• AOL kupuje Red Hat Software?

    Po nekaterih podatkih se medijski gigant AOL Time Warner pripravlja za nakup družbe Red Hat Software, enega od vodilnih ponudnikov Linuxa. S tem korakom bi se AOL aktivno vključil v bitko za uporabnike namiznih računalnikov, kjer prevladuje Microsoft. Podjetje AOL je znano po sporih z družbo Microsoft, s katero tekmuje zlasti na področju spletnih vsebin in storitev. AOL bi s tem korakom dobil podlago, operacijski sistem, s katerim bi lahko lažje tekmoval z Microsoftovimi izdelki. Spomnimo se le tega, da je AOL pred lei kupil družbo Netscape, tedaj glavnega tekmeca na področju spletnih brskalnikov. Po mnenju mnogih je Microsoft tekmo tedaj dobil predvsem zaradi tesne povezanosti med brskalnikom in operacijskim sistemom. Kot kaže, nekaj podobnega sedaj snujejo tudi pri družbi AOL.

    Objavljeno: 22.1.2002
  • Izjemna rast prodaje zapisovalnikov DVD

    Strokovnjaki napovedujejo, da bo v letu 2002 prodanih skoraj deset milijonov zapisovalnikov DVD, kar bi bilo 725 odstotkov več kot leta 2001. Leta 2005 naj bi se prodalo že več kot 50 milijonov enot. Člani združenja RDVDC, ki združuje 83 vodilnih tehnoloških razvijalcev in proizvajalcev enot DVD, so prepričani, da bodo kos povečanemu povpraševanju. Združenje RDVDC zgledno sodeluje tudi pri poenotenju treh zapisljivih standardov DVD (DVD-RAM, DVD-R, DVD-RW) in je že predstavilo novi >>Multi<< standard DVD, ki omogoča predvajanje oziroma zapisovanje na vse tipe nosilcev (vključno z CD-R/RW). Ob večjem povpraševanju pada cena tako zapisovalnikom kot nosilcem DVD. Pred koncem leta naj bi enote stale manj kot 400 dolarjev, enkratno zapisljivi nosilci DVD-R z zmogljivostjo 4,7GB pa manj kot tri dolarje.

    Objavljeno: 21.1.2002
  • Toshibin Portege je najlažji

    Toshiba je predstavila novo generacijo ultra lahkih prenosnikov, ki se odlikujejo z zelo majhno težo in skromnimi dimenzijami. Novi model Portege 2000 namreč tehta le malce več kot kilogram, ob skromni dolžini in širini pa je debel manj kot 2 cm. Kljub temu v računalniku ne pogrešamo skoraj nič. Poganja ga zelo varčen (različica ULV) procesor Pentium III s taktom 750 MHz, pomnilnik je v osnovi velik 256 MB, vgrajen pa je tudi 20 GB velik disk. Pri Toshibi so izredno pazili na velikost in število sestavnih delov, zato je diske 16% manjši kot sicer (premer 1,8 palcev), vgrajen polisilicijev zaslon pa ima 40% manj sestavnih delov kot predhodniki. Kljub temu ob 12,1-palčni diagonali nudi zelo svetlo sliko ob ločljivosti 1024 x 768 pik. Drugih pomnilniških enot v prenosniku Portegee 2000 sicer ni, zato pa je vgrajen zelo bogat nabor vmesnikov. Že v osnovi so vgrajeni modem, omrežna kartica, brezžični omrežni vmesnik (802.11b), dopolniti pa ga je mogoče tudi z vmesnikom bluetooth, kot kartico PC Card ali SD Card (obe enoti sta vgrajeni). K manjši teži prispeva tudi novi ploščati polimerni litijev akumulator, ki zagotavlja tudi zelo dolgo trajanje delovanja. Ker sta prenosniku priložena dva akumulatorja, lahko brez postanka delamo skoraj 10 ur.

    Objavljeno: 21.1.2002
  • Izboljšana Minolta

    Minolta je nadgradila >>trimilijonski<< digitalni fotoaparat Dimage S304 z novim modelom S404, ki ima odslej tipalo CCD s štirimi milijoni svetlobnih elementov. Od starejšega modela je prevzel štirikratno optično povečavo (ustrezno 35 - 140 milimetrski goriščni razdalji formata leica), 2,2-kratno digitalno povečavo, 12 bitni analogno-digitalnim pretvornik, ter Minoltin postopek za interpolacijo barv CxProcess. Izboljšanemu modelu so tudi podvojili medpomnilnik (na 32 MB), kar omogoča hitrejše snemanje zaporednih posnetkov.

    Objavljeno: 21.1.2002
  • Sonicblue predvajalnik z diskom

    Ob vse večjem številu prenosnih predvajalnikov z vgrajenim diskom, tudi pri podjetju Sonicblue niso sedeli križem rok. Novi predvajalnik Rio Riot je opremljen s kar 20 GB velikim diskom, kar je dovolj za več kot 5.000 skladb stisnjene glasbe MP3. Predvajalnik ima vgrajen tudi radijski sprejemnik, 16 MB medpomnilnika pa je dovolj za 12 minut predvajanja brez dostopanja do diska, kar odpravlja morebitne napake zaradi tresljajev in varčuje z energijo. Predvajalnik Rio Riot bo na trgu predvidoma ob koncu februarja za ceno 400 dolarjev.

    Objavljeno: 21.1.2002
  • ZDA zrahljale izvozne omejitve

    Ameriška vlada je ukinila določene omejitve glede izvoza zmogljive računalniške strojne opreme v države kot so Rusija, Kitajska, Indija in Pakistan. Te in druge države iz območja >>Tier 3<< so doslej lahko uvažale opremo, ki je omogočala do 85 tisoč milijonov teoretičnih operacij na sekundo (MTOPS), odslej pa je omejitev 190 tisoč MTOPS. ZDA hočejo s temi omejitvami preprečiti morebitno uporabo strojne opreme v vojaške namene, zato na črni listi še naprej ostajajo Kuba, Iran, Irak, Libija, Severna Koreja Sudan in Sirija. Bela hiša se je ob tem odločila, da prestavi Latvijo med države Tier 1, ki lahko neomejeno uvažajo strojno opremo iz ZDA. Med temi državami najdemo vse zahodnoevropske države, Japonsko, Kanado, Mehiko, Avstralijo in Novo Zelandijo, med vzhodno- in južnoevropskimi pa Slovenijo, Češko, Poljsko in Madžarsko. Na odločitev Bele hiše so se kritično odzvali predstavniki iz industrije IT, ki trdijo, da so standardi MTOPS neučinkoviti, saj je procesorsko moč mogoče povečati tudi z gručami (clustering) šibkejših računalnikov.

    Objavljeno: 20.1.2002
  • Boljše plače za certificirane strokovnjake

    Raziskovalna družba Foote Partners je anketirala 30 tisoč strokovnjakov iz industrije IT in ugotovila, katera delovna mesta so najbolj iskana in najbolje plačana. Ugotovili so, da so najbolj vroča področja baze podatkov, razvoj storitev elektronskega poslovanja, hiter razvoj namenskih programov in vodenje projektov. Kdor pa ima še certifikat za posamezna področja, da ta znanja res obvlada, je na konju, pravijo raziskovalci, saj si lahko obeta od deset do dvajset odstotkov bonusa oziroma dodatka na osnovno plačo - odvisno od delovnega mesta.

    Objavljeno: 20.1.2002
  • Storitve vse bolj pomembne za IBM

    Dandanes, ko so prihodki od prodaje strojne opreme v upadanju, so vse bolj pomembne različne storitve, česar se zavedajo tudi pri IBM. S storitvami - od upravljanja računalniških sistemov in gostitve spletnih strani do razvoja specializirane programske opreme in upravljavskih procesov - je IBM v letu 2001 ustvaril 38 odstotkov od skupnega prihodka v višini 88 milijard dolarjev. V tretjem četrtletju 2001 je bil delež prihodkov od storitev že 43-odstoten, od prodaje strojne opreme pa 37-odstoten. Podoben trend naj bi se nadaljeval tudi v letu 2002. Prihodki od storitev naj bi zrasli za več kot deset odstotkov, prodaja strojne opreme pa naj bi se zmanjšala za dva odstotka. Prodaja storitev zagotavlja stalne prihodke, dolgoročne pogodbe o zagotavljanju storitev pa so vredne od deset milijonov pa vse do milijarde dolarjev. Podjetja se vse bolj nagibajo k podpisovanju dolgoročnih pogodb, katerih delež naj bi se do leta 2005 povečeval za dobrih 12 odstotkov letno. Skupna vrednost dolgoročnih pogodb v ZDA in Kanadi v letu 2002 naj bi znašala 113,5 milijarde dolarjev (leta 2001 100, 6 milijarde dolarjev).

    Objavljeno: 20.1.2002
  • Serial ATA morda kmalu na tržišču

    Nova, zaporedna različica standarda za priklop diskov in optičnih enot, Serial ATA, kaže znake zrelosti in pripravljenost za nastop na trgu. Na Intelovi jesenski razvojni konferenci (IDF) in še prej na posebni konferenci za Serial ATA (t.i. >>plugfest<<, ki so ga sponzorirala podjetja Intel, Seagate in Silicon Image) je skoraj 50 podjetij razstavljalo svoje izdelke, ki so združljivi s standardom Serial ATA. Posebej je bila poudarjena združljivost med njimi, zato je bilo pognanih preko 900 preizkusov, od katerih je bilo preko 95% končanih uspešno. Predvsem je pomembno, da so vse naprave Serial ATA programsko popolnoma združljive z danes običajnim, vzporednim standardom ATA.

    Objavljeno: 20.1.2002
  • Višji proračuni za IT

    Finančna skupina Merrill Lynch & Co. je med direktorji za informatiko iz 110 podjetij iz ZDA in Evrope izvedla anketo o višini letošnjih vlaganjih v opremo za informacijsko tehnologijo. V povprečju naj bi podjetja letos v ta namen vložila tri odstotke več kot v letu 2001. Največ denarja naj bi podjetja namenila za varnost, navidezna zasebna omrežja in spletne storitve. Direktorji za informatiko so napovedali tudi pri katerem dobavitelju bodo predvidoma kupili največ opreme IT. Na prvem mestu se je znašel Microsoft, sledijo pa Cisco, Compaq, IBM, Oracle, Hewlett-Packard in Sun.

    Objavljeno: 19.1.2002
  • Živahno leto 2002 na trgu žepnih računalnikov

    Po težavah in komaj desetodstotni rasti prodaje v letu 2001, se proizvajalcem ročnih in žepnih računalnikov pišejo boljši časi, napovedujejo poznavalci. Uporaba Intelove procesorske mikroarhitekture XScale bo povzročila večjo raznolikost modelov, ob koncu leta pa naj bi se zaradi zmanjšanja stroškov po napovedih analitikov združila Handspring in Palm. Žepne in ročne napravice naj bi po novem večinoma obvladale tudi brezžični paketni prenos podatkov in sprejemale elektronsko pošto. Poleg tega bodo skoraj vsi zasloni barvni, akumulatorji pa naj bi ob normalni uporabi zadostovali za dva dni. Ob koncu leta 2002 naj bi se za dvesto dolarjev znižale tudi cene ročnim računalnikov, katerih povprečna cena se bo vrtela okrog 370 dolarjev.

    Objavljeno: 19.1.2002
  • SAP presegel pričakovanja

    Nemška družba SAP je presegla prodajna pričakovanja v četrtem trimesečju 2001, saj je s prodajo licenc ustvarila več kot milijardo evrov (890 milijonov dolarjev) prihodkov. Uspešni poslovni četrtletni rezultati so ugodno vplivali tudi na 16-odstotno rast celoletnega prihodka v letu 2001, čeprav so pričakovali odstotek manj. V SAP pričakujejo 20 odstotkov dobička, pri čemer niso vključeni stroški delniških kompenzacij in pripojitev drugih družb.

    Objavljeno: 19.1.2002
  • MTV pripravlja lastne osebne računalnike

    Ena najpopularnejših televizijskih mrež, MTV, se je odločila podati tudi v računalniške vode in za poletje napovedala družino osebnih računalnikov pod lastno blagovno znamko. MTV-jevi računalniki naj bi služili kot osrednje enote za predvajanje večpredstavnostnih vsebin z vgrajenim TV in radijskim sprejemnikom z daljinskim upravljavcem, enoto DVD/CD-RW, modemom in omrežno kartico za povezavo v splet ter monitorjem. Osnova računalnikov bo AMD-jev procesor Athlon XP, cena MTV PC-ja pa naj bi se v ZDA gibala okrog 1800 dolarjev, torej nekje v višjem cenovnem razredu.

    Objavljeno: 18.1.2002
  • Napovedi za industrijo IT

    Družba IDC je predstavila deset napovedi za industrijo IT v letu 2002. Trg IT naj bi se obrnil v pozitivno smer najpozneje v drugi polovici leta 2002, vlaganja v opremo informacijske tehnologije pa naj bi se povečala od 4-6 odstotkov v ZDA, 6-7 odstotkov v Zahodni Evropi in 10-12 odstotkov v Azijsko-Pacifiški regiji. K večji porabi opreme IT bo po vstopu v WTO prispevala tudi Kitajska, ki naj bi leta 2010 predstavljala tretji največji trg IT na svetu. Prenos večpredstavnih vsebin preko interneta in razvoj drugih spletnih storitev bosta najbolj vroči točki letošnjega leta. IDC pa opozarja tudi na Linux, kjer bo ta operacijski sistem pridobil predvsem na podjetniški ravni. IDC poleg naštetega napoveduje še solidno leto za tanke strežnike, 75 milijonov prodanih kopij Windows XP, več poudarka na varnosti računalniških sistemov in nadaljnji prodor storitev za prepoznavanje internetnih uporabnikov.

    Objavljeno: 18.1.2002
  • Napster II se predstavi

    Nekoč najbolj priljubljen spletni servis za izmenjavo datotek Napster se zopet vrača na sceno, saj je predstavil razvojno različico novega naročniškega servisa za digitalno glasbo. Nov servis lahko trenutno preizkuša le dvajset tisoč uporabnikov. Novi Napster še naprej deluje na osnovi izmenjav datotek med uporabniki, ki pa bodo morali odslej plačevati naročnino za dostop. Višina naročnine še ni znana. Napster bo svojim naročnikom zagotavljal glasbo iz glasbenega naročniškega servisa MusicNet, v katerega so vključeni RealNetworks, AOL Time Warner, Bertelsmann in EMI Group. Znano je tudi, da bodo za urejanje odnosov s strankami in zaračunavanje storitev ter plačevanje tantiem uporabljali programsko opremo Infranet družbe Portal Software.

    Objavljeno: 18.1.2002
  • Plextor ponuja zapisovalnik s hitrostjo 40x!

    Med tem, ko večina proizvajalcev zapisovalnikov na trg pošilja zapisovalnike s hitrostjo 32x, so pri Plextorju poskrbeli za presenečenje in predstavili model PlexWriter 40/12/40A, ki zmore na nosilce CD-R snemati s hitrostjo kar 40x. V prodajo bo prišel sredi februarja, priporočena cena pa znaša 219 evrov. Poleg višje hitrosti snemanja na nosilce CD-R ima nova enota tudi nekaj drugih pomembnih novosti. Dobrodošla novost je zmožnost snemanja podatkov na izbrisljive nosilce CD-RW s hitrostjo 12x (doslej največ 10x), povsem nova pa je tehnologija VariRec.

    Objavljeno: 18.1.2002
  • Revolucionaren algoritem za stiskanje podatkov?

    Znanstveniki ameriškega podjetje ZeoSync trdijo, da so uspeli razviti revolucionaren algoritem za stiskanje podatkov, s katerim naj bi dosegli stopnjo stiskanja 100:1 in več. To je deset do dvajsetkrat bolje, kot pri današnjih najboljših algoritmih, ki omogočajo stiskanje brez izgube podatkov. Če bi se izkazalo, da napoved drži, bi to pomenilo revolucijo na področju podatkovnih komunikacij, saj bi tudi bi lahko z obstoječimi komunikacijskimi povezavami uspeli prenesti bistveno več podatkov. Za prenos video posnetkov bi tako bil dovolj že navaden modem.

    Objavljeno: 17.1.2002
  • Pomanjkanje ekranov LCD?

    Zaradi vse večjega povpraševanja se lahko zgodi, da se bodo ekrani LCD ob koncu leta 2002 podražili ali pa jih bo začelo primanjkovati. Največji proizvajalci ekranov LCD (Philips, ViewSonic, Samsung in NEC-Mitsubishi) namreč opozarjajo, da bo zaradi povečanega povpraševanja začelo primanjkovati osnovne surovine - posebnega stekla. Kljub temu, da Philips in Samsung gradita novi tovarni za proizvodnjo stekla, bo ponudba premajhna, saj se je prodaja monitorjev LCD v tretjem četrtletju leta 2001 povečala kar za 143 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2000.

    Objavljeno: 17.1.2002
  • Virusi tudi v datotekah Macromedia Flash

    Britansko podjetje Sophos Software je sporočilo, da so odkrili nov virus SWF/LFM-926, ki okuži datoteke narejene s programom Macromedia Flash. Vendar pa virus okuži računalnik le v primeru, ko te datoteke predvajamo v predvajalniku Flash, ki je priložen razvojnem programu, ne pa tudi ko jih predvajamo na spletnih straneh z brskalnikom.

    Objavljeno: 17.1.2002
  • Pentium III s taktom 1,4 GHz

    Kljub hitrem razvoju procesorjev Pentium 4 in Itanium, pri Intelu še niso odpisali Pentiuma III, temveč so predstavili novo različico. Nov Pentium III je narejen v 0,13 mikronski tehnologiji, deluje s taktom 1,4 GHz in ima 512 KB velik drugonivojski predpomnilnik. Po trditvah proizvajalca te izboljšave predstavljajo 20 odstotno povišanje zmogljivosti in kar 40 odstotno znižanje porabe energije. Predvsem zaradi slednjega pri Intelu predvidevajo, da bo procesor še posebej zanimiv za uporabnike strežnikov, ki so doslej imeli precej težav s pregrevanjem procesorjev in visoke stroške zaradi porabe elektrike. Hkrati s procesorjem so pri Intelu predstavili tudi dve novi osnovni plošči za strežnike, izdelke z novim procesorjem pa so že napovedali vsi večji proizvajalci računalnikov. Procesor stane 315 dolarjev v količini po 1000 kosov.

    Objavljeno: 17.1.2002
  • Sonerino UMTS omrežje deluje, a brez uporabnikov

    Finski operater mobilne telefonije Sonera je z novim letom uradno vklopil svoje omrežje tretje generacije UMTS, vendar namerava pričeti s pridobivanjem uporabnikov šele proti koncu leta. Takrat bodo namreč na voljo prvi mobilni telefoni, ki bodo podpirali tako omrežje GSM kot tudi UMTS.

    Objavljeno: 16.1.2002
  • Windows XP uspešen ali ne?

    V prvih dveh mesecih po predstavitvi (oktober, november 2001) je Microsoft v ameriški maloprodaji prodal manj izvodov Oken XP kot Oken 98. Ker pa se prodaja operacijskega sistema seli iz trgovin direktno k proizvajalcem novih računalnikov, pri Microsoftu niso preveč zaskrbljeni zaradi manjše prodaje v trgovinah. Skupno so v prvih dveh mesecih prodali kar 17 milijonov izvodov sistema Windows XP, kar je dvakrat več kot pri Windows ME oziroma trikrat več kot pri Windows 98. Večino izvodov so seveda prodali prek proizvajalcev strojne opreme.

    Objavljeno: 16.1.2002
  • Evropska unija spremenila pravila glede DDV za digitalne izdelke

    Svet ministrov za finance Evropske unije je potrdil nova pravila plačevanja davka na dodano vrednost za digitalne izdelke, ki jih uporabniki prenesejo iz spleta. Po novem pravilniku trgovcem iz Evropske unije, ki prodajajo v tujino ne bo več treba plačevati davka na dodano vrednost, morali pa ga bodo plačevati trgovci iz tujine, ki preko spleta prodajajo digitalne izdelke kupcem v EU. V skladu s pravilnikom bodo podjetja, ki prodajajo v EU morala prijaviti DDV v eni izmed držav EU in ga zaračunati po stopnji države končnega kupca.

    Objavljeno: 16.1.2002
  • Sodobna tehnologija v evrih

    Dvanajst držav evropske monetarne unije je 1. januarja 2002 zamenjalo približno deset milijard bankovcev. Stare valute so se umaknile novemu evru, ki vsebuje številne sodobne zaščite proti ponarejanju. Evropska centralna banka je poskrbela, da imajo novi bankovci poleg že znanih zaščitnih mehanizmov vgrajen tudi poseben identifikacijski čip z radijsko frekvenco. Pri tem je sodelovala z nemškim podjetjem Infineon Technologies in nizozemskim Philips Semiconductors.

    Objavljeno: 16.1.2002
  • Brezžična omrežja odslej bolj varna

    Telo za standardizacijo pri Institutu za inženirje elektrotehnike in elektronike (IEEE) je sprejelo popravek kodirnega algoritma pri brezžičnih omrežjih. Ta vsak paket v omrežju zakodira z naključno ustvarjenim ključem. Algoritem WEP (Wireless Equivalent Protocol), ki sicer temelji na RSAjevem algoritmu RC4, je zaradi prevelike podobnosti zaporednih ključev med prenosom razmeroma hitro omogočil razbitje kode in s tem neoviran dostop do omrežja. Popravek uporablja tehnologijo "fast packet keying method", ki omogoča hitro ustvarjanje med sabo zelo različnih ključev, s čimer bo nepooblaščen dostop do omrežja precej težji. Brezžična omrežja bodo tako dosegla stopnjo varnosti, ki smo je vajeni pri ožičenih omrežjih, popravek pa bo možno namestiti tudi v obstoječe naprave.

    Objavljeno: 15.1.2002
  • Itaniumove napake odpravljene

    Intel je odpravil napake pri delovanju njihovega paradnega konja, procesorja Itanium. Napako so odkrili pri podjetju Compaq, ta pa je zaustavila proizvodnjo njihovega strežnika Proliant 590/64, ki temelji na novem procesorju. Kljub začetnim dvomom o vzroku napake (med drugim so sumili tudi strežnikov BIOS) so na koncu dokazali, da gre za napako v procesorju. Intel bo kljub temu vsem kupcem dobavil tudi popravek za BIOS računalnikov z Itaniumi. Hrošča naj bi že odpravili, pri Intelu pa trdijo, da njegovo odpravljanje ni vplivalo na izdelavo procesorjev, ki bo tudi v prihodnje potekala brez večjih sprememb v samem procesorju, medtem pa je tudi Compaq že pričel s ponovno proizvodnjo strežnika z Itaniumom.

    Objavljeno: 15.1.2002
  • Telia prva z mednarodnim sledenjem za GPRS

    Švedski operater mobilne telefonije Telia, nekdanji največji lastnik Si.mobila, je prvi operater, ki je svojim naročnikom ponudil mednarodno sledenje za storitev GPRS. Sledenje je zaenkrat sicer mogoče zgolj znotraj Skandinavije in to za Teliine naročnike na Švedskem, Danskem in Finskem ter naročnike NetCom ASA na Norveškem.

    Objavljeno: 15.1.2002
  • Palm z izgubo

    Palm je v drugem četrtletju ustvaril 290 milijonov dolarjev prihodka in 54 milijonov dolarjev izgube. V enakem lanskem obdobju je Palm zabeležil 522 milijonov dolarjev prihodka. Palm ima finančne težave predvsem s prepočasnim praznjenjem zalog. Vodstvo podjetja stavi predvsem na brezžične izdelke, namenjene podjetjem, in modele, zasnovane na procesorjih ARM, ki jih že uporabljajo Palmovi tekmeci. Naslednja verzija operacijskega sistema Palm OS naj bi ugledala luč dneva konec maja 2002.

    Objavljeno: 15.1.2002
  • Linux porazen pri PC

    Rezultati raziskave, ki jo je izvedla družba Web Side Story, so pokazali, da operacijski sistem Linux uporablja le 0,24 odstotka lastnikov namiznih osebnih računalnikov PC. Na tem področju imata 98-odstotni delež Microsoft in Macintosh - s precejšnjo prednostjo prvega, seveda. Uporaba Linuxa narašča le pri strežnikih, končni uporabniki pa raje segajo po uveljavljenih operacijskih sistemih, čeprav niso zastonj kot Linux. Operacijska sistema Windows in Mac sta ob nakupu ponavadi že nameščena na računalnikih, bogato pa sta podprta tudi s programsko opremo. Lastniki osebnih računalnikov PC najraje uporabljajo enak operacijski sistem doma in v službi, k temu pa privajajo tudi njihove otroke, še ugotavljajo pri Web Side Story.

    Objavljeno: 14.1.2002
  • Najslabše leto za polprevodnike

    V letu 2001 je vseh deset največjih proizvajalcev polprevodnikov v povprečju ustvarilo 33 odstotkov manjši prihodek kot v letu 2000. Skupni prihodek od prodaje polprevodnikov v letu 2001 je bil 152 milijard dolarjev. Intel je ostal med prvimi tremi, čeprav je s prodajo polprevodnikov zaslužil 23,5 milijarde dolarjev, kar je bilo 22 odstotkov manj kot v letu 2000 (30,3 milijarde dolarjev). Najslabše prodajne rezultate z 49-odstotnim padcem je zabeležil NEC. Lani je zaslužil 5,4 milijarde dolarjev, leta 2000 pa 10,6 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 14.1.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji