Objavljeno: 11.1.2002

Prihaja nov nezlomljiv standard šifriranja

Ameriška vlada je zamenjala standard za šifriranje v računalniških prenosih podatkov, saj je trenutno uporabljan standard imenovan DES iz leta 1977 mogoče razbiti v nekaj urah z uporabo dovolj zmogljivega računalnika.

Nov standard se imenuje AES (Advanced Encryption Standard), temelji pa na matematični formuli belgijskih znanstvenikov Joane Daemen and Vincenta Rijmena. AES deluje tako, da naključno generira števila s 128, 192 ali 256 ciframi. To pomeni, da 128-bitni ključ lahko generira 340 sekstiljonov kombinacij, kar je 340 in 36 ničel. 256-bitni ključ je bistveno zmogljivejši, saj zmore generirati 11 krat 1072 kombinacij. Po ocenah analitikov naj bi računalnik, ki bi zmogel zlomiti ključ šifriran po standardu DES v sami sekundi, za 128-bitni ključ šifriran s standardom AES porabil kar 149 bilijonov let.

Šifriranje po standardu AES bo prva pričela uporabljati državna uprava ZDA, analitiki pa ocenjujejo, da bodo kmalu sledile pomembne finančne institucije kot so banke, ki jim je varnost izjemno pomembna. Poleg tega je ameriški inštitut za standarde in tehnologijo, ki deluje v sklopu ministrstva za trgovino, odobril tudi izvoz programske opreme, ki uporablja ta standard, čeprav takšnih tehnologij doslej ni bilo dovoljeno izvažati iz ZDA.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji