• IBM ima več zaposlenih v Indiji kot v ZDA

    Eno izmed največjih ameriških računalniških podjetji ima v Indiji že 130.000 zaposlenih.

    Objavljeno: 2.10.2017 10:00
  • Še več znanega o prihajajočih Huawei Mate 10

    Čez nekaj tednov naj bi pri Huaweiju predstavili nove telefone Mate 10, ti se naj bi delili na klasični Mate 10, cenejši Mate 10 Lite in zmogljivejši Mate 10 Pro.

    Objavljeno: 2.10.2017 08:00
  • Naj bo praznično obdarovanje nepozabno!

    Ali tudi vi že nestrpno pričakujete december in vse lepo, kar pride z njim? Praznično obdarovanje, preživljanje časa z najbližjimi ter pričakovanje novega leta, ki bo najboljše doslej? Vso to pričakovanje lahko postane še lepše, če pravočasno izberete darila in mi vam bomo vsekakor pomagali, da boste do vašega unikatnega darila prišli hitro in po najugodnejši poti.

    Objavljeno: 2.10.2017
  • Javne ponudbe kriptovalut v čedalje tršem primežu

    Kratek čas so bile javne ponudbe kriptovalut (ICO) kot alternativni vir financiranja mladih zagonskih podjetij (start-up) zelo priljubljene in praktično neregulirane, a se to obdobje divjega zahoda počasi končuje. V začetku meseca je Kitajska sporočila, da ne bo več dovolila ICO-jev, sedaj pa se prepovedi pridružuje tudi Južna Koreja. V ZDA medtem ICO ostajajo dovoljeni, a zanje veljajo enako stroga pravila kot za javne ponudbe delnic (IPO). Pri nas specialne zakonodaje (lex specialis), ki bi urejala to področje, za zdaj še ni, čeprav smo uspešne primere ICO-jev že imeli.

    Objavljeno: 30.9.2017 12:00
  • Google pripravlja asistenta z zaslonom

    Pred časom smo preizkusili Googlov asistent za domačo uporabo, v spletu pa so se pojavile govorice, da naj bi pripravljali novi model, ki bi vključeval tudi zaslon, občutljiv na dotik. Šlo bi torej za konkurenco Amazonovem Echo Show, izpeljanka naprave Echo, ki prav tako vključuje še zaslon. Na podobnem projektu naj bi delali tudi pri Facebooku.

    Objavljeno: 29.9.2017 14:00
  • Applova priporočila za FaceID kažejo na pomanjkljivosti

    Pri Applu so objavili nekaj varnostnih priporočil za novo funkcijo FaceID, te kažejo na nekatere omejitve novega sistema.

    Objavljeno: 29.9.2017 12:00
  • Essential Phone s slabimi rezultati

    Eden izmed soustanoviteljev Androida, Andy Rubin, se je pred časom lotil projekta lastnega telefona, imenovanega Essential Phone. Ta je zaradi Rubina pritegnil kar nekaj interesa strokovne javnosti in vseh, ki bolj podrobno sledijo tem področju, a prvi teden prodaje je postregel s slabimi rezultati.

    Objavljeno: 28.9.2017 11:00
  • Nova varnostna pomanjkljivost v IE

    Microsoft je s splavitvijo Windows 10 leta 2015 na trg poslal tudi prenovljen spletni brskalnik, imenovan Edge.

    Objavljeno: 28.9.2017 10:00
  • e-Šport se vse bolj uveljavlja

    Pred kratkim smo pri Monitorju preizkusili nekaj igričarskih prenosnikov, pri tem smo pisali tudi o dejstvu, da se tovrstne naprave vse bolje prodajajo. Področje računalniških iger je namreč večje kot kadarkoli doslej in nič ne kaže, da bi se rast upočasnila. Pri tem pa imajo vse večjo vlogo tudi organizirana tekmovanja, pogosto označena kot e-športi.

    Objavljeno: 27.9.2017 12:00
  • Velik hekerski vdor v Deloitte

    Ena izmed štirih velikih revizorskih hiš, Deloitte, je bila žrtev hekerskega napada, so potrdili. Neznani napadalci so pridobili dostop do zaupnih elektronskih naslovov in planov Deloittovih strank. Med Deloittovimi strankami so največja podjetja, organizacije in javne agencije na svetu.

    Objavljeno: 27.9.2017 05:00
  • Izšel macOS 10.13, znane prve ranljivosti

    Izšla je nova verzija operacijskega sistema macOS 10.13 z imenom High Sierra, ki jo bodo uporabniki macov (novejših od sedem let) lahko prenesli brezplačno. V tej verziji se velika večina sprememb skriva globoko pod pokrovom in na prvi pogled uporabnikom niso vidne. Ena izmed izjem je Safari, ki je dobil možnost avtomatičnega utišanja videoposnetkov, ki se samodejno začno predvajati na spletnih straneh. Ti so čedalje popularnejši in predstavljajo veliko nadlogo na internetu. Safari bo videposnetke ustavil, ko bi ti začeli predvajati zvok, in nam ponudil ročno nadaljevanje. Pri tem je tako pameten, da so legitimne strani (YouTube, Netflix, Hulu in podobne) izvzete, medtem ko za videoposnetke na Bloombergu res ni potrebe. Druga novost v Safariju je boljša zaščita pred sledenjem, saj bo omejeval dostop do podatkov, ki ga imajo strani.

    Objavljeno: 26.9.2017 05:00
  • Prihaja Nokia 2

    Ravno v teh dneh smo pri Monitorju dobili na preizkus nekaj novih telefonov znamke Nokia, tokrat z nameščenim sistemom Android.

    Objavljeno: 25.9.2017 12:00
  • Proizvajalec grafičnih čipov prodan

    Britansko podjetje Imagination je do nedavnega skrbelo za razvoj grafičnih čipov za Applove mobilne naprave. Pred kratkim smo pisali o tem, da so jabolčniki sklenili preiti na lastne grafične čipe. Podjetju Imagine je v trenutku padla vrednost, saj je bil Apple njihova največja in najpomembnejša stranka. Sedaj je pa večinski delež podjetja kupilo investicijsko podjetje Canyon Bridge, pretežno z denarjem, zbranim na kitajskem. Pri tem bodo odšteli 550 milijonov funtov (dobrih 600 milijonov evrov).

    Objavljeno: 25.9.2017 10:00
  • Uber se bori za licenco v Londonu

    Storitev Uber je pred dnevi izgubila licenco za delovanje na območju britanskega glavnega mesta in napovedala tožbo proti londonski prometni agenciji Transport for London. Zdaj so ton omilili in pozvali TfL k pogovoru.

    Objavljeno: 24.9.2017 10:00
  • Piratstvo ne škodi prodaji

    Na dan so prišli zamolčani izsledki raziskave Evropske unije, ki odkriva, da piratstvo v veliki večini primerov ne škodi prodaji.

    Objavljeno: 23.9.2017 10:00
  • Intel se odpoveduje navidezni resničnosti

    Intel je ustavil projekt Alloy, prikazovalnika za povečano resničnost, ki sledi konceptom Microsoftovega projekta Hololens, ne bomo videli nikoli.

    Objavljeno: 23.9.2017 09:00
  • Mercedes razvija pametne žaromete

    Mercedes je na Frankfurtskem avtomobilskem sejmu prikazal delovanje nadgrajenega sistema pametnih žarometov Digital Light.

    Objavljeno: 22.9.2017 08:00
  • Analiza okužbe CCleanerja

    V začetku tedna je odjeknila novica, da je bil priljubljeni program za čiščenje začasnih datotek in druge nesnage z diska CCleaner skoraj mesec dni okužen. Verzija 5.33 je vsebovala malware Floxif, ki zbira podatke o okuženem računalniku in jih pošilja nadzorno-krmilnim strežnikom, lahko pa je tudi prenesel zlonamerno kodo in jo poganjal.

    Objavljeno: 21.9.2017 12:00
  • Gorenje in CorpoHub ponujata 17.000 evrov

    Skupina Gorenje prireja prvi Mednarodni poslovni hackathon z nagradnim skladom v višini 17.000 evrov. Dogodek se bo odvil v soboto in nedeljo, 28. in 29. oktobra 2017, v Tehnološkem parku Ljubljana.

    Objavljeno: 21.9.2017 09:00
  • Google kupuje HTCjev oddelek za razvoj

    Google bo kupil HTCjev oddelek za razvoj, ki je med drugim zasnoval tudi telefona Pixel in Pixel XL. Zanj bo odštel 1,1 milijarde ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 21.9.2017 08:00
  • Amazon snuje pametna očala

    Amazon razvija pametna očala, s katerimi se bo digitalna pomočnica Alexa lažje spopadla z Applovo Siri in Googlovim pripomočkom Assistant.

    Objavljeno: 20.9.2017 10:00
  • Googlov nov prenosnik bo Pixelbook

    Pri Googlu se vse vrti okoli imena Pixel, razkriva spletišče Droid Life. Poleg novih telefonov, ki jih bo spletni velikan razkril 4. oktobra, prihaja na trg tudi nov prenosnik Pixelbook.

    Objavljeno: 20.9.2017 08:00
  • Ameriška mornarica kupuje igralne ploščke Xbox

    Ameriška mornarica bo za nadzor najbolj sodobnih podmornic uporabljala igralni plošček Microsoftove konzole Xbox One.

    Objavljeno: 19.9.2017 14:00
  • CCleaner okužen

    Priljubljeni odstranjevalec računalniške navlake CCleaner je (bil) okužen. Hekerji so zlonamerno kodo priložili uradni različici programa in prizadeli več milijonov uporabnikov.

    Objavljeno: 19.9.2017 08:00
  • Illinois bo rojstne podatke shranjeval z veriženjem blokov

    Veriženje blokov (blockchain) resnično postaja hit, saj se še zdaleč ne uporablja več zgolj za bitcoin in ostale kriptovalute. Ameriška zvezna država Illinois izvaja več pilotnih projektov s to tehnologijo, sedaj pa se jim pridružuje še uporaba za vodenje registra rojstev.

    Objavljeno: 19.9.2017 05:00
  • Tesla razmišlja o hitri menjavi baterij

    Največji proizvajalec električnih avtomobilov na svetu je zaprosil za patent naprave, s katero bi omogočili hitro menjavo baterij v vozilih znamke Tesla S in X.

    Objavljeno: 18.9.2017 10:00
  • Pirate Bay rudari bitcoine

    Obiskovalci najbolj priljubljene piratske spletne strani na svetu so na spletišču Pirate Bay odkrili JavaScript kodo, s katero si upravljavci v času obiska sposodijo obiskovalčev procesor in z njim rudarijo bitcoine.

    Objavljeno: 18.9.2017 09:00
  • Ali bo Microsoft Teams nadomestil Skype for Business?

    Posamezne informacije, ki curljajo iz Microsofta, namigujejo, da bo podjetje iz Redmonda svojo še mlado orodje za skupinsko delo in komunikacije Microsoft Teams postavilo v ospredje in tem zasenčilo in morda celo nadomestilo obstoječa komunikacijska orodja, vključno z Skype for Business, pred časom znanim pod imenom Lync.

    Objavljeno: 17.9.2017 01:00
  • Atlassian Stride – sveža ideja za skupinsko sodelovanje

    Podjetje Atlassian je predstavilo novo spletno storitev Stride za skupinsko sodelovanje, ki je namenjena predvsem poslovnim uporabnikom. Orodje združuje kramljanje v forumih, video in zvočne konference ter nekatera orodja, ki so jih drugod ne srečamo. Orodje je primerno za vse velikosti podjetij, vse komunikacije pa potekajo z mislijo na varnost in enostavno rabe.

    Objavljeno: 17.9.2017
  • Uporaba kontejnerjev je manjša od navdušenja

    Za koncept kontejnerjev, kot sredstva za virtualizacijo, izolacijo, objavo in stopnjevano nadgradnljivost sodobnih aplikacij, v poslovnem okolju obstaja velik interes, vendar se to še ne odraža v praktični rabi. Raziskava družbe Cloud Foundry Foundation je pokazala, da v letu 2017 le okoli 25% vprašanih podjetij uporablja kontejnerje za objavo in uporabo svojih aplikacij. Da se navdušenje še ne odraža v praksi kaže tudi podatek, da se je delež povečal le za 3% v primerjavi z lanskim letom.

    Objavljeno: 16.9.2017 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji