Objavljeno: 2.3.2005

Zmogljivost akumulatorjev pod Sonomo

Na konferenci IDF (Intel Developers Forum) v San Franciscu so v središču pozrnosti novosti, ki jih prinaša mobilna platforma Sonoma oz. Centrino 2. Prvi prenosniki z Intelovim naborom Sonoma namreč že prihajajo na trg in prvi preizkusi kažejo, da trajanje delovanja akumulatorja prav nič ne presega tistega, kar so dosegali modeli s prvo generacijo kompleta Centrino.

Intelovi strokovnjaki pojasnjujejo, da so vgradili veliko novih in naprednih načinov varčevanja z električno energijo, vendar nekatere nove tehnologije enostavno rabijo več, kot so prej porabile stare. Primer je vodilo PCI Express, ki je zaradi visokih frekvenc delovanja veliko bolj >>požrešno<< kot staro vodilo AGP.

Tovrstne porabnike pri Intelu omejujejo na različne načine. Primer so zasloni, ki porabijo kar 33% energije, od tega 75% za osvetlitev, kjer sistem poskuša manjšo osvetlitev zaslona kompenzirati s svetlejšimi (belimi) pikami (DPST 2.0). To nekoliko poslabša kakvost slike, vendar ne veliko. Drug primer je izboljšano procesorsko varčevanje energije, ki sedaj deluje tudi, ko imamo na prenosnik priklopljeno napravo USB. V starem Centrinu namreč procesor ni prešel v varčevalno stanje C3 (ali najvišje C4), četudi smo v prenosnik priklopili le USB ključek. Enako je polno procesorsko delovanje zahteval tudi zvočni podsistem, medtem ko ga sedaj ne.

Sonoma torej prinaša kar nekaj tehničnih novosti (PCI Express, SATA, DDR2, hitrejše zunanje procesorsko vodilo, 2x zmogljivejša grafika 3D, zvok 7.1, Wi-Fi a, b in g) in, kot trdijo pri Intelu, kljub temu ne rabi nič več električne energije kot prvotni Centrino.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji