Objavljeno: 1.3.2005

Microsoft razkriva pot v 64-bitno dobo

Poleg 64-bitnih različic okolja Windows XP in strežnikov Windows 2003 Server pri Microsoftu pripravljajo še cel niz novosti za 64-bitne procesorje. Analitiki ocenjujejo, da je hitrost prihoda 64-bitnih programov iz Microsofta izrednega pomena za hitrost prodora 64-bitne tehnologije, tako na področju strežnikov, kot osebnih računalnikov. Po sedanjih načrtih naj bi za operacijskimi sistemi prvi na vrsti bil podatkovni strežnik SQL Server 2000, ki bo nared predvidoma že marca. V prvi polovici leta 2005 bosta nato prišli na vrsto 64-bitna različica SQL Serverja 2005 (Yukon) in razvojnega orodja Visual Studio .NET 2005 (Whidbey).

V tretjem četrtletju naj bi 64-bitne različice dobili strežniki Commerce Server (projekt Golden Eye), novi Biztalk Server (Pathfinder) in Host Integration Server 2005. Do konca leta naj bi Microsoft naredil naslednji korak na področju virtualizacije z objavo 64-bitnih različic izdelkov Virtual PC in Virtual Server, najbrž pa bo v obeh primerih nova funkcionalnost dodana v obliki kompletov popravkov (Service Pack). V letošnjem letu naj poleg drugega bila na voljo morda tudi 64-bitna različica orodji za povezavo s sistemi Unix.

Za mnoge bo 64-bitno okolje nadvse zanimivo v začetku leta 2006, ko bo Microsoft predstavil za to okolje optimizirano različico poštnega strežnika, ki mu za zdaj pravijo Exchange Server 12 (E12). Tedaj pride na vrsto tudi 64-bitna različica orodja za nadzor računalniških sistemov Microsoft Operations Manager (projekt Relentless). V letu 2005 bosta nared tudi naslednje različice že omenjenih orodij za virtualizacijo. Zanimivo pa je, da Microsoft namerava s 64-bitno kodo podpreti večinoma le procesorje Intel Xeon (EMT 64) in AMD Opteron/Athlon 64), medtem ko so v načrtu za procesorje Itanium le podatkovni strežniki in paket MOM.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji