Objavljeno: 1.4.1999

Adobe InDesign

Po pričakovanjih je Adobe na konferenci Seybold predstavil nov paket za namizno založništvo, ki so mu dali ime InDesign. Program, ki bo postopoma zamenjal sedanji Pagemaker, je zgrajen na povsem novem, predmetno zasnovanem jedru, ki bo predstavljajo osnovo za niz specializiranih programov. InDesign bo tako mogoče prilagajati posameznim potrebam v namiznem založništvu pri izdelavi revij, časnikov, reklamnih brošur, katalogov in drugih publikacij. Poleg rešitev, ki jih bo pripravil sam Adobe, proizvajalec pričakuje tudi specializirana orodja drugih ponudnikov, ki bodo zmogljivosti InDesigna povečala podobno, kakor to storijo filtri in učinki za znani slikarski program Photoshop.

InDesign ima tudi vgrajena orodja za učinkovit nadzor pretoka dokumentov, s čimer rešujejo težave s pretokom podatkov pri izdelavi publikacij. Nova zasnova je Adobu omogočila tudi to, da je programski vmesnik povsem podoben tistemu v paketih Illustrator in Photoshop, s čimer omogočajo preprosto sodelovanje med tremi najpomembnejšim programi za digitalno pripravo dokumentov. K boljšemu pretoku podatkov bo prispevala tudi bistveno izboljšana podpora za izdelavo prenosljivih dokumentov v zapisu Acrobat PDF, ki jih lahko odslej naredimo brez zunanjih programov.

Adobe namerava z objavo programa InDesign tudi neposredno tekmovati s Quarkovim programom QuarkXPress. InDesign zna brati in pisati dokumente, izdelane s programoma PageMaker in QuarkXpress, poleg tega pa omogoča tudi posnemanje menujev in bližnjic iz teh dveh programov. Podpira barvne profile ICC, s čimer je zagotovljena verodostojnost barv od začetka do konca delovnega procesa. Poleg novega jedra in vhodno-izhodnih funkcij pa ima program tudi kopico drugih novosti. Nov sistem postavljanja sestavnih elementov omogoča bistveno večjo svobodo pri oblikovanju kakor pri dosedanjih programih. InDesign tako podpira plasti, ki se razprostirajo po celotnem dokumentu, okvirje znotraj okvirjev ter matrice, ki so zasnovane na drugih matricah in se spreminjajo ob spremembi glavne predloge.

Tako kot se spodobi za sodobne programe, ima InDesign vgrajen večstopenjski preklic ukazov, kar omogoča "varno" preskušanje brez bojazni, da bomo pokvarili že izdelano. Opazen je tudi napredek pri natančnem določanju lastnosti pisav, najdemo pa tudi priročen večvrstični urejevalnik za preprosto določanje vrstičnih prelomov. Za natančno postavljanje elementov so na voljo različne pomožne črte, mreže in ravnila.

Adobe InDesign bo na voljo za operacijske sisteme MacOS 8.5, Windows 95/98 in Windows NT, začetek prodaje pa je postavljen na letošnje poletje. V ZDA bo priporočena cena izdelka znašala 700 dolarjev.

http://www.adobe.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji