• Windows XP v prodaji že 25. oktobra, kasneje tudi v slovenščini

    Microsoft je potrdil, da bo nova različica operacijskega sistema za namizne računalnike Windows XP, na tržne police prišla že 25. oktobra. S tem so odgovorili na nekatere špekulacije, da bo objava izdelka kasnila. Na ta dan bo Microsoft objavil obe uporabniški različici, torej Windows XP Home Edition za domačo rabo in Windows XP Professional Edition za profesionalno rabo. Microsoft še noče razkriti cenovne politike okoli nove različice izdelka, niti načina, kako bodo Windows XP uporabljali OEM partnerji za vgradnjo v nove računalnike. Razvoj operacijskega sistema se medtem nadaljuje in kmalu bo prišel iz razvojnega stanja (beta) v predprodukcijsko različico (prerelease). Slednji sta načrtovani vsaj dve.

    Objavljeno: 15.5.2001
  • Itanium v prodaji že konec maja?

    Kot kaže, bo Intel predstavil svoj dolgo napovedovani 64-bitni procesor že konec maja. IBM je namreč potrdil, da bo tedaj predstavil svojo novo delovno postajo IntelliStation Z-Pro 6894, ki je zasnovana prav na procesorjih Itanium. IBM pa objave računalnikov vselej opravlja šele po uradni predstavitvi novih procesorjev.

    Objavljeno: 15.5.2001
  • Mobitel utrpel 100 milijonov tolarjev stroškov zaradi izpadov

    Komunikacijska mrka, ki sta 27. in 29. aprila doletela domače uporabnike mobilne telefonije, ki so gostovali v tujini in tujce, ki so hoteli telefonirati pri nas, sta stala samo Mobitel, pri katerem je največ uporabnikov, kar 100 milijonov tolarjev. Za oba izpada je bil odgovoren Telekom; petkovega je po besedah predstavnikov podjetja zakrivila programska oprema na Telekomovi mednarodni centrali, preko katere poteka ves mednarodni mobilni telefonski promet, nedeljskega pa kmet, ki je pri kopanju temeljev pomotoma presekal glavni optični kabel, ki povezuje Slovenijo in Hrvaško. Kot je na skupni tiskovni konferenci Telekoma in Mobitela povedal direktor Mobitela Anton Majzl, se podjetji o zahtevi za povrnitev stroškov še nista pogovarjali.

    Objavljeno: 14.5.2001
  • Že tretji sejem Teleinfos

    Ta teden bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal že tretji sejem telekomunikacij Teleinfos. Letos se bo na 2500 kvadratnih metrih predstavilo 54 razstavljavcev, v štirih programskih sklopih pa se bo zvrstilo 180 seminarskih predavanj. Zanimivo je, da med razstavljavci ne bo skupine Telekom Slovenije, bodo pa se predstavili vsa ostala pomembna domača in tuja podjetja ter organizacije iz področja telekomunikacij. Poleg podjetja Infos, prireditev letos organizirajo tudi Ministrstvo za informacijsko družbo, Elektrotehniška zveza Slovenije in Cankarjev dom, glavni pokrovitelja pa je Iskratel.

    Objavljeno: 14.5.2001
  • Microsoft in Mozilla zamujata z brskalniki

    Brskalnik Mozilla 1.0, katerega predstavitev so še pred kratkim pričakovali v začetku maja, bo na voljo šele v tretjem četrtletju letošnjega leta. S predstavitvijo novega brskalnika MSN Explorer, ki naj bi ga po najnovejših zagotovilih dali v javnost v maju, zamuja tudi Microsoft. Mozilla je prosto dostopen brskalnik v programskem okviru AOL-ovega brskalnika Netscape 6.0 in je zdaj na razpolago v preskusni različici0 z oznako 0.9. Že dvakratno odlaganje predstavitve verzije 1.0 je menda povzročilo tudi dodajanje številnih podprogramov, kot so interaktivni vmesnik in program za 3D grafiko z delovnim imenom Gecko.

    Objavljeno: 14.5.2001
  • Apple predstavlja novi iBook

    Apple je predstavil novo generacijo prenosnih računalnikov za domačo rabo iBook, ki ima s svojim istoimenskim predhodnikom skupno le ime. Novi prenosnik ima namesto ohišja z zaobljenimi robovi in kričečimi barvami odslej takega, ki je precej bolj umirjeno in oglato. Ogrodje računalnika je iz magnezija, zunanjost pa je odeta v belo plastiko, ki je pravo nasprotje barvnim Jabolkom. Nov prenosnik je obenem precej manjši, zlasti pa lažji, saj tehta le 2,2 kg proti več kot 3 kg pri predhodniku.

    Objavljeno: 14.5.2001
  • IBM v skladu s pričakovanji

    Ameriški računalniški velikan je v prvem trimesečju ustvaril 21 milijard dolarjev prihodkov, kar je bilo devet odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Še bolj pomemben je podatek o 1,75 milijarde dolarjev neto zaslužka, kar predstavlja 15-odstotno povišanje v primerjavi z letom 2000. IBM-ov storitveni sektor je z 21-odstotnim povečanjem prispeval 40 odstotkov k skupnemu prihodku. Največ, za 18 odstotkov, se je povečal prihodek od prodaje v Aziji, 11-odstotno rast je zabeležila Evropa, sedem odstotkov več pa obe Ameriki. Kljub ugodnim rezultatom pa so v IBM-u poročali tudi o rdečih številkah. Nedavno ustanovljeni oddelek za osebne računalnike in tiskalnike je namreč ustvaril izgubo v višini 58 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 14.5.2001
  • Si.Mobil ne bo sodeloval na razpisu za UMTS

    Iz Si.Mobila so sporočili, da ne bodo sodelovali na javnem razpisu Vlade Republike Slovenije za dodelitev koncesije UMTS.

    Objavljeno: 14.5.2001
  • AMD Athlon 4 -- prvič za prenosnike

    AMD je predstavil nov mikroprocesor z imenom Athlon 4, ki je namenjen za rabo v prenosnih računalnikih. AMD je s tem prvič svoj najzmogljivejši mikroprocesor ponudil tudi za še naprej rastoče tržišče prenosnikov, kjer je doslej kraljeval Intel. Athlon 4 bo že od začetka na voljo v različici s taktom 1 GHz, s čimer naj bi dosegal enako ali pa celo višjo zmogljivost od primerljivega procesorja Intel Pentium III. Poleg najhitrejšega so na voljo tudi različice s takti 850 MHz, 900 MHz in 950 MHz, cene pa se gibljejo od 240 do 425 dolarjev.

    Objavljeno: 14.5.2001
  • Cisco vstopa na področje pomnilniških sistemov

    Tehnologija pomnilniških sistemov se vse bolj zbližuje z omrežnimi storitvami, mnogi pa napovedujejo, da se bosta ti dve področji s časom zlili v eno. Potritev te napovedi je tudi nedavna predstavitev sistema SN 5240 Storage Router, prvega usmerjevalnika podjetja Cisco, ki je namenjen strežnikom in pomnilniškim sistemom. Usmerjevalnik uporablja omrežje IP za prenos podatkov med strežniki in pomnilniškimi podsistemi, v ta namen pa uporablja protocol iSCSI, ki ga podpira vse več proizvajalcev.

    Objavljeno: 13.5.2001
  • Microsoft načrtuje naročniški model za programsko opremo

    Microsoft načrtuje spremembe v svoji politiki licenciranja programske opreme, ki bodo vključevale tudi možnost najema programov. Namesto prodaje statičnih licenc bodo tako za posamezne programske pakete nudili tudi možnost najema, s čimer bo programska oprema pravzaprav postala servis. Toda pri prehodu bodo previdni, saj nočejo pri temu razjeziti obstoječih kupcev, zato bodo najemniški sistem razvijali postopoma in še to le na posameznih tržiščih.

    Objavljeno: 13.5.2001
  • Bo San Francisco pokopališče za pikakome?

    V San Francisco z okolico je v zadnjih štirih letih priteklo 53 milijard dolarjev tveganega kapitala - v glavnem za financiranje hitro rastočih internetnih podjetij. Ta znesek predstavlja 40 odstotkov od celotnega vloženega kapitala v ZDA, kar je pripomoglo tudi k odprtju 170 tisoč novih delovnih mest.

    Objavljeno: 13.5.2001
  • Sony se bo reorganiziral

    Japonski proizvajalec potrošniške elektronike bi se rad prelevil v podjetje, ki bo ponujalo širokopasovne internetne rešitve za potrošnike. Sony bi namreč rad pripravljen dočakal leto 2005, ko naj bi širokopasovne povezave povsem zagospodarile v internetu.

    Objavljeno: 12.5.2001
  • VisionTek za končnega kupca

    VisionTek, podjetje ki spada med vodilne proizvajalce naprednih grafičnih in pomnilniških rešitev za računalnike PC, je najavilo paleto izdelkov namenjenih končnim kupcem. VisionTek je namreč eden večjih proizvajalcev OEM in hkrati edini ameriški. Njihove grafične kartice, ki temeljijo na pospeševalnikih podjetja Nvidia GeForce2 MX in Vanta 16 so tako že na voljo v trgovinah, v kratkem pa bodo na trg poslali tudi grafične kartice, ki temeljijo na pospeševalniku GeForce 3.

    Objavljeno: 12.5.2001
  • Cenovno dostopni 17-palčni monitorji LCD

    Ameriški proizvajalec monitorjev Princeton Graphic Systems je poslal na trg 17-palčne monitorje LCD, za katere je potrebno odšteti le 900 dolarjev. Strokovnjaki so že nekaj časa napovedovali, da bo leto 2001 prelomno za uveljavitev monitorjev LCD, Princeton pa je z znižanjem cene prvi ustvaril pogoje za širšo uporabo tudi med individualnimi kupci. LCD17 podpira ločljivost 1280 x 1024 pik, kontrastno razmerje znaša 400:1 in raven svetlobe 250 cd/m2. Nov zaslon tudi avtomatsko prilagaja sliko izbrani ločljivosti, zato ročno nastavljanje ni več potrebno. V globino meri dobrih 7,5 centimetra, tehta pa devet kilogramov.

    Objavljeno: 11.5.2001
  • Privarčevati milijardo dolarjev

    Ameriško podjetje 3Com je v tretjem četrtletju ustvarilo 630 milijonov dolarjev prihodka, kar je bilo 18 odstotkov manj kot v prejšnjem četrtletnem obdobju. Ker so v prvih treh letošnjih mesecih zabeležili 123 milijonov dolarjev izgube, bodo odpustili 1200 delavcev (deset odstotkov od vseh zaposlenih) in zaprli oddelek z izdelki za internet.

    Objavljeno: 11.5.2001
  • Omreženi Evropejci prehiteli Američane

    Študija Evropske komisije je pokazala, da se je število gospodinjstev, ki imajo dostop do interneta v državah EU, povečalo za 55 odstotkov v času od marca do oktobra leta 2000. Tako je sedaj v internet priključenih že 40 odstotkov od 375 milijonov prebivalcev EU, kar je več kot v ZDA, kjer je internet sicer bolj razširjen.

    Objavljeno: 11.5.2001
  • Director 8.5 za hitrejšo trirazsežno grafiko na spletu

    Macromedia in Intel sodelujeta pri izboljšavi trirazsežne grafike na spletu. Tako zadnja različica programa Macromedia Director 8.5 ponuja podporo za Intelov algoritem za senčenje trirazsežne grafike. Velik del senečenja bo tako odslej prevzel končni računalnik, s čimer se bo razbremenilo strežnik, manjša pa bo tudi količina podatkov, ki jo bo potrebno prenesti preko spleta.

    Objavljeno: 10.5.2001
  • Ob peti obletnici SiOL-a sto tisoča naročnica

    V sredo, 9. maja, je največji domači ponudnik dostopa do interneta, SiOL praznoval peto obletnico pričetka delovanja. Dan pred tem so na omrežje priključili sto tisočo naročnico. SiOL d.o.o. je hčerinsko podjetje Telekoma d.d., edinega operaterja stacionarne telefonije v Sloveniji, zaradi česar so se drugi ponudniki dostopa do interneta pogosto pritoževali, da SiOL svoje 40-odstotne rasti števila naročnikov ne pridobiva v skladu s pravili poštene konkurence.

    Objavljeno: 10.5.2001
  • Predvajalnik vgrajen v slušalke

    NW-E8P je predvajalnik digitalne glasbe, ki so ga, zaenkrat zgolj za japonski trg, predstavili pri Sonyju. Gre za predvajalnik, ki je vgrajen kar v slušalke in katerega odlikuje predvsem nizka teža, saj tehta zgolj 45 gramov.

    Objavljeno: 10.5.2001
  • Kmalu standard za prenos digitalnih signalov DVD

    Forum DVD dokončuje določitev specifikacije za prenos digitalnih signalov iz DVD proizvodov. Vmesnik IEEE 1394 bo omogočal neposredno digitalno povezavo predvajalnikov DVD z digitalnimi napravami, kot so digitalni televizorji, ojačevalci, ipd. Doslej so namreč DVD izdelki podpirali zgolj analogne izhodne signale, kljub temu da obdelujejo digitalne podatke. Novi standard bo namenjen zgolj predvajalnikom DVD, po njegovem sprejetju pa naj bi se forum usmeril k določitvi standarda tudi za snemalnike.

    Objavljeno: 10.5.2001
  • Novi usmerjevalniki ADSL in stikala Allied Telesyn

    Podjetje Allied Telesyn je predstavilo nove usmerjevalnike ADSL AT-AR240E in AT-AR250E. Najnovejši člani družine izdelkov Allied Telesyn AR200 so učinkovita izbira za manjša podjetja, ki želijo uporabljati hitre povezave ADSL za dostop do interneta.

    Objavljeno: 9.5.2001
  • Compaq je trikrat prerasel UNIX-ovo tržišče

    Na podlagi podatkov podjetja IDC, je Compaq v primerjavi s povprečjem na tržišču, povečal svoj dobiček za trikrat (48,4% v primerjavi z povprečjem 16,5%). Compaq je bil v letu 2000 drugi najhitreje-rastoči prodajalec sistemov Unix na tržišču srednje velikih serverjev v zahodni Evropi. Compaqov dobiček v 6,97 milijarde dolarjev vrednem sektorju sistemov Unix se je povečal trikrat hitreje kot Hewlett Packard-ov, skoraj dvakrat hitreje kot IBM-ov in enako kot SUN-ov. Compaqov delež na tržišču v letu 2000 se je povečal za dva odstotka, zdaj znaša 8,4% in tako zmanjšuje razliko do tekmecev, obenem pa so s četrtega mesta izrinil Fujitsu Siemens.

    Objavljeno: 9.5.2001
  • SAP ustanavlja novo podjetje - SAPPortals

    Podjetje SAP se je že pred časom strateško usmerilo na izdelavo in ponudbo poslovnih dveri, zdaj pa svojo vlogo tu še povečujejo. Po uspešni splovitvi servisa SAP Markets in navideznih organizacij CRM in SCM, se SAP aktivno širi na področja medpodjetniških dveri (Enterprise Portals) in upravljanja z znanjem (Business Intelligence). V ta namen se je SAP odločil ustanoviti hčerinsko podjetje SAPPortals.

    Objavljeno: 8.5.2001
  • Hitrejša brezžična omrežja

    Medtem, ko brezžična omrežna tehnologija doživlja z nizkimi cenami izdelkov vse večji uspeh pri končnih uporabnikih, se proizvajalci pripravljajo na predstavitve novejših tehnologij, ki bodo omogočale še hitrejši prenos podatkov. Današnji brezžični omrežni vmesniki večinoma podpirajo protokol IEEE 802.11b, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo do 11 Mb/s in deluje v območju 2,4 GHz.

    Objavljeno: 8.5.2001
  • P2P ima prihodnost v poslovni rabi

    Tehnologija vsak z vsakim (peer to peer ali P2P) ima po mnenju družbe Gartner in udeležencev njihovega posvetovanja ITXPO v Firencah svetlo prihodnost v poslovni rabi. Tehnologija, ki jo poznamo že lep čas, v ospredje pa je prišla s nekaterimi spletnimi servisi, kot je znameniti Napster, naj bi bila uporabna za širok nabor uporabe v poslovnih rešitvah.

    Objavljeno: 7.5.2001
  • Lotus Notes za mobilne telefone

    Lotus je sklenil dogovor s proizvajalci mobilnih telefonov Ericsson in Nokia, s katerim bodo na izbranih modelih obeh proizvajalci do konca leta predstavili posebne različice odjemalcev Lotus Notes. Ericsson bo mobilni Notes predstavil na svojem mobilnem telefonu R380, ki temelji na operacijskem sistemu Symbian EPOC, Nokia pa na modelu 9210 Communicator, ki ponuja barvni zaslon, tipkovnico in brezžično podatkovno povezavo s hitrostjo do 43,2 kb/s. Z novim programom bodo lahko uporabniki dostopali do elektronske pošte, koledarja, imenika, pa tudi drugih programov, ki bodo prirejeni za mobilno rabo.

    Objavljeno: 7.5.2001
  • SAP lani posloval 23% bolje od leta 1999

    Podjetje SAP je konec marca objavilo poslovne rezultate, po katerih so v poslovnem letu 2000 ustvarili 23% več prihodkov kot v letu pred tem, kar je zelo lep uspeh za lani težavne razmere v poslovnem svetu. Skupno so ustvarili 6,27 milijard evrov prihodka, ob čemer je dobiček znašal 634 milijonov evrov, 5% bolje od leta pred tem.

    Objavljeno: 7.5.2001
  • Virgin bo nudil dostop do interneta med poleti

    Angleški letalski prevoznik Virgin Atlantic Airways, ki je znan po drznih poslovnih potezah, je napovedal, da bodo do konca leta na vseh svojih letalih potnikom ponudili dostop do elektronske pošte in omejen dostop do interneta med letom. S tem korakom bodo celo korak pred nekaterimi tekmeci, kot sta Air Canada in Cathay Pacific, saj bodo storitev nudili vsem potnikom na letalu in ne samo potnikom v prvem razredu, kot tekmeci.

    Objavljeno: 6.5.2001
  • Zasloni z aktivno matriko in elektronskim črnilom

    Podjetje E Ink je še za en korak napredovalo pri izdelavi papirju podobnega zaslona z elektronskim črnilom. Prikazali so namreč delovanje prvega tovrstnega zaslona, ki na velikosti 12,1 palca omogoča prikaz ločljivosti podobni tisti iz prenosnikov.

    Objavljeno: 6.5.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji