Objavljeno: 7.1.2002

Počasna prodaja procesorja Itanium

Po desetih letih razvoja in stotinah milijonov dolarjev stroškov, je Intel lani končno poslal na tržišče svoj prvi 64-bitni procesor Itanium. Kljub navdušenju nad novim procesorjem in prednostim, ki jih nove tehnologije običajno prinašajo, pa je Itanium vseeno dosegel izjemno slabe prodajne rezultate. Po podatkih podjetja IDC, naj bi proizvajalci strežnikov v tretjem četrtletju 2001 prodali le 500 strežnikov s procesorji Itanium. Gartnerjevi podatki so nekoliko bolj optimistični, saj navajajo 2600 prodanih sistemov, vendar vključujejo tudi strežnike, ki so bili poslani za testiranje in demonstracije.

Pri Intelu pravijo, da nad prodajo Itaniuma niso razočarani, saj tržišče še ni pripravljeno na nov procesor, na voljo pa tudi ni dovolj programske opreme, ki bi znala izkoristiti vse prednosti 64-bitne arhitekture. Analitiki predvidevajo, da bo prodaja procesorjev Itanium narasla šele v letu 2003, z naslednjo različico procesorja imenovano McKinley. Ta različica naj bi ponujala bistvene izboljšave v delovanju, pa tudi sama izdelava naj bi že bila cenejša.

Po predvidevanjih naj bi Intel do naslednjega leta prodal že okrog 100 tisoč procesorjev Itanium na četrtletje, kar pravzaprav ni veliko glede na to, da se je procesor Xeon, ki se trenutno uporablja v večini strežnikov z Intelovo arhitekturo, po enem letu prodajal v količinah po 500 tisoč na četrtletje. Prav ta procesor pa trenutno predstavlja največjo konkurenco Itaniumu, saj je dovolj zmogljiv za večino programov, ki so napisani zanj, hkrati pa je cenovno bistveno bolj ugoden. Pri Intelu nameravajo poleg Itaniuma še naprej razvijati tudi 32-bitni Xeon, vendar ocenjujejo, da bo sčasoma prevladala 64-bitna arhitektura.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji