Objavljeno: 17.1.2002

Revolucionaren algoritem za stiskanje podatkov?

Znanstveniki ameriškega podjetje ZeoSync trdijo, da so uspeli razviti revolucionaren algoritem za stiskanje podatkov, s katerim naj bi dosegli stopnjo stiskanja 100:1 in več. To je deset do dvajsetkrat bolje, kot pri današnjih najboljših algoritmih, ki omogočajo stiskanje brez izgube podatkov. Če bi se izkazalo, da napoved drži, bi to pomenilo revolucijo na področju podatkovnih komunikacij, saj bi tudi bi lahko z obstoječimi komunikacijskimi povezavami uspeli prenesti bistveno več podatkov. Za prenos video posnetkov bi tako bil dovolj že navaden modem.

Toda strokovna javnost in drugi znanstveniki dvomijo v dosežek, za katerega so mnogi v minulih 50 letih menili, da ni mogoč. Ob tem opozarjajo, da je v preteklosti bilo moč slišati številne podobne napovedi revolucionarnih dosežkov, iz katerih pa na koncu ni bilo nič. Mnogi zato čakajo na praktične predstavitve in izdelke, ki bi potrdili delovanje algoritma. ZeoSync napoveduje, da bodo prve javne prikaze priredili že v kratkem.

Trenutno pa so glede delovanja algoritma zelo skrivnostni in v javnost niso spustili dovolj veliko število podrobnosti. Algoritem naj bi se razlikoval od doslej znanih predvsem po načinu predstavitve podatkov, za katere uporabljajo posebno večdimenzionalno shemo. Algoritem tudi omogoča, da podatke večkrat stisnemo in s tem dosežemo velik prihranek podatkovnih bitov, za razliko od dosedanjih algoritmov, ki omogočajo le enkratno stiskanje. Za zdaj tudi ni znano, kakšna je časovna kompleksnost algoritma, kar ni zanemarljiv podatke, zlasti za podatke, ki se morajo prenašati v realnem času. Toda ZeoSync napoveduje, da bi se algoritem lahko uporabljal v vezjih, kar pomeni, da bi hitrost procesiranja podatkov vendarle lahko bila dovolj hitra.

http://www.zeosync.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji