Objavljeno: 17.4.1999

IBM z rekordno izgubo pri osebnih računalnikih

IBM je bil v minulem letu zelo uspešen, saj je ustvaril za skoraj 81 milijard dolarjev prometa in več kakor 6 milijard dolarjev dobička. Toda v letnem poročilu je predvsem presenetil podatek, da je imel oddelek, namenjen izdelavi in prodaji osebnih računalnikov PC, velikansko izgubo, kar 992 milijonov dolarjev. Analitiki navajajo, da je sicer sorazmerno sprejemljivo, da ima veliko podjetje lahko tudi veliko izgubo, vendar je IBM-ova "luknja" vseeno zastrašujoče velika.

Po nekaterih namigovanjih vodstvo podjetja razmišlja o tem, da bi proizvodnjo osebnih računalnikov raje opustil kakor pa reševal. "Osebni računalniki že lep čas niso primarnega pomena za IBM, zato javnost morebitna opustitev proizvodnje osebnih računalnikov ne bi smela presenetiti," navaja eden izmed uslužbencev družbe, ki je želel ostati anonimen. IBM je precej bolj uspešen kot ponudnik novih tehnologij in sestavnih delov, pri čemer ima za kupce številne druge proizvajalce PC-jev. V prid govori tudi nedavno sklenjeni sporazum z družbo Dell, ocenjen na višino 16 milijard dolarjev.

Opozoriti je treba, da izgube veljajo le za namizne računalnike, medtem ko je bila prodaja prenosnih računalnikov in PC strežnikov zelo dobra in se je IBM vsekakor ne namerava odpovedati.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji