• Pomnilniška stonoga

    IBM razvija nov tip pomnilniške naprave, ki bo omogočala gostoto zapisa skoraj 1 Tb na kvadratni palec. Naprava MEMS (micro electrical-mechanical system) uporablja na tisoče miniaturnih tipal, od tu tudi ljubkovalno ime stonoga (millipede), s katerimi zna delati drobne luknje v poseben polimerni film, te pa predstavljajo podatkovne bite. Luknje so narejene s segrevanjem tipal, ki nato v filmu pustijo odtis.

    Objavljeno: 21.3.2005
  • Emulator za MacOS

    Podjetje Maui X-Stream je predstavilo programski paket CherryOS, ki omogoča izvajanje programov za MacOS na računalnikih PC z operacijskim sistemom Windows. CherryOS omogoča programsko emulacijo procesorja PowerPC, BIOS-a in operacijskega sistema MacOS, na tem pa lahko nato delujejo programi za računalnike Mac. V trenutnem stanju CherryOS ni popolna zamenjava za računalnike Mac, zna pa posnemati sistem Altivec, omrežno kartico, zvočno kartico in dostop do enot CD/DVD. Hitrost posnemanja je razmeroma nizka, zato CherryOS za delovanje potrebuje hiter računalnik PC. Predstavitev prve različice programa pa spremljajo številne pritožbe iz odprtokodne skupnosti, saj naj bi avtorji kot temelj programa vzeli kar kodo programa PearPC, ki opravlja enako nalogo. Za zdaj še ni jasno, ali bo CherryOS zaradi tega pristal tudi na sodišču.

    Objavljeno: 21.3.2005
  • Media Center v številčnejših državah

    Microsoft skupaj s partnerji širi ponudbo sistemov z okoljem Windows XP Media Center v 19 novih držav. Po tem, ko so računalnike za hišni kino sprva prodajali le v ZDA in izbranih zahodnoevropskih trgih, bodo zdaj ti sistemi na voljo tudi na trgih, kot so Rusija, Češka in Slovaška. Žal v tem krogu širitve še vedno ni Slovenije, vendar pri tem poudarjajo, da širitve prodaje s tem še ni nujno konec. Microsoft je v dobrih dveh letih prodal že 1,4 milijona izvodov operacijskega sistema Windows XP Media Center.

    Objavljeno: 20.3.2005
  • Usnjeni prenosniki

    Komur se zdijo navadni prenosniki premalo ekskluzivni, bo kmalu lahko kupil računalnike, ki bodo ohišje odeto v kvalitetno usnje in druge modne materiale. Podjetje Inclosia Solutions je namreč razvilo poseben proizvodni postopek, ki omogoča dodajanje tkanino, usnje ali kovino v računalniška ohišja. Nov postopek ne moti delovanja in ne povzroča pretiranega segrevanja računalnika, lahko pa doda bolj uglajen videz. Med prvimi, ki bodo uporabili nov proizvodni postopek bo nizozemsko podjetje Tulip, ki bo prve prenosnike z usnjenim ohišjem začelo prodajati jeseni.

    Objavljeno: 20.3.2005
  • Toshiba Qosmio G20

    Toshiba je predstavila novo generacijo večpredstavnega prenosnika s 17-palčnim zaslonom LCD. Prenosnik ima zaslon optimiziran za prikaz hitro spreminjajočih vsebin, kot so računalniške igre in video posnetki, kakovost slike pa izboljšujejo algoritmi za mehčanje robov. Za večjo zmogljivost in zanesljivost je mogoče v prenosnik vgraditi do dva diska, ki sta lahko povezana v polje RAID 0 ali RAID 5 velikosti do 200 GB. Vgrajen je celo TV tuner, ki omogoča spremljanje in snemanje TV programov neposredno na disk, tudi kadar ni zagnan operacijski sistem. Niso pa pozabili niti na reže za pomnilniške kartice (SD, xD, MMC in Memory Stick). Prenosnik bo sprva na prodaj le na Japonskem.

    Objavljeno: 19.3.2005
  • Puppy Linux ne potrebuje diska

    Izvedbe Linuxa, ki se zaganjajo z nosilca CD niso nič novega, Puppy Linux pa zna za razliko od drugih na plošče podatke tudi zapisovati. Ker je Puppy Linux zelo majhen (le okoli 50 MB), na navadnem nosilcu CD ostane še okoli 600 MB za podatke, ki se zapišejo kot nove seje vsakič, ko ugasnemo operacijski sistem. Pri zagonu se operacijski sistem v celoti naloži v pomnilnik, enoto CD pa potrebuje za druge namene, med drugim za zapisovanje podatkov. Za delovanje tega operacijskega sistema je zatorej dovolj že razmeroma skromen računalnik z 256 MB RAM in zapisovalnikom IDE.

    Objavljeno: 19.3.2005
  • Intelova energijsko varčna tehnologija

    Intel bo v kratkem predstavil podrobnosti o novi tehnologiji za varčevanje z energijo, ki bo optimizirana za procesorje z več jedri. Tehnologija z imenom Dynamic Power Coordination (DPC) bo prvič vgrajena v mobilne procesorje Yonah, ki bodo prišli v prodajo konec letošnjega ali v začetku naslednjega leta. DPC bo omogočal, da bo procesor po potrebi samodejno vključeval ali izključeval eno od jeder procesorja, kar bo znatno zmanjšalo porabo v praksi. Zaradi več jeder so se pri Intelu povrh vsega odločili, da bodo še znižali delovne takte v primerjavi z današnjimi procesorji Pentium M, obenem pa ponudili večjo zmogljivost, kot današnji izdelki.

    Objavljeno: 18.3.2005
  • Novi ultra tanki fotoaparati

    Nikon in Sony sta predstavila nove modele digitalnih fotoaparatov, ki nudijo visoko ločljivost v zelo tankih in lahkih ohišjih. Novi Nikon Coolpix S1 je tako tanek le 2 cm, vendar kljub temu premore ločljivost 5,1 milijona pik in optični zum 3x, kjer so pri Nikonu prvič posegli po sistemu drsečih leč. Med ostalimi lastnostmi izstopajo velik 2,5-palčni zaslon LCD, sistem samodejnega ostrenja Face Priority AF, sistem nadzora osvetlitve D-LIghtning in možnost odpravljanja "rdečih oči" v samem fotoaparatu. V prodaji bo od aprila za ceno, ki bo v ZDA znašala okoli 380 dolarjev. Zanj bo za doplačilo na voljo celo vodotesno ohišje.

    Objavljeno: 18.3.2005
  • Apple bo podpiral Blu-ray

    Združenje, ki stoji za standardom optičnih nosilcev prihodnosti Blu-ray je nedavno dobilo za podpornika družbo Apple. Apple bo tako nove optične enote, ki bodo lahko hranile do 50 GB podatkov, vgrajeval v svoje osebne in kasneje tudi prenosne računalnike. Standard so že pred tem podprli Sony, Dell in Hewlett-Packard. Odločitev družbe Apple je tako dal nov zagon standardu, ki je v zadnjem času začel kazati zaostanek za konkurenčno specifikacijo imenovano HD-DVD. Podporniki ob tem poudarjajo, da bodo prve enote in nosilci Blu-ray nared že konec letošnjega leta.

    Objavljeno: 18.3.2005
  • Nero tudi za Linux

    Podjetje Nero Software, ki proizvaja priljubljeni programski paket za zapisovanje na nosilce CD/DVD je objavilo različico za operacijski sistem Linux. Izdelek se imenu NeroLINUX, na voljo pa brezplačno za dosedanje registrirane uporabnike paketa Nero za okolje Windows. Nova različica ima sicer podobne funkcionalnosti kot izvedba za okolje Windows, podpira pa zapisovanje na domala vse nosilce CD in DVD, ob tem pa podpira večino velikih distribucij Linuxa.

    Objavljeno: 17.3.2005
  • Linspire 5.0

    Podjetje Linspire je objavilo peto različico istoimenskega operacijskega sistema, ki temelji na Linuxu. Linspire (nekoč Lindows) 5.0 prinaša čez 1.200 izboljšav, med drugim pa precej izboljšan grafični vmesnik, boljšo podporo za prenosne računalnike, optimizacijo za boljši izkoristek internetne povezave in novo garnituro vgrajenih programov.

    Objavljeno: 17.3.2005
  • Gmail (skoraj) nared

    Podjetje Google je začelo odpirati brezplačno poštni strežnik Gmail širšemu krogu uporabniku. Doslej so imeli dostop do strežnikov Gmail le povabljeni posamezniki, ki so imeli pravice povabiti omejeno število prijateljev. Google je začel nedavno bazo uporabnikov širiti z naključno izbranimi obiskovalci spletnega brskalnika Google. Predstavniki podjetja trdijo, da v povprečju ponudijo brezplačni račun vsakemu dvajsetemu uporabniku. Akcija nakazuje, da dkončna splavitev storitve le še nekaj tednov daleč.

    Objavljeno: 17.3.2005
  • AutoCAD 2006

    Podjetje Autodesk je objavilo nove različice skoraj 25 različnih izdelkov, med katerimi je tudi novi AutoCAD 2006. Nova različica je jubilejna, že dvajseta po vrsti, prinaša pa predvsem izboljšave za povečanje produktivnosti inženirjev. Nov je tako dinamičen način vnosa podatkov, ki omogoča prikaz in vnos dimenzij že med samo izdelavo geometrije, kar daje grafičnemu orodju podobno prilagodljivost, kot ukazna vrstica.

    Objavljeno: 16.3.2005
  • Podrobnosti o Internet Explorerju 7.0

    Microsoft je pred nekaj tedni potrdil, da nameravajo letos objaviti novo različico spletnega brskalnika Internet Explorer 7.0, zdaj pa so na plan pricurljale prve podrobnosti. Novi Internet Explorer bo na voljo za okolja Windows XP SP2, Windows Server 2003 SP1 in 64-bitne različice teh operacijskih sistemov, prva razvojna različica pa bo objavljena poleti.

    Objavljeno: 16.3.2005
  • Dober začetek za Intel

    Prvo četrtletje se je za družbo Intel začelo bolje od načrtov. Po sedanjih napovedih naj bi Intel v tem obdobju zaslužil med 9,2 in 9,4 milijarde dolarjev kar je za kakih 400 milijonov bolje od prvotnih napovedi. Povečanje prodaje gre predvsem na račun rešitev za mobilno računalništvo, zlasti za prenosne računalnike. Intel si obenem obeta, da bo ob tem dosegel večje marže, kot v preteklih četrtletjih, obenem pa znižal stroške proizvodnje, s čimer naj bi dodatno povečali dobiček.

    Objavljeno: 16.3.2005
  • IBM kupuje Ascential

    IBM je sporočil, da za vsoto okoli 1,1 milijarde dolarjev kupuje proizvajalca programske opreme za poslovno poročanje Ascential Software. Slednji je eden izmed pomembnejših ponudnikov programskih rešitev za poslovno inteligenco, podatkovna skladišča poslovno poročanje, pri družbi IBM pa naj bi s tem korakom utrdili svoj položaj na področju informacijske integracije. Ascenital bo deloval kot poslovna enota v okviru programske divizije, izdelke pa naj bi dolgoročno tesneje povezali z družino WebSphere.

    Objavljeno: 15.3.2005
  • CeBit: Intel s PCjem v armaturi avtomobila

    Intel je na CeBitu predstavil BMW-jev avto Mini, ki ima v armaturo vgrajen celoten računalnik PC. Izdelek zaenkrat še nima imena, izdeluje pa ga podjetje Electronic Equipment Produktion & Distribution. Računalnik temelji na procesorju Pentium M, med drugim pa ima vgrajen tudi DVD predvajalnik. Nadzor nad računalnikom ima voznik z govornimi ukazi tudi med vožnjo, omogoča pa povezovanje v omrežja 3G, wifi in GSM. Računalnik je izdelan tako, da ga lahko vgradimo v mesto za radijski sprejemnik, poleg računalniških zmožnosti pa je tudi GPS sprejemnik z možnostjo navigacije in izračunavanja poti. Intel zatrjuje, da so osnovne funkcije avtomobila povsem varne pred virusi, ki bi morebiti okužili vgrajeni računalnik, saj je ta povsem ločen od računalnika avtomobila.

    Objavljeno: 15.3.2005
  • CeBit: Višje hitrosti pisanja na DVDje

    Philips je skupaj s podjetji iz konzorcija DVD+RW Alliance predstavil nosilce in enote DVD+RW in DVD+R DL z višjimi hitrostmi zapisovanja. Tako na prve kot na druge naj bi v prihodnosti zapisovali s hitrostjo 8x. Višje hitrosti pisanja bodo omogočile, da poln izbrisljiv DVD zapišemo v osmih minutah, za zapisovanje dvoslojnega DVDja pa bomo porabili le 15 minut. Pri Philipsu menijo, da se razvoj zapisov DVD kljub predstavitvi optičnih nosilcev naslednje generacije, kot sta Blu-ray in HD-DVD, še ni končal in da bomo v naslednjih nekaj letih videli še nekaj novosti tudi pri pisanju na nosilce DVD.

    Objavljeno: 15.3.2005
  • CeBit: Suse Linux 9.3

    Novell je na Cebitu predstavil novo različico operacijskega sistema Suse Linux. Različici je priložen posodobljen paket programske opreme (novi OpenOffice, Firefox), pri Novellu pa so posebno pozornost posvetili večpredstavnim programom (grafična orodja, obdelava videa, zapisovanje DVDjev) in mobilnim tehnologijam (izboljšano varčevanje z energijo, boljša podpora wifi in bluetooth, sinhronizacija z ročnimi računalniki in telefoni). Suse Linux Professional 9.3 omogoča tudi vpogled v tehnologije, ki bodo v polni luči zablestele šele v strežniških različicah Linuxa, kot so okolje za virtualizacijo XEN in t.i. intuitivna orodja za iskanje. Suse Linux Professional 9.3 bo na voljo sredi aprila tako za 32- kot 64-bitne računalnike PC, predvidena prodajna cena pa bo slabih 80 EUR (nadgradnja 50 EUR).

    Objavljeno: 14.3.2005
  • CeBit: Skype grozi telekomom

    Niklas Zennström, predsednik podjetja Skype, ki ponuja brezplačno internetno telefonijo, je na CeBitu predstavil vizijo telefoniranja v prihodnosti. Sistem, na katerem temelji klasična telefonija in po kateri je treba za pogovore plačevati, bo v prihodnje zamajan v temeljih, saj Skype in sorodni programi prevzemajo vse večji delež pogovorov. Skype ima trenutno 29 milijonov uporabnikov, vsak dan pa se v sistem prijavi več kot 150.000 novih.

    Objavljeno: 14.3.2005
  • Google Desktop dokončan

    Googlov Desktop je že ob predstavitvi razvojne različice povzročil manjšo revolucijo v načinu in učinkovitosti iskanja podatkov na diskih osebnih računalnikov. Nenazadnje tudi zato, ker so konkurenti hitro splavili množico podobnih sistemov (Microsoft, Yahoo, AOL...). Vendar pa je bila prva različica beta tarča tudi kar nekaj kritik. Pri Googlu so jih vzeli resno in jih v dokončni različici, ki je izšla nedavno, veliko večino tudi upoštevali.

    Objavljeno: 14.3.2005
  • CeBit: Samsung pritegnil največ pozornosti med proizvajalci mobilnikov

    Proizvajalci mobilnikov so na sejmu CeBit med najbolj obleganimi, letošnja zvezda med njimi pa je Samsung, ki je s svojimi mobilniki povzročil največ vrveža. Novi paradni konj podjetja (in trenutno najzmogljivejši večpredstavni mobilnik nasploh) je V770. Gre za telefon, ki ima vgrajen digitalni fotoaparat s kar sedmimi milijoni pik. Zanimivo je, da ne gre za izvedbo "focus-free", pri katerem je poleg čipa CCD samo še ena leča, ampak je v aparat vgrajena celotna elektronika in optika, ki smo jo sicer vajeni pri digitalnih fotoaparatih nižjega cenovnega razreda: objektiv s trikratnim optičnim in petkratnim digitalnim zoomom, bliskavica in samodejno večtočkovno ostrenje.

    Objavljeno: 13.3.2005
  • CeBit: Evropa preveč odvisna od ZDA

    Predsednik podjetja SAP, Hennig Kagermann, je ob otvoritvi sejma CeBit pozval evropske informatike, naj več vlagajo v lasten razvoj in se tako otresejo odvisnosti od izdelkov, ki prihajajo iz Združenih Držav. V nasprotnem primeru bodo namreč evropska informacijska podjetja postala nekonkurenčna. Ob tem je opozoril tudi vodilne pri Evropski Uniji, da bi Evropa morala poskrbeti za načrten program spodbujanja razvoja in raziskav na področju informacijske tehnologije. Današnje stanje je po njegovem mnenju že na meji nevzdržnosti, saj ob vsakem večjem vlaganju v informacijsko tehnologijo na območju EU kar 75% denarja "odteče" iz EU, največji delež v ZDA.

    Objavljeno: 13.3.2005
  • Chip podelil nagrade "CeBit Highlights"

    Nemška računalniška revija Chip je letos, tako kot vsako leto, podelila nagrade za najboljše izdelke in storitve na sejmu CeBit. Nagrado podeljujejo v šestih kategorijah, vsako leto pa izberejo tudi "zavoro leta" za podjetja ali institucije, ki zavirajo razvoj informacijske tehnologije.

    Objavljeno: 13.3.2005
  • Slovenska podjetja na CeBitu

    Na Cebitu letos sodelovalo devet slovenskih podjetij, večina izmed njih pa je že starih znancev na sejmu. Gama System je tako imelo kar dva razstavna prostora. Podjetje je kot partner sodelovalo v okviru Microsoftov predstavitve na sejmu, obenem pa so imeli ima še lasten razstavni prostor. Na CeBitu so premierno predstavili dva nova programska paketa, ki sta plod lastnega razvoja: Gama System eDocs je celovit sistemu za upravljanje in arhiviranje elektronskih dokumentov, Gama System Organizacija in kadri (HRM) pa je orodje za upravljanje s kadri. Podjetje svojo priložnost vidi prav v tem, da je večina dokumentov ustvarjena z Microsoftovimi orodji. Na sejmu bodo prikazali tudi povezljivost paketa eDocs s poslovnim paketom MBS Navision.

    Objavljeno: 12.3.2005
  • CeBit: Siemensov laserski telefon

    Siemens je predstavil prototip telefona, ki podatkov ne prikazuje na zaslonu, ampak jih z laserjem projicira na katerokoli ravno podlago. V primerih, ko imamo telefon v roki, pa lahko telefon razpremo in sliko projiciramo na njegovo zadnjo stran. Prototip zaenkrat še nima imena, verjetno pa telefona ne bomo ugledali v prosti prodaji, ampak gre le za razvojni projekt.

    Objavljeno: 12.3.2005
  • CeBit: AMD s Turionom 64 in dvojedrnimi Opteroni

    AMD je na sejmu CeBit predstavil svoj novi mobilni procesor Turion 64. Gre za 64-bitni procesor, ki temelji na 90-nanometrskem jedru Athlona 64, zmore pa manjšo porabo energije, večji predpomnilnik in podporo večpredstavnim ukazom SSE3. Turion 64 bo sprva na voljo s takti od 1,6 do 2 GHz, na voljo pa bodo v dveh različicah: Turion 64 ML bo imel porabo 35W, Turion 64 MT pa 25 W in bo tako namenjen prestižnejšim prenosnikom.

    Objavljeno: 12.3.2005
  • Microsoft kupuje Groove

    Microsoft je objavil vest, da kupujejo družbo Groove Networks in njihova orodja za skupinsko sodelovanje, ki bodo postala del družine Office System. Dosedanji direktor in ustanovitelj družbe Ray Ozzie bo obenem postal tehnični direktor Microsofta in bo poročal neposredno Billu Gatesu. Ozzie je tudi znan kot prvotni idejni oče in avtor progama Lotus Notes, vendar je družbo zapustil, ko je Lotusa kupil IBM.

    Groove Networks že vrsto let uspešno razvija programski paket za spletno skupinsko sodelovanje, konferenčni sistem in delo na daljavo, ki ga imenujejo Groove Virtual Office. S tem programom bo Microsoft, ki je že doslej bil eden od investitorjev v Groove Networks, okrepil svojo ponudbo na področju spletnega sodelovanja in skupinskega dela. Za zdaj bo tako izdelek kot podjetje delovalo neodvisno od Microsofta, napovedujejo pa sinergije in prenos tehnologij, kar bo prišlo na vrsto v naslednjih različicah pisarniških paketov in drugih izdelkov.

    Objavljeno: 11.3.2005
  • CeBit: Branje odtisa dlani brez kontakta

    Fujitsu je v okviru sejma CeBit predstavil sistem identifikacije uporabnika Palm Vein. Gre za prvi čitalec odtisa dlani, ki uporabnikovo dlan prebere, ne da bi ta roko dejansko položil na čitalec. Z branjem odtisa dlani lahko, podobno kot z branjem prstnega odtisa, skoraj nedvoumno identificiramo osebo. Fujitsujev čitalec naj bi odlikovala tudi zanesljivost: zaradi neuporabnega branja naj bi zahteval ponovno identifikacijo samo v 0,1 % primerih, medtem ko do napačne identifikacije odtisa pride le v 0,002 % primerih. Nov sistem identifikacije naj bi zmanjšal odpor ljudi do biometrične tehnologije, saj večino uporabnikov moti "nehigienično" branje dlani s čitalci na dotik.

    Objavljeno: 11.3.2005
  • CeBit: Microsoft z večjim poudarkom na podjetjih

    Microsoft, ki je do položaja največje programerske hiše na svetu prišel z izdelki za uporabnike, bo v prihodnje svojo pozornost bolj usmerjal k izdelkom za podjetja. Tako je v okviru sejma CeBit kot celoto predstavil svoje poslovne in strežniške izdelke, največ pozornosti pa se namenja prvi evropski predstavitvi podatkovne baze SQL Sequel Server 2005. Pri Microsoftu so izpostavili še izdelke iz palete Microsoft Windows Server System, ki z izdelkoma Biztalk Server 2004 in Host Integration Server 2004 ponujajo celovit nabor izdelkov za avtomatizacijo in nadzor nad poslovnimi procesi. V okviru nove strategije se je Microsoft tesneje kot v preteklosti oprl na partnerje, ki s svojimi izdelki dopolnjujejo njegovo paleto izdelkov in se na sejmu tudi predstavljajo v okviru Microsoftovega razstavnega prostora.

    Objavljeno: 11.3.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji