• Kitajska prepoved Bitcoina se uresničuje

    BTCC, ena največjih kitajskih tržnic za Bitcoin, bo konec septembra prenehala delovati. S tem se začenja uresničevati napoved kitajskih oblasti, da bodo prepovedale Bitcoin kot sredstvo za trgovanje in finančno poslovanje. Kitajska organizacija NIFA (National Internet Finance Association), ki je pod okriljem centralne Ljudske Banke Kitajske, je namreč podala mnenje, da trgovanja z Bitconiom nima zakonske podlage za delovanje na Kitajskem. Hkrati so opozorili, da se kriptovalute na čelu z Bitcoinom pospešeno uporabljajo za nezakonito zbiranje sredstev in pranje denarja.

    Objavljeno: 16.9.2017
  • Prihodnost sistemskih inženirjev so DevOpsi

    Računalništvo v oblaku, agilne metode razvoja programov in nenehne potrebe po spremembah in izboljšav močno spreminjajo potrebe podjetjih po računalniških kadrih. Nedavna raziskava podjetja Puppet je pokazala, da se to v ZDA že močno odraža na področju sistemskih inženirjev, kjer je povpraševanje po tradicionalnih sistemcih, kjer so v uporabi samo sistemska znanja, v upadanju.

    Objavljeno: 15.9.2017 01:00
  • Azure odslej jamči za zaupnost v oblaku

    Microsoft je predstavil novo storitev v oblaku, ki omogoča zaščito s šifriranjem podatkov tudi tedaj, ko so v obdelavi. Azure confidential computing, kot se imenuje nova storitev, omogoča popoln nadzor nad dostopom in šifriranjem podatkov, ne samo me hrambo temveč tudi tedaj, ko je v obdelavi v avtorizirani aplikaciji.

    Objavljeno: 15.9.2017 01:00
  • Bitcoin je za bankirje prevara

    Če je bilo doslej še nekoliko nejasno, kar si misli bančni sektor o Bitcoinu, je po izjavi direktorja največje ameriške banke, JP Morgan Chase, stališče bankirjev povsem nedvoumno: Bitcoin je finančna prevara.

    Objavljeno: 14.9.2017 01:00
  • Avtošola za samovozeča vozila

    Podjetje Waymo, v lasti korporacije Alphabet (Google), je javnosti razkrilo, kako s pomočjo realističnih računalniških simulacij učijo samovozeča vozila boljše vožnje v realnem svetu. Waymo je razvil svoj lasten simulator z imenom Carcraft, v katerem skoraj 25.000 navideznih samovozečih vozil opravlja samostojne vožnje v navideznem svetu, ki je sestavljen iz računalniških modelov, video posnetkov in meritev opravljenih v realnem svetu -  v mestih Austin, Phoenix in domačem Mountain Viewu.

    Objavljeno: 14.9.2017 01:00
  • IKEA prva s podporo za nadgrajeno resničnost

    IKEA je prvi izmed velikih proizvajalcev, ki je podprl Applovo platformo za nadgrajeno resničnost ARKit. Sočasno s predstavitvijo nove generacije telefonov, ki podpirajo tehnologijo ARKit, so uradno predstavili svojo aplikacijo, ki se imenuje IKEA Place. Z njo bodo lahko kupci izdelke družbe IEKA natančno umestili v svoje stanovanje in ocenili videz in primernost še pred nakupom.

    Objavljeno: 13.9.2017 01:00
  • Uradno: Apple iPhone X, iPhone 8, Watch 3 in TV 4K

    Apple je na dolgo pričakovanem dogodku, prvič prirejenem na novem sedežu družbe Apple Park (zgradba, ki spominja na ogromno vesoljsko ladjo), specifično pa v imenitnem teatru z imenom Stevea Jobsa, predstavil tri nove telefone, novo generacijo zapestne ure in nov predvajalnik večpredstavnih vsebin. Po drugi strani pa javnost ni zvedela skoraj nič novega, saj se je večina predhodno pricurljanih podrobnosti v javnost izkazala za točne.

    Objavljeno: 13.9.2017 01:00
  • FURS dobil oceno A+

    Doslej smo FURS večkrat kritizirali, sedaj pa ga moramo pohvaliti. Nadgradnja sistema eDavki v začetku meseca je bila uspešna, spletna stran pa je danes zelo varna, saj podpira vse novejše tehnologije.

    Objavljeno: 12.9.2017 05:00
  • Xiaomi Mi Mix 2

    Le dan pred predstavitvijo nove generacije Applovih telefonov je kitajski Xiaomi predstavil nov model, ki bo morda eden največjih tekmecev prihajajočih iPhonov. Mi Mix 2 je naslednik dosedanjega najzmogljivejšega modela kitajskega proizvajalca in se tako kot iPhone X lahko pohvali z zaslonom, ki sega domala do robov ohišja.

    Objavljeno: 12.9.2017 01:00
  • Virginija menja elektronske glasovalne naprave s papirnimi

    Tudi v ZDA, kjer so med najnaprednejšimi pri elektronskih volitvah, počasi spoznavajo, da popolna digitalizacija postopka glasovanja ni najboljša izbira. V zvezni državi Virginiji so začeli menjavo elektronskih glasovalnih naprav s takšnimi, ki ob glasovanju puščajo papirno sled.

    Objavljeno: 11.9.2017 13:00
  • Oracle praktično ukinja Solaris in SPARC

    Oracle je v začetku septembra odpustil skoraj 2.500 zaposlenih, večinoma povezanih z razvojem operacijskega sistema Solaris in proizvodnjo strežnikov na osnovi platforme SPARC. Sodeč po poročilih iz Silicijeve doline je Oracle ukinil kar 90% vseh delovnih mest, ki so povezani z obema platformama.

    Objavljeno: 11.9.2017 01:00
  • Slovo Jerrya Pournella

    V 84. letu je umrl znameniti novinar in pisatelj Jerry Pournelle, ki ima velike zasluge za popularizacijo osebnega računalništva v širši javnosti. Dolga leta je bil kolumnist legendarne revije Byte, ki je navdihnila številne strokovnjake, pisce in pionirje osebnega računalništva. Med drugim tudi veliko število avtorjev revije Monitor.

    Objavljeno: 11.9.2017 01:00
  • Apple iPhone X in dvakrat iPhone 8

    Le nekaj dni pred uradno predstavitvijo nove generacije telefonov iPhone so na dan pricurljale praktično dokončne potrditve o imenih novih modelov. Izdal jih je sam Apple, ki je njihovo ime zapisal v pravkar objavljeno dokončno kodo operacijskega sistema iOS 11, dostop do tega pa je novinarjem bržkone izdal eden izmed Applovih uslužbencev.

    Objavljeno: 11.9.2017 01:00
  • Google kupuje HTC?

    Pri tajvanskem časniku Commercial Times so objavili novico, da naj bi bil Google v zadnjih fazah nakupa HTCja (ali vsaj nekega dela podjetja).

    Objavljeno: 9.9.2017 12:00
  • Zamude pri Qualcommovem Snapdragon 836

    Googlova prihajajoča telefona Pixel 2 in Pixel 2 XL naj bi uporabljala prihajajoči Qualcommov procesor Snapdragon 836, a ta očitno zamuja.

    Objavljeno: 9.9.2017 08:00
  • Slovensko družabno omrežje za glasbenike

    V letošnjem letu se je tudi pri nas pojavilo ogromno start-up podjetji, ki jezdijo valove kriptovalut in iščejo začetni kapital z izdajo lastne valute.

    Objavljeno: 8.9.2017 14:00
  • IBM in MIT vlagata v umetno inteligenco

    IBM bo v naslednjih desetih letih v razvojni laboratorij za umetno inteligenco vložil 240 milijonov dolarjev .

    Objavljeno: 8.9.2017 13:00
  • Namizna aplikacija Google Drive se poslavlja

    Google je na svojem blogu objavil novico, da nameravajo v začetku marca prihodnje leto ukiniti aplikacijo Google Drive za Windows in Mac OS.

    Objavljeno: 8.9.2017 09:00
  • Pobeglih in razbitih 320 milijonov gesel

    Minuli mesec je raziskovalec in varnostni strokovnjak Troy Hunt objavil 320 milijonov gesel, ki jih je zbral z brskanjem po internetu. Gre za gesla, ki jih je na internet naplavil kakšen vdor in veljajo za ne-varna, njihova uporaba pa se odsvetuje. Toda ker bi bila objava gesel neodgovorna, jih je zgostil z algoritmom SHA-1 in objavil v takšni obliki.

    Objavljeno: 7.9.2017 22:00
  • WhatsApp pripravlja poslovne rešitve

    Priljubljena storitev trenutnega sporočanja, WhatsApp, je objavila načrte za prihod med poslovne uporabnike.

    Objavljeno: 7.9.2017 12:00
  • Huawei prehitel Apple

    Kitajsko podjetje Huawei ima v zadnjih letih tudi na področju mobilnih telefonov vse več uspehov - po novem so prehiteli celo Apple in postali drugi največji proizvajalec pametnih telefonov.

    Objavljeno: 7.9.2017 08:00
  • Samsung predstavil Galaxy Note8

    Samsung je slovenskim medijem na novinarski konferenci predstavil novega zastavonošo, telefon Galaxy Note8.

    Objavljeno: 6.9.2017 12:00
  • Ranljivost v estonski osebni izkaznici

    Pred dnevi je ekipa varnostnih raziskovalcev obvestila estonske oblasti o potencialni varnostni ranljivosti pri njihovih osebnih izkaznicah.

    Objavljeno: 6.9.2017 10:00
  • Lenovo pripravlja retro različico ThinkPada

    Letos bo serija prenosnikov ThinkPad zabeležila že 25. obletnico. Te prenosnike so splavili pri podjetju IBM, leta 2005 pa je njihov oddelek za prenosnike in namizne računalnike odkupil kitajski Lenovo, ki je seveda obdržal tudi ime ThinkPad.

    Objavljeno: 6.9.2017 09:00
  • Toshiba bo še letos splavila pogon velikosti 14 TB

    Čeprav zadnja leta pišemo predvsem o pogonih SSD, se nadaljuje tudi razvoj klasičnih pogonov z vrtljivimi diski, torej HDD. Tako so pri Toshibi objavili, da nameravajo še letos splaviti pogon, zmogljivosti kar 14 TB.

    Objavljeno: 5.9.2017 12:00
  • Odkrite varnostne pomanjkljivosti na modemih Arris

    Varnostni raziskovalci iz podjetja Nomotion so objavili vest, da so na nekaterih modemih in usmerjevalnikih Arris našli varnostne pomanjkljivosti. Med drugim naj bi bile za potrebe oddaljene podpore te naprave enostavno dosegljive preko SSH ob uporabi privzetih prijavnih podatkov. Preizkušene naprave so sicer v uporabi pri ameriškem ponudniku AT&T, v tem trenutku še ni znano, ali gre za lastne nastavitve tega ponudnika ali za privzete nastavitve proizvajalca. Pri podjetju Arris pravijo, da že preverjajo konkretne pomanjkljivosti.

    Objavljeno: 5.9.2017 09:00
  • Oracle odpušča

    Pri Oraclu naj bi v zadnjih dneh odpustili nekaj tisoč zaposlenih – uradno tega sicer še niso komentirali, a so se (sedaj že bivši) zaposleni oglasili preko različnih družabnih omrežji. Večina odpuščenih naj bi delalo na operacijskem sistemu Solaris, nekateri pa tudi v drugih oddelkih, denimo oddelku za procesorjih SPARC in v oddelku za magnetne trakove.

    Objavljeno: 4.9.2017 15:00
  • Firefox prehaja na 64 bitov

    Brskalnik Firefox končno v popolnosti prehaja na 64-bitno različico. Uporabniki, ki uporabljajo 64-bitno različico sistema Windows (kar je danes velika večina uporabnikov), bodo na spletni strani Firefoxa privzeto dobili namestitveno datoteko za 64-bitno različico brskalnika. Ta naj bi bila varnejša in občutno stabilnejša, sploh na sistemih, ki imajo več kot 4 GB pomnilnika (razvijalci pravijo, da naj bi bil program kar 39% stabilnejši - to je kar natančna ocena, mar ne? ;) ).

    Objavljeno: 4.9.2017 11:00
  • Čez dober teden predstavitev novega iPhone

    Pri Applu so napovedali posebni dogodek, glede na datum in dosedanje govorice naj bi na njem predstavili novo generacijo naprav iPhone. Dogodek bo dvanajstega septembra v novi dvorani, imenovani Steve Jobs Theater, ki je del novega poslovnega kampusa, ki ga počasi dokončujejo.

    Objavljeno: 4.9.2017 08:00
  • Ne premikajte datotek, ko je telefon povezan z Windows 10

    Na spletni strani heise.de opozarjajo na zanimivo težavo, ki so jo odkrili bralci – če je telefon z Androidom prek kabla USB povezan z računalnikom z Windows 10, bo pri premikanju datotek na samem telefonu velika verjetnost, da boste ob podatke. Upravljalnik datotek z vsebino telefona, ki se odpre, ko telefon povežemo z računalnikom, namreč deluje tako, da pri premikanju datoteke iz enega imenika na drugega (oba pa sta na telefonu) datoteko na izvoru sicer pobriše, na cilj pa nikoli ne pride. Tudi programi za reševanje izbrisanih datotek potem ne pomagajo več.

    Objavljeno: 2.9.2017
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji