Objavljeno: 8.1.2002

MacWorld Expo: novi iMac z zaslonom LCD

Apple je na konferenci MacWorld Expo razkril novosti, o katerih je javnost nestrpno ugibala že precej časa. Največja med njimi je brez dvoma nova generacija osebnih računalnikov iMac, ki prvič vsebuje zaslon s tekočimi kristali. Toda še bolj kot sam zaslon bo pozornost vzbujala oblika računalnika, ki je narejen kot polkrogla, na vrhu katere je vpet zaslon LCD. Celota zato prej spominja na namizno svetilko ali umetnijo, kot pa na računalnik. Vpetje zaslona omogoča, da lahko 15,1-palčni zaslon (ločljivost 1024 x 768 pik) prosto obračamo naokoli in s tem lažje najdemo primeren zorni kot. Toda novost ni samo v zaslonu, saj je novi iMac eden najhitrejših Macov nasploh.

Poganjajo ga procesorji PowerPC G4 s takti 700 MHz oziroma 800 MHz, v najzmogljivejšo izvedbo pa so vgrajeni še 256 MB velik pomnilnik, 60 GB velik disk in enoto SuperDrive (podpora za nosilce DVD-R kot CD-RW). Za grafiko skrbi procesor nVidia GeForce 2MX s 32 MB velikim pomnilnikom DDR DRAM. Cena tega modela je 1.800 dolarjev. Osnovni model za ceno 1.300 dolarjev ima navaden zapisovalnik CD-RW, 128 MB RAM in 40 GB velik disk. Vsi modeli pa imajo zelo bogat nabor vmesnikov: 2 x Firewire, 5 x USB, omrežno kartico, modem in možnost dograditve brezžičnega vmesnika Airport. Zanimivo, da imajo novi iMaci poleg kvalitetnih zvočnikov vgrajen tudi 18 wattni ojačevalnik.

Apple je poleg tega predstavil tudi novo izvedbo prenosnega računalnika iBook, ki ima tokrat večji, 14,1-palčni zaslon LCD. Za računalnik s tem zaslonom bo treba v ZDA odšteti 1.800 dolarjev, v ceno pa so vključeni enota, ki v sebi združuje DVD-ROM in zapisovalnik CD-RW, 256 MB RAM in 20 GB velik disk. Ostale značilnosti so enake: procesor PowerPC G3 s taktom 600 MHz, grafika ATI, vmesniki USB, Firewire in podpora za brezžični Airport, modem in omrežna kartica. Zanimivo, da najmočnejši model vsebuje tudi zmogljivejši akumulator, s katerim naj bi nemoteno delali kar šest ur.

Sicer pa je bilo na konferenci moč zaslediti še druge pomembne stvari. Predstavniki družbe so zelo ponosni na dejstvo, da je za novi operacijski sistem MacOS X prirejenih že okoli 2.500 programov, kar je zelo le dosežek v razmeroma kratkem času. Toda Apple svojo prihodnost ne želi več vezati zgolj na računalnike. V prihodnosti bodo več stavili na preprostejše digitalne elektronske naprave, kot je pred nekaj meseci predstavljen predvajalnik glasbe iPod. V 60 dneh so jih menda prodali kar 125.000 kar je brez dvoma rekord na tem področju.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji