• Novi javanski stroji

  Zagovorniki jave se že lep čas trudijo, da bi v javi napisanim programom zagotovili enako hitrost izvajanja kakor programom, napisanih v drugih jezikih in prevedenih v strojno kodo. Zadnji dosežki podjetij IBM in Sun so nedavno močno zožili ta razkorak. IBM je predstavil javanski stroj za okolja Windows 95, 98 in NT, ki je po trditvah predstavnikov podjetja najhitrejši na tej platformi. Novi navidezni stroj z vgrajenim prevajalnikom za takojšnje prevajanje je po ocenah 30 % hitrejši od dosedanjih rešitev. IBM je z razvojem javanskega stroja pohitel, da bi prepričal razvijalce v trdnost jave, tudi če se Microsoft odloči za njeno opustitev. Druga novost je nova različica javanskega stroja za Sunov operacijski sistem Solaris. Nova različica razvojnega paketa Java 2 (SDK 1.2.1) namreč prinaša predvsem hitrejše okolje za izvajanje programov, s katerimi se hitrost programov v javi približa hitrosti programov, napisanih v jeziku C++. Po napovedih Suna bodo z novim kompletom programi 3- do 10-krat hitrejši kakor pri sedanji različici. Inženirji so vgradili tudi boljšo podporo za večprocesorske sisteme UltraSparc, s čimer bodo izkoristili Sunovo 64-bitno arhitekturo in nadgradljivost.

  Objavljeno: 22.4.1999
 • Epson CP-800

  Epson je na japonskem predstavil nov digitalni fotoaparat CP-800, ki se po ločljivosti in značilnostih uvršča v vrh proizvajalčeve ponudbe. Epson CP-800 temelji na optičnem tipalu z 2,1 milijona elementov, s čimer dosega ločljivost 1600 x 1200 pik, z interpolacijo (uporabljen je program HyPict) pa celo 1984 x 1488 pik. Pozna tudi dva panoramska načina in sicer z ločljivostma 1984 x 744 ter 1600 x 600 pikami. Fotoaparat pozna tudi različne načine delovanja, optimalizirane za športne posnetke, portrete, hitre posnetke in posnetke makro. Poleg zapisa JPEG podpira tudi najnovejše standarde DCF in DPOF (Digital Print Order Format), s tem pa tudi panoramske posnetke. Objektiv je 38-milimetrski, poleg tega pa ima aparat še dvakratni digitalni zum. Sliko izostrimo samodejno ali ročno. Za težavnejše posnetke ima Epsonov model poseben način "High Sensitivity Mode", v katerem deluje tako, kakor da bi uporabljali filme z občutljivostjo ISO 200/400. Na vgrajenem zaslonu LCD lahko prikaže sočasno do devet pomanjšanih slik, omogoča pa tudi časovno menjavo slik, kar pride prav pri prikazu na televizorju, saj ima CF-800 vgrajen ustrezen vmesnik. Poleg tega premore snemanje govora, vmesnik USB in razširitveno mesto za kartice CompactFlash. Trenutno še ni znano, kdaj bo fotoaparat na voljo zunaj Japonske.

  Objavljeno: 22.4.1999
 • Zamenjava pri Symantecu

  Podjetje Symantec ima novega direktorja. Mesto je zasedel John W. Thomson, ki je bil doslej direktor IBM-ove enote za ameriško tržišče. Po pričakovanjih naj bi poleg direktorskega mesta kmalu zasedel tudi mesto predsednika družbe. Na obeh položajih bo zamenjal Gordona Eubanksa, ki je januarja zapustil direktorski položaj, zdaj pa je dal odpoved tudi kot predsednik družbe: posvetiti se namerava vodenju nove družbe Oblix, tudi proizvajalca programske opreme.

  Objavljeno: 22.4.1999
 • Inprise bo vodil Dale Fuller

  Podjetje Inprise, ki ga je nedavno zapustil dosedanji direktor Del Yocam, je dobilo začasno zamenjavo. Družbo bo v prehodnem obdobju vodil Dale Fuller, ki je v preteklosti med drugim že vodil Applov oddelek za prenosne računalnike PowerBook. Inprise pričakuje v tekočem četrtletju izgubo, delničarji pa so med drugim začeli razmišljati o tem, da bi se podjetje dokončno razdelilo na dva dela.

  Objavljeno: 22.4.1999
 • Stranski učinki prenosljivosti številk

  Velika Britanija je prva na svetu letos uvedla prenosljivost mobilnih številk, kar pomeni, da naročniki ob spremembi operaterja ohranijo svojo številko v celoti, vključno z omrežno skupino. To pa je povzročilo precejšnjo zmedo pri obračunavanju pogovorov iz stacionarnega omrežja, saj se tarife zelo razlikujejo glede na to, v katero izmed omrežij štirih britanskih operaterjev mobilne telefonije se klic opravi. Izkaže se, da ob prenosu stare številke v omrežje drugega operaterja klice na to številko iz stacionarnega omrežja še vedno obračunavajo po tarifi za klic v omrežje prejšnjega operaterja. Še huje, klic na to številko gre najprej v omrežje bivšega operaterja, ta pa ga preusmeri v omrežje drugega operaterja. Predstavniki britanskega Urada za telekomunikacije zatrjujejo, da je ta način usmerjanja vendarle najcenejši, najenostavnejši in najhitrejši. Nova operaterja Orange in One2One nista želela znižati nadomestil, ki jih zaračunavata za sprejem klicev, in prav to je poglavitni razlog, da so cene klicev v njuni omrežji višje od cen klicev v omrežji operaterjev Vodafone in Cellnet. Taka zmešnjava je precej ugodna za številne uporabnike, ki se selijo iz omrežij Vodafone in Cellnet v omrežji Orange in One2One. Slednji zatrjuje, da so v letošnjem letu zabeležili petkrat večje število sklenjenih razmerij kakor odpovedi. Predstavniki britanskega Združenja telekomunikacijskih uporabnikov vidijo edino rešitev zapleta v izenačevanju cen za klice iz domačega stacionarnega omrežja v vsa britanska mobilna omrežja.

  Objavljeno: 22.4.1999
 • Nacionalno sledenje - da in ne

  Italija ni več edina, v kateri novejši GSM operater gostuje v omrežju svojih tekmecev na območjih matične države, kjer še nima lastnega signala. Marca smo namreč poročali o tretjem operaterju Wind, ki bo v prehodnem obdobju gostoval v omrežjih tekmecev TIM in Omnitel. Najnovejši operater nemške telefonije Viag Interkom je sklenil podoben dogovor z Deutsche Telekomom, operaterjem nemškega omrežja D1. Pokritost operaterja Viag Interkom trenutno znaša 60 % nemškega prebivalstva, novi dogovor pa bo to vrednost zvišal na 98 %. Uporabniki bodo v ta namen morali uporabljati dvopasovne telefone, saj omrežje Viag Interkoma deluje na 1800 MHz, omrežje D1 pa na 900 MHz. Storitev bo na voljo predvidoma čez nekaj mesecev. Uradnih podatkov o finančnih pogojih dogovora ni, čeprav nemški tisk navaja vrednost 555 milijonov ameriških dolarjev, ki naj bi jih prejel Deutsche Telekom kot nadomestilo za uporabo njihovih zmogljivosti. Predstavniki operaterjev niso dali izjav, poznavalci pa ocenjujejo, da bo Deutsche Telekom izkoristil novi vir dohodkov za nadaljnje nižanje cen storitev svojim naročnikom.

  Objavljeno: 22.4.1999
 • Nokia in njeni cilji

  Finsko podjetje Nokia je lansko leto sklenilo z več kakor 40 milijoni prodanih naprav kot največji svetovni proizvajalec mobilnih telefonov. Število zaposlenih je v tem obdobju naraslo na 44.543 (za približno 30 %) na 26 mestih v 11 državah. V primerjavi s predlanskim letom je zaslužek narasel za 75 %, prodaja pa za 51 %. Kljub očitnemu manjšanju rasti prodaje mobilnih telefonov v državah zahodne Evrope in ekonomskim težavam novih trgov imajo v Nokii optimistične ocene tudi za letos. Postati želijo tudi vodilni ponudnik programskih rešitev na trgu internetnih storitev in brezžičnih komunikacij. Korak v to smer je tudi dogovor z IBM-om o skupnem razvoju tehnologije dostopa do podatkov programa Lotus Notes prek mobilnih telefonov, ki podpirajo protokol WAP. Že uporabniki novega telefona 7110 bodo imeli dostop do podatkov iz zbirk v strežniku Lotus Domino, vendar ne IBM ne Nokia še nista naznanila, kdaj se bo storitev uresničena. IBM in Nokia že sodelujeta s skupino Sabre pri razvoju interaktivnega sistema za rezerviranje poletov in obveščanje o zamudah poletov, ki bo prav tako temeljil na protokolu WAP in bo zato dosegljiv prek zaslonov mobilnih telefonov.

  Objavljeno: 22.4.1999
 • Usklajevanje koledarjev čez splet

  Podjetje WeSync je napovedalo nov programski paket, ki bo omogočal usklajevanje koledarjev v žepnih računalnikih Palm kar čez svetovni splet. V ta namen so razvili odjemalec in strežnik, ki bo skrbel za izmenjavo in usklajevanje podatkov. Poleg koledarjev bodo uporabniki prek strežnika lahko pobrali tudi novice, vozne rede za letala, podatke o hotelih, izposojevalnicah avtomobilov in finančne novice.

  Objavljeno: 22.4.1999
 • Novi italijanski operater GSM?

  Mobilno telefonijo uporablja 40 % Italijanov, letna rast števila uporabnikov pa je 50 %. Obetavnost trga pri zahodnih sosedih je zadosten razlog, da se bo v Italiji verjetno kar kmalu pojavil nov, četrti operater telefonije GSM. Za dovoljenje, ki bo podeljeno junija, tekmuje tudi konzorcij Blue. Njegov največji lastnik je konzorcij večine italijanskih avtocest Autostrade (35 %), sledi pa britanski telekomunikacijski operater BT (21 %). Drugi lastniki so medijska hiša Mediaset, modna hiša Benetton in Distacom (vsak po 10 %), energetski ponudnik ENI in Banca Nazionale del Lavoro (oba po 7 %). Ni znano, kakšne storitve bo ponujal novi operater, treba je pa vedeti, da je Italija zibelka vnaprej plačane telefonije in da se največji delež tamkajšnjih uporabnikov odloča prav za ta način uporabe telefonije GSM.

  Objavljeno: 22.4.1999
 • Dellovi novi prenosniki

  Dell pripravlja za drugo polovico leta kar tri nove družine prenosnih računalnikov. Prvi bodo naprodaj osnovni prenosniki, zasnovani na procesorju Celeron in s ceno pod 1500 dolarji. Sledili bodo lahki prenosniki, ki bodo tehtali manj od 1,8 kg, zasnova pa bo dovolj zmogljiva tudi za uporabo s sistemom Windows 2000. Jeseni pridejo na vrsto zmogljivi prenosniki, zasnovani na novem prenosniškem procesorju Pentium III, prvič s 100-megaherčnim vodilom.

  Objavljeno: 22.4.1999
 • NetGemov internetni sprejemnik

  Francosko podjetje NetGem je predstavilo prvi internetni sprejemnik, ki za brskanje po internetu s prikazom na domačem televizorju uporablja operacijski sistem Linux. Sprejemnik NetBox je alternativa številnim najavljenim sprejemnikom z okoljem Windows CE. NetBox bo imel vgrajen kabelski modem, na televizorju pa zmore prikazati sliko z ločljivostjo 640 x 480 pik.

  Objavljeno: 22.4.1999
 • Caldera OpenLinux 2.2

  Podjetje Caldera je nekoliko prehitelo tekmeca Red Hat Software in kot prvo predstavilo novo različico Linuxa, ki temelji na najnovejšem jedru 2.2.5. Nova zasnova prinaša precej hitrejše delovanje v primerjavi s prejšnjim različicami, še posebej pri računalnikih z vsaj 16 MB RAM. Pri Calderi so naredili tudi korak naprej glede povezljivosti z Microsoftovimi operacijskimi sistemi, zdaj zna OpenLinux 2.2 brati in pisati na diske z datotečnimi sistemi NTFS in FAT32, povrh vsega pa omogoča branje CD-ROM-ov, ki vsebujejo datoteke z dolgimi imeni.

  Objavljeno: 21.4.1999
 • Celeron 433

  Intel je predstavil najhitrejši procesor Celeron doslej. Novi model deluje s hitrostjo 433 MHz, kar je 33 MHz več od doslej najzmogljivejšega modela. Nov procesor se pri določenih programih po hitrosti in zmogljivosti močno približuje tudi najhitrejšim Pentiumom II, čeprav je Intelov novinec predvsem odgovor na AMD-jeve nove modele procesorjev K6-2 in delno K6-III. Procesor je za razliko od prehodnih modelov na voljo v dveh izvedbah, za podnožja Socket-370 (ohišje PPGA) in Slot 1 (SEPP). Priporočena cena znaša 169 oziroma 177 dolarjev.

  Objavljeno: 19.4.1999
 • Direktor Compaqa odstopil

  Računalniški velikan Compaq je sporočil, da je nepričakovano odstopil glavni direktor Eckhard Pfeiffer, z njim pa tudi Earl Mason, podpredsednik in finančni direktor. Ugibanja o razlogih se kar vrstijo, mnoga med njimi pa se osredotočajo na uspešnost ali neuspešnost integracijo Digitala. Ko je Compaq kupil Digital, so mnogi menili, da je združitev uspešno sposoben izpeljati le Pfeiffer. Zdaj se postavljajo resna vprašanja, ali morda tudi njemu ni uspelo. Pfeifferjev odstop je sledil kmalu po opozorilu, da bo zaslužek na delnico v prvem fiskalnem četrtletju le 15 centov, kar je precej manj od 31 centov, kolikor je znašala napoved z Wall Streeta. Pfeiffer je slabe rezultate uradno razlagal kot posledico splošne upočasnitve rasti v računalniški industriji. Analitiki menijo, da bo za naslednjega glavnega direktorja Compaq nastavil zunanjega človeka, podobno kakor je IBM pred leti najel Louja Gerstnerja.

  Objavljeno: 19.4.1999
 • IBM z rekordno izgubo pri osebnih računalnikih

  IBM je bil v minulem letu zelo uspešen, saj je ustvaril za skoraj 81 milijard dolarjev prometa in več kakor 6 milijard dolarjev dobička. Toda v letnem poročilu je predvsem presenetil podatek, da je imel oddelek, namenjen izdelavi in prodaji osebnih računalnikov PC, velikansko izgubo, kar 992 milijonov dolarjev. Analitiki navajajo, da je sicer sorazmerno sprejemljivo, da ima veliko podjetje lahko tudi veliko izgubo, vendar je IBM-ova "luknja" vseeno zastrašujoče velika.

  Objavljeno: 17.4.1999
 • Telecom Italia in Deutsche Telekom načrtujeta združitev

  Dogajanje okoli italijanskega telekoma se še ni ohladilo, odkar je Olivetti najavil, da ga namerava kupiti. Do novega razburjenja je prišlo, ko se je v petek, 16. aprila izvedelo, da se italijanski in nemški telekom pogovarjata o morebitni združitvi. Če bi do take združitve prišlo, bi bil nov telekomunikacijski gigant vreden 200 milijard dolarjev.

  Objavljeno: 17.4.1999
 • HP-jeve nove poslovne enote

  Po odločitvi o delitvi na dve ločeni podjetji Hewlett-Packard nadaljuje z notranjo reorganizacijo družbe. Računalniški del družbe se bo notranje razdelil na štiri enote, od katerih bo vsaka imela svojega direktorja. Oddelek Enterprise Business Unit bo skrbel za računalniške izdelke za poslovno rabo srednjega in visokega razreda, Personal System Unit za osebne računalnike in prenosnike, LaserJet/ThinkJet Unit za laserske tiskalnike, InkJet Unit pa za brizgalnike. Vsaka od enot bo imela zelo veliko svobode pri odločanju in sklepanju dogovorov z drugimi podjetji. Enterprise Business Unit se bo na primer lahko dogovarjal z drugimi ponudniki računalnikov PC pri projektih, pri katerih bo potrebna integracija osebnih in srednje velikih računalnikov. Hewlett-Packard bo tako deloval praktično kot krovno podjetje s štirimi neodvisnimi družbami.

  Objavljeno: 17.4.1999
 • Windows Media Technologies 4.0

  Microsoft se je podal v bitko za prevlado na področju prenosa glasbe po internetu. Nedavno so predstavili nova orodja in nov tip zapisa, s katerim nameravajo tekmovati s čedalje pomembnejšim zapisom MP3. Nova tehnologija se imenuje Media Technologies 4.0, delno pa gradi na dosedanjih pretočnih tehnologijah, ki smo jih srečali pri Microsoftovih večpredstavnih rešitvah.

  Objavljeno: 17.4.1999
 • Creative Nomad

  Potem ko je podjetje Diamond Multimedia predstavilo predvajalnik Rio PMP300 za posnetke MP3 in z njim poželo precej uspeha, na tržišče prihajajo novi izdelki. Med prvimi se je odzval Diamondov največji tekmec Creative Labs, ki je sredi aprila predstavil družino predvajalnikov z imenom Nomad.

  Objavljeno: 17.4.1999
 • Kitajska in kabelska omrežja

  Kitajska vlada je spoznala potencialno moč, ki jo imajo kabelska omrežja. Njena državna uprava za radio, film in televizijo ter kitajske kabelske televizijske postaje načrtuje ustanovitev državnega omrežja kabelskih televizij. Novo podjetje bi vladi omogočilo ponujanje telekomunikacijskih in televizijskih storitev po celotni državi. Natančnejših časovnih okvirjev niso objavili. V začetku lanskega leta je na bilo Kitajskem 756 kabelskih televizijskih postaj s 70 milijoni naročnikov. Neuradno pa menijo, da je število naročnikov lahko tudi za polovico višje.

  Objavljeno: 16.4.1999
 • Pisarna v Mercedesu

  IBM in Mercedes sta združila moči pri vgrajevanju visokih tehnoloških zmogljivosti v vozila. Rezultat je omejena serija novega dostavnega vozila Mercedes Benz V-Class, ki je opremljeno z IBM-ovo prenosno pisarno namesto druge vrste sedežev. V Nemčiji naj bi jih začeli prodajati maja, za druge države pa ni napovedi.

  Objavljeno: 16.4.1999
 • 3Com kupuje

  3Com Corp. je za 17,5 milijona dolarjev prevzel vse delnice francoskega Smartcode Technologie S.A., ki razvija in trži tehnologije za brezžični prenos podatkov in dostop v internet. V novem razvojnem centru za računalnike Palm v Montpellieru, kjer je sedež francoskega podjetja, bodo razvijali brezžične komunikacije za okolje Palm Computing, ki naj bi ga uporabljali tudi v mobilni telefoniji. Vodja 3Com-ove enote Palm Computing Platform Europe bo nekdanji vodilni človek Smartcoda Alain Molinie.

  Objavljeno: 16.4.1999
 • Zapestni GSM telefon

  Samsung je začel prodajati prvi zapestni CDMA telefon na svetu. Model SPH-WP10 je hkrati tudi najmanjši in najlažji telefonski terminal, saj z akumulatorjem vred tehta le 50 gramov. Ima tudi vso funkcionalnost digitalne ure. Korejci so s trženjem "telefonskih ur" prehiteli Japonce, ki so bili vodilni pri njihovem razvoju. Med tridesetimi funkcijami so tudi govorno izbiranje številk, imenik in vibracijsko zvonjenje. Proizvajalec zagotavlja poldrugo uro pogovora in 60 ur pripravljenosti z enim polnjenjem, pričakujejo pa, da bo SPH-WP 10 priljubljen zlasti med mladostniki.

  Objavljeno: 13.4.1999
 • Nova prekooceanska povezava

  Global Crossing s sedežem na Bermudih bo zgradil tretji podvodni optični kabel med ZDA in Evropo, vreden pol milijarde ameriških dolarjev. Tako bodo zadostili vedno večjemu internetnemu prometu med obema obalama Atlantika, ki raste okoli 80 % letno. Nova povezava naj bi začela delovati leta 2001 in bo 25-krat zmogljivejša od vseh obstoječih povezav čez Atlantski ocean. Omenjena družba gradi tudi povezave med severno in južno ameriško celino, medkrajevna omrežja na Japonskem in v Evropi ter podvodne povezave med Karibi in Srednjo Amerijo ter ZDA in Japonsko.

  Objavljeno: 13.4.1999
 • NEC in Siemens: skupni razvoj mobilne telefonije

  Največji japonski izdelovalec osebnih računalnikov NEC in tretji evropski izdelovalec telefonske opreme Siemens bosta združila moči pri razvoju in prodaji novih izdelkov s področja mobilne telefonije. Oblikovala bosta skupno podjetje s sedežem v Evropi z željo doseči 20 % tržni delež na področju mobilne telefonije po celem svetu. Njihovo sodelovanje bo omejeno na razvoj in prodajo W-CDMA opreme, kot so brezžične bazne postaje, kar pomeni, da pogodbenici izdelkov ne bosta skupaj proizvajali. NEC je za sodelovanje izbral Siemens, saj po ocenah vodilnih ljudi japonskega proizvajalca, Ericsson in Nokia dajeta vtis, da želita nastopati samostojno.

  Objavljeno: 12.4.1999
 • Alcatel: novi izdelki in storitve, manj služb

  Alcatelov odgovor na zahteve manjših uporabnikov za hiter dostop v splet je razširjena družina ADSL (Asynchronous Digital Subscriber Line) modemov, ki sedaj šteje pet članov. Trije novi Speed Touch modemi (Home, Pro in Office) lahko strežejo več osebnim računalnikom v domači pisarni ali manjšem podjetju. Pričakujejo, da bodo letos izdelali 800 tisoč tovrstnih modemov, kar je desetkrat več kakor lani. Dosedanja člana družine Speed Touch PC in Speed Touch USB sta imela lani 52 % tržni delež v Združenih državah Amerike, kjer so tudi lani zabeležili največjo rast prodaje.

  Objavljeno: 12.4.1999
 • Dell in omrežja SAN

  Pri Dellu se skušajo vse bolj uveljaviti tudi kot ponudnik izdelkov za podatkovna omrežja SAN (Storage Area Network). Z Microsoftom so razvili programski paket z imenom OpenManage Storage Consolidation, ki omogoča do štirim strežnikom dostop do skupnega diskovnega polja, povezanega prek optične povezave (FC-AL). Poleg tega je podjetje predstavilo tudi sestavne dele, potrebne za izgradnjo omrežja SAN. Sem sodijo optično stikalo PowerVault 50F, optični most PowerVault 35F in krmilnik za priklop podsistema na strežnik. Stikalo PowerVault 50F nudi precej večjo prepustnost podatkov, skupno kar 800 Mb/s, v primerjavi z navadnimi podatkovnimi vmesniki, ki segajo le do približno 100 Mb/s. Cena stikala bo 1350 dolarjev na podatkovna vrata, kar pa je še vedno za okrog 30 % manj kakor za podobne rešitve za sisteme Unix. Most PowerVault 35F omogoča postavitev diskovnega polja do 500 metrov stran od strežnikov in s tem zagotovimo dodatno varnost.

  Objavljeno: 9.4.1999
 • Intel Pentium III Xeon

  Kmalu po predstavitvi novega rodu procesorjev Pentium III je Intel osvežil tudi svojo ponudbo procesorjev, namenjenih rabi v strežnikih in zmogljivih delovnih postajah. Novi procesorji bodo nosili oznako Pentium III Xeon in so v tesnem sorodstvu z običajnimi Pentiumi III. Na voljo bodo v izvedbah s 500 in 550 MHz ter z različno velikimi drugostopenjskimi predpomnilniki, ki delujejo pri enaki hitrosti kakor jedro procesorja, 512 KB, 1 MB ali 2 MB. Intel predvideva, da bo do konca leta predstavil še 600 MHz Pentium III Xeon. Cene so zaradi zmogljivih predpomnilnikov ustrezno visoke in segajo od 931 dolarjev za 500 MHz model s 512 KB predpomnilnikom, do 3692 dolarjev za 500 MHz izvedbo z 2 MB predpomnilnikom. Cene za hitrejše različice pri 550 MHz še niso znane.

  Objavljeno: 9.4.1999
 • Intel dosegel dogovor s FTC

  Ob odmevnem procesu ameriškega javnega tožilstva proti Microsoftu je tožba tržne inšpekcije FTC proti družbi Intel, v kateri so proizvajalcu mikroprocesorjev očitali monopolno ravnanje, ostala nekoliko v senci. Toda proces se bo najbrž končal, še preden je pošteno začel, saj sta komisija FTC in družba Intel dosegla sporazum, ki je zadovoljiv za obe strani. Sodišče je potrdilo dogovor in tako je predmet dogovora prišel tudi v javnost. Intel je privolil, da ne bo spreminjal prodajnih pogojev ali grozil kupcem, s katerimi ima podjetje pravne spore glede intelektualnih pravic. Obvezal se je tudi, da ne bo skrival tehničnih informacij, s katerimi bi lahko diskriminiral posameznega partnerja. Zadržal pa bo pravico, da samostojno odloča o poslovnih dogovorih s strankami, vključno s tem, komu in kdaj bo razkrival svoje nove načrte. Tako je FTC ugodil pritožbam podjetij, kot sta Compaq in Intergraph, ki sta imela zaradi nakupa Digitala (Compaq) in spora glede intelektualnih pravic (Intergraph) težave z nakupom Intelovih izdelkov.

  Objavljeno: 9.4.1999
 • Inprise z novim vodstvom

  Na splošno presenečenje analitikov in drugih opazovalcev se je vodstvo podjetja Inprise (nekoč Borland International) ponovno zamenjalo. Brez napovedi sta podjetje zapustila predsednik in direktor Del Yocam, z njim pa tudi podpredsednica in finančna direktorica Kathleen Fisher. Upravni odbor podjetja, ki se je pred nekaj meseci razdelilo v dve samostojni enoti, Inprise in Borland.com, sta že prevzela v svoje roke James Weil in John Floisand. Yocam je v nekdanji Borland prišel leta 1996. Inprise je lansko leto sklenil s prometom 189 milijonov dolarjev in zaslužkom 8,3 milijona dolarjev, poleg tega pa so sklenili tudi strateško delovanje z družbo Oracle. Zaradi tega je zamenjava na vrhu še toliko bolj nenavadna.

  Objavljeno: 9.4.1999
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji