Objavljeno: 20.12.2007

Konstantna rast na slovenskem trgu storitev IT

Slovensko tržišče storitev IT že kaže znake zrelosti in bo po pričakovanjih analitske hiše IDC v letu 2007 preseglo vrednost 290 milijonov dolarjev, kar predstavlja malo več kot 10% rast v primerjavi z letom 2006. Slovensko gospodarstvo, ki je vedno bolj odvisno od modernih tehnologij, bo vzpodbujalo rast storitev IT, prav tako pa tudi dejstvo, da privatizacija sili podjetja k posodabljanju obstoječe infrastrukture IT in poslovnih procesov. Upoštevaje še vedno trajajoče učinke vstopa Slovenije v Evropsko Unijo na razvoj področja IT pri nas je moč s precejšnjo zanesljivostjo predvideti stabilno, okoli 10-odstotno letno stopnjo rasti trga tja do leta 2011.

Kljub zrelosti slovenskega okolja IT pa trg storitev še vedno ostaja usmerjen pretežno v podporne storitve. IDC ocenjuje, da bodo do konca leta 2007 storitve podpore strojne in programske opreme skupno dosegle 28% delež tržišča. Podobno bo sistemska integracija kot ena bolj dobičkonosnih dejavnosti za ponudnike storitev IT dosegla 23% delež. Nasprotno velja za področje zunanjega izvajanja storitev (outsourcing), ki bo kljub dejstvu, da je bilo v letu 2006 najhitreje rastoči segment tržišča storitev IT, predstavljalo relativno skromnih 12% trga.

Zrelost slovenskega tržišča storitev IT je najbolj vidna v boju za tržni delež. Čeprav je bilo v letu 2006 spremljanih preko 100 ponudnikov storitev IT, so največji trije (HERMES Softlab, SRC.SI, in S&T Slovenija) obdržali svoje položaje. Še več, med prvih deset se je uspelo prebiti samo dvema novima ponudnikoma. Upoštevaje omejeno množico uporabnikov lahko v naslednjih letih pričakujemo konsolidacijo, v kateri se bodo manj prepoznavni ponudniki združevali ali pa jih bodo prevzela večja podjetja.

Gledano s stališča povpraševanja so telekomunikacijska, bančna in proizvodna podjetja največji investitorji v storitve IT. Ti sektorji so v letu 2006 skupaj predstavljali skoraj tretjino celotne porabe za storitve IT, podobna gibanja pa lahko pričakujemo tudi v letu 2007. Kot pomemben vir dohodka ponudnikov storitev IT velja omeniti še vladni sektor, ki po velikosti skupne porabe centralnih in lokalnih institucij presega vse ostale posamične sektorje trga.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji