• Xerox dobil tožbo proti Palmu

    Tehnologija prepoznavanja rokopisa Graffiti v ročnih računalnikih Palm je Xeroxov patent, je odločilo sodišče. Tožba glede avtorskih pravic se vleče že od leta 1997, sodišče pa je ugotovilo, da je Palm v svoje izdelke nezakonito vgrajeval tehnologijo prepoznavanja rokopisa, ki jo je Xerox razvil pod imenom Unistroke. Glede na število prodanih Palmov si pri Xeroxu obetajo večmilijonsko odškodnino v dolarjih. Če pa bo Xerox uspel dokazati sodišču, da so pri Palmu zavestno zlorabili Xeroxovo intelektualno lastnino, jim lahko višino odškodnine potrojijo. Palm oziroma večinski lastnik 3Com se bosta na odločitev sodišča seveda pritožila.

    Objavljeno: 14.1.2002
  • Nokia predstavila prvi medomrežni telefon

    Nokia 6340 je prvi mobilni telefon, ki zmore hkrati delovati v digitalnih GSM in TDMA ter analognih omrežjih. Pripravljen je zgolj za ameriško tržišče, saj podpira le GSM frekvenco 1900 MHz. Najverjetneje bo sčasoma na voljo tudi različica telefona, ki bo podpirala tudi evropske GSM frekvence 900 in 1800 MHz. Vsekakor pa si Nokia obeta, da bo 6340 prodajni hit, saj mnogi ameriški operaterji poleg razširjenih omrežij TDMA gradijo naprednejša GSM, Nokia 6340 pa uporabnikom omogoča uporabo obeh omrežij. V kolikor operater podpira obe omrežji, zmore telefon samodejno preklapljati med omrežji, pač na tisto z močnejšim signalom.

    Objavljeno: 14.1.2002
  • Adobu prepovedali prodajo InDesigna v ZDA

    Adobe po odločitvi kalifornijskega sodišča zaradi kršenja avtorskih pravic v ZDA ne bo mogel prodajati nove verzije paketa za namizno založništvo InDesign. Adobe je tožilo podjetje Trio Systems, saj naj bi Adobe v InDesign 1.5 nepooblaščeno vključil kodo za uporabo baz podatkov C-Index. Adobe je za prvo trimesečje v letu 2002 napovedal izid InDesigna 2.0, kjer ne bo več sledu o C-Indexu. Adobe lahko kljub sodni prepovedi prodaja InDesign 1.5 izven ZDA, Trio Systems pa se ob koncu sodnega procesa nadeja odškodnine v višini več sto milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 13.1.2002
  • Združenje Liberty Alliance

    Večje število znanih in uglednih podjetij sodeluje v združenju, ki poskuša vzpostaviti skupno tehnologijo za prepoznavanje obiskovalcev interneta. Naročnikom spletnih storitev tako ne bi bilo treba uporabljati različna uporabniška imena in gesla za dostop do zaščitenih spletnih strani in storitev. S projektom Liberty Alliance je septembra 2001 začel Sun, k sodelovanju pa so takoj pristopili Nokia, NTT DoCoMo in Sony. Konec decembra so se pridružili še Hewlett-Packard, France Telecom, General Motors in MasterCard. O pristopu k Liberty Alliance resno razmišljajo tudi pri Microsoftu, čeprav že zdaj uporabljajo servis Passport, ki je podobna tehnologija kot projekt Liberty Alliance.

    Objavljeno: 13.1.2002
  • Bluetooth v avtomobilih

    Prostoročno telefoniranje z uporabo opreme bluetooth je vsekakor zelo primerno za avtomobile, saj odpravi moteče kable in težave pri priključitvi različnih telefonov z različnimi priklopnimi postajami. Nekateri proizvajalci mobilnih telefonov že ponujajo tovrstne rešitve, podoben izdelek pa je napovedala tudi Motorola. Naprava bo vsebovala zvočnik, mikrofon in nadzorno ploščo, podpirala pa bo tudi govorne ukaze. V ZDA bo na voljo še pred poletjem, pred tem pa bo Motorola na trg poslala tudi svoj prvi mobilni telefon s podporo za Bluetooth.

    Objavljeno: 13.1.2002
  • Legalna glasba preko spleta

    Ameriško združenje za zaščito avtorskih pravic v glasbi BMI je sklenilo dolgoročno licenčno pogodbo z družbama Microsoft in Yahoo. S tem želijo legalizirati glasbo ki se prenaša preko svetovnega spleta in avtorjem preko 4,5 milijona skladb nad uporabo katerih bedi BMI, zagotoviti plačilo za uporabo njihovih del. Podpis pogodbe je skoraj sovpadel s predstavitvijo nove storitve imenovane Launch, ki jo je predstavil Yahoo in ki omogoča dostop do glasbe, novic, informaciji ter video spotov. Ti želijo s tem predvsem dohiteti konkurenčne ponudnike kot sta že delujoča MusicNet in Rhapsody.

    Objavljeno: 12.1.2002
  • Protidampinške tarife za nosilce CD-R

    Evropska unija je decembra 2001 uvedla nove protidampinške tarife za tajvanske proizvajalce nosilcev CD-R, ki se gibljejo od 18,8 do 39,5 odstotkov. Evropski trg je za tajvanska podjetja zelo pomemben, saj so imela v letu 2000 v EU 60-odstotni tržni delež na področju nosilcev CD-R. V države EU so izvozila 1,2 milijarde optičnih diskov v skupni vrednosti 460 milijonov dolarjev, kar predstavlja 42 odstotkov proizvodnje. Na drugem mestu so bile ZDA z 39-odstotnim deležem. Nove tarife bodo veljale leto dni, po tem obdobju pa bo EU proučila zahteve po nižjih tarifah.

    Objavljeno: 12.1.2002
  • I-mode v Evropi marca

    Nizozemski mobilni operater KPNMobile je končno določil bolj točen datum za pričetek uvedbe storitve i-mode, ki jo na Japonskem že poldrugo leto uporablja četrt prebivalstva. Po zagotovilih podjetja je z uvedbo GPRS infrastruktura pripravljena na i-mode, marca pa bodo na voljo tudi prvi mobilni telefoni. Izdeloval jih bo NEC, ki je tudi eden izmed glavnih dobaviteljev tovrstnih telefonov za japonski NTT DoCoMo, prvo serijo telefonov, pa bo poleg podpore za i-mode odlikoval tudi barven zaslon v velikosti kreditne kartice. KPNMobile se dogovarja tudi z drugimi proizvajalci telefonov.

    Objavljeno: 12.1.2002
  • Compaqove stranke po združitvi drugam?

    Investicijsko podjetje UBS Warburg je na podlagi lastne raziskave ugotovilo, da bi 90 odstotkov lastnikov Compaqovih strežnikov Alpha po združitvi s Hewlett-Packardom poiskalo novega dobavitelja strežnikov. Compaq je v finančnem letu 2000 s prodajo izdelkov in storitev v povezavi z strežniki Alpha ustvaril kar 60 odstotkov prihodkov (brez upoštevanja prihodka od prodaje računalnikov PC), zato bi bila migracija sedanjih lastnikov strežnikov Alpha hud udarec za Compaq. UBS Warburg je anketiral podjetja z različnim številom zaposlenih - od 35 do 70.000, glavna zahteva vseh pa je bila, da Compaq še naprej razvija operacijske sisteme kot sta Tru64 Unix in OpenVMS. Res je, da naj bi Compaq in HP po združitvi prihranila 2,5 milijarde dolarjev, še bolj pomembno pa bo, da bi ohranila ali še povečala raven prihodkov, ugotavljajo strokovnjaki.

    Objavljeno: 12.1.2002
  • Prihaja nov nezlomljiv standard šifriranja

    Ameriška vlada je zamenjala standard za šifriranje v računalniških prenosih podatkov, saj je trenutno uporabljan standard imenovan DES iz leta 1977 mogoče razbiti v nekaj urah z uporabo dovolj zmogljivega računalnika.

    Objavljeno: 11.1.2002
  • Hynix prodaja proizvodnjo pomnilnika družbi Micron

    Kot kaže se obeta nova velika združitev na področju polprevodnikov. Korejsko podjetje Hynix Semiconductor, hčerinsko podjetje družbe Hyundai je tik pred sklenitvijo prodaje svoj proizvodnih zmogljivosti ameriškemu tekmecu Micron Technology. Micron in Hynix sta drugi in tretji največji proizvajalec pomnilnikov DRAM, z združitvijo pa bi po velikosti presegli dosedanjega vodilnega proizvajalca Samsung Electronics. Podrobnosti dogovora še niso povsem določene (Hynix menda zahteva delež v Micronu in gotovino), toda kot kaže bo posel hitro sklenjen. Hiter padec pomnilnikov DRAM je družbo Hynix v minulem letu močno prizadel, saj so jih dvakrat rešili le krediti upnikov, brez česar bi najbrž morali napovedati bankrot. Dolgovi se menda merijo v milijardah dolarjev. Micronov prevzem bi utrdil položaj tega proizvajalca, mnogi pa menijo, da bo s tem tudi konec padanja cen oziroma celo ponovna rast. Dogovarjanje med Hynixom in Micronom je namreč že spodbudilo podobne poteze drugih proizvajalcev, saje se nemški Infineon Technologies že dogovarja z nekaterimi manjšimi tajvanskimi proizvajalci.

    Objavljeno: 11.1.2002
  • Peresniki proti prenosnikom

    Pričakovanja izdelovalcev peresnikov Tablet PC so precej visoka. Predvidevajo, da naj bi tovrstni izdelki v letošnjem letu dosegli 10 odstotni delež med prenosniki, v prihodnjem letu pa kar 25 do 30 odsotni delež. Microsoft, ki od tega segmenta pričakuje veliko, je že podelil licence tajvanskim proizvajalcem Wistron, FIC in Tatung, dogovori pa potekajo tudi z drugimi proizvajalci. Lastne modele pa napovedujejo tudi drugi proizvajalci, kot so Acer, Compaq, Fujitsu, Toshiba in Sony.

    Objavljeno: 11.1.2002
  • Počasen prodor IP telefonije

    Družba za raziskave IDC je objavila, da se je v Evropi v letu 2001 prodaja telefonskih aparatov, ki uporabljajo internetni protokol povečala za kar 111 odstotkov, vendar pa kljub temu še zmerom predstavlja le mikroskopski delež v primerjavi s prodajo običajnih telefonov. Po ocenah IDC naj bi se več kot 100 odstotna rast prodaje IP telefonov nadaljevala vse do leta 2005, glavne stranke pa naj bi bile velika podjetja. Kljub dokaj optimističnim napovedim, pa IDC svari proizvajalce opreme za IP telefonijo, da bodo morali za resen prodor nujno znižati cene aparatov in razrešiti vse težave, ki jih imajo zaradi uporabe različnih standardov.

    Objavljeno: 11.1.2002
  • DVD-RW proti DVD-RAM

    Toshiba je do sedaj izdelovala le zapisovalnike DVD-RAM, sedaj pa pospešeno razvija zapisovalnik DVD-RW, ki naj bi luč sveta zagledal v poletju letošnjega leta. Za takšene korak so se odločili zaradi udada prodaje na trgu DVD-RAM. Pri skupnem podjetju Hitachija in LG pa že napovedujejo predstavitev DVD enote GMA-4020B, ki bo znala zapisovati tako na nosilce DVD-R, DVD-RW, DVD-RAM, kot tudi CD-R in CD-RW. Za prehod na tehnologijo DVD-R in DVD-RW se proizvajalci odločajo predvsem zaradi zahtev po združljivosti z standardnimi predvajalniki plošč DVD. Kljub temu pri Toshibi zaenkrat še ne nameravajo opustiti proizvodnje naprav DVD-RAM. Pred kratkim so tako predstavili RD-2000 in RD-X1, ki v eni napravi združujeta enoto DVD-RAM in disk.

    Objavljeno: 10.1.2002
  • Za 10 gigabajtov glasbe MP3

    V poplavi različnih nosilcev za stisnjeno glasbo MP3 so se trdi diski uveljavili predvsem zaradi velike količine podatkov, ki jo zmorejo hraniti. Tudi D-Linkov predvajalnik Roq-it MP3 Jukebox od tega ne odstopa, saj gre na vgrajeni 2,5 palčni disk 10 gigabajtov podatkov, kar je več kot 150 ur glasbe MP3. Z računalnikom ga povežemo preko vmesnika USB, uporabiti ga je mogoče tudi kot zunanji disk za prenašanje podatkov. Napravo je mogoče tudi odpreti in preprosto zamenjati disk z drugim, standardnim prenosnim diskom velikosti 2,5 palca, pri čemer ni posebnih omejitev glede zmogljivosti teh. V Ameriki predvajalnik cenijo na 210 dolarjev.

    Objavljeno: 10.1.2002
  • Trellix predstavil Web Site Publishing Platform 4.0

    Mnoga spletna podjetja, kot denimo Geocities, iVillage in Terra-Lycos ponujajo brezplačno gostovanje spletnih strani in vključujejo tudi osnovna orodja za njihovo pripravo, kar uporabnikom bistveno olajša pripravo in objavo spletnih strani. Med vodilnimi izdelovalci teh orodij je podjetje Trellix, ki je pred kratkim predstavilo četrto različico svoje rešitve Web Site Publishing Platform.

    Objavljeno: 10.1.2002
  • Stinger končno na tržišču

    Microsoftov dolgo napovedovani operacijski sistem za pametne mobilne telefone z razvojnim imenom Stinger naj bi končno prišel na tržišče v prvi polovici letošnjega leta. Telefoni s sistemom Stinger, oziroma uradno platformo Microsoft Smartphone Software Solution, bodo najprej na voljo v Evropi, predvidoma v Veliki Britaniji in na Irskem, kasneje tudi drugje po svetu. Stinger je zasnovan na okolju Windows CE 3.0, vendar naj bi služil na prvem mestu kot telefon in ne kot ročni računalnik. Bo pa vseboval organizator, podporo za elektronsko pošto, brskalnik za WAP in celo XML, ni pa še jasno, če tudi javo. Kot vse različice okolja Windows, bo tudi Stinger podpiral programsko opremo drugih proizvajalcev, ki jo bo mogoče zaganjati preko Raziskovalcu podobnega programa. Za vnos podatkov ne bo uporabljano pisalo, temveč tipkovnica, podobno kot pri Nokiinem Communicatorju. Stinger bo namenjen telefonom z barvnim zaslonom, ključnega pomena za Microsoft pa je tudi zdržljivost akumulatorja, saj bi telefon s Stingerjem moral delovati več dni, ne zgolj ur.

    Objavljeno: 10.1.2002
  • Neverjetno a res -- internet se zmanjšuje

    Težke razmere na področju računalništva so proti koncu leta 2001 začele vplivati tudi na nadaljnjo rast in širitev interneta. Po podatkih družbe Netcraft in njihove raziskave spletnih strežnikov, se je od novembra do decembra število domen v internetu zmanjšalo za 182.142 imen, kar je šele drugo zmanjšanje od začetka vodenja raziskave leta 1995. Domen s končnico .com je bilo v zadnjem četrtletju 2001 za okoli 130 tisoč manj kot v četrtletju pred tem. Te domene kupci lahko najamejo za obdobje tipično dveh let, zmanjšanje pa pomeni, da je več uporabnikov pogodbe prekinilo kot je bilo novih prijav. Razlogi so seveda znani: propad številnih ponudnikov vsebin, zlasti s področja elektronskega trgovanja, pa tudi reorganizacija ponudnikov storitev, ki je skrčila obseg delovanja velikih družb. Res pa je, da gre zmanjšanje števila domen .com tudi na račun novih prvonivojskih domen .biz in .info, vendar za zdaj v zelo omejenem obsegu. Strokovnjaki kljub temu menijo, da gre za prehodni pojav, povezan s trenutnim stanjem in zorenjem tehnologije. Pričakujejo pa zmernejšo rast kot v minulih letih.

    Objavljeno: 9.1.2002
  • Prihajajo kvantni računalniki

    V zahtevnem preizkusu je inženirjem iz IBM uspelo narediti prvi preprosti kvantni računalnik. Na subatomski ravni jim je namreč uspelo faktorirati število 15. To so uspeli doseči z uporabo majhne preizkusne cevčice s tekočino, ki so izpostavili obstreljevanju z jedrskim magnetno-resnonačnem spektometrom, s čimer so spreminjali orientacijo ovoja, kar omogoča digitalno shranjevanje podatkov. Za faktoriranje so uporabili algoritem, ki ga je razvil Peter Shor. Čeprav je preizkus šele kaplja v morju, ki bi ga bilo potrebno prepotovati v razvoju praktično uporabnih izdelkov, pa je dokazal, da je v prihodnosti vsaj teoretično mogoče izdelati računalnike nepredstavljivih zmogljivosti.

    Objavljeno: 9.1.2002
  • Omrežna naprava za varna domača omrežja

    Podjetje Check Point, ki izdeluje rešitve za varnost v omrežjih, predvsem požarne zidove in navidezna zasebna omrežja (VPN), se skuša približati tudi domačim uporabnikom. Njihova podružnica SofaWare je izdelala S-box, omrežno napravo za varnost v domačih omrežjih.

    Objavljeno: 9.1.2002
  • Microsoft predstavil večpredstavno tehnologijo Corona

    Microsoft je predstavil naslednjo generacijo svojih večpredstavnih izdelkov, združenih pod delovnim imenom Corona. Le-ti bodo omogočali predvajanje večpredstavnih vsebin, predvsem videa, na internetu v realnem času brez uporabe medpomnilnika. Med novimi izdelki je predstavil tudi pretočni strežnik in razvojna orodja, kmalu pa bo na voljo tudi nadgradnja večpredstavnega predvajalnika Windows Media Player, ki bo omogočala predvajanje vsebin, dostopnih na strežnikih Corona. Kakovost tovrstnih video posnetkov naj bi bila boljša kot pri standardu DVD, ob tem pa so datoteke manjše. Prehod tehnologije iz računalnikov v dnevne sobe bodočih odjemalcev pa naj bi zagotovili tudi izdelovalci vezij za predvajalnike DVD, saj je podjetje Microsoft že sklenilo dogovore z nekaterimi, ki bodo Corono podprli v naslednji generaciji DVD predvajalnikov.

    Objavljeno: 9.1.2002
  • Asus prvi z zapisovalnikom 32x

    Medtem, ko se je pozornost na področju optičnih nosilcev v zadnjem času usmerila predvsem na zapisovalnike DVD, tudi razvoj na področju zapisovalnikov CD-RW ne pojenjuje. Asus je tako predstavil enoto CRW-3212A, ki omogoča zapisovanje na nosilce CD-R s hitrostjo 32x, po drugi strani pa je majhen korak narejen tudi pri nosilcih CD-RW, kjer zdaj podpira hitrost 12 (dosedanje enote največ 10x). Hitrost branja podatkov ostaja 40x, enota pa uporablja Asusovo tehnologije za zagotovitev pravilnega zapisovanja FlextraLink iun FlextraSpeed. Kot posebnost velja omeniti tehnologijo DDSS II, ki zmanjšuje vibracije nosilca zaradi visoke hitrosti vrtenja in s tem omogoča kvalitetnejše zapise. Po napovedih proizvajalca naj bi nova enota omogočila zapisovanje 650 MB podatkov v manj kot treh minutah in pol. V prodaji bo konec januarja.

    Objavljeno: 8.1.2002
  • Intel Pentium 4 na voljo s taktom 2,2 GHz

    Intel je le nekaj ur za novim AMDjevim Athlonom XP 2000+ predstavil procesor Pentium 4 s še višjim taktom 2,2 GHz. Novi procesor pa ne nudi zgolj frekvenčne pohitritve, saj je povrh vsega zasnovan na novem jedru Northwood in izdelan v 0,13 mikronski namesto 0,18 mikronski tehnologiji. To je tudi omogočilo zmanjšanje delovne napetosti z 1,75 volta na 1,5 volta, kar prinaša manjšo stopnjo segrevanja jedra. Drugonivojski predpomnilnik s 512 KB je dvakrat večji kot doslej s čimer naj bi dodatno pomagali k večji zmogljivosti. Skupaj z novincem pri taktu 2,2 GHz so pri Intelu naredili tudi različico s taktom 2 GHz, toda z jedrom Northwood. Cena novega procesorja s taktom 2,2 GHz zanaša 562 dolarjev, model z 2 GHz pa je znatno cenejši - stane 364 dolarjev. Intel z novim procesorjem nadaljuje z agresivno strategijo prenove svojih ključnih izdelkov, saj so obenem v prodajo poslali tudi nabor s podporo za pomnilnike DDR in prvič tudi podporo za vmesnike USB 2.0. S tem postajajo vse cenejši in zato zanimivejši za kupce.

    Objavljeno: 8.1.2002
  • Trojanec v Groksterju in Limewireju!

    Mnogi strokovnjaki za varnost že dalj časa opozarjajo pred nevarnostjo, ki jo predstavljajo zmerom bolj popularni programi za izmenjavo datotek, njihove sume pa so pred dnevi potrdili pri Symantecu. Pri pregledu delovanja programov so namreč našli trojanskega konja, ki sicer ne poškoduje delovanja računalnika, vendar pa v internet pošilja osebne podatke kot so uporabniška imena in spletni naslovi računalnikov. Trojanski konj W32.DIDer se nahaja v reklamnem programu Clicktilluwin, ki je priložen v programih za izmenjavo datotek Grokster in Limewire. Symantecovi strokovnjaki so ugotovili, da se trojanec namesti tudi v primeru, ko uporabnik ni izbral namestitve Clicktilluwin, zato priporočajo čiščenje računalnika tudi po odstranitvi okuženega programa.

    Objavljeno: 8.1.2002
  • MacWorld Expo: novi iMac z zaslonom LCD

    Apple je na konferenci MacWorld Expo razkril novosti, o katerih je javnost nestrpno ugibala že precej časa. Največja med njimi je brez dvoma nova generacija osebnih računalnikov iMac, ki prvič vsebuje zaslon s tekočimi kristali. Toda še bolj kot sam zaslon bo pozornost vzbujala oblika računalnika, ki je narejen kot polkrogla, na vrhu katere je vpet zaslon LCD. Celota zato prej spominja na namizno svetilko ali umetnijo, kot pa na računalnik. Vpetje zaslona omogoča, da lahko 15,1-palčni zaslon (ločljivost 1024 x 768 pik) prosto obračamo naokoli in s tem lažje najdemo primeren zorni kot. Toda novost ni samo v zaslonu, saj je novi iMac eden najhitrejših Macov nasploh.

    Objavljeno: 8.1.2002
  • Počasna prodaja procesorja Itanium

    Po desetih letih razvoja in stotinah milijonov dolarjev stroškov, je Intel lani končno poslal na tržišče svoj prvi 64-bitni procesor Itanium. Kljub navdušenju nad novim procesorjem in prednostim, ki jih nove tehnologije običajno prinašajo, pa je Itanium vseeno dosegel izjemno slabe prodajne rezultate. Po podatkih podjetja IDC, naj bi proizvajalci strežnikov v tretjem četrtletju 2001 prodali le 500 strežnikov s procesorji Itanium. Gartnerjevi podatki so nekoliko bolj optimistični, saj navajajo 2600 prodanih sistemov, vendar vključujejo tudi strežnike, ki so bili poslani za testiranje in demonstracije.

    Objavljeno: 7.1.2002
  • Projekt Eleanor za hitrejše in varnejše elektronsko plačevanje

    Konzorcij vodilnih svetovnih bank je podprl nov projekt z imenom Eleanor, s katerim naj bi vzpostavili nov standard in sistem za hitrejše in varnejše elektronsko plačevanje med podjetji (B2B) in bankami. Cilj projekta je definicija metod za avtentifikacijo in podatkovnih struktur za prenos sporočil o transkcijah med različnimi hrbteničnimi sistemi. Ena od prednosti projekta naj bi bilo tudi tako imenovano trenutno procesiranje (STP, streight through processing), s katerim naj bi strankam zagotovili takojšnje knjiženje sprememb oziroma knjiženje v istem poslovnem dnevu in ne v treh dneh, kot je danes mejni rok.

    Objavljeno: 7.1.2002
  • Združitev HP -- Compaq: težave se stopnjujejo

    Spor med lastniki družbe Hewlett Packard, zlasti dediči ustanoviteljev Hewletta in Packarda, ter upravo podjetja postaja kot kaže vedno globlji. Dediči, na čelu z Walterjem Hewlettom in z njimi povezane ustanove, ki imajo v lasti glasovalne delnice družbe HP so napovedale, da nameravajo predvidoma februarja sklicati izredno skupščino delničarjev, na kateri naj bi z volitvami nasprotovali predvideni združitvi. Ameriški komisiji SEC (Securities and Exchange Commission) so tako oddali vlogo s katero napovedujejo uradni začetek boja za nadaljevanje postopka združitve. Le nekaj dni za tem pa je vodstvo družbe HP komisiji SEC pijavilo uradno namen za združitev družb HP in Compaq.

    Objavljeno: 7.1.2002
  • AMD Athlon XP 2000+

    AMD je predstavil nov procesor iz družine Athlon XP z doslej najvišjim taktom delovanja. Athlon XP 2000+ deluje s frekvenco 1,67 GHz, medtem ko je prejšnji prvak, XP 1900+ deloval s taktom 1,60 GHz. Glavni tekmec, družba Intel, bo medtem kmalu predstavila še hitrejši procesor Pentium 4 s taktom 2,2 GHz, ki temelji na novem jedru imenovanem Northwood, zgrajenem v 0,13 mikronski tehnologiji.

    Objavljeno: 7.1.2002
  • Dell na sodišču zaradi zlorabe patentov

    Šest lastnikov patentov povezanih s standardom za digitalni video zapis MPEG-2, med katere sodijo Sony, Phillips in Mitsubishi, je vložilo tožbo zoper proizvajalca računalnikov Dell Computer zaradi zlorabe patentov.

    Objavljeno: 6.1.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji