Objavljeno: 19.12.2007

Predsedovanje in vlada "v živo"

Na današnji novinarski konferenci je Urad vlade za komuniciranje, ki ga vodi Anže Logar, predstavil sistem za prenos video vsebin v živo ter njihovo arhiviranje. Prenos tovrstnih vsebin je že možen prek spleta, mobilnih telefonov, ter storitve Siol TV. Storitev so pripravili v sodelovanju s strateškimi partnerji (Telekom Slovenije in hčerinski družbi Mobitel in Avtenta.si, ter podjetjem Gama System).

Sistem je prvenstveno namenjen prenosu vseh dogodkov v živo, ki se bodo zgodili v okviru slovenskega predsedovanja EU v prvi polovici leta 2008. S tem naj bi dosegli boljšo obveščenost javnosti v zvezi s predsedovanjem, že danes pa kanijo sistem uporabljati tudi kasneje, po juniju 2008.

Trenutno je omogočeno spremljanje vseh novinarskih konferenc vlade, v času predsedovanja pa bo slika v živo na voljo tudi iz prenovljenega kongresnega centra Brdo. S tem naj bi približali predsedovanje vsej zainteresirani javnosti, saj bo sistem na voljo vsem. Vsebine so dostopne na posebej za to priložnost ustvarjenem spletnem portalu, na veliki večini mobilnih telefonov (podprt je tudi WAP), pa tudi prek televizije IPTV (SiolTV).

Mobilni uporabniki za dostop do storitve pošljejo sporočilo SMS na številko 2008 (uporabniki Mobitela) oz. na 051 66 2008 (uporabniki Si.mobil Vodafone, Tušmobil) z vsebino "EU" (za portal predsedovanja) oziroma "vlada" (za portal kabineta predsednika vlade). Uporaba portala je brezplačna, plačamo le količino prenesenih podatkov.

Vzpostavitev sistema je državo veljala 134.000 evrov. Ker gre za enega prvih tovrstnih sistemov na svetu, imajo v uradu načrte sistem tudi prodati morebitnim zainteresiranim kupcem, v čemer so imeli v mislih predvsem Francijo, ki bo nasledila predsedovanje v drugi polovici 2008. Tako je že danes portal na voljo tudi v francoskem jeziku, podprt pa je sicer tudi angleški jezik.

www.kpv.gov.si

www.eu2008.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji