Objavljeno: 12.3.2015 10:00

Google Nearline namesto Amazon Glacier?

Nova Googlova storitev je namenjena podjetjem, pa tudi startupom, ki bi želeli relativno poceni arhivirati večje količine podatkov. Google je z njim pripravljen gigabajt podatkov arhivirati za en dolarski cent na mesec (enaka je tudi cena pri storitvi Glacier za katero stoji konkurent Amazon), kar je precej, okoli 2,5-krat, ugodneje od Googlove siceršnje oblačne storitve za shranjevanje podatkov. Nearline je pač namenjen hrambi, ki ni dostopna v ultrakratkih zakasnitvah, pač pa varnostnim kopijam, shranjevanju podatkov iz mobilnih aplikacij in podobnim namenom. Pri Googlu zagotavljajo, da latenca pri branju znaša okoli tri sekunde, kar je še sprejemljivo za velika podjetja in varnostne kopije njihovih podatkov, pa tudi precej hitreje od Amazonovega Glacierja, kjer lahko povrnitev podatkov traja več ur.

Podatki so dostopni skozi aplikacijski programabilni vmesnik (API), pri čemer ta uporablja tehnologijo upravljanja podatkov REST, ki je popularna pri številnih razvijalcih.

Google se je pri tem povezal z nekaterimi ponudniki sistemov za hrambo podatkov, denimo NetAppom in Symantecoom, ki bosta Nearline ponujala skozi svoje izdelke. Analitiki namreč računajo, da bodo podobne storitev s svojo cenovno privlačnostjo prepričale številna podjetja, da arhive, varnostne kopije in podatke za analitično obdelavo zaupajo oblaku.

Vir: MonitorPro

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji