Objavljeno: 11.3.2015 10:00

Wikipedija proti NSA

Wikimedia Fundation, neprofitna organizacija, ki upravlja spletno stran Wikipedia, je zaradi masovnega »prisluškovanja internetu« vložila tožbo proti ameriški varnostni agenciji NSA. V tožbi jih podpira še osem drugih organizacij, zastopa pa jih organizacija American Civil Liberties Union (ACLU).

Pri Wikimedii pravijo, da se bodo v tožbi osredotočili predvsem na masovno zajemanje podatkov iz podmorskih kablov oz. internetne hrbtenice. Tak zajem je bil leta 2008 v ZDA dovoljen z zakonom Foreign Intelligence Surveillance Act Amendments Act (FAA) in sicer za nadzor nad tujci. Wikimedia zatrjuje, da so z njim zajeti tudi podatki ameriških državljanov in seveda tudi vseh nedolžnih »tujcev«, ki pač uporabljajo internet. Kot je zapisala direktorica Wikimedie, Lila Tretikov – »S prisluškovanjem internetni hrbtenici, NSA zateguje hrbtenico demokracije«.

Pravni strokovnjaki menijo, da ima Wikimedia le malo možnosti za uspeh, nenazadnje niso prvi, ki so se odločili tožiti NSA, čeprav so prejšnje tožbe letele bolj na prisluškovanje telefonskim pogovorom. Wikimedia bi morala namreč dokazati, da so jih dejanja NSA dejansko prizadela (torej, da so bili zajeti v prisluškovanje), kar pa bo težko, saj tajne agencije pač delujejo – tajno. Snowdenova pričevanja pač ne bodo zadostovala…

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji