Novice

 • Novi Intelov oddelek za brezžične komunikacije

  Intel je ustanovil nov oddelek, ki se bo ukvarjal z razvojem, proizvodnjo in trženjem izdelkov za brezžične komunikacije. Oddelek, ki ga bo vodil Ronald J. Smith, bo v celoti tudi v svojo strukturo prevzel osebje in izdelke podjetja DSP Communications, ki ga je Intel kupil v oktobru za 1,6 milijarde dolarjev. Novi oddelek Wireless Communications and Computing Group bo tudi zadolžen za razvoj in izdelavo izdelkov na podlagi standarda Bluetooth, ki ga mnogi že nestrpno pričakujejo.

  Objavljeno: 7.1.2000več
 • Krepko znižanje cen licenc za Oracle 8i

  Oracle je napovedal močno znižanje cen licenc za svoje zbirke podatkov Oracle 8i. Licenca za posamezno procesno enoto različice Oracle 8i Standard Edition je zdaj 40 % nižja (15 dolarjev na enoto), za polovico pa so znižali ceno različice Oracle 8i Enterprise Edition (100 dolarjev na enoto). Pri Oraclu so se za ta korak odločili predvsem zato, da bi bili bolj zanimivi za manjša in srednje velika podjetja, medtem ko pričakujejo, da pocenitev ne bo imela večjega vpliva pri večjih kupcih. Ti so že doslej z Oraclom sklepali posebne pogodbe, s katerimi so ob nakupu večjega števila licenc dobili izdatne popuste. Zato se bo zanje znižanje cen poznalo predvsem v tem, da bodo popusti odslej precej manjši.

  Objavljeno: 6.1.2000več
 • Red Hat Software kupec drugih podjetij?

  O podjetju Red Hat Software, danes največjem distributerju Linuxa, v zadnjih tednih krožijo zanimive, čeprav nekoliko nepričakovane in nenavadne vesti. Po nepotrjenih podatkih naj bi podjetje resno razmišljajo o nakupu enega ali celo dveh znanih podjetij. Po nekaterih vesteh naj bi se Red Hat pogovarjal o nakupu podjetja Be, avtorja operacijskega sistema BeOS. S tem bi Red Hat dobil nekatere programe in zmožnosti, ki jih danes njihov Linux nima, in za katere ima BeOS prvorazredne rešitve. Še bolj drzna so namigovanja, po katerih naj bi Red Hat razmišljal celo o nakupu kanadskega podjetja Corel, ki je nedavno predstavilo lastno različico Linuxa.

  Objavljeno: 6.1.2000več
 • Popačeni italijanski telefonski računi

  Kljub večkratnim zagotovilom Telecoma Italia že izpred nekaj mesecev, da so vsi njihovi računalniški sistemi pripravljeni za prehod v leto 2000, se je že pred usodno dvanajsto uro izkazalo drugače. Na telefonskih računih, ki so jih nekateri naročniki prejeli zadnje dni decembra, so za potek naročniškega obdobja, za katerega plačujejo naročnino, lahko prebrali januar 1900. Pri nekdanjem italijanskem telekomunikacijskem monopolistu zatrjujejo, da gre za osamljene primere in da je skupina tritisoč strokovnjakov neprekinjeno dežurna že od zadnjega tedna decembra, da bi lahko reševala take in podobne pripetljaje. Okrepitve so postavili tudi na posebnih številkah za prijavo napak (182, 183 in 189).

  Objavljeno: 6.1.2000več
 • Podjetje VeriSign napovedalo nakup tekmecev

  Varnost prenosa podatkov s certifikati je eden od temeljev elektronske ekonomije, odslej pa smo še korak bližje k globalnemu standardu. Podjetje VeriSign, morda največji servis za certifikate, je napovedalo nakup dveh največjih tekmecev za skupni znesek 1,2 milijarde dolarjev. VeriSign je kupil južnoafriško družbo Thawte Consulting, ki so ga mnogi označevali kot cenejšo alternativo VeriSigna, le malo zatem pa je najavil še nakup družbe Signio, ki prodaja varne transakcije na ravni protokola TCP/IP (večina drugih deluje nekoliko višje na ravni protokola HTTP). Tržni analitiki so mnenja, da bo VeriSign izdelke in storitve družbe Signio združil s svojimi, in pričakujejo, da bo Thawte Consulting lahko še naprej deloval kot samostojna podružnica družbe.

  Objavljeno: 6.1.2000več
 • Nautilus povezuje Sredozemlje

  Telecom Italia bo gradil podvodno optično omrežje Nautilus, ki bo povezovalo Italijo, Grčijo, Turčijo, Izrael in Egipt. Novo omrežje bo imelo zmogljivost 1,28 terabit/s in bo zagotavljalo hitre internetne, govorne, podatkovne in videopovezave med državami. Po omrežju bo lahko vsako sekundo steklo 15 milijonov sočasnih telefonskih pogovorov ali 100 ur digitalnih videoposnetkov.

  Objavljeno: 6.1.2000več
 • Bitka za mobilno platformo

  Bitka za prevlado operacijskih sistemov za bodoče mobilne telefone in komunikacijsko usposobljene žepne računalnike je v decembru dobila novo razsežnost po napovedi novih zavezništev pri dveh od največjih proizvajalcev mobilnih telefonov, Ericssonu in Motoroli. Prvi je javnost presenetil Ericsson, ki je najavil ustanovitev skupnega podjetja skupaj z ameriškim gigantom Microsoftom, v katerem naj bi razvili nove brezžične komunikacijske naprave in mobilne telefone z računalniškimi funkcijami. Še bolj kakor javnost pa so bili presenečeni v združenju Symbian, saj je bil Ericsson kot eden od stebrov združenja doslej zvest podpori za operacijski sistem EPOC, ki ga v okviru Symbiana razvija angleški Psion. Presenečenje in ponekod celo ogorčenje je bilo tolikšno, da je Ericsson moral hitro pripraviti novo tiskovno sporočilo, v katerem so partnerje in stranke skušali pomiriti z vnovično javno podporo za dosedanje delo in bodoče izdelke Symbiana. Ericsson kljub temu meni, da je tržišče dovolj veliko, da lahko ponudijo izdelke z obema operacijskima sistemoma.

  Objavljeno: 5.1.2000več
 • Italijanske interaktivne dveri

  Italijanska državna televizija RAI je sklenila pogodbo za zagon prvih italijanskih interaktivnih omrežnih dveri, ki bodo omogočile razvoj plačljivih (pay-per-view) storitev prek interneta že v bližnji prihodnosti. RAI, tripetinski lastnik novega bodočega podjetja, bo zagotavljal vsebino, milansko telekomunikacijsko podjetje E.Biscom, ki bo lastnik preostalih dveh petin, pa bo zagotavljalo omrežne zmogljivosti. Pogodba je neekskluzivna, kar pomeni, da RAI lahko svoje programe ponuja tudi drugim ponudnikom interneta, E.Biscom pa lahko kupuje programske vsebine tudi od drugih.

  Objavljeno: 5.1.2000več
 • Casio in Siemens z novim žepnim računalnikom

  Casio in Siemens sodelujeta pri razvoju novega žepnega računalnika, ki bo vseboval telefon GSM. Čeprav večina podrobnosti še ni znanih, se že ve, da bo imel novi križanec operacijski sistem Windows CE, barvni zaslon, zložljivo tipkovnico in brezžični dostop do interneta, s čimer naj bi posegli po isti formuli kakor Palm z ročnim računalnikom z brezžično komunikacijsko povezavo v internet Palm VII. Novost bo uradno predstavljena na sejmu CeBit 2000.

  Objavljeno: 5.1.2000več
 • Tudi Adobe med podporniki Linuxa

  Med podpornike Linuxa se je nedavno uvrstil tudi Adobe. V okolje Linux bodo v kratkem prenesli programski paket za namizno založništvo Adobe FrameMaker, ki je trenutno kot razvojna različica dosegljiv na proizvajalčevem spletnem naslovu. Adobe tudi pripravlja Linux različico paketa Adobe Acrobat Distiller, s katerim bo mogoče pretvarjati datoteke Postscript v prenosljive dokumente Acrobat PDF.

  Objavljeno: 5.1.2000več