• Metacreations Bryce 4

  Podjetje Metacreations je predstavilo novo različico priljubljenega paketa za trirazsežno modeliranje in predstavitev pokrajin. Nova različica še utrjuje svoj vodilni položaj ter širi združljivost in povezljivost z drugimi programi. Bryce 4 podpira niz profesionalnih programov 3D, med katerimi so NewTekov LightWave, Metacreations Ray Dream Studio, Caligari trueSpace, in Infini-D.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Lotus Notes/Domino R5

  Lotus je po nekaj razvojnih različicah in manjši zamudi 1. aprila objavil končno (zlato) različico novega programskega paketa za skupinsko delo Lotus Notes/Domino R5, za katerega velja veliko zanimanje. Od začetka javnega dela razvojne faze je razvojne različice s spletnega strežnika pobralo kar 275.000 uporabnikov, zato pričakujejo dober začetek prodaje.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Tretja razvojna različica Windows 2000

  Po nepotrjenih podatkih je Microsoft nekaterim partnerjem napovedal, da bo tretja (in menda zadnja) razvojna različica operacijskega sistema Windows 2000 na voljo 21. aprila. S tem naj bi različico Beta 3 predstavili ravno sredi spomladanskega Comdexa, ki bo letos v Chicagu. Microsoft še vedno trdi, da bodo končno različico Oken 2000 predstavili konec letošnjega ali takoj v začetku naslednjega leta.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Microsoftov COOL

  Po vseh zapletih in sodnih procesih v zvezi s spletnimi brskalniki in javo Microsoft resno razmišlja, da bi ubral drugo pot. Po trditvah virov iz podjetja razmišljajo, da bi opustili nadaljnji razvoj prevajalnika Visual J++ in namesto njega ponudili povsem nov, visoko predmetno usmerjen programski jezik, ki bi imel nekatere značilnosti jave, vendar bil precej bolje povezan z operacijskim sistemom Windows 2000 in predmetnim modelom COM+. Microsoft sicer zanika, da bi opustil Visual J++, vendar se zaradi zapletov sprašuje, koliko inovacij lahko naredi z javo v okviru sedanjih pogojev rabe in izvedbe.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Novell Modesto

  Novell bo v kratkem razkril svoje načrte za novi 64-bitni operacijski sistem, ki bo deloval na 64-bitnih Intelovih procesorjih Merced. Operacijski sistem, ki nastaja pod delovnim imenom Modesto, bo zasnovan popolnoma od začetka, zgrajen pa bo kot modularni sistem, ki se ga prilagodi za specifično uporabo. Predvsem bodo spremenili drugačen programski vmesnik, ki bo omogočal hitrejše izvajanje namenskih programov v strežniku. Modesto bo imel vgrajen javanski navidezni stroj, s katerim bo mogoče v strežniku poganjati programe v javi. Operacijski sistem bo obenem nazaj združljiv z operacijskim sistemom Netware, vključno z namenskimi programi, napisanimi za storitve NDS (Novell Directory Services) in NSS (Novell Storage Services). Kljub temu da je Novell o namerah za 64-bitni operacijski sistem spregovoril že pred časom, so šele zdaj začeli z glavno fazo razvoja, tudi zaradi zamude, ki jo ima Intelov Merced. Po sedanjih ocenah bo Modesto pripravljen sredi leta 2000.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Computer Associates kupuje družbo Platinum

  Computer Associates (CA), eden največjih proizvajalcev programske opreme, je objavil načrte za nakup podjetja Platinum Technology, enega izmed glavnih ponudnikov orodij in storitev na področju podatkovnih skladišč, orodij za zbirke podatkov in sistemov za računalniško podprto učenje. CA vidi sinergijo med tehnologijo, ki jo nudi Platinum, in svojo predmetno usmerjeno zbirko podatkov Jasmine, ki bi tako dobila močna orodja za rudarjenje podatkov.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Težave z identifikacijsko številko

  Intel ima precejšnje težave s svojo identifikacijsko številko Pentium Serial Number (PSN), ki so jo prvič vgradili v nove procesorje Pentium III. Povzročila je precejšnje ogorčenje med zagovorniki pravic do zasebnosti, ki zahtevajo, da Intel opusti tak sistem označevanja. Dodatnega olja na ogenj je prilila vest, da je kar nekaj podjetij in posameznikov uspešno predrlo v Intelovo zaščito, ki omogoča vklop ali izklop objave te številke, s čimer je omajana prvotna trditev, da je Intel poskrbel za varen programski izklop oddajanja številke. IBM se je medtem že odločil, da Intelove identifikacijske številke ne bo podprl in bo možnost blokiral na ravni strojne opreme.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Casio Cassiopeia E-15 in E-100

  Casio se je na 3Comovo predstavitev ročnih računalnikov Palm V odzval z novimi modeli iz družine računalnikov Cassiopeia E. Prva novost je model Cassiopeia E-15, ki je bolje opremljen in predvsem tanjši ter lažji od predhodnika E-10. Debel je le 1,5 cm, tehta pa 180 gramov. Računalnik je zasnovan na hitrejšem procesorju NEC VR4111 s frekvenco 69 MHz, že osnovni model pa ima vgrajen 16 MB RAM. Zaslon uporablja tehnologijo FSTN in omogoča prikaz 16 sivinskih odtenkov - več kakor dosedanji sivinski ročni računalniki. Kakor drugi žepni računalniki z Windows CE ima vgrajeno enoto PC Card, zaporedni in infrardeči vmesnik, zvočnik ter mikrofon. Računalniku je priložena bogata zbirka dodatnih programov, med katerimi je tudi program za izmenjavo podatkov z ročnimi računalniki Palm V. Druga novost je ročni računalnik Cassiopeia E-100, ki je prvi Casiov računalnik z okoljem Windows CE in barvnim zaslonom.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • Tvorec virusa Melissa prijet

  V majhnem mestu v ameriški zvezni državi New Jersey so oblasti le teden dni potem, ko je svet preplašil virus Melissa, prijele osumljenega krivca, 30-letnega Davida Smitha. David Smith je bil zaposlen kot omrežni programer, virus pa je menda imenoval po neki striptizeti. Zakaj je napisal virus in ga poslal v svet, s tem pa povzročil velikansko škodo in veliko strahu, zaenkrat ni znano. Smith je trenutno na prostosti, saj so ga proti varščini 100.000 dolarjev izpustili. Če pa bo obsojen, mu grozi do 40 let zapora in 480.000 dolarjev denarne kazni.

  Objavljeno: 8.4.1999
 • LinuxWorld

  Mnogi menijo, da je bila letošnja konferenca LinuxWorld, ki se je na začetku marca odvijala v mestu San Jose v Kaliforniji, prelomna za nadaljnji razvoj in uspeh operacijskega sistema Linux. Številna velika podjetja so najavila podporo in prenos programske opreme v Linux, s čimer neposredno priznavajo njegov pomen in možnosti. Med najbolj navdušenimi podporniki je zagotovo podjetje Corel, ki je na LinuxWorldu razkrilo načrte o prenosu priljubljenih programov v Linux. Potem ko so lani pripravili, objavili in prodali svoj prvi računalnik, lahki odjemalec z Linuxom, so se letos usmerili predvsem na programsko opremo. Najbolj zanimiva je gotovo novica, da nameravajo za Linux razviti lasten grafični vmesnik, po zgledu tistih v sistemih Windows in MacOS, in ga prodajati kot novo različico (distribucijo). Podrobnosti še niso znane, izdelek pa bo pripravljen še pred koncem letošnjega leta. Corel v okviru tega projekta pripravlja tudi tehnologijo z imenom Wine, ki omogoča poganjanje programov Windows v okolju Linux. Na konferenci so prikazali preglednico Quattro Pro za Windows, ki je delovala v oknu v Linuxu. Poleg tega so pri Corelu potrdili, da nameravajo za okolje Linux pripraviti nove različice svojih paradnih izdelkov: WordPerfect Office 2000, Corel Draw 9 in Corel Photo-Paint 9. Na voljo bodo predvidoma naslednje leto. Neprofitna organizacija KDE, znana po uporabniškem vmesniku K Desktop Environment (KDE), je napovedala, da namerava za svoj grafični vmesnik pripraviti komplet poslovnih namenskih programov, ki ga bodo imenovali Koffice. Program bo temeljil na tehnologiji in vmesniku CORBA.

  Objavljeno: 7.4.1999
 • 3D Studio Max 3.0

  Po predstavitvi nove različice paketa AutoCAD 2000 so pri Autodesku poskrbeli za presenečenje tudi v oddelku za animacijo. Sredi marca so najavili nakup podjetja Discreet Logic, znanega proizvajalca paketa Lightscape in številnih učinkov za 3D Studio Max. To je tudi največji nakup v zgodovini podjetja Autodesk, ocenjen na 410 milijonov dolarjev. Ob nakupu so se odločili, da bodo svojo novo družbo združili z oddelkom Kinetix, oboje pa preimenovali v Diskreet.

  Objavljeno: 7.4.1999
 • Asymetrix Toolbook II 7.0

  Podjetje Asymetrix je predstavilo sedmo različico večpredstavnega razvojnega paketa, ki je v zadnjem času namenjen predvsem izdelavi izobraževalnih programov. Nova različica prinaša predvsem nove tehnologije za uporabo v internetu, kot sta podpora za jezika DHTML in Javascript, s čimer lahko dosežemo v spletu enako funkcionalnost kakor pri dosedanjih večpredstavnih programih na ploščah CD-ROM. Toolbook II 7.0 prinaša tudi podporo za jezik XML in izboljšano povezljivost z zbirkami podatkov. Spremenjen je uporabniški vmesnik, ki omogoča hitrejši dostop do pogostih operacij. Nova različica ima še večje število predlog za izdelavo učnega gradiva, Asymetrix pa prilaga programu tudi čez 1000 primerov. Program bo v prodaji predvidoma pred poletjem.

  Objavljeno: 7.4.1999
 • Citrix MetaFrame 1.8

  Citrix je predstavil novo različico strežnika MetaFrame, ki omogoča uporabo okolja Windows NT z lahkimi odjemalci in Windows terminali. Nova različica ima podporo za nove tipe odjemalcev, razširjeno orodje za nadzor delovanja, boljše združevanje z namizjem v okolju Windows (podpira kombinacije tipk Alt-Tab in druge), hiter preklop med krajevnim in oddaljenim namizjem ter boljšo podporo za delovanje v raznolikih omrežnih okoljih. Odjemalci se lahko odslej samodejno posodabljajo. Citrix Network Neigborhood je nov modul, ki omogoča namestitev programov v oddaljene strežnike in tako poenostavlja razpečevanje programske opreme, ne da bi za to moral skrbeti končni uporabnik. Orodje za nadzor strežnikov Citrix odslej podpira strežniške farme ter dostop do strežnikov zunaj osnovnega omrežja. Ob izpadu osnovnega strežnika se program uporabnika samodejno preveže na rezervnega.

  Objavljeno: 7.4.1999
 • Iridium v težavah?

  Konzorcij Iridium ne dosega želene rasti naročnikov in zato so banke, ki naj bi mu odobrile kredit, vreden 800 milijonov dolarjev, rok, v katerem mora dokazati, da bo dosegel zahtevani dohodek (4 milijone dolarjev) in število naročnikov (52 tisoč), podaljšale za 60 dni. V Iridiumu za neuspeh krivijo predvsem zamude pri dobavi telefonov in pozivnikov ter odsotnost ustreznega prodajnega kadra, zato je utemeljeno pričakovati, da bodo izdelali skromnejše poslovne načrte, ki jih bodo predložili kreditodajalcem.

  Objavljeno: 5.4.1999
 • Polet Globalstarjevih satelitov

  Iz kazahstanskega izstrelišča Bajkonur so 15. marca na hrbtu ruske rakete Soyuz-Icare v vesolje poleteli štirje sateliti sistema Globalstar. Le-ta naj bi s trženjem storitev začel septembra letos, dobro leto pozneje od neposrednega tekmeca Iridium. Predhodna izstrelitev enakega števila Globalstarjevih satelitov je bila uspešno opravljena 9. februarja iz istega izstrelišča.

  Objavljeno: 5.4.1999
 • Kazen za neučinkovito telefonijo

  Brazilsko pravosodno ministrstvo bo verjetno zaradi neustreznih storitev z visokimi denarnimi kaznimi kaznovalo telekomunikacijska operaterja, ki delujeta v Rio de Janeiru in Sao Paolu. To je posledica številnih pritožb tamkajšnjih prebivalcev zaradi počasnih storitev, pretirane birokracije in izpadov omrežja. Pravosodni minister grozi, da bosta v primeru vnovičnih pritožb operaterja ostala tudi brez dovoljenj.

  Objavljeno: 5.4.1999
 • 3G standard vendarle enoten

  Iz Brazilije niso prihajale nič kaj spodbudne novice. Na sestanku Mednarodnega telekomunikacijskega združenja (ITU) niso uspeli uskladiti specifikacije za IMT-2000, kar je ITU-jeva blagovna znamka za 3G sistem (tretji rod) mobilne telefonije. Glavni razlog je bil spor glede intelektualnih pravic med ameriškim podjetjem Qualcomm in švedskim Ericssonom. Sklep sestanka je bil sprejetje treh različnih standardov: Qualcommov cdma2000 za Severno Ameriko, evropski širokopasovni CDMA (code-division multiple access) in TDMA (time division multiple access), ki ga podpira Universal Wireless Communications Consortium). To je bil vsekakor močan udarec za ITU, ki je želel uveljaviti enoten standard in s tem preprosto globalno sledenje.

  Objavljeno: 5.4.1999
 • HP NetServer E6

  Hewlett-Packard je predstavil nov model v najmanjši družini strežnikov NetServer E. Strežnik NetServer E60 je namenjen manjšim in srednje velikim podjetjem, opremljen pa je z najsodobnejšimi procesorji Pentium II s hitrostmi 400 ali 450 MHz, Pentium III s hitrostjo 500 MHz, v prihodnosti pa bo na voljo tudi Pentium III pri 550 MHz. Novost sta tudi tračna enota HP SureStore in program za izdelavo varnostnih kopij ter obnovitev nedelujočega sistema Stac Replica. V strežnik lahko vgradimo do 1 GB pomnilnik in 72 GB diskov, šest razširitvenih rež pa zagotavlja tudi dobro razširljivost z vmesniki. Za omrežno povezavo skrbi omrežni vmesnik Ethernet s hitrostjo 10/100 Mb/s. Strežnik je na voljo v ohišju velikosti srednje velikega stolpa, z dodatkom pa ga lahko vgradimo tudi v priklopne omare.

  Objavljeno: 2.4.1999
 • Vmesniki za digitalno povezavo

  Boj glede vmesnikov za digitalno povezavo med grafičnimi karticami in LCD zasloni je dobil vsaj začasnega zmagovalca. Organizacija VESA, ki bdi nad grafičnimi standardi, je namreč podprla vmesnik DFP (Digital Flat Panel), ki ga podpirajo S3, 3Dlabs, ATI, Creative Labs, Matrox, Compaq in drugi. VESA še naprej dela s predlagatelji konkurenčnega standarda P&D, ki bo menda navzgor združljiv z vmesnikom DFP, vendar tega standarda letos najbrž še ne bodo potrdili.

  Objavljeno: 2.4.1999
 • Razhajanja o prihodnosti V/I vmesnikov

  Po nekajmesečnih naporih, da bi se sporazumeli o skupnem standardu glede nove generacije V/I vmesnikov za osebne računalnike, sta se skupini - Intel je na čelu prve, v drugi pa so IBM, Compaq in HP - razšli brez dogovora. S tem se je tudi formalno začel razvoj dveh ločenih standardov, na kar strokovnjaki in uporabniki gledajo z zaskrbljenostjo.

  Objavljeno: 2.4.1999
 • Rusi ogrožajo svet po letu 2000

  Zaradi posega zveze NATO v Jugoslaviji so se v Rusiji odločili za svojevrsten protest. Po nepotrjenih podatkih so predstavniki ruskega obrambnega ministrstva sklenili, da ne bodo več sodelovali z ZDA v pripravi računalniško podprtih vojaških (tudi nuklearnih) sistemov na prehod v leto 2000. S tem neodgovornim ravnanjem po mnenju nekaterih ogrožajo varnost celotnega sveta, pa tudi samih sebe.

  Objavljeno: 2.4.1999
 • Adobe InDesign

  Po pričakovanjih je Adobe na konferenci Seybold predstavil nov paket za namizno založništvo, ki so mu dali ime InDesign. Program, ki bo postopoma zamenjal sedanji Pagemaker, je zgrajen na povsem novem, predmetno zasnovanem jedru, ki bo predstavljajo osnovo za niz specializiranih programov. InDesign bo tako mogoče prilagajati posameznim potrebam v namiznem založništvu pri izdelavi revij, časnikov, reklamnih brošur, katalogov in drugih publikacij. Poleg rešitev, ki jih bo pripravil sam Adobe, proizvajalec pričakuje tudi specializirana orodja drugih ponudnikov, ki bodo zmogljivosti InDesigna povečala podobno, kakor to storijo filtri in učinki za znani slikarski program Photoshop.

  Objavljeno: 1.4.1999
 • Žepni računalniki in svetovni splet

  Žepni računalniki sodijo med najbolj vroče tehnologije ta hip, toda njihova zgradba, predvsem velikost in ločljivost zaslona, ni najbolj primerna za dostop do informacij v svetovnem spletu. To naj bi se že kmalu spremenilo z novim posredniškim programom podjetja ProxiNet, ki pozna posebnosti žepnih računalnikov in vsebino spletnih strani ustrezno prilagodi.

  Objavljeno: 31.3.1999
 • Oracle za mala podjetja

  Oracle se je odločil, da bo za evropske kupce pripravil poseben razvojni paket za izdelavo spletnih programov. Paket Internet Developer Pack (IDP) vsebuje relacijsko zbirko (Oracle 8), strežnik namenskih programov (Oracle Application Server) razvojno orodje za izdelavo programov v javi (JDeveloper) in šest že pripravljenih namenskih programov za rabo v intranetu, ki se imenuje iWorkplace. Med temi so modul za vodenje podatkov in kontaktov z osebami, modul za razprave, program za analizo in napovedovanje prodaje ter knjižnica obrazcev. Program JDeveloper lahko uporabimo za izdelavo novih orodij ali pa spreminjanje priloženih.

  Objavljeno: 31.3.1999
 • Brezžični vmesnik RangeLAN2

  Podjetje Proxim je predstavilo različico svojega brezžičnega vmesnika RangeLAN2, ki je optimaliziran za rabo z žepnimi računalniki Windows CE. Doslej je bil vmesnik v obliki kartice PC Card podprt le pri 3Comovem Palm Pilotu. Posebnost vmesnika, ki deluje v frekvenčnem območju 2,4 GHz, je izjemno majhna poraba, saj pri prenosu podatkov potrebuje le tok 5 miliamperov.

  Objavljeno: 31.3.1999
 • Novi rekord v širitvi virusov

  Računalniški virusi se širijo zelo hitro, vse rekorde pa je posekal novi virus z imenom Melissa. Virus se je v nekaj urah razširil po vsem svetu, kljub temu da se je prvič pojavil šele v petek, 26. marca 1999. Virus Melissa se zna samostojno razposlati preko elektronske pošte. Z okuzenega racunalnika se širi tako, da pošlje sporocilo na prvih 50 naslovov iz imenika.

  Objavljeno: 31.3.1999
 • Reorganizacija Microsofta

  Microsoftov predsednik Steve Ballmer in izvršni direktor Bill Gates sta predstavila načrt za temeljito reorganizacijo podjetja, s ciljem ustreči zahtevam strank v naslednjem desetletju. Vodilna Microsoftova moža sta orisala novo organizacijsko strukturo, v kateri bodo poslovni oddelki prilagojeni zahtevam poglavitnih strank. Taka organizacija nadomešča usmerjenost na izdelke in tehnologije, kakršno je imel Microsoft doslej. Skladno s tem so na novo oblikovali oddelke in določili nove vodje.

  Objavljeno: 31.3.1999
 • Matrox G400

  Pri podjetju Matrox pripravljajo novi rod grafičnih procesorjev, s katerim naj bi se ponovno zavihteli na vrh zmogljivosti grafični pospeševalnikov za neprofesionalno rabo. Matrox G400 bo prvi proizvajalčev procesor s podporo za vodilo AGP 4X, vseboval pa bo kar dve 128-bitni podatkovni vodili za čim hitrejši prenos podatkov. Procesor bo podpiral do 32 MB pomnilnike, ki bodo skupaj z vezjem RAMDAC pri 300 MHz omogočali zelo velike grafične ločljivosti. Največja novost je zagotovo novo jedro za pospeševanje grafike 3D, ki bo po trditvah proizvajalca omogočala v praksi trikrat hitrejše senčenje od dosedanjih procesorjev G200. Zanimiv je tudi algoritem Vibrant Color Quality2 (VCQ2), ki zagotavlja živahne barve.

  Objavljeno: 29.3.1999
 • Adobe Acrobat 4.0

  Podjetje Adobe je napovedalo novo različico paketa Acrobat, ki omogoča izdelavo kakovostnih in prenosljivih dokumentov. Novi Acrobat 4.0 gradi na isti osnovi kakor doslej, torej na zapisu dokumentov PDF, ki so ga nekoliko prenovili (specifikacija 1.3). Nova različica omogoča precej enostavnejšo izdelavo dokumentov. V večini primerov je dovolj, da dokument v raziskovalcu odvlečemo na ikono programa Acrobat, da s tem poženemo pretvorbo. Poleg tega je Adobe pripravil novo različico dodatka Adobe PDFMaker, ki omogoča, da dokumente ustvarjamo kar v namenskih programih, kot so Microsoft Word, Excel in PowerPoint.

  Objavljeno: 29.3.1999
 • 3Dfx tudi s karticami

  Podjetje 3Dfx je predstavilo prvo družino grafičnih kartic, ki temeljijo na najnovejšem grafičnem pospeševalniku 3Dfx Voodoo 3. Prva novost je grafična kartica z imenom Voodoo3 2000 z grafičnim procesorjem s hitrostjo 143 MHz, ki bo na voljo v izvedbah PCI ter AGP. Kartica bo imela 16 MB pomnilnik ter 300 MHz pretvornik RAMDAC, s čimer bo mogoče na zaslonih prikazati ločljivost tja do 2048 x 1536 pik. Kartica zmore senčenje okrog 6 milijonov trikotnikov na sekundo, priporočena cena pa znaša 130 dolarjev.

  Objavljeno: 29.3.1999
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji