Novice

 • Novi magnetno-optični disk za digitalne fotoaparate

  Sanyo, Olympus in Hitachi razvijajo nov optični nosilec, ki bo namenjen predvsem hranjenju slik v digitalnih fotoaparatih, pozneje pa morda tudi širši uporabi. Novi magnetno-optični disk, ki bo menda nosil oznako iD, uporablja tehnologijo MANMOS in laser modre barve, ki bo omogočal zapis okrog 730 MB podatkov na ploščo s premerom 5 cm. Hitrost zapisovanja naj bi bila 20 MB/s, glavne značilnosti pa so poleg tega še majhne mere, nizka teža (disketa tehta le 13 gramov), pa tudi zelo majhna poraba energije za branje in pisanje podatkov.

  Objavljeno: 12.8.1999več
 • Novi digitalni fotoaparati Casio

  Casio je prenovil ponudbo digitalnih fotoaparatov s predstavitvijo treh novih modelov. Najzmogljivejši Casiov model nosil odslej oznako QV-2000SX. Fotoaparat se lahko pohvali z enoto za zajem slike z 2,11 milijona pik, kar je dovolj za optično ločljivost slik 1600 x 1200 pik. Tu so še trikratni zum, podpora za hitro slikanje tudi pri največji ločljivosti (ena slika na dve sekundi), hitro slikanje štirih slik z razmikom 0,5 sekunde, štirje načini delovanja bliskavice, trije načini ostrenja in vnaprej določeni načini za različne svetlobne pogoje (portret, pokrajina, noč ...). Fotoaparat ima vmesnik USB, videoizhod in vgrajen 1,8-palčni barvni zaslon LCD.

  Objavljeno: 12.8.1999več
 • Prodaja računalnikov na območju EMEA poskočila

  Po podatkih družbe IDC je prodaja računalnikov na območju EMEA (Evropa, Srednji vzhod, Afrika) zrasla v zadnjem četrtletju za 15,5 % v primerjavi z enakim obdobjem lani. Prodaja se je še posebej dvignila v Zahodni Evropi - kar za 18,4 %.

  Objavljeno: 12.8.1999več
 • Namenski strežnik AS/400 za Lotus Domino

  IBM pripravlja niz strežnikov, ki so opremljeni posebej za posamezne naloge in programske opreme. Predstavil je različico strežnika AS/400, ki je namenjen predvsem strežbi s programom Lotus Domino. V kratkem pa bodo predstavili tudi cenovno zelo zanimiv strežnik iz družine Netfinity, ki bo optimaliziran za rabo z operacijskimi sistemi Linux.

  Objavljeno: 11.8.1999več
 • Cenejši diski

  Proizvajalci diskov se že leta potegujejo, kdo bo naredil najhitrejši in najzmogljivejši disk, vendar vrhunske in s tem seveda dražje diske kupuje razmeroma majhno število kupcev. V zadnjem času je moč opaziti obrnjeno tekmovanje, pri katerem se nekateri proizvajalci trudijo narediti čim cenejše diske, ki bi delovali kot osnova v poplavi vse cenejših in celo brezplačnih osebnih računalnikov.

  Objavljeno: 11.8.1999več
 • Prvi strežniški paket podjetja Red Hat za linuxovsko elektronsko poslovanje

  Red Hat Software, znan po izdaji Linuxa, je predstavil svoj prvi strežniški paket, namenjen uporabnikom elektronskega poslovanja. Paket Linux E-Commerce Server sloni na sistemu Red Hat Linux 6.0, spletnem strežniku Apache, dodatkih Netscape Roaming Access Server, posredniškem strežniku Squid in kopici drugih programov. Paket je namenjen predvsem ponudnikom interneta, ki želijo vzpostaviti zmogljive elektronske trgovine, saj celota podpira večprocesorske strežnike in napredno zaščito s 128-bitnim algoritmom RSA. Cena paketa je 150 dolarjev.

  Objavljeno: 11.8.1999več
 • Toshibin predvajalnik za posnetke MP3

  Toshiba je napovedala, da bo konec leta pričela prodajati lastni predvajalnik za glasbene posnetke MP3. Naprava bo stala okrog 170 ameriških dolarjev in bo vsebovala čitalnik pomnilniških kartic Smart Media. Vest o novem digitalnem walkmanu so potrdili tudi pri Sonyju, vendar trenutno še nočejo spregovoriti o tehničnih lastnostih in podpori za ta ali oni glasbeni standard.

  Objavljeno: 11.8.1999več
 • Sodelovanje Lotusa in Macromedie pri računalniško podprtem učenju

  Lotus je sklenil dogovor z družbo Macromedia za računalniško podprto učenje. Lotus je od Macromedie kupil oddelek in sistem Pathware, namenjen vodenju računalniško podprtih tečajev. Podjetji bosta sodelovali tudi na drugih področjih, saj sta Lotus in njegovo materinsko podjetje IBM dobila licenco za Macromediine izdelke, kot so Shockwave, Flash in Authorware. Lotus bo ob svojih izdelkih lahko razpečeval izdelke, kot so Director, Fireworks in Flash.

  Objavljeno: 10.8.1999več
 • Novi skrbnik za Mat' Kurjo

  Mat' Kurja je brez dvoma najbolj znano slovensko spletno vozlišče. Gotovo je del razloga v tem, da je bilo vozlišče ob nastanku, torej leta 1993, prvi tovrstni projekt v Sloveniji, ki je v razmeroma kratkem času ponudil veliko količino lepo urejene informacije, od tekočega filmskega sporeda do spletnih strani vladnih organov. Piko na i je prispevalo duhovito oblikovanje legendarnega Tomaža Lavriča-Diareje.

  Objavljeno: 10.8.1999več
 • Samostojni SiOL

  Po večletnem čakanju mnogih uporabnikov in predvsem manjših ponudnikov ter po večkratnih obljubah Telekoma Slovenije, da bo izločilo svojo enoto SiOL, se je 28. julija to končno vendarle zgodilo. Ustanovljeno je bilo samostojno podjetje SiOL d.o.o., ki je v 100 % lasti Telekoma Slovenije. V tem trenutku od vodilnih v podjetju nismo mogli izvedeti kaj dosti več. Namestnik direktorja g. Rudolf Skobe je povedal, da se trenutno ukvarjajo s prenosom pogodbenih obveznosti s Telekoma na SiOL. Več naj bi javnost lahko zvedela konec avgusta ali začetek septembra.

  Objavljeno: 10.8.1999več