Novice

 • LG združuje HD-DVD in Blu-Ray

  Korejski LG Electronics namerava na sejmu CES predstaviti prvi predvajalnik, ki bo lahko predvajal tako nosilce HD-DVD, kot blu-Ray. LG je bil sicer sprva predvsem podpornik zapisa Blu-Ray, vendar se je kasneje dogovoril tudi z japonsko Toshibo glede licenčnih pravic za implementacijo tehnologije HD-DVD. Pred nekaj meseci so napovedali možnost, da bodo predstavili enoto, ki bo združevala oba standarda, ta pa bo kot kaže v prodaji že v prvi polovici letošnjega leta. Analitiki menijo, da bodo kmalu sledili tudi drugi ponudniki, najbolj verjetna pa sta korejski Samsung in japonski NEC.

  Objavljeno: 5.1.2007več
 • 8-kratno povečanje porabe pomnilniškega prostora

  Raziskava, ki jo je opravila družba Coughlin Associates kaže, da se bo poraba pomnilniškega do leta 2012 povečala kar za 8-krat. Glavni razlog je v nastajanju in potrebi po hranjenju vse bolj bogatih, večpredstavnih vsebin, kot tudi nove zakonske regulative, ki zahtevajo trajno hrambo podatkov v informacijskih sistemih. Pri tem se bo hkrati tudi povečal izkoristek pomnilniških sistemov, saj na bi povprečna zasedenost sistemov s podatki povečala iz današnjih 54% na 72% v letu 2012.

  Objavljeno: 5.1.2007več
 • Varnostna napaka v Acrobatu

  Strokovnjaki za varnost so našli v brezplačnem pregledovalniku dokumentov Acrobat Reader niz varnostnih lukenj, ki napadalcem omogočajo krajo informacij. S funkcionalnostjo Open Paramters napadalci tako lahko preprosto veljavnim povezavam na datoteke PDF na spletnih straneh dodajo svojo kodo, ki izvršuje nedovoljene akcije na uporabnikovem računalniku, na primer posreduje informacije o piškotkih ali podatkih o uporabniku. Ranljivi so vsi pregledovalniki Acrobat Reader razen nove različice 8, ki jo je Adobe objavil nedavno in preprečuje izvajanje kode JavaScript XSS (cross-site scripting). Adobe že pripravlja popravke za starejše različice pregledovalnikov, uporabnikom pa priporočajo namestitev najnovejše različice 8.

  Objavljeno: 4.1.2007več
 • Sladkor za otroke

  Organizacija OLPC (One Laptop Per Child), ki na pobudo profesorja Nicholasa Negroponteja razvija prenosni računalnik za okoli 100 dolarjev, namenjen zlasti otrokom v nerazvitih državah, je predstavil nov mejnik v razvoju projekta - preprost grafični vmesnik z imenom Sugar. Vmesnik so družno razvili programerji Red Hata in oblikovalske družbe Pentagram Design, cilj pa je bil kar se da poenostaviti interakcijo z računalnikom za otroke z malo ali nič izkušnjami z računalniki.

  Objavljeno: 4.1.2007več
 • Linux v vzponu

  Sodeč po raziskavi družbe Saugatuck Research naj bi se priljubljenost operacijskega sistema v podjetjih močno povečala v naslednjih letih. Raziskava je zajela predstavnike 133 podjetij po celem svetu in pokazala, da nameravajo v prihodnjih letih vse več poslovno kritičnih informacijskih aplikacij gostovati na Linuxu. Medtem, ko je raziskava kaže, da bo v letu 2007 okoli 18% podjetij uporabljala Linux v enem ali več poslovno kritičnih sistemih, naj bi v naslednjih petih letih ta odstotek narasel na čez 50%. Še posebej hitro rast pričakujejo v letih 2009 do 2011, ko naj bi se rast Linuxa na najbolj zahtevnem področju povečala iz 40 na 80%. Po mnenju analitikov naj bi položaj Linuxa okrepile predvsem lanskoletne odločitve Oracla, pa tudi Microsofta, da Linux podprejo kot poslovno platformo tudi s svojimi izdelki, čeprav vsak vztraja prvenstveno na svojih rešitvah (zlasti Microsoft). S tem so posredno okrepili položaj ponudnikov, ki že dalj časa promovirajo Linux, kot je denimo IBM.

  Objavljeno: 4.1.2007več
 • Prenosni tiskalnik za mobilne pomočnike

  Brother je na Japonskem začel s prodajo zanimivega prenosnega tiskalnika MPrint MW-260, ki je namenjen tiskanju iz različnih mobilnih naprav. Tiskalnik, ki meri le 16 x 21 x 1,8 cm in tehta 0,5 kg zmore natisniti na papir formata A6 s hitrostjo 20 strani na minuto v ločljivosti 300 x 300 pik na palec. Nanj je mogoče tiskati prek vmesnika USB, kot tudi prek brežičnih vmesnikov IrDA in bluetooth. Podprti so odjemalci PC in tisti z okoljem Pocket PC oziroma Windows Mobile.

  Objavljeno: 3.1.2007več
 • VMware z novimi izdelki za PC-je in Mace

  VMware je predstavil dve razvojni različici orodij, ki prinašata nove funkcionalnosti na področju virtualizacije za osebne računalnike PC, prvič pa tudi za računalnike Apple Macintosh. VMware Workstation 6 prinaša uradno podporo za novi operacijski sistem Windows Vista, tako v vlogi gostitelja, kot navideznega računalnika. Nova različica prinaša poleg tega podporo za prikazovanje navideznih računalnikov na več monitorjih (tudi s povečanjem namizja), novost pa je tudi podpora za navidezne razhroščevalnike v kombinaciji z razvojnimi okolji MS Visual Studio in Eclipse.

  Objavljeno: 3.1.2007več
 • PlayStation 3 kot hišni kino

  Sony bo kot kaže v naslednjih mesecih predstavil še tretjo izvedbo igralne konzole PlayStation 3, ki pa bo namenjena bolj predvajanju večpredstavnih vsebin kot pa igram. PS3 za hišni kino v visoki ločljivosti naj bi imel v prvi vrsti drugačno ohišje kot sedanje konzole in bolj v stilu Hi-Fi komponent v hišnem kinu. Spremembe bodo tudi v optični enoti Blu-ray, ki bo dobila poseben mehanizem proti vibracijam. Pomnilnik XDR bo velik 512 MB, ni pa še podatka, ali bo imel večje diske od današnjih 60 GB. O temu in morebitnih dodatnih funkcionalnostih lahko sklepamo glede na informacije, da bo PS3 v tej izvedbi imel zmogljivejši napajalnik. Vgrajena bosta dva vmesnika HDMI, ki bosta lahko ločeno posredovala video (televizorju) in zvok (ojačevalniku). Kljub vsem spremembam pa bo lahko uporabljal vse igre za igralno konzolo kot tudi dodatke, kot so krmilne enote. Žal napovedujejo, da bo tudi cena visoka, saj omenjajo zneske med 1.600 in 2.500 dolarji.

  Objavljeno: 2.1.2007več
 • LCD televizorji - uspešnica zaključka 2006

  LCD televizorji so bili kot kaže najbolj vroče prodajno blago v prednovoletnem času. Sodeč po raziskavi organizacije NPD Group, ki že tradicionalno meri interes in prodajne rezultate najbolj intenzivnem nakupovalnem obdobju, so televizorji s tehnologijo LCD prvič po treh letih s prvega mesta izpodrinili digitalne fotoaparate. Čeprav raziskava meri predvsem prodajo v ZDA, o podobnih rekordnih prodajnih rezultatih poročajo tudi iz Evrope in drugod po svetu.

  Objavljeno: 1.1.2007več
 • Prehod na evro brez težav

  Slovenija je prvim januarjem opravila prehod na novo denarno enoto evro, pri tem pa ni bilo zabeleženih večjih težav. Kot kaže so upravitelji informacijskih sistemov opravili svojo nalogo z odliko, saj nikjer ni bilo zabeleženih zastojev izven planiranih aktivnosti. Prvi so prehod na evro nalogo opravili skrbniki bankomatov in blagajniških sistemov POS, kjer je vse potekalo po načrtih, celotna nadgradnja omrežja pa je bila opravljena v manj ko enem dnevu. Enako dobro so se odrezali skrbniki spletnih trgovin, kjer so v večini primerov z evrom kot glavnim plačilnim sredstvom delovali že od jutranjih ur. Takoj zjutraj so bile zaprte le nekatere spletne trgovine, ki pa so virtualna vrata v večini primerov odrla že v zgodnjem popoldnevu. Izjema so nekatere spletne strani, v večini ponudniki malih oglasov, kjer so cene še naprej razvidne pretežno v tolarjih, čeprav so tudi tu pozitivne izjeme.

  Objavljeno: 1.1.2007več