Novice

 • Digitalni monitor LCD 1600SW zdaj tudi s podporo za Linux

  SGI (Silicon Graphics) še naprej kuje lep uspeh z digitalnim monitorjem LCD 1600SW, ki se kljub razmeroma visoki ceni prodaja več kakor odlično. Nedavno so dodali tudi podporo za operacijski sistem Linux, ki je prvi podprti operacijski sistem za Microsoftovim Windows.

  Objavljeno: 12.7.1999več
 • Tehnologija SeaStream za boljši pretok diskovnih podatkov

  Seagate je predstavil specifikacijo SeaStream, ki diskom dodaja zmožnost učinkovitejše strežbe podatkov za pretočne prenose, kot so video in zvočni posnetki. SeaStream naj bi omogočal učinkovit sočasni dostop do podatkov na disku, s čimer naj bi lahko hkrati snemali do dva televizijska programa, predvajali film, igrali igro in poslušali glasbo, ne da bi se to odražalo v zastojih ali se poznalo pri kakovosti predvajanja.

  Objavljeno: 12.7.1999več
 • Računalniško razpoznavanje govora s sistemom NaturallyClear

  Podjetje Dragon Systems je predstavilo prvo rešitev za računalniško razpoznavo govora, ki za zajem uporablja zunanji pretvornik s priključkom USB. Zunanji NaturallyClear USB System H100 ima pred navadnimi zvočnimi karticami in cenenimi mikrofoni to prednost, da nudi zelo kakovosten zajem zvoka, brez šumov in drugih motenj, ki vplivajo na točnost razpoznave govora. S posebnim sistemom so tudi odpravili potrebo po učenju programske opreme za razpoznavo govora. Cena vmesnika je 80 dolarjev, skupaj s programom Dragon Naturally Speaking pa stane 250 dolarjev.

  Objavljeno: 12.7.1999več
 • Neptune - Microsoftov naslednik Windowsa 9x

  Po nekaterih podatkih naj bi Microsoft že julija pripravil prvo interno delovno različico novega operacijskega sistema za domačo rabo z delovnim imenom Neptune. S tem naj bi Microsoft dokončno prenehal z razvojem družine izdelkov Windows 9x in celotno paleto operacijskih sistemov zasnoval na jedru, ki izhaja iz sedanjega operacijskega sistema Windows NT.

  Objavljeno: 11.7.1999več
 • Sharp Actius A-250

  Sharp je predstavil tretji rod tankih in lahkih prenosnikov Actius. Novi model A-250 meri v višino manj od 2,5 cm, tehta pa 1,3 kg. Kljub temu je zasnova zelo kakovostna, saj računalnik premore 300 MHz Pentium II PE (energijsko zelo varčna različica), 64 MB RAM (kar lahko podvojimo) in 6,4 GB disk. Največja posebnost je 11,3-palčni zaslon z ločljivostjo 800 x 600 pik, ki premore patentiran sistem AGAR (anti-glare, anti-reflectivity), ki zagotavlja zelo velik zorni kot in svetlejšo sliko kakor pri tekmecih.

  Objavljeno: 11.7.1999več
 • Novi Sonyjev prenosnik Vaio F290

  Sony je predstavil novi prenosnik Vaio F290, ki ima kot prvi vgrajen 15-palčni zaslon LCD brez dodatnega "zavihka" čez rob prenosnika, kakršnega srečamo pri prenosnikih s podobnimi zasloni. S skrbno izbiro materialov so ohranili tudi zelo ugodno težo, le 3,1 kg, kar je za tak izdelek ugodno. Vaio F290 poganja procesor Pentium II 400, 64 MB RAM in 6,4 GB diskom. Vgrajena je enota DVD-ROM, posebnost pa je vmesnik i.Link, ki omogoča priključitev digitalnega kamkoderja, s čimer dobimo prenosni digitalni videostudio. Cena prenosnika v ZDA znaša 3500 dolarjev.

  Objavljeno: 11.7.1999več
 • Prvi kamkoder, ki lahko snema tudi v zapisu MPEG-4

  Sharp je predstavil prvi kamkoder, ki zna snemati videoposnetke v zapisu MPEG-4. Z uporabo standarda MPEG-4 zavzamejo le tretjino prostora, ki bi ga zavzeli posnetki v zapisu MPEG-1 in nudijo primerljivo kakovost. Zaradi trikrat manjših datotek je MPEG-4 primeren tudi za prenos videoposnetkov prek interneta.

  Objavljeno: 11.7.1999več
 • Java vsepovsod

  Sun je objavil novo različico jave z imenom Java 2 Platform, Micro Edition, ki je namenjena za rabo v žepnih računalnikih, mobilnih telefonih, odzivnikih, avtomobilskih navigacijskih sistemih in internetnih sprejemnikih. Novi paket vsebuje tudi navidezni javanski stroj K Virual Machine (KVM), ki je optimaliziran za delovanje v majhnih pomnilnikih. Sočasno s to predstavitvijo so pri Sunu najavili tudi specifikacijo Java TV, programski vmesnik za izdelavo programov, ki bodo delovali v bodočih digitalnih televizorjih.

  Objavljeno: 10.7.1999več
 • Nove super-disketne enote Imation

  Podjetje Imation je predstavilo novi rod disketnih enot LS120, ki se odlikujejo s hitrejšim delovanjem, nižjimi cenami in širšim izborom vmesnikov. Nove disketne enote so precej hitrejše od dosedanjih, saj proizvajalec navaja 27-krat hitrejši prenos podatkov kakor pri običajnih disketnih enotah, medtem ko so dosedanje enote nudile le desetkrat hitrejše delovanje. Tako kakor doslej pa so ohranili popolno združljivost z običajnimi disketami, ki jih še naprej lahko beremo in pišemo v novih enotah.

  Objavljeno: 10.7.1999več
 • Nova Yamahina zvočna kartica

  Yamaha je predstavila novo zvočno kartico XG-Quad, ki se ponaša s štirimi zvočnimi kanali s podporo za prostorski zvok podjetje Sensura. Kartica ima 64-zvočni strojni sintetizator, kot možnost pa je na voljo tudi dodatna programska oprema, ki zmožnosti kartice povečuje na kar 256 hkratnih zvokov. Med novostmi sta tudi digitalni vhod in izhod, tako v optični kakor izvedbi S/PDIF, s podporo za standard Dolby Digital. Kartica temelji na procesorju Yamaha YMF744, ki podpira specifikacijo Environmental Audio Extensions (EAX), nudi pa zelo ugodno razmerje med signalom in šumom (čez 90 dB).

  Objavljeno: 10.7.1999več
ph