Objavljeno: 8.1.2002

Trojanec v Groksterju in Limewireju!

Mnogi strokovnjaki za varnost že dalj časa opozarjajo pred nevarnostjo, ki jo predstavljajo zmerom bolj popularni programi za izmenjavo datotek, njihove sume pa so pred dnevi potrdili pri Symantecu. Pri pregledu delovanja programov so namreč našli trojanskega konja, ki sicer ne poškoduje delovanja računalnika, vendar pa v internet pošilja osebne podatke kot so uporabniška imena in spletni naslovi računalnikov. Trojanski konj W32.DIDer se nahaja v reklamnem programu Clicktilluwin, ki je priložen v programih za izmenjavo datotek Grokster in Limewire. Symantecovi strokovnjaki so ugotovili, da se trojanec namesti tudi v primeru, ko uporabnik ni izbral namestitve Clicktilluwin, zato priporočajo čiščenje računalnika tudi po odstranitvi okuženega programa.

Tako Grokster kot tudi Limewire sta nemudoma izdala nove, čiste različice programov in se opravičila uporabnikom. Po besedah predstavnikov Groksterja, sami nimajo vpogleda v izvorno kodo reklamnih programov, ki jih vključujejo v paket, vendar bodo odslej bolj previdni.

Čeprav so nekateri uporabniki Kazaaja sporočili, da se jim zdi, da bi se tudi v tem programu lahko nahajal kak trojanski konj, ga strokovnjaki iz Symanteca niso odkrili. Kot kaže bi ti programi sedaj naj bili varni, vendar je ta trojanec zagotovo sprožil mnoge dvome in skrbi glede varnosti takega načina povezovanja računalnikov.

http://www.symantec.com

http://www.grokster.com

http://www.limewire.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji