Objavljeno: 7.1.2002

Združitev HP -- Compaq: težave se stopnjujejo

Spor med lastniki družbe Hewlett Packard, zlasti dediči ustanoviteljev Hewletta in Packarda, ter upravo podjetja postaja kot kaže vedno globlji. Dediči, na čelu z Walterjem Hewlettom in z njimi povezane ustanove, ki imajo v lasti glasovalne delnice družbe HP so napovedale, da nameravajo predvidoma februarja sklicati izredno skupščino delničarjev, na kateri naj bi z volitvami nasprotovali predvideni združitvi. Ameriški komisiji SEC (Securities and Exchange Commission) so tako oddali vlogo s katero napovedujejo uradni začetek boja za nadaljevanje postopka združitve. Le nekaj dni za tem pa je vodstvo družbe HP komisiji SEC pijavilo uradno namen za združitev družb HP in Compaq.

Po novoletnih praznikih je nato ustanova Hewlett Foundation, ki ima na čelu Walterja Hewletta nekoliko presenetljivo prodala 5,5 milijonov delnic družb HP in Agilent, vendar je poteza pravzaprav korak v nasprotno smer. Fundacija naj bi po nekaterih napovedih imela zdaj možnost kupiti več kot 100 milijonov delnic v lasti družin dedičev, s čimer naj bi pridobili, ne pa izgubili glasovalne pravice.

Dediči in z njimi povezane ustanove menijo, da je napovedana združitev škodljiva za delničarje, saj zmanjšuje uspešnost družbe, pridobljeno zlasti na področju tiskalnikov v zameno za povečano prisotnost na področju računalnikov PC, kjer pa je izjemno težko in nehvaležno tekmovati. Po mnenju delničarjev naj bi združitev tudi zelo malo prinesla k utrjevanju položaja na področju velikih strežnikov in storitev. Ob najavi združitve so strokovnjaki vrednost te poteze ocenjevali na 25 milijard dolarjev, vendar naj bi se med tem cena krepko znižala. Vrednost delnic je po napovedi združitve padla, saj so vse dosedanje združitve med velikimi podjetji prinesle več slabega kot dobrega, zato so investitorji zelo previdni. Zdaj je torej na potezi odločitev skupščine, medtem pa trenutno stanje prej škoduje kot koristi tako družbi HP, kot Compaq.

http://www.hp.com

http://www.compaq.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji