Novice

 • Norton CleanSweep 4.5

  Pri Symantecu so prenovili tudi Norton CleanSweep, programski paket za učinkovito odstranitev programov, ki so ga pridobili z nakupom podjetja Quarterdeck. To je prvi tovrstni izdelek, ki zna počistiti nered za spletnimi brskalniki. Med drugim zna počistiti začasne datoteke, dodatke (plug-ins), kontrolnike (ActiveX), neuporabljene module java in celo nadležne piškotke (cookies), ki se nabirajo ob obiskovanju spletnih strani. Z modulom Safety Sweep ščiti programe in datoteke, ki bi povzročale nestabilnost delovanja, če bi jih namerno ali nenamerno izbrisali. V vsakem trenutku lahko stanje povrnemo iz samodejno ustvarjene varnostne kopije. Novost je tudi modul Fast & Safe CleanUp, ki zna počistiti programe in velike datoteke, ki nastajajo z uporabo programov in brskanjem po internetu. Na voljo je tudi različica CleanSweep Deluxe, ki vsebuje še program Zip-It za stiskanje podatkov. Cena CleanSweepa 4.5 je 40 dolarjev, različice Deluxe pa 50 dolarjev.

  Objavljeno: 26.3.1999več
 • Brezplačni računalniki

  Po brezplačnih programih in brezplačnem dostopu do interneta so na vrsti brezplačni osebni računalniki. Za ta korak se je odločilo novo podjetje Free.PC.com, ki izbranim uporabnikom nudi možnost brezplačnega osebnega računalnika in dostopa do interneta. Seveda ne govorimo o kakšnih starih računalnikih, ampak o povsem novem Compaqu Presario s 333-megeherčnim Celeronom, 32 MB RAM, 4 GB diskom, enoto CD-ROM, modemom in 15-palčnim monitorjem. Seveda ni v resnici nič zastonj. Uporabniki se morajo kvalificirati z izpolnitvijo ankete, v kateri navedejo svoje nakupovalne navade, hobije, revije, ki jih berejo, in druge osebne podatke. Poleg tega se na tako pridobljenem računalniku v okvirju okoli delovne površine na zaslonu nenehno prikazujejo reklame. V ta namen so za prostor za reklame rezervirali polovico prostora na 4 GB disku. Uporabnik se mora zavezati, da bo do interneta dostopal vsaj 10 ur na mesec. Po dvoletnem preizkusnem obdobju lahko uporabnik ob upoštevanju pravil igre zadrži računalnik in hkrati tudi ohrani brezplačni dostop do interneta. Projekt seveda sponzorirajo velike družbe, kot so Walt Disney, ESPN, Earth Networks, America Online in drugi. Odziv javnosti je bil neverjeten, saj se je v manj kakor dveh dneh na ponudbo, ki predvideva dobavo okoli 10.000 računalnikov, prijavilo kar pol milijona ljudi.

  Objavljeno: 26.3.1999več
 • Začetek delovanja omrežja Si.mobil

  Slovenija je 25. marca dobila dolgo pričakovanega drugega operaterja mobilne telefonije GSM. Tako ni več nujno sklepanje naročniškega razmerja zgolj z družbo Mobitel, s tem pa so tudi dani pogoji za tekmovalnost med operaterjema in s tem nižanje cen in predvsem izboljšanje kakovosti storitev. Trenutno je s signalom Si.mobilovega omrežja pokritih 60 odstotkov prebivalstva, do konca leta pa obljubljajo 90-odstotno pokritost. Pogodbe o sledenju so sklenjene že z več kakor 50 operaterji po vsem svetu, telefoniranje pa naj bi bilo s kartico GSM možno že v vsaj 32 državah. Naročniško razmerje lahko uporabniki sklenejo v več kakor 100 trgovinah po vsej Sloveniji, med drugimi v centrih Big Bang. Tistim, ki so že uporabniki storitev pri Mobitelu, zagotavljajo pri Si.mobilu enako uporabniško številko, kot so jo imeli doslej, le klicna številka omrežja je drugačna (040 namesto 041).

  Objavljeno: 25.3.1999več
 • Adobe GoLive 4.0

  Adobe je le kak mesec dni po nakupu podjetja GoLive Systems predstavil novo različico zmogljivega spletnega urejevalnika, ki bo odslej nosil ime Adobe GoLive 4.0. Nova različica bo obenem tudi prva, ki bo na voljo za računalnike Apple Mac in za okolje Windows. Izvedba za MacOS bo na voljo konec marca, okenska različica pa pred poletjem.

  Objavljeno: 23.3.1999več
 • S3 Savage4

  Podjetje S3 je napovedalo nov grafični procesor Savage4, prvi s podporo za vmesnik AGP s štirikratno hitrostjo delovanja, ki zagotavlja hitrosti prenosa podatkov čez 1 GB/s. Savage4 je 128-bitni grafični procesor, ki omogoča 32-bitno senčenje in stiskanje tekstur z algoritmom S3TC. Podpira do 32 MB velike pomnilnike, pospeševanje odkodiranja posnetkov DVD, videoizhod in med prvimi tudi digitalni vmesnik za prikaz slike na digitalnih monitorjih LCD. Na voljo bo v dveh različicah. Zmogljivejša Savage4 Pro bo vsebovala 143 MHz procesor in podporo za vodilo AGP 4x, za cenejše kartice pa bo na voljo Savage4 GT s 125 MHz procesorjem in podporo za AGP 2x. Diamond je sporočil, da namerava Savage4 uporabiti na grafičnih karticah Stealth, Hercules na kartici Terminator Beast 99, ELSA v Winnerju 2, kmalu pa je moč pričakovati tudi napovedi drugih proizvajalcev, saj je Savage4 eden najbolj "vročih" grafičnih pospeševalnikov ta hip.

  Objavljeno: 23.3.1999več
 • Podrobnosti o Mercedu

  Intel je na nedavni konferenci javnosti posredoval nekaj novosti v zvezi z dolgo napovedovanim in že nekoliko zamujajočim 64-bitnim procesorjem Merced.

  Objavljeno: 23.3.1999več
 • OmniPage Web

  Podjetje Caere je predstavilo novo različico programa OmniPage za optično prepoznavanje znakov (OCR), ki zna pretvoriti tiskane dokumente v spletne strani. Srce programa je nova tehnologija Logical Structure Recognition (LSR), ki prepozna strukturo, hierarhijo in postavitev besedil ter grafičnih elementov v dokumentih in jih enako upodobi tudi v jeziku HTML. LSR uporablja algoritme, znane iz nevronskih mrež, sproti pa zna zgraditi tudi kazalo, povezave URL in elektronske naslove, če so vključeni na tiskanih straneh. Prepoznavanje se lahko odvija samodejno ali pa uporabnik po potrebi razčlenitev in prepoznavanje besedila dodatno pregleda in popravi.

  Objavljeno: 23.3.1999več
 • Novi strežniki AS/400e

  IBM je predstavil novo družino strežnikov AS/400e, ki se odlikujejo s hitrejšimi procesorji, večjo zmogljivostjo ter večjo prilagodljivostjo v primerjavi z dosedanjimi modeli. Novinci so zasnovani na četrtem rodu procesorjev PowerPC, ki v povprečju ponujajo okrog 30 % večjo procesorsko zmog

  Objavljeno: 23.3.1999več
 • ATI Xpert 99 in All-in-Wonder 128

  ATI je predstavil novo grafično kartico Xpert 99, ki prinaša zadnjo tehnologijo in 3D pospeševanje najširšemu krogu uporabnikov. Novi Xpert 99 je zasnovan na 128-bitnem procesorju ATI Rage 128, podpira pa pospeševanje 2D, 3D, videoposnetkov in DVD. Kartica premore 8 MB RAM, ločljivost do 1600 x 1200 pik s frekvenco osveževanja 85 Hz in vodilo AGP. V 3D programih pomnilnik zadošča za ločljivost 800 x 600, podpira pa tudi pospeševanje DirectX in OpenGL programov. Priporočena cena v ZDA je le 100 dolarjev. Na drugem koncu prodajne lestvice se nahaja kartica ATI All-in-Wonder 128, ki poleg procesorja Rage 128 vsebuje tudi sprejemnik TV, video kartico s strojnim stiskanjem videoposnetkov in povsem novo programsko opremo. 16 ali 32 MB pomnilnik omogoča tudi doseganje visoke ločljivosti pri pospeševanju 3D iger. S posebnim programskim medpomnilnikom lahko pogledamo zadnjih nekaj sekund ali minut posnetka (odvisno od pomnilnika). Kartica stane 250 dolarjev (16 MB) ali 300 dolarjev (32 MB).

  Objavljeno: 23.3.1999več
 • Macromedia Fireworks 2.0

  Macromedia je predstavila novo različico programa za izdelavo spletne grafike Fireworks, ki obljublja še lažjo pripravo, obdelavo in vzdrževanje spletnih slik, obenem pa močnejše sožitje s spletnimi urejevalniki. Med novostmi je predvsem modul, ki omogoča pripravo in objavo grafičnih učinkov, kot so roletne slike, prehodi in animacije kar v grafičnem urejevalniku in neposredni izvoz v spletne brskalnike brez ročnega kodiranja ali prenašanja kode prek odlagališča. Fireworks 2.0 zna še posebej tesno sodelovati s spletnim urejevalnikom Dreamweaver 2.0, v katerem se namesti v enega izmed menujev. V Dreamweaverju lahko celo z desno tipko miške kliknemo sliko in brez zagona programa Fireworks optimaliziramo rabo barv in stopnjo stiskanja podatkov.

  Objavljeno: 19.3.1999več