so kar petkrat tanjši od običajnih nosilcev CD. Novi nosilec je dovolj tanek, da je upogljiv brez nevarnosti okvare, s tem pa ga lahko na primer priložimo časopisu ali pošljemo v pismu brez nevarnosti, da bi počil.

    Objavljeno: 18.12.2000
  • Cyrix III s taktom 650 in 667 MHz

    Podjetje Via Technologies je predstavilo nove različice procesorjev Cyrix III, ki delujejo s takti 650 in 667 MHz. Novinci so narejeni v 0,18-mikronski arhitekturi, imajo 128 KB prvostopenjski predpomnilnik, podpirajo 100 in 133 MHz sistemska vodila, namenjeni pa so segmentu najcenejših osebnih računalnikov, saj stanejo le 55 in 60 dolarjev.

    Objavljeno: 17.12.2000
  • Micron in prva 256-megabitna pomnilniška vezja DDR/266 MHz

    Micron je pričel proizvajati prva 256-megabitna pomnilniška vezja DDR (Double Data Rate) SDRAM, ki podpirajo frekvenco vodila 266 MHz. Med prvimi kupci bodo seveda uporabniki procesorjev AMD, ki DDR SDRAM podpira v najnovejših naborih in procesorjih. Micron trdi, da so cene primerljive s tistimi, ki veljajo danes za pomnilniška vezja PC133. V začetku leta 2001 naj bi na podlagi novih vezij na tržišče poslali 1 GB module DIMM.

    Objavljeno: 17.12.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji