• Novi rod računalnikov Sony VAIO

  Sony je nedavno predstavil nove modele uspešne družine računalnikov VAIO, ki v ZDA doživlja lep tržni uspeh, predvsem med kupci računalnikov za rabo doma. Med najbolj zanimivimi je nov računalnik VAIO Slimtop LCD, ki ima v primerjavi z običajnimi računalniki precej manjše ohišje, namesto klasičnega pa sodobnejši monitor s tekočimi kristali. Zato da so ga zmanjšali, so Sonyjevi inženirji uporabili številne tehnologije, ki jih poznamo iz prenosnih računalnikov - tanki disketnik in enota CD-ROM ter vgrajena enota PC Card. Kljub temu računalniki ponujajo zelo zmogljivo zasnovo. Na voljo sta dva modela PCV-L600 in PCV-L400, ki imata vgrajene procesorje Pentium III 500 MHz ali Pentium II 400, ter diske med 6 in 10,8 GB.

  Objavljeno: 12.3.1999
 • Novi prenosniki Toshiba

  Po Intelovi predstavitvi novih procesorjev Pentium II in Celeron za prenosne računalnike so svoje novosti predstavila številna podjetja, med njimi tudi Toshiba. Novosti so v vseh družinah računalnikov, od najmanjših do največjih.

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Nov veter iz Italije

  Italija je 1. marca dobila tretjega operaterja mobilne telefonije. Wind je skupna naložba italijanskega elektrodistributerja Enel ter telekomunikacijskih velikanov Deutsche Telekom in France Telecom. Skupaj z največjima evropskima operaterjema GSM (TIM in Omnitel) se bo potegoval za italijanski trg, ki ima že sedaj 22 milijonov uporabnikov.

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Prodaja žepnih računalnikov

  Družba Dataquest je opravila raziskavo o prodaji žepnih in ročnih računalnikov za leto 1998. Največji tržni delež ima še vedno podjetje 3Com z ročnim računalnikom Palm III, čeprav se delež v primerjavi z letom 1997 nekoliko zmanjšal s 41,2 na 40,1 %. Največjo rast prodaje je zabeležil Sharp, ki je prodal lani za 67,4 % več žepnih računalnikov (skupno kar 828.000 enot) in se prebil na drugo mesto. Na tretjem mestu je Psion s 519.000 prodanimi žepnimi računalniki. In še razdelitev po operacijskih sistemih: na prvem mestu je Palm OS z 41 %, na drugem Windows CE s 25 % in na tretjem Epoc32 s 13 %. V celoti so proizvajalci po svetu lani prodali skoraj 4 milijone ročnih in žepnih računalnikov, kar predstavlja več kakor 50 % rast prodaje.

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Kmalu internetne storitve GSM v Franciji

  V začetku aprila bo France Telecom začel z dvomesečnim preizkušanjem svežnja internetnih storitev za uporabnike GSM - omrežja Itineris. Sodelovalo bo sto uporabnikov, po uradnem začetku (predvidoma 1. julija) pa bodo uporabniki lahko dostopali do storitev v 145 omrežjih iz 82 držav.

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Kenwoodov CD-ROM s hitrostjo 52x

  Podjetje Kenwood je morda bolj znano po sistemih hi-fi in gospodinjskih aparatih, vendar vse bolj prodira tudi na tržišče računalniških komponent.

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Novi internetni velikan

  Februarja je prišlo do združitve podjetij Lycos, USA Networks in Ticketmaster Online-Citysearch, s čimer je nastal novi velikan na vzpenjajočem tržišču za elektronsko trgovanje. Lycos se bo združil z družbo Ticketmaster, v kateri ima USA Networks večinski delež. Storitve nove družbe bodo razširili tudi v omrežje Home Shopping Network, kabelski televizijski program, s čimer bo nastala družba USA/Lycos Interactive Networks. Nova družba naj bi predvidoma imela letni promet v višini 1,5 milijarde dolarjev in najbrž največji tržni delež pri elektronskem trgovanju.

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Nokia 7110 in storitve CNN

  Na svetovnem GSM kongresu v Cannesu (Francija) so konec februarja predstavili nov telefon GSM Nokia 7110, ki podpira protokol WAP (Wireless Application Protocol) ter omrežja GSM 900 in DCS 1800. Omogoča sprejem vseh internetnih storitev, napisanih v jeziku WML (Wireless Markup Language), ki jih izbiramo z zaporedjem izbirnikov in nove posebne tipke, imenovane Navi Roller. Predstavitev novega telefona je potekala hkrati s prikazom storitve CNN Mobile multinacionalne programske hiše CNN, ki prek mobilnih telefonov ponuja najnovejša poročila: s finančnih trgov, vremensko napoved in športne rezultate in druga. Storitve so dostopne kot sporočila SMS (do 160 znakov) ali s protokolom WAP (do 300 znakov) in sicer naročnikom v omrežjih Sonera (Finska), EuroTel Praha, Orange Israel, Sonofon (Danska), Telia (Švedska), Mobile One (Singapur) ter Hong Kong Telecom, New World Mobility in Smartone (vsi Hong Kong).

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Lotus eSuite 2.0

  Lotus je predstavil novo različico javanskega pisarniškega paketa eSuite, ki bo še bolj kakor dosedanja povezana z paketom Lotus Domino. Novi eSuite, ki izide aprila, bo na voljo v dveh različicah. eSuite DevPack 2.0 bo na voljo kot nabor komponent za uporabo v javanskih programih, eSuite WorkPlace 2.0 for Domino pa bo namenjen predvsem razširitvi zmožnosti osnovnega paketa Domino.

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Škodljivo ali ne

  Oblasti nekaterih italijanskih mest so sklenile omejiti ali celo prepovedati postavitev novih oddajnih postaj GSM, saj so prepričane, da škodujejo zdravju. Te odločitve najbolj prizadenejo prav novejšega italijanskega operaterja GSM Wind, katerega lastno omrežje je še zelo skromno. Tomasso Pompei, prvi človek Winda, je prepričan, da bo njihovo omrežje vendarle raslo po načrtu in da bodo pri oblasteh dosegli spremembo predpisov. Omrežji tekmecev TIM in Omnitel že pokrivata skoraj vsa naseljena območja Italije.

  Objavljeno: 9.3.1999
 • Linux Kernel 2.2.0

  Linus Torvalds, avtor operacijskega sistema Linux, je napisal novo različico jedra operacijskega sistema z oznako 2.2.0. Nova različica prinaša pomembne novosti, predvsem kar se tiče delovanja v večprocesorskih sistemih. S tem naj bi Linux postal še bolj uspešen, saj so dosedanje različice zaostajale za drugimi Unixi. Poleg tega nova različica prinaša novosti za omrežno podporo, izboljšano zaščito in predvidoma še obsežnejšo podporo za omrežne in večpredstavne dodatke. Novo jedro bo podpiralo tudi nekatere nove mikroprocesorje, kot so Sparc 64, Alpha in PowerPC. Red Hat in Caldera, glavna ponudnika komercialnih paketov Linuxa, trdita, da bosta z uporabo novega jedra še nekoliko počakala, nove različice pa bodo na voljo predvidoma spomladi.

  Objavljeno: 5.3.1999
 • Micrografx iGrafx

  Podjetje Micrografx je predstavilo novo družino grafičnih programov, ki jih povezuje skupno ime iGrafx. Namenjeni so predvsem poslovni rabi in na posameznih segmentih rešujejo točno določene težave. Z novo strategijo skuša Micrografx dopolniti ponudbo na področjih, kjer se doslej običajni grafični programi niso obnesli ali pa niso nudili primerne podpore.

  Objavljeno: 5.3.1999
 • Compaq Tru64 Unix

  Compaq je po nekajmesečnem zatišju dokončno razkril strategijo glede tehnologije in izdelkov, ki jih je pridobil z nakupom podjetja Digital. Med najpomembnejšimi novostmi je vsekakor nadaljevanje podpore za dosedanje uporabnike operacijskih sistemov OpenVMS in Digital Unix. Slednjega so osvežili in preimenovali, tako da odslej nosi ime Tru64 Unix 4.0F. Hkrati so najavili novo različico Tru64 Unix 5.0, ki bo, tako kakor nova programska oprema za združevanje v gruče TruCluster 5.0, na voljo nekoliko pozneje. Nova različica bo podpirala dinamično dodeljevanje in razdelitev sredstev, še večjo razširljivost in podporo za večje število vozlišč v gruči, povečan pomnilniški prostor na 28 GB in nov datotečni sistem s podporo tudi za čez deset tisoč hkratnih uporabnikov. Eden izmed ciljev nove strategije podjetja Compaq je doseči večjo združljivost med operacijskima sistemoma Tru64 Unix in Windows NT, s čimer naj bi olajšali vzdrževanje in uporabo omrežij z raznolikimi sistemi.

  Objavljeno: 5.3.1999
 • Yahoo kupuje GeoCites

  Podjetje Yahoo se po zelo uspešnem letu 1998 vede kot veliko podjetje z željo po še hitrejši širitvi. Konec januarja je napovedalo nakup družbe GeoCites, največjega spletnega gostitelja domačih strani. GeoCites gostuje in vzdržuje približno 3,5 milijona navideznih spletnih strežnikov. Po trditvah opazovalcev je bil za nakup, ki ga ocenjujejo na 4,7 milijarde dolarjev, pomemben tudi nabor orodij za pripravo in vzdrževanje spletnih strani, ki so ga razvili pri družbi GeoCites. Po združitvi bo servis nosil novo ime Yahoo GeoCites, za uporabnike pa ne bo nobenih sprememb.

  Objavljeno: 5.3.1999
 • Lotusphere 99

  Podjetje Lotus je sredi januarja organiziralo tradicionalno srečanje partnerjev in uporabnikov svojih izdelkov, na katerem so tudi uradno predstavili novo različico programskega paketa za skupinsko delo Lotus Notes/Domino R5. Mnogi so bili kljub temu razočarani, ker so začetek prodaje zopet premaknili za nekaj tednov, da bi odpravili še zadnje napake. Nova različica prinaša pomembne novosti, kot je novi odjemalec, novo razvojno okolje Notes R5 Developer in bistvo izboljšana podpora za svetovni splet, HTML, javo in druge internetne tehnologije.

  Objavljeno: 5.3.1999
 • Borland C++ Builder 4.0

  Podjetje Inprise je predstavilo novo različico prevajalnika C++ Builder. V četrti izdaji prevajalnika in razvojnega okolja za jezik C++ so pomembne novosti, predvsem v podpori za nove tehnologije. Med vsemi je najbolj zanimiva nova podpora za predmetni model CORBA, poleg tega pa so načrtovalci izboljšali tudi združljivost s predmeti COM (Common Object Model). Razvijalci lahko v programih uporabijo sistem CORBA, COM ali pa kar oba. Nova različica podpira tudi zadnjo specifikacijo ANSI/ISO za jezik C++. Nekaj novosti je tudi v uporabniškem vmesniku, še posebej pri boljši organizaciji orodjarn in pogovornih oken. Nova je tudi zmožnost samodejnega zaključevanja ukazov in parametrov ter sprotna pomoč, ki sledi vzoru paketa Visual C++. Izboljšan je tudi razhroščevalnik s podporo za razhroščevanje med več procesi. C++ Builder podpira tudi daljinsko razhroščevanje, kar je še posebej koristno pri pripravi porazdeljenih namenskih programov. Seveda sodobno razvojno okolje ne more brez čarovnikov. V novi različici C++ Builderja skrbijo za pripravo projektov COM in CORBA, izdelavo kontrolnikov ActiveX in sestavnih delov za Microsoftov strežnik Transaction Server. Poleg profesionalne različice so pri Inprisu napovedali tudi različico C++ Builder 4.0 Enterprise, v kateri je razvojni paket Midas, s katerim lahko pripravimo namenske programe s podporo za neprekinjeno delovanje in porazdelitev bremen med različnimi strežniki.Vključeni so tudi gonilniki in orodja za povezavo z zbirkama Microsoft SQL Server 7.0 in Oracle 8.

  Objavljeno: 2.3.1999
 • Ročni računalniki z barvnimi zasloni

  Microsoft je predstavil novo različico operacijskega sistema Windows CE za ročne računalnike ("palmtop") z nekaterimi zanimivimi novostmi, med katerimi so podpora za barvne zaslone, zmožnost naprednejšega nadzora nad strojno opremo in boljšo podporo za računalniške komunikacije. Sočasno s predstavitvijo novega operacijskega sistema so nove ročne računalnike napovedali pri podjetjih Hewlett Packard in Compaq. HP bo kmalu v prodajo poslal model Jornada 420, ki se odlikuje predvsem po barvnem zaslonu z ločljivostjo 240 x 320 pik in podporo za 256 barv. Na ameriškem tržišču bo v prodaji od februarja za 519 dolarjev. Nova je tudi podpora za brezžične komunikacije, med drugimi tudi sprejem sporočil prek Motorolinega odzivnika.

  Objavljeno: 2.3.1999
 • Seagate z rekordno gostoto zapisa

  Seagate je dosegel novo rekordno gostoto zapisa podatkov na magnetni nosilec. Z uporabo nove tehnologije so dosegli gostoto 2,53 Gb na kvadratni cm, kar je skoraj trikrat več od dosedanjih gostot. Rekord so dosegli z bralno-pisalnimi glavami GMR (giant mageneto resitance) z novo vrsto kobaltne zlitine, ki omogoča izdelavo izredno gladkih površin. Take glave so od površine oddaljene le še 15 nanometrov. Pri Seagateu še ne želijo govoriti o tem, kdaj bodo novo tehnologijo uporabili v izdelkih, vendar menijo, da bodo z novimi bralno-pisalnimi glavami in doseženo gostoto brez težav izdelali tudi diske z velikostjo več kakor 100 GB.

  Objavljeno: 2.3.1999
 • Universal Plug and Play

  Microsoft ob Sunovi predstavitvi tehnologije Jini ni stal križem rok. Na januarskem sejmu Consumer Electronics Show v Las Vegasu so celo nekaj dni pred Sunom spregovorili o načrtih za preprosto in univerzalno povezljivost različnih naprav. Microsoft je svojo iniciativo poimenoval Universal Plug and Play, tako kakor Jini pa omogoča samodejno razpoznavo in priključitev naprav v računalniškem omrežju. Universal Plug and Play je naslednji korak v razvoju tehnologije Plug and Play, ki so jo prvič predstavili z Windows 95, omogoča pa precej preprostejšo priključitev razširitvenih kartic in zunanjih naprav na osebni računalnik. Microsoftova nova tehnologija sloni na dosedanjih standardih, protokolih in vodilih, kar naj bi pospešilo razvoj izdelkov in uvajanje v obstoječe računalniške sisteme. Poleg omrežne tehnologije Ethernet bo Universal Plug and Play podpiral tudi nove standarde, kot so telefonsko omreženje (Home Phoneline Networking - HPN) in brezžične omrežne povezave (HomeRF) v domačem okolju. Microsoft bo izvedbo s protokolom TCP/IP predstavil že letos, s tehnologijo Universal Plug and Play pa bo kot prvi opremljen operacijski sistem Windows 2000. Seveda so Microsoftovo novost podprli glavni partnerji: Intel, HP, Compaq, Dell, Cisco, Kodak, 3Com, Samsung, ATI, Diamond, AMD, Lexmark in drugi.

  Objavljeno: 2.3.1999
 • Jini

  Sun je konec januarja uradno predstavil omrežno tehnologijo Jini, ki bo omogočila precej lažjo priključitev najrazličnejših naprav v računalniška omrežja in medsebojno izmenjavo podatkov. S tehnologijo Jini naj bi med sabo preprosto priključili naprave ne glede na to, kateri operacijski sistem ali strojno zasnovo uporabljajo. Jini bo za uporabnika neviden, priključitev naprav pa preprosta, saj ne bo treba skrbeti za gonilnike ali združljivost s posameznim operacijskim sistemom. Za to bo skrbela že koda v sami napravi.

  Objavljeno: 2.3.1999
 • Intel in Mattel za računalniške igrače

  Računalniška tehnologija je vse pogostejša sestavina otroških igrač. To sta nedavno podkrepila tudi Intel in eden največjih proizvajalcev igrač, družba Mattel, ki sta sklenila sodelovanje pri razvoju računalniško podrtih igrač in hkrati tudi prve izdelke iz nove družine Intelovih izdelkov, ki so jo poimenovali Intel Play. Prva dva izdelka iz te družine sta digitalna video kamera Me2Cam in zanimiv računalniško podprt mikroskop Intel Play X3. Oba izdelka lahko priključimo na računalnik in na zaslonu prikazujemo sliko, ki jo zajemajo tipala obeh izdelkov. Seveda poleg strojne opreme pomembno vlogo igra priložena programska oprema, ki je prilagojena otroški rabi. Pri Intelu so poskrbeli tudi za primerno ceno, saj izdelka staneta manj kakor 100 dolarjev.

  Objavljeno: 26.2.1999
 • Novellove novosti za NDS

  Novell spretno izkorišča Microsoftovo zamudo pri izdaji imeniškega sistema Active Directory in postopoma širi krog uporabnikov sistema NDS. Nedavno so predstavili močno izboljšan dodatek za okolje Windows NT Server, ki omogoča najtesnejše združevanje okolij Windows NT in Netware doslej. NDS for NT 2.0 omogoča nadzor in upravljanje domen NT neposredno iz Novellovih nadzorniških namenskih programov (NWAdmin). Program omogoča tudi dostop do nekaterih NT-jevih delov: pregledovalnika dogodkov in upravitelja strežnikov. Z novo različico so še izboljšali možnost nadzora poštnega programa Exchange Server.

  Objavljeno: 26.2.1999
 • Prodaja računalnikov PC v letu 1998

  Po podatkih družbe IDC je prodaja osebnih računalnikov PC v lanskem letu zrasla za 15 % v primerjavi z letom 1997. Še posebej je bilo uspešno zadnje četrtletje, ko se je prodaja v primerjavi s jesenskim obdobjem povečala kar za 23 %. V celoti so proizvajalci lani prodali skoraj 90 milijonov PC-jev, leta 1997 pa "le" 80,3 milijonov. Največji proizvajalec PC-jev je še vedno podjetje Compaq, ki je lani tudi znebilo težav z zalogami in uspešno nastopilo pri računalnikih za rabo doma. Zelo dobro se je na drugem mestu odrezal tudi IBM, kateremu prodaja raste že tretje četrtletje zapored, še posebej pri računalnikih za rabo doma. Na tretjem mestu je družba Dell, ki je sicer druga, če primerjamo samo prodajo v ZDA. Četrti je HP, kateremu je lani prodaja narasla. Na petem mestu je Packard Bell NEC, ki se ni odrezal pretirano dobro, saj se je rast prodaje zmanjšala.

  Objavljeno: 26.2.1999
 • Dell Latitude LT

  Dell se je odzval na lahke prenosnike podjetij HP, IBM in Toshiba ter tudi sam predstavil majhen računalnik Latitude LT. Prenosnik, ki tehta le 1,4 kg, ima kljub majhnim meram presenetljivo zmogljivo strojno zasnovo. Poganja ga 266 MHz procesor Pentium MMX, v osnovni različici pa ima 64 MB pomnilnik in 4,3 GB disk. V primerjavi s tekmeci ima nekoliko večji zaslon, z diagonalo 11,3 palcev.

  Objavljeno: 26.2.1999
 • Imagineer Technical 3.0

  Podjetje Intergraph je predstavilo novo različico dvodimenzionalnega programa CAD Imagineer Technical. Tretja različica tega načrtovalskega paketa prinaša čez 50 novosti, predvsem za uporabo v procesni industriji. Program pozna sedaj poleg običajnih načrtovalskih orodij tudi gradnike za izdelavo diagramov in načrtov, povezanih s "pametnimi" povezavami, ki se prilagajajo predmetom na shemi. Ima tudi specifične knjižnice za posamezne vrste rabe, s čimer prihranimo risanje simbolov. Nova različica ima tudi močno izboljšane povezave z drugimi programi, med prvimi s paketom Microsoft Office 95 in Office 97. Imagineer Technical 3.0 zna zajeti parametre za načrt neposredno iz Excelovega zneska, zna pa tudi preračunavati vrednosti prek zunanjih programov, kot je na primer matematični program MathCAD 8. Nova različica bo na voljo v začetku pomladi in bo v ZDA stala 495 dolarjev.

  Objavljeno: 26.2.1999
 • AT&T prevzel IBM Global Networking

  Konec lanskega leta je IBM prodal omrežje IBM Global Networking. Kupec je AT&T, ki je za 5 milijard dolarjev gotovine prevzel nekdanjo enoto IBM, prisotno v 53 državah. Prevzem obsega tudi 5 tisoč zaposlenih, kar je v skladu z razširitvenimi načrti AT&T. Velikana sta se prav tako dogovorila o skupnih poslih, katerih vrednost dosega 10 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 25.2.1999
 • Terabiti pod oceanom dDatumUmika: 30.12.9000

  Global TeleSystems Group Inc. in Flag Telecom sta objavila skupno naložbo za izgradnjo in vzdrževanje prvega terabitnega prekoceanskega sistema Flag Atlantic-1, vrednega milijardo dolarjev. Namenjen bo prenosu govora, podatkov in videa med Evropo in ZDA s hitrostmi do 1,28 terabita v sekundi. Zmogljivost sistema bo 25-krat večja od dosedanjih prekoceanskih kabelskih sistemov; prenos 100 ur digitalnega videa bo opravljen v eni sekundi! Načrtovana povezava med ZDA, Veliko Britanijo in Francijo naj bi začela delovati v drugi polovici naslednjega leta.

  Objavljeno: 25.2.1999
 • Deutsche Telekom začenja s telefonijo IP

  Deutsche Telekom je tisoč naročnikom internetne storitve T-Online omogočil preizkus telefonije IP od računalnika do telefona. Klicati je možno v 12 držav. Klici v Veliko Britanijo, Francijo, Švico, Nizozemsko, Avstrijo, Italijo, ZDA in Kanado stanejo 0,30 marke na minuto, v Avstralijo, Singapur, Hong Kong in na Japonsko pa trikrat več. Cenam je treba prišteti še strošek dostopa v internet (krajevni telefonski klic) in ceno storitve T-Online. Deutsche Telekom že nekaj časa izvaja storitve VOIP (Voice Over IP) v ZDA in Kanadi, njihov največji del pa so storitve od telefona do telefona. Deutsche Telekom je predanost telefoniji IP dokazal z nakupom 21 % deleža izraelsko-ameriškega podjetja VocalTec, ki je vodilni proizvajalec opreme za telefonijo IP.

  Objavljeno: 25.2.1999
 • GSM in IP se približujeta

  Preizkušanje tehnologije, ki združuje mobilno telefonijo GSM in internetni protokol IP, se je pričelo okrog novega leta v ameriški zvezni državi Georgia. Zaenkrat so poskusi omejeni le na poslovno središče ameriškega ponudnika GSM Powertel Inc., vendar naj bi podobno storitev kar kmalu začeli nuditi tudi strankam.

  Objavljeno: 25.2.1999
 • Mobitel znižuje cene

  16. februarja so v družbi Mobitel začeli prvo minuto telefonskega pogovora obračunavati v sekundnih intervalih. Po novem uporabniki za 7 sekund dolg pogovor plačajo le teh 7 sekund in ne več cele minute, kar je veljalo doslej. Bistveno so se pocenile tudi mesečne naročnine in storitve. Naročnina 'poslovni paket' stane po novem 5500 tolarjev, pogovori v tem paketu pa med 15 in 62 tolarjev za minuto. Poslovni paket vsebuje vse dodatne storitve, tudi prenos podatkov in faksimilnih sporočil. Osnovni paket stane 4900 tolarjev mesečno, pogovori pa prav tako med 15 in 62 tolarjev za minuto - enako kakor v poslovnem paketu. Razlika je le ta, da osnovni paket ne vsebuje vseh dodatnih storitev - le klic v sili, pošiljanje kratkih sporočil, preusmeritev klica, čakajoči klic, zadržanje zveze in prikaz identitete klicočega, ne pa tudi telefonskega predala. Paket prosti čas stane še naprej 2700 tolarjev mesečno, pogovori pa med 8,5 in 82 tolarjev za minuto. V tem paketu je po novem vključena tudi dodatna storitev prikaz identitete klicočega. Novi 'popoldanski' paket stane 4000 tolarjev mesečno. Paket vsebuje enake dodatne storitve kakor paket 'prosti čas', zraven pa še telefonski predal, obenem pa so nekoliko nižje tudi cene pogovorov, od 14 do 72 tolarjev za minuto. Cena minute pogovora v popoldanskem času od 16. do 22. ure je 25 tolarjev za minuto.

  Objavljeno: 25.2.1999

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

HC1qqZaCLXM

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji