• Microsoft predstavlja BizTalk 2002

    Microsoft je najavil začetek prodaje programskega paketa BizTalk Server 2002, nove različice strežniškega sistema za elektronsko izmenjavo in povezovanje poslovnih informacij. Nova različica v celoti podpira razvojno okolje Visual Studio .NET, ki lahko v razvojnih projektih uporablja posamezne komponente in storitve stežnika Biztak 2002. Polegtega lahko novi strežnik deluje kot spletna storitev za druge odejemalce. Velika novost je tehnologija SEED, s katero je mogoče hitro vzpostaviti podatkovne povezave s partnerskimi podjetji, omogoča pa hioter in preprost prenos konfiguracijskih informacij med povezanimi sistemi. BizTalk Server 2002 podpira nadzorniško konzolo Microsoft Operations Manager (MOM), s katerim je mogoče bolj natančno in učinkovito spremljati delovanje sistema, izdelovati poročila in upravljati s sistemom kot delom širšega informacisjkega sistema. Izboljšana je tudi povezljivost s programskim strežnikom Microsoft Applications Server 2000.

    Objavljeno: 6.2.2002
  • PalmOS 5.0, vendar samo za razvojnike

    Podjetje Palm je na svoji razvojni konferenci razkrilo glavne značilnosti nove različice operacijskega sistema za ročne računalnike, PalmOS 5.0. To bo hkrati tudi prvi izdelek novega hčerinskega podjetja PalmSource, ki se bo ukvarjalo samo z razvojem tega operacijskega sistema. Glavna novost nove različice, ki bo že v kratkem na voljo v omejeni razvojni izvedbi, je podpora za novo procesorsko platformo ARM. Pri Palmu so sistem zasnovali tako, da bo mogoče na novem sistemu uporabljati tudi dosedanje programe, napisane za procesorje DragonBall, Palm pa obljublja, da bodo v novem okolju (kljub uporabi emulatorja) delovali hitreje kot na dosedanjih računalnikih. Poleg tega PalmOS 5.0 prinaša še nekaj pomembnih novosti. Jedro sistema je zdaj 32-bitno, PalmOS bo končno dobil popolno podporo za snemanje in predvajanje glasbe in zvočnih posnetkov visoke kakovosti, že v osnovi bodo podprti zasloni z višjo ločljivostjo (do 320 x 320 pik), poleg še dokaj nove podpore za vmesnike bluetooth pa bo novi PalmOS podpiral tudi omrežne vmesnike WiFi (IEEE 802.11b). Velika novost je tudi bistveno izboljšana podpora za varnost podatkov, saj bo PalmOS podpiral šifriranje po 128-bitnem algoritmu RS4, podjetja RSA, poleg tega pa tudi varne povezave SSL. Pri družbi PalmSource predvidevajo, da bi lahko razvoj nove različice dokončali do letošnjega poletja, prvi izdelki z njim pa bi potemtakem prišli na vrsto šele konec leta. Kljub temu analitiki menijo, da bodo novi programi, optimizirani za nov operacijski sistem nared šele v letu 2003.

    Objavljeno: 6.2.2002
  • Nove Matroxove kartice za profesionalno urejanje videa

    Iz podjetja Matrox so sporočili, da je na voljo nova družina izdelkov za urejanje videa v stvarnem času, Matrox DigiSuite MAX 7.0. Nabor analognih vhodov ter izhodov omogoča profesionalnim montažerjem izbiro dela v njihovem priljubljenem zapisu. Priključek firewire se nahaja na posebej priloženi kartici DV-1394TI. Ključna lastnost nove kartice je napredno delo z učinki v stvarnem času, tehnologija Matrox Flex 3D pa omogoča delo z do 15 hkratnimi digitalnimi učinki (vključno z zamegljevanjem, počasnim gibanjem in barvnim popravljanjem YUV). Video je mogoče urejati neposredno v zapisu DV, pa tudi v zapisih DV50, MPEG-2 in M-JPEG. V stvarnem času je mogoče zapisovati urejeni videoposnetek nazaj na magnetni trak oziroma pretvoriti zapis DV v zapis MPEG-2 za snemanje plošč DVD. Iz videoposnetkov v kateremkoli podprtem zapisu lahko v enem prehodu paketno ustvarimo več datotek s pretočnim zapisom Real, vsaka od njih je namenjena za oddajanje v drugi pasovni širini.

    Objavljeno: 5.2.2002
  • Hitri AMDjevi procesorji tudi v prenosnikih

    AMD je predstavil novi rod procesorjev za prenosnike z imenom Athlon 4. Hitrost procesorjev bodo, tako kot pri Athlonih XP, označevali s stopnjami PR, prvi procesor iz družine z oznako 1500+ pa bo deloval s frekvenco 1,2 GHz. Procesorji Athlon 4 bodo podedovali vse prednosti ostalih AMDjevih procesorjev, kot sta tehnologija 3DNow! in 200-megaherčno vodilo, za varčevanje z energijo pa bo poskrbel sistem PowerNow!, ki ga je AMD uporabil že v svojih prejšnjih mobilnih procesorjih. Cena Athlona 1500+ je 525 dolarjev za kos pri 1000 kosih, med prvimi pa ga bo v svojem prenosniku Presario 700 uporabil Compaq.

    Objavljeno: 5.2.2002
  • Palm odcepil svoj programski oddelek

    Podjetje Palm, največji svetovni proizvajalec ročnih računalnikov, je odcepil svoj oddelek za programsko opremo, katerega glavni izdelek je operacijski sistem PalmOS. S to potezo je želel utišati strahove konkurentov, ki v svojih izdelki prav tako uporabljajo sistem PalmOS, pred izgubo licenc za operacijski sistem. V podjetju so s tem tudi želeli izboljšati položaj izdelovalcev ročnih računalnikov s PalmOS v boju s konkurenti, ki temeljijo na Microsoftovem okolju PocketPC. Ime novega podjetja, ki bo v prihodnje tržilo PalmOS, še ni znano.

    Objavljeno: 5.2.2002
  • Digitalni mikroskop z vmesnikom USB

    Podjetje Bodelin je predstavilo napravo ProScope (izdeluje jo podjetje Scalar). Gre za digitalni mikroskop, ki ga preko vmesnika USB priključimo na računalnik. V osnovnem kompletu najdemo telo mikroskopa s kabli, izmenljivo lečo s 50-kratno povečavo in programsko opremo, ki omogoča delovanje na PC-jih in Macih. Podprti so operacijski sistemi Windows 98 in 2000 ter MacOS 9. Telo mikroskopa je podobno ročnemu optičnemu čitalniku, vanj pa namesto osnovne leče lahko vstavimo lečo s povečavo 1-10x, ki mikroskop spremeni v navadno digitalno videokamero. Sliko zaznava barvni senzor CCD s premerom 6 mm in s 330.000 slikovnimi elementi. Programska oprema omogoča zajemanje slike (640x480 pik) in snemanje videoposnetkov (320x200 pik), sliko pa seveda lahko prikazujemo v stvarnem času tudi na monitorju, kar je še posebej primerno za rabo v šolah. Osnovni komplet stane 230 dolarjev, za dodatne leče pa moramo odšteti od 100 dolarjev (povečava 1-10x) do 130 dolarjev (povečava 200x).

    Objavljeno: 5.2.2002
  • Yahoo izgublja promet in predsednika

    Predsednik in izvršni direktor spletnega portala Yahoo Jeff Mallett bo aprila odstopil s položaja. Razlog za to so predvsem vse slabši poslovni rezultati. Yahoo je v zadnjem trimesečju leta 2001 ustvaril 189 milijonov dolarjev prihodka (leto prej 311 milijonov) in 8,7 milijonov dolarjev konsolidirane neto izgube. V celotnem letu 2001 je Yahoo zabeležil 717 milijonov dolarjev prihodka (predlani 1,1 milijarde) in 93 milijonov dolarjev izgube. V letu 2002 načrtujejo od 750 do 800 milijonov dolarjev prihodka in 70 do 100 milijonov dolarjev bruto zaslužka. Še naprej bodo nadaljevali z zmanjšanjem stroškov (v preteklem obdobju so odpustili 400 delavcev) in iskanjem novih tržnih niš. Upadajoči trg spletnega oglaševanja bodo poskušali zbuditi s finančnimi novicami in oglasi o novih zaposlitvah.

    Objavljeno: 4.2.2002
  • IBM s stabilnim zaslužkom

    IBM je v zadnjem četrtletju leta 2001 pridelal 2,3 milijarde dolarjev dobička, kar je 13 odstotkov manj kot v primerjalnem lanskem obdobju, in 22,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je bilo 11 odstotkov slabše. Boljše poslovne rezultate je IBM dosegel na letni ravni - 86 milijard prihodkov (tri odstotke manj kot leta 2000) in 7,7 milijarde dolarjev neto zaslužka (4,6 odstotka manj). Prodaja storitev se je povečala za 5,4 odstotka na 35 milijard, prodaja strojne opreme pa je padla za 11,6 odstotka na 33,4 milijarde dolarjev. Samo v zadnjem četrtletju je IBM podpisal storitvene pogodbe v vrednosti 15 milijard dolarjev. Primerjava prodaje po posameznih območjih je pokazala, da je IBM v četrtem trimesečju povsod beležil padce - v obeh Amerikah za devet, v Evropi, na Bližnjem Vzhodu in v Afriki za šest, v azijsko-pacifiški regiji pa za deset odstotkov.

    Objavljeno: 4.2.2002
  • AMD uspešen pri procesorjih

    Kljub težkim pogojem v računalniški industriji, je AMD v letu 2001 ustvaril prihodek v višini 3,9 milijarde dolarjev in neto zaslužek v višini 29 milijonov dolarjev. Prihodek je bil sicer za 16 odstotkov manjši kot v letu 2000, zato pa je AMD povečal delež na trgu procesorjev - pri prodaji za 3,5 odstotka, pri številu prodanih enot pa za 16 odstotkov. Na svetovni ravni je AMD v letu pridobil štiri odstotne točke pri prodaji procesorjev, predvsem po zaslugi novega izdelka Athlon XP. AMD je začel tudi z izdelovanjem procesorjev z uporabo 0,13-mikronske tehnologije, ki naj bi postala stalnica do konca leta 2002. Kljub dobri prodaji procesorjev, je AMD lani zabeležil padec prihodkov od prodaje. Glavna razloga sta sedem odstotkov slabša prodaja izdelkov z pomnilnikom Flash in kar 31-odstotni padec prodaje polprevodnikov.

    Objavljeno: 4.2.2002
  • Intel začel s proizvodnjo vmesnikov iSCSI

    Intel je nekoliko presenetil javnost in najavil začetek proizvodnje svojega prvega vmesnika, ki podpira specifikacijo iSCSI. S pomočjo te je mogoče strežniške in pomnilniške sisteme povezati prek navadnega IP omrežja, kar je ceneje in predvidoma enostavneje, kot pri dosedanjih tehnologijah za omrežja SAN (predvsem FC-AL). Vmesnik Intel PRO/1000T IP namestimo v strežnik in s pomnilniškimi sistemi povežemo prek gigabitnega omrežja Ethernet. Vmesnik ima vgrajen procesor, s katerim skoraj v celoti razbremeni centralni procesor pri komunikaciji z pomnilniškimi napravami. Prvi testi so pokazali, da je mogoče z vmesnikom doseči hitrosti prenosa med 300 in 700 MB/s, pri tem pa je centralni procesor obremenjen 3 do 5%. Pri povezavi prek običajnega omrežnega vmesnika je centralni procesor v takem primeru obremenjen skoraj popolnoma.

    Objavljeno: 4.2.2002
  • Compaq kaže znake okrevanja

    Poslovni rezultati v zadnjem četrtletju leta 2001 kažejo, da se Compaq počasi pobira. V tem obdobju so ustvarili prihodek v višini 8,5 milijarde, kar je 13 odstotkov več kot v tretjem trimesečju, vendar 26 odstotkov slabše kot v četrtem trimesečju leta 2000. Compaq je v letu 2001 ustvaril 33,6 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 21 odstotkov manj kot v letu 2000. To je bil tudi razlog za izgubo v višini 785 milijonov dolarjev. V zadnjem četrtletju se je prodaja najbolj povečala v Evropi - kar za 31 odstotkov. Compaq je lani ustvari 24 odstotkov prihodkov s storitvami, 15 odstotkov pa z obdelavo podatkov na ravni podjetja. Pri prodaji osebnih in prenosnih računalnikov PC so zabeležili 31-odstotno zmanjšanje na letni ravni, zato bodo ta del proizvodnje v kratkem oddali zunanjim izvajalcem.

    Objavljeno: 3.2.2002
  • Palm odcepil svoj programski oddelek

    Palm, največji svetovni proizvajalec ročnih računalnikov je odcepil svoj oddelek za programsko opremo, katerega glavni izdelek je operacijski sistem PalmOS. S to potezo je želel utišati strahove konkurentov, ki v svojih izdelki prav tako uporabljajo sistem PalmOS, pred izgubo licenc za operacijski sistem. Hkrati se v podjetju trudijo izboljšati položaj izdelovalcev ročnih računalnikov z operacijskim sistemom PalmOS pri boju s konkurenti, ki temeljijo na Microsoftovem okolju PocketPC. Ime novega podjetja, ki bo v prihodnje razvijalo in tržilo PalmOS, še ni znano.

    Objavljeno: 3.2.2002
  • Papež poziva k večji regulaciji interneta

    Papež Janez Pavel II. je v govoru ob svetovnem dnevu komunikacij opisal internet kot čudovito orodje, ki bi ga bilo treba uporabljati za širjenje božje besede in vzpodbujanje k svetovnem miru. Hkrati je papež opozoril, da internet sicer nudi skorajda neskončno podatkov, ne pa tudi modrosti in lahko hitro postane škodljiv, zato bi ga morale javne oblasti bolje regulirati.

    Objavljeno: 3.2.2002
  • Kitajska zahteva nadzor nad internetom

    Kitajska vlada je sprejela novo zakonodajo, ki postavlja dodatne zahteve za ponudnike dostopa do interneta in vzpostavlja še večji nadzor nad uporabniki interneta na Kitajskem.

    Objavljeno: 2.2.2002
  • Calderin Volution Manager kmalu na voljo

    Caldera je predstavila razvojno različico svojega orodja za vzdrževanje, nadzor in nadgradnjo sistemov Unix preko spleta, programa Volution Manager. Volution Manager bo v različici 1.1 sistemskim operaterjem omogočal lažje delo, kot poglavitne novosti pa so izpostavili enote vmesnik za delo z različnimi operacijskimi sistemi Unix, čarovnike za najpogostejša opravila in nova diagnostična orodja, ki omogočajo večji nadzor nad dogajanjem. Če imamo nameščene Calderine operacijske sisteme na Compaqovih računalnikih, se zna Volution Manager povezati z Compaq Insight Managerjem, s čimer pridobi še nekatere dodatne zmožnosti. Razvojna različica je na voljo na spletu, končni izdelek pa bo predstavljen v prvi četrtini tega leta.

    Objavljeno: 2.2.2002
  • Uporaba Linuxa v Aziji narašča

    Po podatkih podjetja za raziskovanje tržišča Garner naj bi kar 15 odstotkov azijskih podjetij uporabljalo Linux. To je kar 100 odstoten skok glede na leto poprej. Gartnerjevi raziskovalci pripisujejo tako rast uporabe Linuxa predvsem pozivu vlad Kitajske in Južne Koreje k večji domači proizvodnji programske opreme. Linux je poleg tega bistveno cenejši od ostalih operacijskih sistemov.

    Objavljeno: 2.2.2002
  • Gartner: tudi leto 2002 težko za IT

    Raziskovalna družba Gartner napoveduje težave za področje informacijske tehnologije tudi v letu 2002. Premajhni proračuni za vlaganja v IT bodo prisilili podjetja v oddajanje del zunanjim naročnikom. Sicer pa naj bi strokovnjaki IT (predvsem v ZDA) zaradi septembrskih terorističnih napadov in številnih vdorov v omrežja tudi letos namenili največ pozornosti varnosti in zasebnosti. Rast napovedujejo tudi dostavi programske opreme preko interneta in brezžičnim omrežjem, slabo pa se piše programski opremi za upravljanje odnosov s strankami (CRM).

    Objavljeno: 1.2.2002
  • Palm obljublja preobrat

    Leto 2001 je bilo za Palm težavno, ker so zamujali pri razvoju in predstavitvi novosti. Dolgo pričakovani model i705, ki bo samodejno sprejemal elektronsko pošto, bo velik korak naprej, ugotavljajo strokovnjaki. Palm i705 bo naprodaj še v tem četrtletju, deloval pa bo s pomočjo Ericssonove omrežne tehnologije AB Mobitex. Seveda pa ne počiva niti konkurenca - Handspringov model Treo bo poleg osebne beležnice in aktivnega sprejema elektronske pošte omogočal še storitve mobilnega telefoniranja. Palm bo letos okrepil svoje delovanje še na področju brezžičnih podjetniških omrežij in strežnikov za mobilne naprave.

    Objavljeno: 1.2.2002
  • Pomnilniški obesek tudi z vmesnikom firewire

    Podjetje WiebeTech je izdelalo pomnilniško enoto v obliki obeska za ključe, FireWire KeyChain. Kot pove ime, se od že predstavljenih podobnih naprav razlikuje po vmesniku. Napravica velikosti 4,4 x 6 x 1.9 cm bo dobivala energijo za delo in prenašala podatke po kablu firewire. Vmesnik je s standardno pomnilniško kartico CompactFlash (CF) povezan preko premostitvenega nabora čipov Oxford 911. Enota je dovolj hitra za pretočno predvajanje videa, njena zmogljivost pa sega do 1 GB. Proizvajalec bo dobavljal le enoto, skupaj s pomnilniško kartico CF pa jo bo mogoče kupiti pri končnih prodajalcih. Kartico CF bo lahko v napravo brez večjih težav vstavil tudi uporabnik. Cena enote je sto dolarjev, prodajati pa jo bodo začeli v marcu.

    Objavljeno: 1.2.2002
  • Autodesk predstavil MapGuide 6

    Autodesk je predstavil novo različico svojega orodja za digitalizacijo zemljevidov. Map Guide 6 je sestavljen iz treh delov: Map Guide Author za izdelavo zemljevidov, Map Guide Server za zbiranje in prenašanje zemljevidov v omrežju ter Map Guide Viewer za ogled interaktivnih zemljevidov v spletnem brskalniku. V novi različici so avtorji dodali podporo za hranjenje podatkov v podatkovni bazi Oracle 9i, zemljevidom v opisnem jeziku XML, tehnologije ECW in MrSID za večji razpon zemljevidov, ki jih lahko objavimo, in modul Symbol Manager, s katerimi urejamo obstoječe in dodajamo nove simbole. Na voljo je tudi orodje za dinamično izdelovanje zemljevidov, ki tudi manj izkušenim uporabnikom omogoča popravljanje in preprosto izdelavo novih zemljevidov.

    Objavljeno: 1.2.2002
  • Evropska komisija ne nasprotuje združitvi HP-ja in Compaqa

    Evropska komisija je po enem mesecu potrdila, da ne nasprotuje združitvi HP-ja in Compaqa. Direktorica HP-ja Carly Fiorina je izrazila veliko zadovoljstvo s to odločitvijo.

    Objavljeno: 1.2.2002
  • Prodaja strežnikov manjša za petino

    Analitiki družbe IDC so sporočili, da so prihodki iz prodaje strežnikov v letu 2001 znašali 54,5 milijarde dolarjev, kar je pomenilo 20 odstotkov manj kot v letu 2000. Glavni razlogi za nižje prihodke so bili propad velikega števila podjetij "pikakom", prevelike zaloge, šibko gospodarstvo in cenovna vojna, ki jo je IBM začel že v drugi polovici leta 2000, Dell pa nadaljeval lani in letos. Težko je napovedovati, kako bo s prodajo strežnikov v letu 2002, boljše rezultate pa morda nakazuje prodaja v četrtem trimesečju 2001, ki je bila za 16 odstotkov višja od prodaje v tretjem trimesečju. Pri IDC napovedujejo, da se bo prihodek iz prodaje strežnikov v letu 2002 povečal za 2-3 odstotke, število prodanih strežnikov pa za enajst odstotkov.

    Objavljeno: 31.1.2002
  • Intel zaslužil več kot milijardo dolarjev

    Kljub težkim časom za računalniško industrijo je Intel v finančnem letu 2001 vključno s stroški za prevzeme zaslužil 1,3 milijarde dolarjev, kar je bilo sicer 88 odstotkov manj kot leto poprej (10,5 milijarde). Manjši, 21-odstotni padec so zabeležili pri prihodkih: lani 26,5 milijarde, leta 2000 pa 33,7 milijarde dolarjev. V zadnjem četrtletju so ustvarili sedem milijard prihodkov, kar je bilo sedem odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju in 20 odstotkov manj kot v primerjalnem obdobju leta 2000.

    Objavljeno: 31.1.2002
  • Silicon Graphics prodal patente Microsoftu

    Lansko leto je nekoč vodilno podjetje na področju grafičnih tehnologij Silicon Graphics prodalo Microsoftu za 62,5 milijona dolarjev raznih intelektualnih lastnin. Čeprav so v času podpisa pogodbe na SGI zatrjevali, da ta posel ne vključuje ključnih tehnologij, sedaj viri blizu podjetja razlagajo, da je SGI Microsoftu prodal prav osnovna znanja 3D grafike.

    Objavljeno: 31.1.2002
  • IBM dobiva novega generalnega direktorja

    Upravni odbor največjega računalniškega giganta je izbral Samuela Palmisana za novega generalnega direktorja. Palmisano bo s 1. marcem zamenjal Louisa Gerstnerja, ki bo še obdržal mesto v upravnem odboru do upokojitve, konec leta.

    Objavljeno: 31.1.2002
  • Prepoved kopiranja plošč CD nima prihodnosti

    Tehnologija, ki onemogoča kopiranje skladb s plošč CD, nima prihodnosti, so prepričani pri Philipsu. Kupci kodiranih glasbenih CD-jev se namreč pritožujejo, da jih ne morejo poslušati v vsakem predvajalniku CD. Zamisel za prepoved kopiranja plošč CD je prišla s strani glasbenih založb, ki se zaradi nelegalnega kopiranja in pošiljanja glasbenih datotek preko interneta soočajo z veliko izgubo prihodkov. Philipsovi strokovnjaki trdijo, da bodo hekerji zlomili tudi to zaščito, navadni uporabniki pa se bodo še naprej pritoževali. Philips kot lastnik zaščitne znamke >>Compact Disc<< je že opozoril založbe, da taki zaščiteni glasbeni CD-ji sploh niso CD-ji in da morajo zaradi tega vsebovati opozorilo za kupce, ne pa tudi logotipa >>Compact Disc<<.

    Objavljeno: 30.1.2002
  • Bluetooth v medicini

    Govorice o neslavnem zatonu Bluetootha so bile očitno malo prezgodnje. Podjetje Code Blue Communications je namreč predstavilo brezžični prenos različnih podatkov o pacientu z uporabo vmesnikov Bluetooth 1.1. S pomočjo prenosnih brezžičnih senzorjev je bilo med drugim mogoče odčitati pacientov elektrokardiogram, krvni pritisk in stopnjo nasičenega kisika. Medicinska oprema s tehnologijo Bluetooth še ni v prodaji, saj je še niso potrdile ustrezne vladne agencije v ZDA.

    Objavljeno: 30.1.2002
  • Brezžični prenos do 10 Gb/s

    Raziskovalci japonskega telekomunikacijskega velikana NTT so sporočili, da so v laboratorijskih poskusih uspeli doseči doslej najvišjo hitrost brezžičnega prenosa podatkov in sicer kar 2,5 Gb/s. Doslej je najvišja hitrost znašala 1 Gb/s, vendar pa NTT-jevi strokovnjaki predvidevajo, da bodo dosegli hitrosti tudi do 10 Gb/s.

    Objavljeno: 30.1.2002
  • Panasonicova serija 2002 Lumix

    Pod blagovnim imenom Panasonic japonsko podjetje Matsushita pripravlja novo družino digitalnih fotoaparatov 2002 Lumix. Do sedaj so najavili štiri modele, dva od teh bosta imela tipalo CCD ločljivosti 2 milijona pik, dva pa 4 milijone. Za kakovostno optiko naj bi poskrbeli pri nemškem podjetju Leica, medtem ko so za elektroniko poskrbeli sami. Ta naj bi omogočala predvsem izboljšano kakovost zajemanja barv tudi pri modelih, kjer je ločljivost višja, saj so uspeli povečati velikost samih svetlobnih elementov ter povečati količino svetlobe, ki pade na te. Z vzporednim obdelovanjem podatkov naj bi tudi dosegli optimalno kakovost pri hitrih zaporednih posnetkih. Vsi modeli bodo oblikovani tako, da bodo čim bolj podobni analognim fotoaparatom, kar naj bi prispevalo k čim enostavnejši uporabi, posneti bo mogoče od 4 do 5 slik na sekundo (do največ 8 slik). DMC-F7 in DMC-LC20 (2 milijona pik) ter DMC-LC40 in DMC-L5 (4 milijoni pik), opremljeni z 8 do 32 MB pomnilniškimi karticami SD, bodo kmalu na voljo za ceno med 350 in 900 dolarjev.

    Objavljeno: 30.1.2002
  • Apple predstavil dvoprocesorski Power Mac G4

    Po vzgledu grafičnih postaj PC so se tudi pri Applu odločili narediti sistem z dvema procesorjema. Nov Power Mac G4 poganjata kar dva procesorja PowerPC G4 s taktom 1 GHz, računalnik pa poleg tega odlikuje najnovejša NVidiina grafična kartica GeForce4 z 64 MB pomnilnika DDR, ki je proizvajalec uradno sploh še ni predstavil. Za dodatno zmogljivost delovanja procesorja je poskrbljeno tudi z 2 MB DDR predpomnilika L3.

    Objavljeno: 30.1.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji