• Ultravijolični prototip za izdelovanje čipov

    Utegne se zgoditi, da bodo čipe kmalu začeli izdelovati s pomočjo naprave, ki bo tiskala vezja z uporabo močne ultravijolične svetlobe - s podobno metodo kot pri razvijanju fotografij. Vezja v čipih zdaj tiskajo z 0,1-mikronsko tehnologijo, kar je tisočkrat tanjše od človeškega lasu, nova tehnologija pa bo omogočala debelino le 0,03 mikrona, kar naj bi omogočilo takte procesorjev reda 10 GHz.

    Objavljeno: 28.4.2001
  • Canon odprl predstavništvo v Sloveniji

    Canon, izdelovalec fotoaparatov, optičnih leč, video kamer, fotokopirnih strojev, tiskalnikov, digitalnih fotoaparatov in drugih podobnih izdelkov, je te dni odprl predstavništvo v Sloveniji, ki bo pokrivalo tako imenovano regijo Adria, kamor sodijo vsi trgi bivše Jugoslavije in Albanija. Kot je povedal Jure Culiberg, direktor Canon Adria, so se v krovnem podjetju Canon East Europe s sedežem v Avstriji odločili za odprtje nove podružnice zaradi velikega potenciala trgov bivše Jugoslavije, kar so pokazali tudi prodajni rezultati za lansko leto, v katerem je Canon imel na tem področju za kar 50 milijonov mark prometa. V letošnjem letu načrtujejo povečanje prometa na vsaj 60 milijonov mark.

    Objavljeno: 28.4.2001
  • Napster vse bolj pošten

    Največji spletni servis za izmenjavo glasbe uvaja program TRM (This Recognizes Music), ki ga je razvilo ameriško podjetje Relatable. TRM prepozna glasbo in izvajalca ne glede na ime datoteke, Napster pa naj bi tako ubil dve muhi na en mah. Preprečil naj bi neavtorizirano razpečevanje glasbe in omogočil plačevanje avtorskih honorarjev. Poznavalci trdijo, da uporaba TRM-ja ne bo mogla povsem zajeziti neavtorizirano trgovanje z glasbo v zapisu mp3, ni pa še tudi jasno, kdaj bodo TRM vgradili v Napster.

    Objavljeno: 28.4.2001
  • IBM dodaja podatkovno rudarjenje v DB2

    Po zgledu dosedanjih potez podjetij Microsoft in Oracle so tudi pri družbi IBM sprejeli odločitev, da bodo v svojo podatkovno bazo DB2 vgradili orodja za podatkovno rudarjenje. IBM bo tako v podatkovni strežnik vgradil del funkcionalnosti orodja Intelligent Miner Scoring Service, ki je sicer bil na voljo kot samostojen izdelek.

    Objavljeno: 27.4.2001
  • Freehand 10 za lažje oblikovanje spletne vektorske grafike

    Risarski program Freehand 10, ki so ga za konec aprila najavili pri podjetju Macromedia, bo omogočal predvsem boljšo podporo spletnemu oblikovanju vektorske grafike, kjer naj bi konkuriral predvsem priljubljenemu programu Adobe Illustrator. Knjižnico simbolov bo odslej mogoče preprosto urejati, barve bo mogoče senčiti, dodana pa bo tudi široka paleta različnih čopičev.

    Objavljeno: 27.4.2001
  • Prenovljena dražba na Slowwwenia.com

    Podjetje Nova Vizija, lastnik slovenskega spletnega imenika Slowwwenia.com, je na tem spletnem mestu predstavilo prenovljeno E-drazbo. V njej lahko podobno kot pri malih oglasih ponudnik vpiše izdelek, ki ga prodaja, poleg tega pa določi čas, ko naj bo naprodaj in izklicno ceno. Kupci licitirajo izdelke in tisti, ki ob koncu dražbe ponudi najvišjo ceno, zmaga. Registracija uporabnikov je brezplačna, dražbe pa trajajo v povprečju od tri do 14 dni.

    Objavljeno: 27.4.2001
  • Linux Fest v Novem mestu

    Slovensko društvo uporabnikov operacijskih sistemov z jedrom linux, LUGOS, je v nedeljo, 22. aprila v Novem mestu pripravilo že osmi Linux Fest. Dogodek je v novomeško Visoko šolo za upravljanje in poslovanje privabil kar precej obiskovalcev, po oceni LUGOSa jih je bilo preko 200, ki so lahko medsebojno izmenjali mnenja, obiskali zanimiva predavanja in seveda obiskali namestitveno delavnico.

    Objavljeno: 27.4.2001
  • Creative Labs Nomad serije C

    Svoji uspešni seriji glasbenih predvajalnikov MP3 in WMA z imenom Nomad so pri Creative Labsu dodali novo serijo C. V tej ponujajo dva nova izdelka. Prvi je Nomad Jukebox C, ki ima za ceno 270 dolarjev, vgrajen disk velikosti 6 GB, analogni vhod za snemanje zvoka, dva izhoda za prostorski zvok, za kakovostno reprodukcijo pa skrbi procesor DSP.

    Objavljeno: 27.4.2001
  • Novi IBMovi računalniki za manj zasedeno delovno mizo

    IBM je predstavil nekaj novih računalnikov, ki so namenjeni bolj smotrni izrabi prostora na delovni mizi. Tako so predstavili pet novih računalnikov serije NetVista X40, ki so plod nedavne združitve IBMovih oddelkov za izdelavo namiznih in prenosnih računalnikov. Računalniki NetVista X40 tipa "vse v enem", so oblikovani tako, da na delovni površini zasedajo kar tri četrtine manj prostora od standardnih namiznih računalnikov. Prenovljena serija ima večje diske (do 40 GB), 15,1 palčne zaslone TFT, ter procesorje s taktom do 1 GHz. Cene novih modelov se gibljejo med 1.400 in 2.050 dolarjev.

    Objavljeno: 26.4.2001
  • Verisign izdal lažne Microsoftove certifikate

    Podjetja, ki se ukvarjajo z avtentifikacijo transakcij in varnih povezav, morajo za uspeh na svojem področju zagotavljati zanesljivost delovanja in s tem ugled. Toda tudi najboljši niso nezmotljivi. Družba Verisign, ena od vodilnih na tem področju je pred nekaj tedni pomotoma izdala elektronske certifikate nekomu, ki se je lažno predstavil kot Microsoft. Po skopih podatkih, ki so jih podali pri Verisignu gre za človeško napako, ki je bila odkrita v drugem krogu sistema za odkrivanje zlorab.

    Objavljeno: 26.4.2001
  • Dell prehitel Compaq v svetovni prodaji osebnih računalnikov

    V prvem četrtletju so pri Dell Computer uspeli povečati prodajo osebnih računalnikov za skoraj 35 odstotkov glede na lansko leto, na dobre štiri milijone in s tem dosegli kar 12,8 odstotni svetovni tržni delež. S tem so z vrha izrinili Compaq, ki je v prvem četrtletju beležil le minimalno rast in je s 3,9 milijona prodanih enot dosegel 12,1 odstotni tržni delež. Svoj svetovni tržni delež je nekoliko povečal tudi IBM, ki je z dvema milijonoma prodanih enot na četrtem mestu, pri HP pa so glede na isto obdobje lani beležili 3,5 odstoten padec prodaje, kar jih uvršča na tretje mesto, tik pred IBM.

    Objavljeno: 26.4.2001
  • Spletni portal Eon.si v novi preobleki

    Podjetje EON je v sodelovanju z družbo Parsek pripravilo prenovljeno različico svojih spletnih dveri Eon.si. Sistem je eden od najbolj obiskanih dveri v Sloveniji, hkrati pa vstopna točka za varno in udobno nakupovanje v več kot tridesetih slovenskih spletnih trgovinah. Spremenjena ni samo podoba Eonovega sistema, saj se v ozadju namreč skriva tehnologija, ki predstavlja korak naprej v razvoju slovenskega spleta.

    Objavljeno: 26.4.2001
  • Ericsson z dodatnim odpuščanjem nad izgubo

    Iz Ericssona so sporočili, da so v prvem četrtletju dosegli za kar 90 odstotkov nižji dobiček kot v istem obdobju lani, prodaja pa je upadla za 5 odstotkov. Zmanjševanje stroškov bodo pričeli z dodatnim odpuščanjem delavcev, to pot 12 tisoč, oziroma kar 11 odstotkov celotne delovne sile. Kot je povedal predsednik uprave Ericssona, je izguba predvsem posledica dejstva, da je podjetje grajeno za hitro rastoči trg, zdaj, v obdobju počasne rasti, pa se morajo temu prilagoditi.

    Objavljeno: 25.4.2001
  • Prihaja spletni strežnik Apache 2.0

    V začetku aprila je organizacija Apache Software Foundation predstavila razvojno različico prve večje prenove znanega spletnega strežnika Apache, ki je uporabljen v številnih spletnih strežnikih na internetu. Projekt Apache, eden od najbolj znanih na področju odprte kode, ki se je pričel leta 1995 je doslej doživljal le manjše spremembe na strežniku, tokrat pa je prišel čas za korenito prenovo. Nova različica ima zlasti izboljšana upraviteljska orodja, zaradi česar naj bi bil bolj prijazen do manj izkušenih uporabnikov.

    Objavljeno: 25.4.2001
  • Varnostna luknja v strežnikih FTP

    Covert, raziskovalna skupina podjetja PGP Security, ki išče napake in luknje v računalniških sistemih, je sporočila, da je odkrila nove šibke točke v Sunovih, HP-jevih in Silicon Graphics FTP strežnikih, ki tečejo na Unixu.

    Objavljeno: 25.4.2001
  • Center vlade za informatiko prejel certifikat ISO 9001

    Center vlade za informatiko je z vzpostavitvijo sistema kakovosti začel že leta 1996. S pomočjo zunanjih svetovalcev z Inštituta za informatiko Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko iz Maribora so se tega zahtevnega projekta lotili na osnovi t.i. PROCESSUS metodologije.

    Objavljeno: 25.4.2001
  • Skupina Atlantis je postala Microsoft GOLD partner

    Podjetje Skupina Atlantis je pridobilo status Microsoft GOLD partner za elektronsko poslovanje, med prvimi v srednji Evropi. Pridobitev statusa, ki ga Microsoft podeljuje le najvišje strokovno usposobljenim podjetjem po strogih merilih certifikacijskega programa, je vključevala tudi neodvisno preverjanje referenc, zadovoljstva strank, strokovne ekipe in zahteva vrhunsko poznavanje najnovejših Microsoft tehnologij. Skupina Atlantis je v istem mesecu med prvimi podjetji v Sloveniji pridobila tudi certifikat kakovosti ISO 9001:2000.

    Objavljeno: 25.4.2001
  • Lotus priporoča IMiS

    Podjetje Lotus je aprila leta 2000 iz prodaje umaknilo odjemalsko programsko opremo Domino.Doc Imaging Client za elektronski zajem in arhiviranje dokumentov. Podjetje Lotus se je ob ukinitvi izdelka odločilo, da bo potencialnim strankam priporočilo rešitve neodvisnih razvijalcev programske opreme. V začetku marca so v javnosti objavili imeni dveh priporočenih rešitev, med katerima je sistem IMiS (Imaging Made in Slovenia) podjetja SRC.SI.

    Objavljeno: 25.4.2001
  • Konferenca RSA 2001

    Sredi aprila se je v San Franciscu odvijala vsakoletna konferenca RSA Conference, posvečena varnosti v računalniških sistemih. Prav to področje je med najbolj vročimi v zadnjih mesecih, saj so informacijski sistemi vse bolj tarča vdorov, virusov in drugih zlorab. Zato so proizvajalci postregli s številnimi novostmi.

    Objavljeno: 24.4.2001
  • Yahoo! bo odpuščal kljub dobičku

    Družba Yahoo!, lastnik največjih spletnih dveri in iskalnika, je v prvem četrtletju ustvarila dobrih 180 milijonov dolarjev prihodkov (lani v istem obdobju 231 milijonov dolarjev) in 7,6 milijona dolarjev dobička (lani 60,5 milijona dolarjev).

    Objavljeno: 24.4.2001
  • IBM kupil družbo Informix Software

    Po dolgoletnih težavah in lanskoletni reorganizaciji podjetja je ugibanj o prihodnosti podjetja Informix Software konec. Proizvajalca podatkovnih strežnikov, sicer hčerinsko podjetje družbe Informix je kupila družba IBM za ceno ene milijarde dolarjev. IBM bo s tem korakom utrdil svoj položaj na področju podatkovnih strežnikov, pridobil pa bo tudi okoli 100.000 kupcev in uporabnikov dosedanjih strežnikov Informix.

    Objavljeno: 24.4.2001
  • PowerPC G5 naj bi deloval s taktom kar 2GHz

    Po nekaterih trditvah naj bi si Motorola pospešeno razvijala novi procesor PowerPC 7500 s taktom kar 2GHz, s čimer naj bi se prebila v sam vrh zmogljivosti med mikroprocesorji. Nekateri strokovnjaki pa v napoved močno dvomijo, saj je Motorola komaj pred kratkim dosegla prag 1GHz.

    Objavljeno: 24.4.2001
  • Pentium 4 odslej tudi pri 1,7 GHz

    Intel v trdem boju s podjetjem AMD pripravlja vse hitrejše izvedbe procesorjev. 23. aprila so predstavili Pentium 4 s frekvenco 1,7 GHz, ki pa razen večjega delovnega takta nima drugih izboljšav. Novinarji smo si nov procesor lahko ogledali že nekaj dni prej, 19. aprila na tiskovni konferenci v hotelu Austrotel.

    Objavljeno: 24.4.2001
  • Boj za prevlado na trgu digitalne glasbe

    Ko so Napsterjev brezplačni servis za izmenjevanje digitalne glasbe s sodno odločbo delno omejili, so pri največjih glasbenih založbah in nekaterih najbolj obiskanih spletnih straneh začeli razmišljati o plačljivih servisih. Prvi korak je naredilo podjetje RealNetworks, ki je podpisalo pogodbe s tremi od petih največjih glasbenih založb. RealNetworks naj bi tako še letos skupaj z založbami EMI, BMG in Warner Brothers ustanovil MusicNet, online platformo za plačljivo glasbeno ponudbo. V MusicNet bodo poskušali privabiti še preostali največji založbi Sony in Universal, ki pa sta že napovedali razvoj svojega naročniškega servisa. Imenuje se Duet, predstavili pa naj bi ga na Yahooju.

    Objavljeno: 23.4.2001
  • Motorola in Siemens v težavah

    Zaradi slabšega povpraševanja in manjših vlaganj v informacijsko tehnologijo, je Motorola prvič v 15 letih zabeležila izgubo iz poslovanja v višini 206 milijonov dolarjev. V lanskem prvem četrtletju so ustvarili 481 milijonov dolarjev zaslužka. Motorola je od lanskega decembra napovedala odpustitev 22.000 delavcev.

    Objavljeno: 22.4.2001
  • Dell prevzel vodstvo

    Sedemnajst let potem, ko je podjetje Dell nastalo v študentski sobici kot zamisel mladega podjetnika Michaela Della, da bi "premagal IBM", je to podjetje, ki že vse od nastanka poudarja zadovoljstvo svojih kupcev, prevzelo vodilno vlogo največjega prodajalca računalnikov od podjetja Compaq.

    Objavljeno: 22.4.2001
  • Izšel je Red Hat Linux 7.1

    Podjetje Red Hat, izdajatelj najbolj razširjene distribucije operacijskega sistema GNU/Linux, je napovedalo izid najnovejše različice 7.1, ki temelji na jedru Linux 2.4. V novem jedru je izboljšana podpora za večprocesorske računalnike z velikim pomnilnikom, podprtih je več novejše strojne opreme in izboljšano razporejanje procesov. Distribucijo spremljajo okna XFree86 4.0.3 s podporo za 3D grafiko in namizji GNOME 1.2 in KDE 2.1. Prvič je predstavljen spletni strežnik TUX, za katerega izdelovalci pravijo, da je najhitrejši doslej.

    Objavljeno: 18.4.2001
  • Najdi.si in Ljubljanske mlekarne

    Podjetje Noviforum s spletnim iskalnikom Najdi.si, ki ga dnevno obišče 20.000 uporabnikov in tako sodi med najuspešnejše slovenske vstopne dveri, se je v akciji navzkrižne promocije povezalo z največjim slovenskim predelovalcem mlečnih izdelkov, Ljubljanskimi mlekarnami. Na novem mlečnem izdelku >>Mega ProBio Drink<< se bo tako pojavljalo tudi ime >>Najdi.si<< z geslom >>išči pametneje<<.

    Objavljeno: 17.4.2001
  • Dnevi slovenske informatike 2001

    V sredo se bo v Portorožu pričelo že osmo posvetovanje slovenskih informatikov, imenovano Dnevi slovenske informatike (DSI). Kot vsa leta ga organizirata Slovensko društvo INFORMATIKA (SDI) in Združenje za računalništvo in informatiko pri Gospodarski zbornici Slovenije.

    Objavljeno: 17.4.2001
  • Prostorska stiska FRI

    Minister za informacijsko družbo dr. Pavel Gantar se je sestal s predstavniki Fakultete za računalništvo in informatiko, ki so mu predstavili svojo pobudo za naložbo v novo poslopje fakultete.

    Objavljeno: 17.4.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji