Objavljeno: 31.3.1999

Novi rekord v širitvi virusov

Računalniški virusi se širijo zelo hitro, vse rekorde pa je posekal novi virus z imenom Melissa. Virus se je v nekaj urah razširil po vsem svetu, kljub temu da se je prvič pojavil šele v petek, 26. marca 1999. Virus Melissa se zna samostojno razposlati preko elektronske pošte. Z okuzenega racunalnika se širi tako, da pošlje sporocilo na prvih 50 naslovov iz imenika.

Ko se virus sproži, okuži uporabnikove dokumente in vanje vstavlja komentar iz TV serije "Simpsonovi". Poleg tega lahko razpošlje zaupne informacije brez uporabnikove vednosti. Več multinacionalk je sporočilo, da so okužene, med drugim tudi Microsoft in Intel. Microsoft je začasno ustavil strežnike za elektronsko pošto. Virus Melissa je bil prvotno poslan v USENET konferenčno skupino alt.sex, v obliki datoteke z imenom LIST.DOC, ki sicer vsebuje uporabniška imena in gesla za dostop do spletnih strani s pornografsko vsebino. Večina prejemnikov tovrstno pripeto datoteko odpre, saj sporočilo prihaja od nekoga, ki ga poznajo.

Od 150 med 1000 najvecjimi podjetji v ZDA, ki so opravila analizo elektronske pošte, jih je bilo kar 80 % okuzenih z virsom Melissa. Podjetje, ki zeli ostati anonimno, je potrdilo, da je virus v izjemno kratkem casu okuzil 50.000 njihovih racunalnikov in cez pol milijona elektronskih sporocil v njihovem omrezju. K sreči so proizvajalci protivirusnih programov že pripravili "zdravilo", ki Melisso odpravlja. Promet storitev protivirusnih prodajalcev se je v zadnjem tednu povecal za okoli 350 % do 400 %.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji