Objavljeno: 20.1.2002

Serial ATA morda kmalu na tržišču

Nova, zaporedna različica standarda za priklop diskov in optičnih enot, Serial ATA, kaže znake zrelosti in pripravljenost za nastop na trgu. Na Intelovi jesenski razvojni konferenci (IDF) in še prej na posebni konferenci za Serial ATA (t.i. >>plugfest<<, ki so ga sponzorirala podjetja Intel, Seagate in Silicon Image) je skoraj 50 podjetij razstavljalo svoje izdelke, ki so združljivi s standardom Serial ATA. Posebej je bila poudarjena združljivost med njimi, zato je bilo pognanih preko 900 preizkusov, od katerih je bilo preko 95% končanih uspešno. Predvsem je pomembno, da so vse naprave Serial ATA programsko popolnoma združljive z danes običajnim, vzporednim standardom ATA.

Zanimivo je, da izdelkov sploh še ni na tržišču, podjetja pa že snujejo nadgradnjo z imenom Serial ATA II. Nadgradnja poteka v dveh fazah. V prvi fazi bo posebna pozornost posvečena lastnostim, ki pridejo prav pri strežnikih in omrežnih napravah. To vključuje zmogljivostne lastnosti (odpornost na napake, hkratno izvajanje več ukazov), podporo nadzorljivosti in podporo zaporednemu medsebojnemu povezovanju naprav. Šele v drugi fazi bo pozornost usmerjena tudi v višje hitrosti samega prenosa podatkov.

Podporna skupina Serial ATA Working Group šteje že preko 100 članic in zaenkrat vse kaže, da bomo množično podporo standardu Serial ATA doživeli leta 2003. Najbrž ne ravno slučajno takrat, ko bo Intel izdelal svoj prvo osnovno vezje za matične plošče, ki bo vsebovalo podporo zanj.

http://www.serialata.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji