• TAG Heuer s pametno uro Carrera

    Pri priznanem proizvajalcu ur so pripravljeni na splavitev lastne pametne naprave. TAG Heuer bo skupaj z Googlom in Intelom na sejmu prestižnega ročnega okrasja Basel World predstavil pametno uro, ki bo neposredno tekmovala z Applom za naklonjenost kupcev. Gre za digitalno različico črne klasične ure Carrera, ki bo zmožna odčitavanja lokacije, merjenja prehojene poti in trenutne nadmorske višine. Ura bo še vedno švicarske izdelave, Silicijeva dolina pa bo prispevala pamet. Pri TAG Heuerju so prepričani, da si bodo ljudje po preizkusu enega od pametnih izdelkov, ki so trenutno na trgu, zaželeli prave ure. Ker bi pri klasičnem modelu bržkone pogrešali dodano vrednost v obliki računalniške pameti, so ustvarili digitalno različico enega njihovih najbolj priljubljenih modelov. Cene in drugih podrobnosti o uri, ki jo bo najverjetneje poganjal operacijski sistem Android Wear, še ni, a nanje bržčas ne bo treba dolgo čakati.

    Objavljeno: 19.3.2015 07:00
  • Uradni Windows 10 torrent

    Operacijski sistem Windows 10, ki ga bodo pri Microsoftu ponudili v 190-ih državah in 111-ih jezikih letos poleti, bo poleg običajne prijave v sistem podpiral preverjanje pristnosti uporabnika s pomočjo tako prstnih odtisov kot tudi šarenice. Nova različica sistema bo uporabnikom Windows 7 in 8 na voljo kot brezplačna nadgradnja (bojda celo v primeru sumljivih in nepreverjenih licenc), zato v Redmondu pričakujejo še večjo obremenitev namenske infrastrukture kot doslej. Da bi strežnike vsaj malo razbremenili, bodo v sistem vgradili P2P posodabljanje. Potrebne bite bodo uporabniki lahko prejeli od drugih računalnikov znotraj lokalnega omrežja ali od prijateljev z interneta. Če se bo dotični način distribucije izkazal, bodo v Redmondu tovrstno posodabljanje uporabili tudi drugje, na primer v prodajalni Windows Store.

    Objavljeno: 18.3.2015 09:00
  • (Ne)Zasebno brskanje z Macom

    Spletna stran MacIssues je razkrila, da zasebni način brskanja s spletnim brskalnikom Safari ne deluje. Naslovi obiskanih spletišč se namreč kljub izrecni prepovedi z uporabniške strani še vedno shranjujejo na lokalni disk. Baza neželenih podatkov se nahaja na področju ~/Library/Safari/WebpageIcons.db. Gre za datoteko, ki jo zlahka odpremo s slehernim pripomočkom SQLite. Preprost postopek nam razkrije seznam vseh obiskanih spletnih naslovov, ne glede na to, ali smo nanje zajadrali v varnem ali običajnem načinu pohajkovanja po spletu. V kolikor želimo, da naše spletno početje ostane skrito, imamo zaenkrat zgolj dve možnosti, uporabo drugega spletnega brskalnika ali redno brisanje datoteke WebpageIcons.db.

    Objavljeno: 18.3.2015 08:00
  • Blackberry predstavil varno tablico

    Blackberry je na sejmu CeBIT predstavil novo tablico. Tokrat ne gre za naslednico zgrešenega PlayBooka, temveč za izdelek podjetja Secusmart, ki je od konca lanskega leta v lasti Kanadčanov. Tablica Secutablet je nastala kot plod sodelovanja s Samsungom in podjetjem IBM. Korejci so prispevali strojno opremo, Secutablet je osnovan na Samsungovi tablici Galaxy Tab S 10.5, medtem ko je IBM poskrbel za varnostni ovoj okoli nameščenih aplikacij, ki bo dodatno zaščitil občutljive podatke. Varnostni vidik skupaj s ceno, ki znaša 2250 evrov, nakazuje ciljno občinstvo predstavljenega izdelka. Pri Blackberryu želijo s tablico prepričati predvsem podjetja in državne organe. Androidna tablica, ki je združljiva z operacijskim sistemom Blackberry 10, trenutno čaka na certifikat nemške službe za računalniško varnost.

    Objavljeno: 17.3.2015 10:00
  • Chromecast s TV daljincem

    Čudežni Googlov ključek je odlična kupčija. Žal brez minusov seveda ne gre. Eden večjih je odvisnost mnoštva pretočnih vsebin od izvorne naprave. Predvajanega videa tako na primer ni moč nadzirati brez pametnega telefona ali računalnika, od koder smo ga Chromecastu poslali. Nova nadgradnja težave odpravi. S pomočjo standarda HDMI-CEC, ki je že prej poskrbel, da smo televizor s pomočjo Chromecasta lahko vključili in ga nastavili na ustrezni kanal oziroma vhod, bomo odslej lahko predvajano vsebino z ustreznim daljincem tudi zaustavili in ponovno zagnali. Kratek test je pokazal, da s televizijskim daljincem deluje večina obstoječih aplikacij, med drugim tudi Netflix, ki ga z nekaj muje gledamo tudi pri nas. Kako in kaj, v priloženem članku na desni strani.

    Objavljeno: 17.3.2015 07:00
  • Konferenca RISK - desetič

    Mariborsko podjetje Real Security je prejšnji teden v Laškem organiziralo že deseto konferenco RISK, ki jo je obiskalo prek tristo udeležencev, razstavljavcev in predavateljev iz desetih evropskih držav in ZDA. Glavna tema konference je seznanjanje strokovne javnosti o vedno novih tehnologijah ki jih zlonamerni posamezniki, razne organizacije in tudi nekatere države uporabljajo za kriminalne napade na globalna omrežja in storitve.

    Objavljeno: 17.3.2015
  • Prisluškovanje slovenski policiji, vojski in SOVI

    Kot poroča portal Pod Črto, je bil sistem za digitalno komunikacijo Tetra, ki ga uporabljajo slovenska policija, vojska, vojaška policija, SOVA, davčna uprava, DARS, mestna redarstva in zapori, več let neustrezno zavarovan. Omogočal je namreč prisluškovanje s prosto dostopno opremo, ki stane nekaj deset evrov. Šele po vdoru lanskega decembra, ki je dodatno razgalil pomanjkljivosti, je policija začela nadgrajevati sistem, s čimer je preprečila prisluškovanje.

    Objavljeno: 16.3.2015 13:30
  • YouTube z navidezno resničnostjo

    V času, ko sleherni proizvajalec (Samsung, Google, HTC, Sony) snuje svoja pametna očala, je edina stvar, ki omejuje invazijo navidezne resničnosti v naša življenja, pomanjkanje primernih vsebin. Težave se zaveda tudi Google, ki je na spletišču YouTube pričel z objavljanjem 360-stopinjskih video posnetkov. V brskalniku se med predvajanjem po okolici premikamo s puščicami, medtem ko na napravi z operacijskim sistemom Android ter namensko aplikacijo za isti učinek zgolj premikamo telefon. Pravo doživetje pa omogoči uporaba specialnega pripomočka, kakršen je na primer Samsung Gear VR (za telefona Galaxy S5 in Note 4).

    Objavljeno: 16.3.2015 12:00
  • Boljša Lizika

    Mobilni operacijski sistem Android 5.0 Lollipop dobiva prvo večjo nadgradnjo. Dobra novica je, da ne bo šlo zgolj za drobne popravke in večjo stabilnost sistema, temveč bodo Googlovi razvijalci z njo poskrbeli za kar nekaj nadvse dobrodošlih zmožnosti.

    Objavljeno: 16.3.2015 05:00
  • BBC ponovno računalniško izobražuje mlade Britance

    BBC bo jeseni, ob začetku novega šolskega, vsem novopečenim srednješolcem (11-letnikom!) podaril majhen računalnik Micro Bits. Ta je trenutno, ko je še v fazi prototipa, videti kot zelo okleščeni Raspberry Pi. BBC bo hkrati začel s sezono TV programov, ki bodo promovirali programiranje in prispevki o zgodovini računalništva.

    Objavljeno: 16.3.2015
  • Ko se protivirusnik zmede

    V zadnji nadgradnji protivirusnika Panda so programerji zagrešili napako, ki je povzročila okvaro baze znanih virusov, zaradi česar  jo je protivirusnik premaknil v karanteno. Zaradi česar so imeli uporabniki hude težave, še posebej ko/če so računalnik ponovno zagnali. Panda navaja več možnih scenarijev, med drugim se nekateri uporabniki niso mogli več prijaviti v Windows.

    Objavljeno: 13.3.2015 10:00
  • Proizvajalcem ur se tresejo hlače

    Švicarska skupina Swatch, največji svetovni proizvajalec ur (imajo kar 18% tržni delež), ki svoje izdelke trži pod blagovnimi znamkami Swatch, Omega, Breguet, Calvin Klein, Rado in drugimi, je napovedala, da bo v maju začela s prodajo ur, ki bodo imeli tudi nekaj pridiha »pametnosti«. Prvi modeli bodo imeli vgrajen čip NFC, s katerim bo mogoče na pametnih terminalih plačevati (zaenkrat so se povezali s kitajskim kartičnim podjetjem China UnionPay), niso pa pozabili omeniti tudi famozne možnosti odklepanja »nekaterih« hotelskih sob, ki ga je za svojo uro Watch napovedal tudi Apple. Še nekoliko kasneje bodo na voljo tudi ure z vgrajenim Bluetoothom, prek katerega se bodo ure povezovale s pametnimi telefoni. Na zaslonu bodo na ta način prikazovale novice, SMSe in druga obvestila.

    Objavljeno: 13.3.2015 09:00
  • Nokia Here tudi za Applove naprave

    Nokiina navigacija, ki je bila dolgo na voljo le za telefone Windows Phone, je lani našla pot tudi na telefone Android. Takoj, ko je Nokia svoj telefonski oddelek prodala Microsoftu.

    Objavljeno: 12.3.2015 12:00
  • Google Nearline namesto Amazon Glacier?

    Nova Googlova storitev je namenjena podjetjem, pa tudi startupom, ki bi želeli relativno poceni arhivirati večje količine podatkov. Google je z njim pripravljen gigabajt podatkov arhivirati za en dolarski cent na mesec (enaka je tudi cena pri storitvi Glacier za katero stoji konkurent Amazon), kar je precej, okoli 2,5-krat, ugodneje od Googlove siceršnje oblačne storitve za shranjevanje podatkov. Nearline je pač namenjen hrambi, ki ni dostopna v ultrakratkih zakasnitvah, pač pa varnostnim kopijam, shranjevanju podatkov iz mobilnih aplikacij in podobnim namenom. Pri Googlu zagotavljajo, da latenca pri branju znaša okoli tri sekunde, kar je še sprejemljivo za velika podjetja in varnostne kopije njihovih podatkov, pa tudi precej hitreje od Amazonovega Glacierja, kjer lahko povrnitev podatkov traja več ur.

    Objavljeno: 12.3.2015 10:00
  • Imitacije Applove pametne ure že naprodaj

    Apple bo svojo pametno uro začel prodajati 24. aprila in to ne prav poceni. Najcenejši model bo stal 350 dolarjev, luksuzna različica pa bo stala od 10.000 do 17.000 dolarjev. Kot je že v navadi, bodo ponaredki oziroma imitacije bistveno cenejši. Na Kitajskem so celo že naprodaj za le nekaj odstotkov cene.

    Objavljeno: 12.3.2015 10:00
  • Telefoni Lenovo tudi pri nas

    Lenovo, sicer največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu, je med države, kjer ponuja svoje mobilne telefone, končno sprejel tudi Slovenijo. Telefoni Lenovo so v svetu med bolj priljubljenimi, in čeprav še vedno daleč zaostajajo za velikanoma Apple in Samsung, so pri podjetju optimistični in stavijo na vse. Pri nas so naprodaj v trgovinah, v tednu ali dveh pa bodo na voljo tudi pri mobilnem operaterju »ali dveh«, kot so se izrazili.

    Objavljeno: 12.3.2015 09:00
  • Boj za varčne strežnike

    Konec januarja je AMD predstavil svoj prvi strežniški procesor, ki temelji na arhitekturi ARM. Opteron A1100 temelji na ARMovem 64-bitnem jedru A57, v SoCu (System on a Chip) pa je osem jeder s frekvenco nad 2 GHz. Za Opterone serije A AMD bo v marcu dobavljiva kar razvojna sestavljanka, ki vsebuje še pomnilnik (do 128 GB DDR-3), razširitvene reže PCIe 3, vmesnik SATA3, vse skupaj pa je na mini matični plošči formata MicroATX. Bistvo novega Opterona (ki je sicer narejen v 28 nm tehnologiji) je seveda nizka poraba – porabil naj bi največ 25 W, kar pomeni, da je zelo primeren za vgradnjo v strežniške farme, ki zagotavljajo veliko pomnilnika in diskovnih zmogljivosti, same računske zmogljivosti (hitrost) pa niso tako zelo pomembne.

    Objavljeno: 11.3.2015 11:00
  • Wikipedija proti NSA

    Wikimedia Fundation, neprofitna organizacija, ki upravlja spletno stran Wikipedia, je zaradi masovnega »prisluškovanja internetu« vložila tožbo proti ameriški varnostni agenciji NSA. V tožbi jih podpira še osem drugih organizacij, zastopa pa jih organizacija American Civil Liberties Union (ACLU).

    Objavljeno: 11.3.2015 10:00
  • Ura za 17.000 dolarjev in ultra tanek prenosnik

    Apple je na včerajšnjem dogodku dokončno predstavil svojo pametno uro Watch (brez malega i) in nov prenosnik Macbook, oba pa stavita na prestižnost, izgled.

    Objavljeno: 10.3.2015 10:00
  • Pomanjkljiv dizajn pomnilniških čipov je resna varnostna luknja

    Raziskovalci iz Googlove skupine za iskanje ranljivosti Project Zero so pokazali, da je strojno pomnilniško ranljivost "rowhammer", ki so jo teoretično opisali decembra, tudi v praksi mogoče zlorabiti. Zaradi dizajna pomnilniških čipov je mogoče v pomnilniku DDR3 izključno z bralnimi operacijami spremeniti bite v sosednjih celicah, kar so izkoristili za eskalacijo privilegijev na računalniku z nameščenim Linuxom. Napad je še vedno bolj teoretična kot praktična grožnja, a da bo tako tudi ostalo, bo treba v prihodnosti spremeniti dizajn čipov.

    Objavljeno: 10.3.2015 08:00
  • Ko vaš računalnik računa *coine

    Če na vašem računalniku poganjate bittorent odjemalca uTorrent, menda obstaja možnost, da hkrati izračunavate tudi "nekakšne coine" (Litecoin), poroča spletna stran TrustedReviews. Namestitveni program namreč uporabniku ponuja nekaj dodatnih »uporabnih programov«, med katerimi je tudi Epic Scale, programski paket, ki je namenjen uporabi procesorskih zmogljivosti računalnika za – izračunavanje kripto valut. Program naj bi torej ugotovil, kdaj je procesor le malo zaseden in ga nato uporabljal za »denarne zadeve«. Seveda tega denarja/Litecoinov ne dobi uporabnik, temveč avtorji Epic Scalea, posredno pa najverjetneje tudi podjetje Bittorent, ki na ta način financira sicer zastonjski program.

    Objavljeno: 9.3.2015 11:00
  • Androidna tablica z 256 GB

    Podjetje Archos sicer nikakor ne uspe doseči kakšnega večjega tržnega deleža s svojimi izdelki, a kljub temu nadaljuje s presežki, s katerimi želi opozoriti nase. Tokrat so na konferenci MWC presenetili s tablico Archos 94 Magnus, ki ima kar 256 GB Flash RAM, ob tem pa za nameček še režo micro SD, ki sprejme kartice velikosti do 128 GB.

    Objavljeno: 8.3.2015 01:00
  • Alacatel ponuja telefon s Cyanogen OS

    Telekomunikacijski velikan Alcatel je prvi, ki bo ponudil pametni telefon, ki ima že tovarniško nameščen Cyanogen OS, odprtokodni derivat Andorida. Alcatel bo operacijski sistem, ki obljublja večjo odprtost in varnost od Googlovega originala, vgradil v telefon HERO 2+, ta po ba sprva na voljo v ZDA in to še pred poletjem.

    Objavljeno: 7.3.2015 01:00
  • Kamera Xiaomi za drobec cene GoProja

    Športne kamere GoPro so zelo priljubljene, vendar je treba zanje odšteti kar zajeten kupček denarja. Kitajski Xiaomi, ki je že večkrat presenetil javnost z zanimivimi izdelki (denimo z 49-palčnim televizorjem z ločljivostjo 4K za 640 dolarjev), ponuja alternativo z imenom Xiaomi YiCamera, za katero bo treba (preračunano) odšteti le 64 dolarjev.

    Objavljeno: 7.3.2015 01:00
  • Šifriranje kratkih sporočil med iOS in Androidom

    Medtem ko je pošiljanje šifriranih sporočil med uporabniki iPhonov preprosto in vgrajeno že v najnovejšo verzijo iOS, je bilo pošiljanje sporočil med napravami z Androidom in iOS teže in dražje. Nova verzija aplikacije Signal 2.0 omogoča brezplačno pošiljanje šifriranih sporočil med uporabniki iOS in Androida.

    Objavljeno: 6.3.2015 05:00
  • Apple pripravlja pretočni glasbeni in video servis

    To, da Apple pripravlja svoj vstop na področje pretočnega (streaming) predvajanja večpredstavnih vsebin, je znano že od njihovega nakupa družbe Beats Music. Applov novi servis naj b po zadnjih vesteh predstavili v začetku junija na njihovi letni razvojni konferenci WWDC.

    Objavljeno: 6.3.2015 01:00
  • Sony Xperia M4 Aqua in Xperia Z4

    Sony je kljub težavam pri prodaji mobilnih izdelkov na konferenci MWC predstavil nekatere zanimive novosti. Izstopa zagotovo tablica Xperia Z4, ki se lahko pohvali z debelino le 6,1 mm (enako kot iPad Air 2), pi tem pa je še lažja od Applovega tekmeca – tehta le 389 gramov proti 437 grami. Ob tem ima 10,1-palčni zaslon z ločljivostjo 2.560 x 1.600 pik, tablico pa poganja zmogljivi Qualcomm Snapdragon 810.

    Objavljeno: 6.3.2015 01:00
  • Zavora za ukinitev stroškov gostovanja v EU

    Iz Bruslja prihaja neprijetno presenečenje za uporabnike mobilnih storitev. Predstavniki lokalnih vlad držav EU so namreč prelagali moratorij za uveljavitev ukinitve stroškov gostovanja mobilnih storitev, kar je že bilo izglasovano v evropskem parlamentu aprila 2014 in bi moralo biti povsod dokončno uveljavljeno konec 2015.

    Objavljeno: 5.3.2015 01:00
  • Nvidia Titan X za igro presežkov

    Glavni direktor družbe Nvidia je udeležence konference GDC (Game Developer Conference), sicer posvečene igralcem računalniških iger, presenetil z najavo doslej najbolj ambicioznega projekta na področju procesiranja računalniške grafike in ustvarjanja navidezne resničnosti.

    Objavljeno: 5.3.2015 01:00
  • Avtentikacija z očmi

    Na konferenci MWC poleg številnih novih telefonov občasno srečamo tudi kako novo tehnologijo, ki odpira nove možnosti rabe mobilnih naprav. Ena najbolj vročih ta hip je razpoznava uporabnika s pomočjo njegove šarenice. Po mnenju strokovnjakov je ta celo bolj zanesljiva in hitrejša, kot razpoznava s pomočjo prstnih odtisov.

    Objavljeno: 5.3.2015 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji