• Programska oprema kot storitev

    Odprti standardi, kot sta java in XML, so prihodnost razvoja programske opreme. Ta se bo tudi iz sedanjega modela zaključenih modulov, ki se nameščajo in uporabljajo na posameznih računalnikih spremenila v storitve, dosegljive prek interneta. To so besede Simona Phippsa, glavnega tehnološkega evangelista podjetja Sun, v njegovem govoru na konferenci Enterprise Java 2001.

    Objavljeno: 2.5.2001
  • iBaan - nova generacija poslovnih rešitev

    Podjetje Baan je razvilo novo generacijo integriranih rešitev za e-poslovanje - iBaan, ki uporabnikom omogoča, da si oblikujejo lastno okolje in povezujejo različne programe s pomočjo preizkušenih orodij. Vsak uporabnik ima dostop do tistih podatkov, ki so koristni zanj, ne glede na izvor. iBaan deluje preko Interneta, tako da lahko vsak uporabnik dostopa do svojega okolja za dostop do notranjih in zunanjih informacij.

    Objavljeno: 2.5.2001
  • Novo orodje za razvoj trirazsežnih spletnih svetov

    Iz podjetja Adobe prihaja nov programski paket z imenom Atmosphere, orodje za razvoj trirazsežnih spletnih svetov. Zaenkrat je kot javna preizkusna različica za okna na voljo na spletni strani podjetja Adobe. Orodje temelji na standardu Viewpoint Media Player, ki ga že uporabljajo pri znanih podjetjih, kot sta Sony in Nike, izbira tega pa je tudi posledica vložka, ki ga je Adobe namenil podjetju Viewpoint v preteklem letu.

    Objavljeno: 2.5.2001
  • Veliki računalniki kraljujejo na Wall Streetu

    Veliki računalniki so še vedno ključni za delovanje nekaterih najbolj zahtevnih informacijskih sistemov na svetu. Finančne institucije in borza na Wall Streetu v New Yorku še vedno uporabljajo in nadgrajujejo svoje velike računalnike za procesiranje finančnih transakcij. Podjetje Depository Trust je tako v začetku leta kupilo IBMov sistem G6 z zmožnostjo obdelave 25 milijonov transakcij na dan, do konca leta pa so s procesorskimi nadgradnjami zmogljivost povečali na 40 milijonov transakcij dnevno. Za konec letošnjega leta načrtujejo nadgradnjo sistema za sposobnost procesiranja 60 milijonov transakcij na sekundo, ob vsem skupaj pa imajo v uporabi povsem redundančni sistem, ki je odporen na napake.

    Objavljeno: 1.5.2001
  • SI.MOBIL vključil GSM 1800

    SI.Mobil je v svoje omrežje GSM vključil sistem GSM 1800, ki deluje v frekvenčnem spektru 1800 MHz. Sistem za zdaj deluje v Ljubljani, kasneje pa ga bo SI.Mobil glede na potrebe uporabnikov in svoje razvojne načrte ter v skladu s koncesijsko pogodbo širil še na druga območja v Sloveniji.

    Objavljeno: 1.5.2001
  • Premalo glasov za ostrejšo zaščito diskov in izmenljivih nosilcev

    Odbor ameriškega nacionalnega združenja za standarde v informacijski tehnologiji (NCITS), takoimenovani T 13, ki se ukvarja z standardi ATA, je z majhno večino glasov zavrnil predlog podjetja Phoenix po ostrejši zaščiti v nosilcih kot so pomnilniške kartice, izmenljivi nosilci ali diski pred nedovoljenim kopiranjem.

    Objavljeno: 1.5.2001
  • Vrhunska pomoč uporabnikom

    Družba SAP, ki je vodilni ponudnik programskih rešitev e-poslovanja v več kot 13.500 podjetjih po svetu, in dunajska družba S&T, ki je vodilni sistemski integrator na nastajajočih trgih Srednje in Vzhodne Evrope, sta podpisali področno pogodbo o sodelovanju.

    Objavljeno: 1.5.2001
  • Nezdružljivi Nokiini telefoni

    Nokia je z mobilnimi telefoni prisotna na ameriškem trgu že od leta 1997, zdaj pa ji grozi precejšen šok. Ameriški ponudniki mobilne telefonije se namreč pripravljajo na uporabo nove tehnologije cdma2000 1x za hitrejši prenos podatkov, ki je najbolj priljubljeni Nokiini aparati iz serij 2100, 5100 in 6100 še ne podpirajo.

    Objavljeno: 1.5.2001
  • Brezžična vas

    Ericsson, Motorola in Nokia so najavili ustanovitev "Brezžične vasi", skupne mobilne iniciative IMPS (Instant Messaging and Presence Services), ki je bila ustanovljena aprila letos. Namen iniciative je opredelitev in promocija niza univerzalnih specifikacij za takojšnje pošiljanje sporočil (instant messaging) in ugotavljanje navzočnosti mobilnega uporabnika (presence services). Poleg tega pa nameravajo vzpostaviti tudi močno skupnost končnih uporabnikov in globalnih poslovnih partnerjev.

    Objavljeno: 1.5.2001
  • Mobilne težave v tujini

    27. in 29. aprila so uporabniki obeh slovenskih mobilnih operaterjev v tujini doživeli dolge ure komunikacijskega mrka. Vzrok je bil izpadu funkcionalnosti Telekomove mednarodne centrale, ki skrbi za gostovanje uporabnikov mobilnih operaterjev

    Objavljeno: 30.4.2001
  • Microsoft z višjim dobičkom od pričakovanj

    V zadnjem četrtletju je Microsoft zabeležil kar 14-odstotno rast prihodkov in za tri odstotke večji dobiček kot četrtletje prej, s čimer je pozitivno presenetil tudi Wall Street. Največ prihodkov je Microsoftu prinesel oddelek za programsko opremo (2,4 milijarde dolarjev), operacijski sistemi, predvsem povečana prodaja Windows 2000, okrog dve milijardi, nekaj čez milijardo dolarjev prometa pa so prinesle programske rešitve za velike sisteme. Nekaj sto milijonov dolarjev prometa so Microsoftu prinesli tudi oddelki za spletne storitve in strojno opremo.

    Objavljeno: 30.4.2001
  • Intel z 0,13-mikronsko tehnologijo

    Intel je razvil novo, 300-mm silicijevo rezino z 0,13 mikronsko tehnologijo, ki jo bo začel uporabljati za serijsko proizvodnjo v začetku naslednjega leta. Na ta način bo lahko naenkrat izdelal več čipov, kar jim bo na dolgi rok zmanjšalo ceno, predvsem pa bodo lahko dosegali večje delovne take procesorjev. Intel z novo tehnologijo predstavlja prvič tudi nov tip povezav, kjer aluminij nadomeščajo z bakrom.

    Objavljeno: 30.4.2001
  • Sto dni Ministrstva za informacijsko družbo

    Po stotih dneh dela je Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) predstavilo že uresničene načrte in vizijo razvoja informatike v Sloveniji. Ob ustanovitvi ministrstva so zoper njega leteli kupi očitkov in dvomov v tovrsten način >>informatizacije države<<, po stotih dneh dela pa minister Gantar in državna sekretarja Kalin ter Gjörkös teh dvomov še niso povsem odpravili.

    Objavljeno: 30.4.2001
  • Če ga ne moreš premagati, se mu pridruži

    Sony se je po dveh letih sodnih bojev odločil za skupen nastop s podjetjem Connectix pri razvoju emulacijske tehnologije. Podjetji sta prišli navzkriž, ko je Connectix razvil program, ki je omogočal igranje PlayStationovih igric na osebnih in prenosnih računalnikih PC. Sony se je dve leti trudil doseči prepoved prodaje Connectixovega programa, vendar je izgubil tožbo tako na nižjem kot na vrhovnem sodišču. Po porazu so pri Sonyju priznali, da ima Connectix izvrstno tehnologijo na tem področju, ki jo bodo odslej razvijali skupaj.

    Objavljeno: 30.4.2001
  • Marec pravo razočaranje za Acer

    Tajvansko podjetje je v letošnjem prvem trimesečju ustvarilo 555 milijonov dolarjev prihodkov, kar je 37 odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju. Primerjava prodaje v letošnjem in lanskem marcu je pokazala, da je letošnji marec po prodaji kar dvakrat slabši od lanskega.

    Objavljeno: 30.4.2001
  • Uspeh v kriznih časih

    Ob zadnjih podatkih o lanskoletni slabši prodaji računalnikov v Evropi in Sloveniji so v delniški družbi Hermes Plus v Ljubljani kljub temu zadovoljni. V njihovem hčerinskem podjetju HPC, ki se ukvarja s prodajo računalniških sistemov, so namreč v letu 2000 prodali rekordno število računalnikov.

    Objavljeno: 30.4.2001
  • WordPerfect Office 2002

    S prvim majem prihaja nova različica Corelovega pisarniškega paketa WordPerfect Office različice 2002. Na voljo je v standardni in profesionalni različici. Obe vsebujeta zadnje različice programov WordPerfect, Quattro Pro, Corel Presentations in CorelCentral, ki nosijo številko 10. Profesionalnemu paketu je poleg tega dodana še podatkovna baza Paradox 10 ter program za razpoznavanje govora Dragon Naturally Speaking 5.0.

    Objavljeno: 29.4.2001
  • Ko je dokumentov preveč

    V ljubljanski delniški družbi Olma so v sodelovanju s strokovnjaki podjetja Gambit Trade uspeli rešiti zahtevni problem obvladovanja dokumentov v skladu s standardom kakovosti ISO 9001. Rešitev temelji na programski opremi Eastman Software Work Manager Suite for Exchange. Ta skupina programskih komponent, ki deluje v okolju Microsoft Exchange/Outlook je ponudila možnost obvladovanja dokumentov, organizacijsko procesnih postopkov in optičnega zajema dokumentov.

    Objavljeno: 29.4.2001
  • Microsoft je kupil licenco za tehnologijo sinteze govora

    Podjetji Microsoft in SpeechWorks sta oznanili vest o Microsoftovem nakupu licence za tehnologijo sinteze govora. Ob tem niso povedali, v kakšne namene bo Microsoft to tehnologijo uporabljal. Znano pa je, da sta podjetji AOL in Yahoo prav tako kupili to tehnologijo za uporabo v svojih telefonskih dvereh. Program Speechhify omogoča avtomatsko pretvorbo besedil, kot so elektronska sporočila, vesti in podobno v brano besedilo avtomatskih telefonskih odzivnikov.

    Objavljeno: 29.4.2001
  • Do pet ur glasbe na novih ploščah

    Ameriško podjetje DataPlay je z uporabo povsem nove tehnike zapisa podatkov razvilo nosilec z zmogljivostjo do 500 MB, ki je manjši od CD-ja, vendar lahko nanjo posnamejo do pet ur glasbe CD kakovosti. Za nov nosilec se zelo zanimajo glasbene založbe, saj so pogodbe s podjetjem DataPlay podpisale založbe Universal, EMI in BMG Entertainment. Nov zapis odpira zanimive možnosti tudi avtomobilski industriji, ki bi rada nadomestila CD izmenjevalnike. DataPlayevi nosilci bodo v prodaji oktobra ali novembra, stale pa bodo dolar ali dva več od navadnih nosilcev CD-RW.

    Objavljeno: 29.4.2001
  • Elektronski Eurocard v Ericssonovem mobilniku

    Ericssonov mobilni telefon R520m, ki podpira protokol Bluetooth za brezžičen prenos podatkov na kratke razdalje, bodo v sodelovanju z Eurocardom maja na Švedskem testirali za plačevanje z elektronsko kreditno kartico. Kot trdijo predstavniki obeh podjetij, se test brezžičnega plačevanja razlikuje od dosedanjih poskusov, ki so za prenos podatkov uporabljali GSM omrežje in uporabili enega ali več SMS servisov, kar je bilo dražje za uporabnika in tudi časovno neugodno.

    Objavljeno: 29.4.2001
  • Kje je vaše vozilo?

    Vse obsežnejši transportni sistemi zahtevajo vedno večji nadzor nad položajem, delovanjem in upravljanjem vozil. Spremljanje vozil oz. potujočih objektov tako postaja v našem življenju vedno bolj potrebno. Podjetje Monolit Informacijski sistemi, je v sodelovanju s podjetjema Logina Lagersoft in Identicus Slovenija razvilo sistem za sledenje vozil, ki vključuje številne možnosti nadziranja lokacije, pravilnega delovanja vozil, logistiko transporta, upravljanja v prometu in komunikacijo z voznikom.

    Objavljeno: 28.4.2001
  • Novi mobilniki z javo

    Podjetji Nextel in Motorola sta začeli v ZDA prodajati prve mobilne telefone, opremljene s programi napisanimi v javi. Nextel tako ponuja aparata i85s in i50sx, ki vsebujeta koledar, glasovno izbiranje številk, imenik za 250 naslovov in telefonsko tajnico, ki lahko posname do 20 sporočil. V javi je narejena tudi igra, ki so jo razvili pri znanem japonskem proizvajalcu Sega.

    Objavljeno: 28.4.2001
  • Apple predstavil program za urejanje videa Final Cut Pro 2

    Nova različica Applovega programa za urejanje video posnetkov, in posebne učinke Final Cut Pro med drugim omogoča tudi dodajanje preprostih učinkov in urejanje v stvarnem času. Final Cut Pro 2 podpira večino video zapisov, omogoča hkraten prikaz dela na monitorju in TV zaslonu, delo z 99 plastmi za video, zvok, besedila in grafiko, vsebuje pa tudi skriptni jezik za sestavljanje novih posebnih učinkov.

    Objavljeno: 28.4.2001
  • Ultravijolični prototip za izdelovanje čipov

    Utegne se zgoditi, da bodo čipe kmalu začeli izdelovati s pomočjo naprave, ki bo tiskala vezja z uporabo močne ultravijolične svetlobe - s podobno metodo kot pri razvijanju fotografij. Vezja v čipih zdaj tiskajo z 0,1-mikronsko tehnologijo, kar je tisočkrat tanjše od človeškega lasu, nova tehnologija pa bo omogočala debelino le 0,03 mikrona, kar naj bi omogočilo takte procesorjev reda 10 GHz.

    Objavljeno: 28.4.2001
  • Canon odprl predstavništvo v Sloveniji

    Canon, izdelovalec fotoaparatov, optičnih leč, video kamer, fotokopirnih strojev, tiskalnikov, digitalnih fotoaparatov in drugih podobnih izdelkov, je te dni odprl predstavništvo v Sloveniji, ki bo pokrivalo tako imenovano regijo Adria, kamor sodijo vsi trgi bivše Jugoslavije in Albanija. Kot je povedal Jure Culiberg, direktor Canon Adria, so se v krovnem podjetju Canon East Europe s sedežem v Avstriji odločili za odprtje nove podružnice zaradi velikega potenciala trgov bivše Jugoslavije, kar so pokazali tudi prodajni rezultati za lansko leto, v katerem je Canon imel na tem področju za kar 50 milijonov mark prometa. V letošnjem letu načrtujejo povečanje prometa na vsaj 60 milijonov mark.

    Objavljeno: 28.4.2001
  • Napster vse bolj pošten

    Največji spletni servis za izmenjavo glasbe uvaja program TRM (This Recognizes Music), ki ga je razvilo ameriško podjetje Relatable. TRM prepozna glasbo in izvajalca ne glede na ime datoteke, Napster pa naj bi tako ubil dve muhi na en mah. Preprečil naj bi neavtorizirano razpečevanje glasbe in omogočil plačevanje avtorskih honorarjev. Poznavalci trdijo, da uporaba TRM-ja ne bo mogla povsem zajeziti neavtorizirano trgovanje z glasbo v zapisu mp3, ni pa še tudi jasno, kdaj bodo TRM vgradili v Napster.

    Objavljeno: 28.4.2001
  • IBM dodaja podatkovno rudarjenje v DB2

    Po zgledu dosedanjih potez podjetij Microsoft in Oracle so tudi pri družbi IBM sprejeli odločitev, da bodo v svojo podatkovno bazo DB2 vgradili orodja za podatkovno rudarjenje. IBM bo tako v podatkovni strežnik vgradil del funkcionalnosti orodja Intelligent Miner Scoring Service, ki je sicer bil na voljo kot samostojen izdelek.

    Objavljeno: 27.4.2001
  • Freehand 10 za lažje oblikovanje spletne vektorske grafike

    Risarski program Freehand 10, ki so ga za konec aprila najavili pri podjetju Macromedia, bo omogočal predvsem boljšo podporo spletnemu oblikovanju vektorske grafike, kjer naj bi konkuriral predvsem priljubljenemu programu Adobe Illustrator. Knjižnico simbolov bo odslej mogoče preprosto urejati, barve bo mogoče senčiti, dodana pa bo tudi široka paleta različnih čopičev.

    Objavljeno: 27.4.2001
  • Prenovljena dražba na Slowwwenia.com

    Podjetje Nova Vizija, lastnik slovenskega spletnega imenika Slowwwenia.com, je na tem spletnem mestu predstavilo prenovljeno E-drazbo. V njej lahko podobno kot pri malih oglasih ponudnik vpiše izdelek, ki ga prodaja, poleg tega pa določi čas, ko naj bo naprodaj in izklicno ceno. Kupci licitirajo izdelke in tisti, ki ob koncu dražbe ponudi najvišjo ceno, zmaga. Registracija uporabnikov je brezplačna, dražbe pa trajajo v povprečju od tri do 14 dni.

    Objavljeno: 27.4.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji