• Razpredena omrežja 802.11s

    Intel je na nedavni tehnični konferenci objavil pobudo in nekatere tehnične podrobnosti o novem tipu brezžičnih omrežij, ki bo omogočil boljši izkoristek posameznih vmesnikov. Standard 802.11s gradi na konceptu, kjer vsaka brezžična naprava igra aktivno vlogo v omrežju. Na ta način bi naprava vsakega uporabnika postala hkrati oddajnik za druge uporabnik in preusmerjevalnik omrežnega prometa v tolikšni meri, da tak prenos podatkov ne moti pri delu uporabnika.

    Objavljeno: 11.3.2005
  • Lenovo in IBM dobila zeleno luč

    Ameriška komisija za tuje investicije v ZDA (CFIUS), je po nekaj tednih razprave dala zeleno luč za dogovor med družbama IBM in Lenovo. Kmalu po najavi prodaja oddelka za PC računalnike družbe IBM kitajskemu podjetju Lenovo je namreč ameriška vlada sprožila preiskavo, ali dogovor lahko povzroči varnostna tveganja za ZDA, saj visoko tehnologijo družbe IBM uporabljajo v številnih državnih ustanovah. Komisija CFIUS je po sprejetju odločitve obrazložila, da so predmet prodaje družbi Lenovo le tehnologije, ki predstavljajo industrijske standarde, kjer je še malo neznanega v svetu. Družbi bosta tako nadaljevali prenos oddelka, ki bo v kratkem dobil novo vodstvo.

    Objavljeno: 10.3.2005
  • Kyocera opušča proizvodnjo fotoaparatov

    Kyocera bo v bližnji prihodnosti opustila proizvodnjo fotoaparatov, tako analognih kot digitalnih. Podjetje, ki ima v lasti tudi blagovni znamki Yashica in Contax, s proizvodnjo fotoaparatov ni imelo izgube, vendar pa so se vodilni odločili, da se bodo usmerili predvsem na mobilne telefone in polprevodnike.

    Objavljeno: 10.3.2005
  • Nadaljni razvoj Firefoxa v škripcih

    Razvoj Firefoxa bo v prihodnje potekal počasneje, kot so avtorji pričakovali. Jedro razvijalcev, ki skrbi za brskalnik, je namreč čedalje manjše. Pri izidu naslednjih različic bo zato prihajalo do zamud: različica 1.1 že zamuja, po nekaterih napovedih pa naj bi različica 1.5, načrtovana za jesen, izšla šele prihodnje leto, medtem ko se izid druge različice brskalnika, ki naj bi bila po prvotnih napovedih prav tako revolucionarna kot prva, odmika v nedefinirano daljno prihodnost. Vzrok za zamude in osip ključnih ljudi naj bi bilo predvsem dejstvo, da Firefox po nekaterih ocenah okoli sebe ni zbral kritične mase razvijalcev in programerjev, ki bi poskrbeli za nemoten nadaljnji razvoj.

    Objavljeno: 9.3.2005
  • Pilotski projekt mobilne televizije na Finskem

    Nokia je s skupino partnerjev na Finskem predstavila pilotski projekt mobilne televizije, ki bo omogočala spremljanje TV programov na mobilnih telefonih. V pilotski projekt je vključenih okoli 500 uporabnikov na območju Helsinkov, spremljajo pa lahko nekaj finskih in mednarodnih TV programov, med katerimi CNN, BBS World, Euronews, Eurosport in Viva Plus.

    Objavljeno: 9.3.2005
  • WinFS tudi za Windows XP

    Datotečni sistem WinFS zaradi zamud pri razvoju verjetno ne bo sestavni del okolja Longhorn, kljub temu pa Microsoft ni opustil načrtov za njegovo širšo uveljavitev. WinFS bodo kot kaže najbrž prenesli tudi v okolje Windows XP, uradno najavo in delujočo razvojno različico WinFS za Windows XP naj bi razvijalcem predstavili že na Professional Developers Conference letos septembra. Zaenkrat ni znano, ali bo WinFS na voljo tudi za Windows Server 2003, glede na to, da bodo nekateri sestavni deli okolja Longhorn, kot sta tehnologiji Avalon in Indigo, preneseni tako v Windows XP kot v Windows Server 2003, pa lahko podobno pričakujemo tudi za WinFS.

    Objavljeno: 9.3.2005
  • Microsoftov projekt Green

    Microsoft je na letni konferenci oddelka za poslovne informacijske sisteme (MBS) razkril nove podrobnosti o projektu >>Green<<, pod katerima naj bi nastal nov, enoten izdelek z enotno kodo iz programov nekdanjih podjetij Great Plains in Navision. O projektu so prvič spregovorili že kmalu po nakupu družbe Navision, vendar zdaj pri Microsoftu priznavajo, da so bile prve napoved najbrž preveč optimistične. Poleg tehničnih ovir se je tudi izkazalo, da sami kupci niso pripravljeni opravljati menjave na tako hiter način, kot so si sprva zamislili pri Microsoftu.

    Objavljeno: 8.3.2005
  • Tudi AMD bo podpiral strojno virtualizacijo

    Po tem, ko so na nedavni konferenci IDF pri Intelu napovedali tehnologijo Intel Virtualization Technology (Vanderpool) za strojno podporo virtualizaciji operacijskih sistemov, so podoben korak najavili tudi pri večnem tekmecu, družbi AMD. AMDjeva tehnologija nosi delovno ime Pacifica, omogočala pa bo strojno podporo za izvajanje več operacijskih sistemov na istem računalniškem sistemu s tehnologijo x86. Specifikacija Pacifice bo na voljo konec meseca, kmalu pa bodo na voljo tudi orodja za razvijalce, ki bodo lahko podporo vgradili v svoje izdelke. Za zdaj še ni znano, ali se bo AMD na temo Pacifice povezal z družbo VMware, kot je to storil Intel, prav tako pa ni znano, ali bo Pacifica združljiva z Vanderpoolom ali ne.

    Objavljeno: 8.3.2005
  • Sony presenetil z imenovanjem novega direktorja

    Sony ima prvič v svoji zgodovini glavnega direktorja, ki ni Japonec. Ta čas je doletela Howarda Stingerja, Angleža z ameriškim potnim listom, ki je doslej imel vlogo direktorja operacij za Sony v ZDA. Radikalna odločitev nakazuje, da želi Sony močno spremeniti svoj način dela in odločanja, saj so v zadnjih letih zabredli v težave, poslovni rezultati pa so pod pričakovanji. Po mnenju analitikov je Sony v zadnjih letih izpustil kar nekaj priložnosti, ki bi jih moral glede na svoj položaj na področju zabavne elektronike odločno zgrabiti. Ena takih je mlačna reakcija na Appleove uspešnice iPod in iTunes.

    Objavljeno: 8.3.2005
  • Lažji tablični Stylistic

    Fujitsu Siemens je predstavil nov model tabličnega računalnika, ki tehta le 1.5 kg. Stylistic ST5022 je tretji model iz proizvajalčeve ponudbe tabličnih računalnikov, poganja pa ga ultra varčni procesor Pentium M 733 s taktom 1,1 GHz, s katerim naj bi dosegli trajanje delovanja kar devet ur. Računalnik ima vgrajen 12,1-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 768 pik, pomnilnik od 256 MB do 2 GB in diske od 40 do 80 GB. Lahki Stylistic premore bogato opremo, ki vključuje bralnik prstnih odtisov, bralnik pametnih kartic, brezžične vmesnike bluetooth in 802.11 a/b/g ter režo za kartice Memory Stick in SD. V prodaji bo kmalu za ceno 2.900 evrov.

    Objavljeno: 7.3.2005
  • 64-bitni Windowsi že v aprilu

    Microsoft bo kot kaže že v aprilu objavil 64-bitno različice svojih obstoječih operacijskih sistemov. 64-bitne prenove bosta deležna tako Windows XP, kot tudi Windows Server 2003. Microsoft je z razvojem 64-bitnih različic začel že pred nekaj leti, vendar so zaradi pomanjkanja primerne strojne opreme in daljšega procesa testiranja objavo prestavili na letošnje leto. Novica bo predvidoma spodbudila prodajo računalnikov s 64-bitno podporo, v prvi vrsti tistih družbe AMD, ki imajo tehnologijo tako pri strežnikih, kot osebnih računalnikih na voljo že več kot leto dni. Intel je 64-bitno podporo za procesorje Xeon dodal pred nekaj meseci, v kratkem pa pričakujemo tudi prve Pentiume s tovrstnimi razširitvami.

    Objavljeno: 7.3.2005
  • Google okrepil svoje vrste

    Eden vodilnih Microsoftovih razvijalcev, Mark Lucovsky, je po 16 letih zapustil programerskega velikana in se preselil h Googlu. Lucovsky je v Microsoft prišel iz nekdanje družbe DEC, delal pa na razvoju jedra Windows NT, knjižnicah Win32, nazadnje pa je bil glavni razvijalec pri projektu .Net My Services. Kakšne bodo njegove naloge pri Googlu še ni znano, saj tako podjetje kot tudi Lucovsky še nista komentirala njegove nove zaposlitve. Po nekaterih špekulacijah naj bi bil to prvi Googlov korak k razvoju lastnega operacijskega sistema, bolj verjetno pa je, da bo Lucovsky s svojimi izkušnjami pri razvoju spletnih storitev pripomogel k razvoju storitev, kot so Google Maps in Suggest.

    Objavljeno: 7.3.2005
  • 64-bitni Windowsi že v aprilu

    Microsoft bo kot kaže že v aprilu objavil 64-bitno različice svojih obstoječih operacijskih sistemov. 64-bitne prenove bosta deležna tako Windows XP, kot tudi Windows Server 2003. Microsoft je z razvojem 64-bitnih različic začel že pred nekaj leti, vendar so zaradi pomanjkanja primerne strojne opreme in daljšega procesa testiranja objavo prestavili na letošnje leto. Novica bo predvidoma spodbudila prodajo računalnikov s 64-bitno podporo, v prvi vrsti tistih družbe AMD, ki imajo tehnologijo tako pri strežnikih, kot osebnih računalnikih na voljo že več kot leto dni. Intel je 64-bitno podporo za procesorje Xeon dodal pred nekaj meseci, v kratkem pa pričakujemo tudi prve Pentiume s tovrstnimi razširitvami.

    Objavljeno: 7.3.2005
  • Intel z več jedri

    Intel je na konferenci IDF razkril, da trenutno vzdržuje 15 projektov, ki se tičejo večjedrnih procesorjev. Od teh jih je 5 že tako daleč, da so udeleženci lahko videli delujoče primerke ustreznih dvojedrnih procesorjev - Itanium 2 (Montecito), Xeon (65 nm Dempsey), Pentium (90 nm Smithfield, 65nm Presler) pa tudi mobilni Pentiumi M (65 nm Yonah).

    Objavljeno: 4.3.2005
  • Netscape 8 Beta

    Družba America Online (AOL) je objavil javno razvojno različico brskalnika Netscape 8, ki temelji na kodi odprtokodnega izdelka Firefox. AOL je osnovi Firefoxa dodal svoje specifike, med drugim orodja za preprečevanje internetnih zlorab, kot je lažni prevzem identitete. Poleg algoritmov brskalnik uporablja povezave na >>črne spiske<<, kjer so beleženi nevarni spletni naslovi. Brskalnik ima vgrajen tudi bralnik za novice v zapisu RSS ter druge izboljšave. Zanimivo, da se je AOL pri razvoju brskalnika izdatno oprl na zunanjega razvijalca (kanadski Mercurial Communications), saj so število lastnih programerjeve močno zmanjšali. Datum izida končne različice še ni znan.

    Objavljeno: 4.3.2005
  • HP na vrhu po prodaji prenosnikov

    Sodeč po poročilu družbe IDC je družba Hewlett-Packard v zadnjem četrtletju prodala največ prenosnikov na svetu. Skupno naj bi prodali okoli 2,3 milijona prenosnikov, kar je več od najresnejšega tekmeca, družbe Dell. Zanimivo, da se je na tretje mesto po nekaj časa povzpela Toshiba. Prodaja prenosnikov HP je v zadnjih mesecih v porastu, saj so četrtletni rezultati boljši od celoletnih za 2004, kjer je HP pristal na drugem mestu s skupaj 7,4 milijoni enot. Zmagovalec leta 2004 je namreč Dell s 7,9 milijoni prodanih prenosnikov.

    Objavljeno: 4.3.2005
  • OpenOffice.org kmalu v drugi različici

    Na spletni strani OpenOffice.org je na voljo razvojna različica pisarniške zbirke OpenOffice.org 2.0. V drugi različici bo odprtokodna pisarna ponudila delovno okolje, ki bo skoraj povsem identično tistemu v paketu MS Office, tako da se bodo v programih hitro znašli tudi manj vešči uporabniki, izboljšali pa so tudi podporo Microsoftovim zapisom dokumentov. Največ sprememb je bil deležen urejevalnik besedil Writer. OpenOffice.org 2.0 Beta je na voljo vsem na domači strani organizacije OpenOffice.org, tako kot doslej pa bo novi paket na voljo brezplačno.

    Objavljeno: 3.3.2005
  • Sir Bill Gates

    Bill Gates je od angleške kraljice Elizabete dobil uradni naziv viteškega poveljnika najvišjega reda angleškega imperija. Toda naziv ni dobil zaradi svoje uspešne in prodorne poslovne kariere, temveč zaradi zaslug povezanih s humanitarnimi dejanji, zlasti na področju medicinske pomoči za revne, tudi v državah Commonwealtha, kar je eden od pogojev za tak naziv.

    Objavljeno: 3.3.2005
  • Novosti z IDF

    Intel je na konferenci IDF razkril nekaj podrobnosti v zvezi z virtualizacijsko tehnologijo Vanderpool, ki jo napoveduje že dalj časa. Za začetek so ji dali uradno ime - Intel Virtualization Technology. Gre za strojni vmesnik VMM (Virtual Management Manager), ki bo omogočal hkratno izvajanje več operacijskih sistemov na isti strojni opremi oz. procesorju. Tako kot to že desetletja znajo veliki računalnik in tako kot to v zadnjem času znajo specializirani programi kot je VMware (predvsem v strežniški različici), vendar veliko bolj zanesljivo.

    Objavljeno: 3.3.2005
  • Zmogljivost akumulatorjev pod Sonomo

    Na konferenci IDF (Intel Developers Forum) v San Franciscu so v središču pozrnosti novosti, ki jih prinaša mobilna platforma Sonoma oz. Centrino 2. Prvi prenosniki z Intelovim naborom Sonoma namreč že prihajajo na trg in prvi preizkusi kažejo, da trajanje delovanja akumulatorja prav nič ne presega tistega, kar so dosegali modeli s prvo generacijo kompleta Centrino.

    Objavljeno: 2.3.2005
  • Umrl eden od pionirjev družbe Apple

    V 61 letu starosti je za posledicami raka umrl Jef Raskin, eden od ključnih avtorjev računalnika Apple Macintosh. Raskin je bil med drugim človek, ki je predlagal ime temu legendarnemu računalniku, poleg tega pa je zaslužen za ključne elemente grafičnega uporabniškega vmesnika, revolucionarnega koncepta za leto 1984, ko je bil računalnik predstavljen. Raskin je pred prihodom v Apple delal v znamenitem centru Xerox PARC, kjer je razvijal koncept grafičnih uporabniških vmesnikov. Zanimivo, da je Raskin zapustil Apple še pred uradno predstavitvijo Macintosha, zaradi spora s tedanjim šefom Stevom Jobsom.

    Objavljeno: 2.3.2005
  • Novi Sony Walkman je v bistvu telefon

    Sony je obudil znamenito ime Walkman, tokrat v podobi večpredstavno opremljenega telefona s polnim imenom Sony-Ericsson W800. Telefon, ki tehta le okoli 100 gramov, premore digitalni fotoaparat z ločljivostjo 2 milijona pik, podporo za izmenljive pomnilniške kartice Memory Stick Duo (do velikosti 512 MB) in posebne tipke za upravljanje glasbenega predvajalnika. Vgrajeni akumulator zadostuje za 15 ur delovanja, predvajalnik pa lahko deluje tudi pri izključenem telefonu, v tem primeru pa se trajanje delovanja podvoji.

    Objavljeno: 2.3.2005
  • Brother z novimi laserji

    Brother je predstavil dva nova cenovno ugodna laserska tiskalnika. Nova modela s kompaktnim ohišjem sta zanimiva zlasti za uporabo, kjer ima prostorska stiska velik poudarek. Prva novost je model HL-2030 s hitrostjo izpisa 16 strani na minuto, medtem, ko zmogljivejši model HL-2040 podpira hitrost 20 strani na minuto. Oba nudita podajalnik z zmogljivostjo 250 listov, ločljivost 2400 x 600 pik na palec, tiskanje pa poteka prek sistema Windows GDI. Manjši model ima vmesnik USB, večji pa poleg tega še vzporedni vmesnik. Cena novih modelov je zelo konkurenčna, saj sta na voljo za ceno 33.900 SIT (HL-2030) oziroma 47.990 SIT, kar že vključuje DDV.

    Objavljeno: 1.3.2005
  • Podvodno ohišje za Olympus E-300

    Olympus je prvi proizvajalec fotoaparatov, ki je predstavil podvodno ohišje za zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat. V ohišje PT-E01 lahko namestimo aparat Olympus E-300, podpira pa tudi priklop več objektivov iz Olympusove družine Zuiko in celo priklop bliskavice FL-36. Objektive in bliskavico namestimo v ločena podvodna ohišja, ki jih je Olympus predstavil hkrati z ohišjem za aparat. Celoten komplet podvodnih ohišij podpira slikanje pri globini do 60 m. Cena ohišij še ni znana.

    Objavljeno: 1.3.2005
  • Microsoft razkriva pot v 64-bitno dobo

    Poleg 64-bitnih različic okolja Windows XP in strežnikov Windows 2003 Server pri Microsoftu pripravljajo še cel niz novosti za 64-bitne procesorje. Analitiki ocenjujejo, da je hitrost prihoda 64-bitnih programov iz Microsofta izrednega pomena za hitrost prodora 64-bitne tehnologije, tako na področju strežnikov, kot osebnih računalnikov. Po sedanjih načrtih naj bi za operacijskimi sistemi prvi na vrsti bil podatkovni strežnik SQL Server 2000, ki bo nared predvidoma že marca. V prvi polovici leta 2005 bosta nato prišli na vrsto 64-bitna različica SQL Serverja 2005 (Yukon) in razvojnega orodja Visual Studio .NET 2005 (Whidbey).

    Objavljeno: 1.3.2005
  • Dell z novo paleto izdelkov za domačo rabo

    Dell je predstavil niz novosti na področju prenosnih računalnikov in spremne opreme, ki so namenjeni pretežno domači rabi. Prva novost je prenosnik Inspiron XPS Gen2, ki je namenjen pretežno ljubiteljem iger. Odlikujejo ga procesor Pentium M s taktom 2 GHz, grafični procesor nVidia GeForce Go 6800 Ultra s 256 MB RAM in 17-palčni monitor LCD.. Cena prenosnika znaša v ZDA 2.750 dolarjev. Druga novost je model Inspiron 9300, ki ima prav tako 17-palčni zaslon, vendar je nekoliko lažji in znatno cenejši - odšteti je treba le 1.600 dolarjev.

    Objavljeno: 28.2.2005
  • Microsoft razkriva ponudbo SQL Server 2005

    Microsoft je objavil zgradbo in cene novih različic podatkovnega strežnika SQL Server 2005, ki bo v prodajo prišla poleti. Novi podatkovni strežnik bo na voljo v štirih različicah: Enterprise, Standard, Workgroup in Express. Cene se bodo povišale v povprečju za 25%, kar naj bi opravičili z vgrajenimi funkcionalnostmi, za katere je bilo treba doslej plačevati posebej.

    Objavljeno: 28.2.2005
  • Via vstopa na področje strežnikov

    Tajvansko podjetje Via Technologies pripravlja nov sistemski nabor in procesorje, s katerimi želijo prodreti na področje strežnikov za vgradnjo v druge sisteme in gruče za obsežne računske naloge. Inženirji podjetja Via v ta namen pripravljajo nabor, ki bo omogočal vgradnjo do štirih procesorjev Via C3 v vgradno ohišje majhnih dimenzij - govori se celo o višini 1U. Strežniki naj bi za ta namen uporabljali osnovne plošče mini-ITX, ki so tako majhne, da zlahka v strežnik postavimo dve. Novi strežniki naj bi poleg tega porabili izredno malo energije, le okoli 20W na procesor, kar je znatno manj od današnjih strežnikov z Intelovo in AMD-jevo tehnologijo.

    Objavljeno: 28.2.2005
  • Naslednji Radeon s kar 512 MB RAM

    Podjetje ATI je potrdilo govorice, da bo naslednja različica procesorjev Radeon podpirala grafične kartice s tja do 512 MB RAM. To je dvakrat več kot pri dosedanjih najzmogljivejših grafičnih karticah in celo več, kot pri večini osebnih računalnikov, ki so danes v rabi. Naslednik procesorja x850 bo namenjen predvsem ljubiteljem iger, čeprav bosta procesor in kartica zanimiva tudi za druga področja 3D rabe.

    Objavljeno: 27.2.2005
  • BSplayer 1.22

    Slovensko podjetje Webteh je predstavilo novo različico priljubljenega DivX predvajalnika BSplayer, ki prinaša zlasti v plačljivi različici obilico novosti. BSplayer Pro 1.22 za ceno 30 evrov prinaša vgrajen urejevalnik podnapisov, podporo predvajanje in zajem video posnetkov iz TV sprejemnikov in boljši prenos podatkov prek omrežnih povezav. Avtorji so dodali nov izenačevalnik (ekvalizer) zvoka, boljšo podporo za VMR9 posnetke, izboljšave pa je moč videti tudi drugod.

    Objavljeno: 27.2.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji