Objavljeno: 28.2.2005

Microsoft razkriva ponudbo SQL Server 2005

Microsoft je objavil zgradbo in cene novih različic podatkovnega strežnika SQL Server 2005, ki bo v prodajo prišla poleti. Novi podatkovni strežnik bo na voljo v štirih različicah: Enterprise, Standard, Workgroup in Express. Cene se bodo povišale v povprečju za 25%, kar naj bi opravičili z vgrajenimi funkcionalnostmi, za katere je bilo treba doslej plačevati posebej.

Nova različica SQL Server 2005 Enterprise Edition bo tako vsebovala orodja za poslovno inteligenco, podatkovno zrcaljenje in samodejno izdelavo podatkovnih slik, s čimer naj bi olajšali izdelavo varnostnih kopij. Poleg tega so se pri Microsoftu odločili, da bodo licence vezali na fizični procesor, tudi če bodo imeli ti v prihodnje več jeder, kar pomeni v praksi ugodnejši način licenciranja, kot doslej. Za to različico bo treba odšteti 25.000 dolarjev na procesor (z neomejeno uporabo) ali 13.500 dolarjev z 25 licencami za uporabnike (CAL).

Standardna različica bo vsebovala nova orodja za poročanje in podatkovno skladiščenje, stala pa bo 6.000 dolarjev na procesor oziroma 2.800 dolarjev na strežnik (licence za 10 uporabnikov). Microsoft namerava uvesti tudi povsem novo različico SQL Server 2005 Workgroup Edition, ki je omejena na strežnike z največ dvema procesorjema in 2 GB RAM, stala pa bo 3.900 dolarjev na procesor oziroma 740 dolarjev na strežnik (licence za 5 uporabnikov). Zanimivo, da bo Microsoft pred slednjo objavil tudi Workgroup Edition različico za obstoječi podatkovni strežnik SQL Server 2000, ki bo imela enako ceno.

Najmanjša različica pa je SQL Server 2005 Express Edition, ki bo nadomestila dosedanje različice SQL Server 2000 Personal Edition in Microsoft Data Engine (MSDE). Ta različica bo še naprej brezplačna, vsebovala pa bo grafični vmesnik za upravljanje s podatki, možnost replikacije podatkov in orodje za pripravo poročil.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji