Objavljeno: 13.9.2017 01:00

Uradno: Apple iPhone X, iPhone 8, Watch 3 in TV 4K

Apple je na dolgo pričakovanem dogodku, prvič prirejenem na novem sedežu družbe Apple Park (zgradba, ki spominja na ogromno vesoljsko ladjo), specifično pa v imenitnem teatru z imenom Stevea Jobsa, predstavil tri nove telefone, novo generacijo zapestne ure in nov predvajalnik večpredstavnih vsebin. Po drugi strani pa javnost ni zvedela skoraj nič novega, saj se je večina predhodno pricurljanih podrobnosti v javnost izkazala za točne.

Zvezda predstavitve je bil brez dvoma telefon Apple iPhone X, pri najavi katerega je Tim Cook uporabil znameniti stavek Stevea Jobsa »še ena stvar…« (one more thing…), saj je bil na odru predstavljen kot zadnji. iPhone X je točno tak, kot smo ga opisovali na podlagi pricurljanih informacij v zadnjih mesecih. Krasijo ga velik, 5,8-palčni zaslon Super Retina (Samsungov AMOLED) ločljivosti 2.436 x 1.125 pik in s podporo za standarde HDR10, Dolby Vision in TrueTone, super zmogljiv procesor A11 Bionic (6 jeder!), avtentikacija uporabnikov z razpoznavo obrazov Face ID.

Pri slednjem uporabljajo tudi algoritme strojnega učenja, vendar zagotavljajo, da se vse procesiranje odvija zgolj na telefonu, s pomočjo novega strojnega gradnika, ki mu pravijo Neural Engine. Razpoznava obrazov je v pomoč tudi pri navadnem fotografiranju, kjer že doslej znan, a izboljšan fotoaparat z dvojnim tipalom ločljivosti 12 milijonov pik (ƒ/1.8 in ƒ/2.4) ponuja nov način Portrait Lightning, ki zna iz kadra izločiti obraz, odstraniti ozadje ali pa spremeniti osvetlitev obraza, vse v realnem času.

Morda velja posebej omeniti posebnost iPhona X, izsek v površini vrha zaslona, kjer se nahajajo tipala. Verjeli ali ne, na majhnem prostoru so jih združili kar osem: fotografsko tipalo, infrardeče tipalo, tipalo bližine, tipalo za svetlobo, tipalo za osvetlitev, mikrofon, zvočnik in mini projektor infrardečih točk za pomoč razpoznavi obrazov in povečano resničnost.

Vse to skupaj ima seveda svojo ceno. Kot že napovedano je iPhone X prvi pametni telefon, ki ima osnovno ceno postavljeno na visokih 999 dolarjev (zaokrožimo lahko kar na 1.000). V Evropi bo seveda enaka številka, a v evrih. Za ta denar dobimo model s 64 GB Flash RAM, večji model s 256 GB RAM pa bo stal 1.150 dolarjev. Prodaja se v ZDA in v 55 drugih državah začne prve dni novembra.

Druga novost dneva je bila predstavitev telefonov iPhone 8 in iPhone 8 Plus, ki sta zaradi novega iPhona X kar nekoliko v senci, čeprav bosta najbrž prispevala levji delež pri prodaji. Pri obeh govorimo o evoluciji, ne pa revoluciji. Ohišje in zaslon sta skoraj enaka kot pri dosedanjih telefonih iPhone 7 in 7 Plus, torej z diagonalama 4,7 in 5,5 palcev. Glavna razlika na zunanjosti je zadnja stran telefona, ki je prekrita s steklom, tako kot prednja (in tako kot je to pri Samsungovih telefonih). Zaradi tega sta oba telefona nekaj desetink milimetrov večja in nekaj gramov težja.

Največ sprememb je bila deležna elektronika, ki podobno kot pri iPhone X temelji na procesorju A11 Bionic, na voljo pa sta v različicah s 64 in 256 GB Flash RAM. 

iPhone 8 bo v osnovni različici stal 700 dolarjev (oziroma evrov), iPhone 8 Plus pa 800 dolarjev. Cene različic z 256 GB še niso znane. Velja omeniti, da kljub novim telefonom dosedanji ostajajo v prodaji, a z nižjo ceno. Osnovni iPhone 7 bo odslej stal v ZDA 549 dolarjev, iPhone 6S bo stal 449 dolarjev, iPhone SE pa 349 dolarjev.

Vsi novi telefoni, vključno z iPhone X odslej podpirajo brezžično polnjenje po standardu Qi, kar pomeni, da so združljivi tudi s polnilci in izdelkih drugih naprav, ki tovrstno polnjenje zmorejo že nekaj let. Toda Apple ne bi bil Apple, če ne bi naredil tu še korak naprej. Najavili so prihod svojega dodatnega polnilca AirPower, s katerim bo mogoče polniti več naprav sočasno (na primer telefon, zapestno uro in brezžične slušalke), čeprav standard Qi tega v osnovi ne omogoča.

Vsi novi telefoni podpirajo tudi tehnologijo povečane resničnosti na osnovi poleti predstavljene platforme ARKit. Če je verjeti Applu in razvijalcem, se tu obeta prava revolucija uporabe navidezne resničnosti, zlasti v kombinaciji z igrami.

V povezavi z razpoznavo obrazov in algoritmi navidezne resničnosti je Apple predstavil tudi nadgradnjo dosedanjih sličic Emoji. Animoji, kot pravijo zadevi, omogoča snemanje in razpoznavo uporabnikovega obraza ter prenos izrazov na obrazu (jeza, nasmeh, zaskrbljenost,…) kot podlago za animacijo izbranega lika v knjižnici (panda, pes, mačka, riba, petelin,…). Izbrano sličico lahko pošljemo v trenutnem sporočilu ali pa v nanj pripnemo kar celotno animacijo, skupaj s posnetkom govora.

Apple je na dogodku predstavil tudi naslednjo generacijo pametne ure Apple Watch Series 3, ki v sebi skriva več novosti, kot se sprva zdi. Za začetek so v uro vgradili nov dvojedrni procesor, ki ponuja po navedbah proizvajalca 70% večjo zmogljivost. Največja novost pa je, da si je mogoče Apple Watch odslej omisliti z vmesnikom LTE, kot to že nekaj časa omogočajo nekateri konkurenti. Da, uro lahko uporabimo v celoti namesto telefona, tudi za klice. Še več, Apple bo omogočal pretočno predvajanje glasbe Apple Music neposredno na uro.

Apple Watch Series 3 je hkrati vodoodporen do globine 50 metrov in je primeren tudi za spremljanje športnih aktivnosti, kot so plavanje in deskanje. Zanimivo, da je Apple ob vsem skupaj ohranil povsem enake zunanje mere ure, a so pri tem naredili velik napredek pri elektroniki, tako glede velikosti, kot porabe energije. Antena vmesnika LTE je kar celoten zaslon ure, medtem ko so kartico SIM reducirala v čip v sistemskem vezju ure (t.i. e-SIM).

Kar precejšen napredek je naredil tudi operacijski sistem watchOS 4. Omenimo le napredno merjenje srčnega utripa, kjer lahko ura opozarja na nenavadno povečan utrip, meriti pa bo znal celo srčno aritmijo. Apple Watch z vmesnikom LTE bo v ZDA stal 400 dolarjev, brez njega pa 330 dolarjev. V prodaji bo konec septembra.

Zadnja novost je novi Apple TV 4K. Kot nakazuje že samo ime, novi Apple TV končno podpira filme v ločljivosti 4K, tudi kot pretočne vsebine (kar androidni ključki omogočajo že kar nekaj časa). Apple bo v ločljivosti 4K ponudil kopico filmov znanih filmskih studijev, za nemeček pa bodo kupcem brezplačno nadomestili filme v ločljivosti 4K, če so jih predhodno imeli v ločljivosti HD. Z novim predvajalnikom bo mogoče v ločljivosti 4K spremljati tudi vsebine, ki jih ponujata Netflix in Amazon. Nič manj pomembna ni podpora za standard HDR10, ki omogoča prikaz precej bolj dinamičnih barv. Izboljšali so delovanje Siri kot pomočnico za krmiljenje naprave namesto z daljincem. Apple TV 4K stane 179 dolarjev v različici 32 GB in 199 dolarjev v različici 64 GB.

jt2OHQh0HoQ

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji